Ida Sjöstedt

Small talk

Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt bor i Sundbyberg utanför Stockholm med sin pojkvän Marc, Bonusdotter Ester 10 år och dotter Agnes 1,5 år. Ida är creative director/designer och grundare av Ida Sjöstedt, modevarumärket som skapar magi!   Tack Ida!

Ida Sjöstedt

Vad är din största inspirationskälla?

Kvinnor, eller kanske främst komplexiteten, klichéerna och alla föreställningar som finns kring kvinnorollen. På ett plan inspireras jag också ofta av mitt eget liv och den sinnesstämning jag befinner mig i för tillfället, det är ju en fin sak med att få jobba kreativt, man får kanalisera sina känslor genom sitt skapande.

På ett mer konkret plan så inspireras jag alltid av olika material och tyger –jag går oftast igång på sånt som fångar ögat och går mycket på känsla när jag börjar med en ny kollektion.

Hur går dina tankar kring konsumtionssamhället vi lever idag?

Det är sjukt stressande på så många plan och jag tycker att jag blivit ännu mer medveten om vad konsumtionssamhället verkligen innebär sedan jag fick barn. De växer ju bokstavligen upp i det, och jag vet inte hur ska man få dem att bli medvetna konsumenter när de blir översköljda av varumärken och konsumtionshets innan de ens börjat förskolan?

Först är det Babblarna, sen kommer Frost och Bilar och sen är det nåt annat på film, kläder, leksaker, böcker osv.

Ena veckan är Shopkins och Skylanders det enda som gäller och innan man hunnit blinka ligger de och dammar i nåt hörn ersatta av Squishys och slime.

På youtube kollar de minsta barnen på tutorials i hur man öppnar kinderägg och de större tittar på Wish shopping-hauls som underhållning..

Man kan ju reglera skärmtid och sånt, men det är ändå svårt som individ att ta ansvar för medvetet konsumtionstänk när det sköljs över barnen från alla håll. Å andra sidan tycker jag inte att mina barn är särskilt ha-galna så det blir väl kanske också nån slags backlash där de bara blir trötta på grejer efter ett tag.

Som företagare är det också stressande. Det blir ju svårare och svårare att hitta ett behov för att producera mer kläder och där känner jag personligen att det enda man kan göra är att hålla fast vid sin vision och skapa så bra plagg som möjligt så att kunden verkligen kan värdesätta varje köp den gör. För oss som dessutom producerar i princip allting i Europa så går det inte att konkurrera med lågprismärken och det blir ännu viktigare att kommunicera ut sakers verkliga värde.

Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Jag går upp runt 6:30 och äter frukost och leker med Agnes. Vid nio går jag på ett yogapass i Sundbybergs simhall som ligger precis runt hörnet från där vi bor. Efter passet kommer resten av familjen dit och vi badar tillsammans i nån timme. De har fem olika bassänger och favoriten är den supermysiga barnavdelningen med liten bubbelpool, minirutschbana och fina mosaikfigurer. Sen går vi hem och äter en enkel lunch och sen sover vi middag allihop nån timme, superskönt. På eftermiddagen åker jag och Agnes in till stan och går upp till Rum för barn på Kulturhuset och leker eller pysslar en stund. Sen möter vi upp en kompis till mig och tar en fika. Därefter åker vi hem till mina föräldrar på söder och äter en god middag som pappa lagat.

Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt

Favoritplats?

Hemma. Om ska jag välja nån annan plats så älskar jag Hotel Diplomat i Stockholm. Jag blir alltid lugn när jag kliver in där. Det luktar gott, alla är så trevliga och miljön så mysig. Gillar att sitta i en fåtölj där med en kaffe och låtsas att jag är en stenrik turist utan vardagsbestyr.

Vilka är dina ”Defining Moments” i livet?

När jag började textil och beklädnadsteknisk linje i gymnasiet. När jag flyttade till London för att plugga modedesign. När jag sen flyttade hem till Stockholm och bestämde mig för att starta eget. När jag äntligen förstod mig på yoga. När jag träffade Marc och Ester och när Agnes kom till jorden.

Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt
Published December 7, 2018