Emma Unckel

Small talk

Emma Unckel

Vissa möten i livet dröjer sig kvar och lämnar något mjukt och härligt där sinne möter hjärta. Mötet med Emma Unckel är just ett sådant. Emma är stylisten som började sin bana i modevärlden som fotografassistent men som aldrig kunde slita sig från klädhänget. Sedan dess har hon jobbat över hela världen med kunder som NK, Ralph Lauren, H&M, Harvey Nichols, La Petite Magazine och som moderedaktör på Damernas Värld i många år. Tack Emma, Harry och Frank för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Emma Unckel
Emma Unckel

 

Bästa råd du fått som mamma?

Jag kanske inte kan kalla det för ett konkret råd men min mamma, mormor och moster är alla lärare och jag märker hur bra de når fram till barnen, hur de väcker deras nyfikenhet och får dem att tänka efter själva när de pratar med dem på ett väldigt lugnt, konkret och framför allt pedagogiskt sätt. Så jag försöker helt enkelt att härma deras sätt!

Vad jobbar du med och vad är det bästa med ditt jobb?

Efter fem år som moderedaktör på Damernas Värld är jag sedan tre år tillbaka frilansstylist och stylar allt från reklamkampanjer till modevisningar och ibland pratar jag om modetrender i TV. Jag älskar bredden i mitt jobb och kittlas av att inte veta vad som komma skall månad för månad. Det får mig att känna mig fri samtidigt som min kreativitet flödar med många bollar i luften. Jag älskar också att få resa en del i jobbet. Jag har varit på platser runtom i världen som jag aldrig skulle kommit till annars. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle älska frilanslivet så HÄR mycket, men att säga upp mig från min fasta tjänst på Damernas Värld är det bästa jag gjort. Efter barnen förstås!

 

Emma Unckel
Emma Unckel

 

Hur balanserar du familj och karriär?

Det är en ständigt pågående balansgång men tack vare att jag är frilans kan jag ofta styra mina egna dagar och jag tycker att vi slipper mycket av den där tärande vardagsstressen som jag upplever att många känner under småbarnsåren när båda har fasta jobb med krävande tider. De dagar som jag inte står på plåtning behöver vi inte stressa varken till eller från dagis till exempel och när jag jobbat mycket ser jag till att få en lugn period då jag har Harry hemma från förskolan i några dagar. Det känns lyxigt! Jag har också insett vikten av att be om hjälp. Med Frank så har jag valt att ta en del uppdrag under min mammaledighet för att jag helt enkelt saknar att jobba. Det har funkat så bra, men mycket tack vare att min lillebror eller syster följt med som supernanny och att våra föräldrar eller barnflicka hjälper till på hemmaplan.

Vad inspirerar dig?

Privat är det mina vänner. Jag har så många driftiga, coola och hårt arbetande vänner som också har små barn som jag blir jätteinspirerad av. I yrkeslivet älskar jag att samla på bilder på mina stilikoner. Lauren Hutton, Ali McGraw och Carolyn Bassete Kennedy för att nämna tre. Jag älskar också att utgå från en film när jag stylar och tittade säkert på Mitt Afrika tio gånger innan jag åkte på en jobbresa till Savannen i Kenya. Jag kan också sätta in modellen i olika karaktärer inför jobb. Till exempel så bad vi en modell att låtsas att hon var Laura i Twin Peaks när jag gjorde ett modejobb runt sjön i Åre, haha. Sånt går jag igång på! Sen är ju instagram oslagbart när det kommer till det dagliga flödet av modenyheter och inspiration från coola personligheter.

 

 

Emma Unckel
Emma Unckel
Emma Unckel

 

Vad är det bästa barnen har lärt dig?

Att om man gör allting till en lek så blir livet så mycket roligare och lite enklare.

Hur skulle du beskriva din stil?

Stilren, kvinnlig och alldeles för bekväm. Det är det enda negativa med att jobba med kläder är att jag har hunnit ledsna på alla trender när jag väl ska shoppa till mig själv. Det är ju såklart bra att ha en bra basgarderob men just nu har jag bara bas i färgerna grå/beige och svart/blått. I vår ska jag banne mig ta och satsa på mer färg. Det enda färgstarka jag har i min garderob är den här 8 år gamla Sonya Rykiel klänningen, men jag blir glad när jag har den på mig så det var bra att ni tvingade fram den ur garderoben till fotograferingen, haha. Fast jag kommer aldrig så länge jag lever sluta leta efter den perfekta svarta byxan. Är besatt av svarta byxor.

 

Emma Unckel
Emma Unckel
Emma Unckel

 

Favoritmärken?

Som jag är inne och nosar på i svaret ovan så har jag en begravd önskan om att vara ett sådant där förföriskt, färgstarkt och italienskt bombnedslag a la Monica Belucci. Tänk att svassa runt i prunkande Dolce & Gabbana outfits med perfekt målad mun och sylvassa klackar hela dagarna. Men det rimmar ju tyvärr inte så bra med livet här på Gärdet… Så, istället är det bli lite mer minimalistiska designers som Joseph, Theory och Calvin Klein som är favoriterna. Jag älskar Gianvito Rossi och Marni när det gäller skor och accessoarer. Garderoben består dock mest av Dagmar, Acne och H&M som är mina svenska favoriter. I jobbet håller jag alltid ögonen öppna för inspirerande designers. Min nya favorit är det australienska märket Elleryland. Jag gillar hennes formspråk.

Bästa barnmärken?

Cos är min absoluta favorit, så otroligt fina killkläder i bra kvalitet. Lindex har också söta babykläder för pojkar. Andra favoriter är Caramel baby & child, Gap och J Crew. Men jag kan säga att jag skulle älska att starta ett klädmärke för pojkar. Det är så mycket som jag ser i mitt huvud som jag skulle vilja köpa till Frank och Harry men som jag inte hittar…

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Så lite som bara möjligt. Eftersom min man alltid jobbar mycket och jag har en hel del just nu så ser vi till att hålla helgerna så lugna som möjligt med mycket mys. Harry älskar Skansen och vi med så ofta hamnar vi där, gärna med vänner och deras barn. Vi gillar också att ha olika projekt med hemmet. Eftersom vi flyttat till ett sprillans nytt hus så känns det just väldigt nytt och lite för fräscht för vår smak så nu har vi börjat måla om. Vi tänkte göra det själva och alla fem rummen ska gå i olika mörka nyanser. Det kommer att ta sin lilla tid och ganska många helger.

 

Emma Unckel
Emma Unckel

 

Vad drömmer du om just nu?

Att rummen ska bli färdigmålade lagom till Tussilagon visar sig här ute på Gärdesfältet.

Favoritplats?

Jag känner mig ofta och väldigt snabbt hemma på nya ställen och i nya miljöer och har därför en mängd favoritplatser. Köpenhamn är nära och perfekt för en romantisk weekend. Jag bodde i London en tid och är kär i den staden efter det. Vi var också nyss i Miami på semester och det var ett helt perfekt ställe för både oss och barnen. Till Tulum reste jag för första gången till för över 12 år sedan i jobb och lovade mig själv att åka tillbaka och det gjorde vi på vår bröllopsresa! Västkusten och speciellt Fiskebäckskil är vår nya favorit. Vi har kompisar som har ett hus där och nu har vi själva hyrt sommarhus där hela julimånad tre somrar i rad. Även Norrland ligger mig varmt om hjärtat och jag är uppvuxen på ön Alnö utanför Sundsvall. En liten dold skatt som går under namnet “Norrlands Hawaii” – det ni!

Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?

Sansa dig, för du kommer visst att hitta drömprinsen!

 

Emma Unckel
Emma Unckel
Emma Unckel

 

Vad blir du glad av?

Såklart av mina tre killar, Nils, Harry och Frank. Champagne, sovmornar och sol. Och när jag avslutat ett stort jobb. Det krävs inte så mycket för att jag ska känna mig lycklig faktiskt. Det går att lura mig med det mesta så skiner jag upp, haha.

Vad är du rädd för?

Jag är inte så ängslig av mig för rädslor gör folk hämmade och så vill jag inte känna för då kanske jag missar något roligt. Men som mamma får jag såklart andnöd när jag tänker på alla fruktansvärda hemskheter som kan drabba ens barn. Jag är också rädd för att jag tycker att livet går för fort och jag vet inte heller hur man ska göra för att få det att gå långsammare. Det om något känns riktigt skrämmande. För i ärlighetens namn så är jag rädd för att dö.

 

 

Emma Unckel
Emma Unckel
Emma Unckel

 

Berätta om några favoritsaker i livet?

Jag har en väldigt snäll och generös man, när Harry föddes fick jag min drömväska, 2.55 från Chanel och nu när Frank kom till världen överraskade han mig på BB med min drömklocka, Tank Solo från Cartier. Kommer att vara lycklig tills döden skiljer oss åt över de två presenterna. Andra favoritsaker är att hälsa på familjen och mormor och morfar i Sundsvall och att få spendera en vecka på vårt sommarställe utanför Ö-vik varje sommar. Där går det inte att få täckning på mobilen och sånt gör mig lycklig.

Om du hade mer tid?

Alltså trist svar kanske, men jag får inte till det där med träning. Jag försöker intala mig själv att jag minsann promenerat flera tusen steg (har stegräknare i mobilen) men det gills ju liksom inte, så om jag bara fick en timme till per dygn så lovar jag att jag skulle lägga den på en PT.

 

Emma Unckel
Emma Unckel
Emma Unckel

 

Vilka värderingar skulle du vilja att dina barn fick med sig i livet av dig?

Harry är “bara” fyra år men jag kan bli helt fascinerad av hans kloka, positiva och varma personlighet. Jag vågar dock inte påstå att den personligheten endast kommer från mig, jag får nog dela den med Nils men jag hoppas verkligen att han vågar och kan behålla den hela livet ut.

Vill du tipsa om något?

Jag har två tips; Köp de trendkänsliga plaggen som känns heta just nu hos kedjorna. Lägg istället pengarna om du ska shoppa på att satsa på bra nyckelplagg så som kappa, koftor, kavajer, tröjor och skjortor i god kvalitet. På så sätt får du en mer hållbar garderob där trendplaggen du tröttnat på lätt kan rensas och tex säljas vidare eller ges vidare till vänner. Mitt andra tips fick jag av en italiensk mamma när hon såg hur Harry (som var en liten matvägrare) spottade ut maten jag försökte truga i honom i en park i London. Mosa en halv avocado och en halv banan till en krämig gegga, klart! Efter den dagen åt Harry inte något annat och Frank är lika förtjust.

 

Published June 8, 2017