Linda Ring

Small talk

Linda Ring

LINDA RING är personen bakom bröden som minst sagt gjort viral succé runt om i världen. Och vi sällar oss till beundrarna – man blir lycklig bara av att se det visuella uttrycket i dessa bakade konstverk. Vi fick komma hem till Linda på stora Essingen där hon bor tillsammans med sin man Mattias och sonen Ruben, 12 år, för att prata om vem hon är, livsfilosofi, tankar kring samtiden, antikviteter, och ja … bröd! Tack Linda!  

Hej Linda, hur mår du?

– Just nu är jag lite i limbo och undrar om jag har Corona eller ej. Uppskattar tiden hemma men längtar efter att få träffas hos mina föräldrar i Vaxholm, pappas lammstek och mammas fika i orangeriet. Lite mer sensibel än jag brukar vara. Samtidigt starkare än på länge.

Dina bröd är helt fantastiska. Hur kom du på idéen till dessa konstverk?

– Min kreativa hjärnhalva slutar aldrig att arbeta, så jag ville även testa att göra bröden vackra. Min son och jag provade oss fram och började med vackra bladmönster som övergick till andra organiska former.

De har blivit en viral succé. Hur kommer det sig tror du?

– Överlag tror jag att folk är lite less på det digitala- och konsumtionsinriktade samhället. Vi lever i en tid då man börjar bli mer intresserad av det genuina och hantverksmässiga, och det är ju bröd själva sinnebilden av. Det är enkla ingredienser men det går inte att fuska fram ett bra bröd, det måste få ta tid. Men sen är det ju också mina bilder på bröden som har inspirerat många att själva börja baka surdegsbröd. Det gör mig lycklig!

Så vad betyder bröd för dig?

– Grundläggande livsmedel. Älskar bröd i alla former. Skulle absolut kunna leva på bröd, det finns så oändligt många variationer, pizza, mackor, krutonger, grillade mackor. mm

Linda Ring
Linda Ring

Det är konstnären Sheila Hicks textil som lyfter rummet, troligen gjord 1962. Jag har inte hittat min perfekta stol än men gillar samtidigt en avslappnad blandning (på bild bl.a. Vico Magistretti och furustolar av Göran Malmvall). Taklampa och ljusstakar – Svenskt Tenn, den målade karaffen är från den spanska byn Talavera. Slagbordet är köpt på en antikaffär på Upplandsgatan i Stockholm.

Linda Ring

Tavla, lampa och soffa är second hand. Favoritmjölet kommer oftast från Warbro Kvarn.

Linda Ring

Ugnen är från Smeg, gjutjärnsgryta från Le Creuset och kaffetermosen kommer från loppis.

Linda Ring

Jag bakar alltid på denna kalkstensskiva från Gotland.

Linda Ring

Vem är du?

– Det undrar jag också. Men jag känner mig i stort sett alltid glad, precis som min mamma. När jag gör något så går jag in i det med full energi och entusiasm. Jag har en aldrig sinande nyfikenhet och älskar att lära mig nya saker.
Något av det viktigaste hos en person hur banalt det än kan verka är ”kindness” eller att vara snäll och omtänksam helt enkelt. Det värderar jag högt och förhoppningsvis är jag själv lika bra att visa dem egenskaperna som min vänner är.

Vilka tre tankar loopar mest i ditt huvud för tillfället?

– Vad skall jag bli när jag blir stor…?!
När kan jag träffa min mamma och pappa igen efter karantänen?
Ska vi flytta ut till landet?

Har du någon livsfilosofi?

– Var lika snäll mot mig själv som jag är mot andra. Och Carpe diem! Hahaha!

Linda Ring

Urnan i fönstret är ett vintagefynd från Kapstaden. Allt annat är inhemska loppisfavoriter.

Linda Ring
Linda Ring

Jag är så tacksam för det vackra morgonljuset i köket. Den gröna skomakarlampan kommer från Byggfabriken och målningen ett kärt fynd.

Var hämtar du energi och varför tror ni att det ser ut så?

– Genom att sluta prestera och lägga ifrån mig alla digitala devices. De gör mig oerhört stressad. När jag känner att jag fastnat med mobilen måste jag helt enkelt lägga undan den i ett annat rum för att kunna koppla av helt och hållet. Absolut adidccted!

Att baka är också definitivt ett av det bästa sätten för mig att hämta energi, och även då genom att totalt släppa prestationen. När jag arbetar degen med händerna så kopplas autopiloten på, det är befriande. När man bakar surdegsbröd behövs väldigt få ingredienser, mjöl vatten och salt. Däremot tar det tid, vilket tvingar mig ner i tempo. Det är en enorm tillfredsställelse att blanda två ingredienser som genom luftens bakterier skapar ett livsmedel vi kan överleva på i en evighet. Det är hisnande. Jag tycker om att kunna ge min familj och mina vänner ett gott och hälsosamt bröd.

Jag åker också gärna upp till våra vänner i Tällberg, bakar och badar kallbad.

Jag inspireras oftast av konsten, naturen och antiken.
Linda Ring
Linda Ring
Linda Ring
Linda Ring

Bokskåpet från tidigt 1800-tal är en iögonfallande ny favorit.

Linda Ring

Berätta lite om ert hem.

– Vi lever i en tid med många intryck och jag har enormt stort behov av att kunna andas i mitt hem. Att känna harmoni och lugn. Jag har under många år arbetat på Bukowskis auktioner vilket har gjort att jag har övat mitt öga under lång tid och är oerhört kräsen när det gäller vad som kommer in i vårt hem. Det behöver absolut inte vara dyra exklusiva föremål, men dom måste ge mig en känsla av tillfredsställelse och njutning, det visuella är avgörande. Jag kan blanda hej vilt och det kan kännas ganska bohemiskt och skava en del, men under årens lopp har jag lärt mig vad som ger mig välbehag. Jag får krypningar i kroppen av perfekta hem, älskar det oväntade och när något skaver, samtidigt är det otroligt viktigt för mig med harmoni. Det låter motsägelsefullt, vilket det också är, men hittar man den balansen har man verkligen lyckats…

Vad drömmer du om just nu?

– Hus vid en sjö med höns och vänner på gångavstånd. Min dröm är att bo nära min familj och mina vänner. Då menar jag inte grannar utan mer att man bor i samma by. Nu är vi utspridda över hela landet, eller ja jorden och det är sorgligt på något vis. En vardag där man kommer över på oplanerad middag eller ett glas vin är väl underbart.

Vill du rekommendera något?

– Ja! Börja baka surdegsbröd eller något annat där hjärnan får vila och kroppen eller händerna jobbar. Det är oerhört befriande!

De senaste åren har jag haft problem med att äta gluten. Så surdegsbröd har blivit som en revolution för min mage. I och med att jag bara använder surdeg (alltså ingen jäst) och låter degen jäsa i över 12 timmar bryter surdegen ner glutenet och kolhydraterna vilket gör att brödet är mycket snällare mot magen och innehåller dessutom mängder med nyttiga antioxidanter och hälsosamma bakterier. Nu kan jag äta hur mycket bröd som helst. På denna surdeg gör jag även pannkakor och allt möjligt. Så mitt andra tips. Sluta äta ”fulbröd” som är värdelösa för våra magar och börja baka surdegsbröd istället som en kärlekshandling för dina nära och kära.

Linda Ring

Etsning av Anice Marini är inköpt i Provence. Svampburken kommer från Bordallo Pinheiro.

Linda Ring
Linda Ring
Linda Ring

I den gröna hallen hänger ett vackert stilleben i olja.

Published May 13, 2020

Britta · 4 years ago
Åh så fin intervju! Men undrar vad adidccted är. ;)