Elin Alemdar

Small talk

Elin Alemdar

Redan utanför Elins hus får vi känslan av att vi befinner oss i kulisserna av en saga och väl inne i det ljuvt grå trähuset med de blommande äppelträden utanför är det just lite som Barnen i Bullerbyn fast som om de av en händelse hamnat i ett nummer av franska Vouge. Här bor Elin, grundare och chefsdesigner bakom det svenska modevarumärket Stylein. Elin Alemdar är elitgymnasten som efter sin avslutade gymnastkarriär hamnade i New York, en ny stad som för Elin också blev början på en ny värld – World of Stylein. Tack Elin och Alina för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren

Elin Alemdar

 

Berätta om din resa med Stylein

Stylein föddes i NYC 2001. Jag flyttade dit efter att ha avslutat min gymnastiskkarriär och skulle hänga runt lite. NYC är ju en så eklektisk stad med kreativitet i precis alla hörn och känslan av att allt är möjligt. Det var nog det som gjorde att jag halkade in på och vågade satsa på mode. Idag, många år senare, är jag stolt över att ha 6 grymma medarbetare och sälja våra kollektioner på ca 80 butiker på ett tiotal olika marknader världen över.

Bästa råd du fått som mamma?

Oj, svårt. Har aldrig varit med om ett ämne som engagerar alla och där råden är så ofantligt många. Ska jag välja ett blir det nog att alla barn ju verkligen är unika och att du måste våga lita på din egna magkänsla om vad som är bäst!

 

Elin Alemdar

 

Hur var din förlossning?

Väldigt lång. Jag antar att jag som alla andra glömt hur ont det gjorde för jag kan på riktigt längta tills nästa gång. I särklass det häftigaste jag varit med om. Jag skulle kunna prata om förlossningar i timmar utan uppehåll känns det som. Väldigt bisarrt.

Hur har de första månaderna varit med Alina?

Alldelles underbara, omtumlande, mysiga och ja väldigt mysiga.

 

Elin Alemdar

 

Vad har förändrats sedan du blev mamma?

Mitt perspektiv har äntligen blivit lite större. Jag jobbar på att komma ihåg den lite större bilden på något sätt i livet och inte stressa upp mig för mindre saker. Jag har en del kvar innan jag är i mål men att bli mamma har definitivt hjälpt mig på vägen.

Vad är det svåraste med att vara mamma?

Att räcka till. Det känns kanske som det vanligaste svaret men jag kan absolut relatera till att man vill så mycket och hinner så lite.

 

Elin Alemdar
Elin Alemdar

Favoritstund på dagen?

Just nu är Alina och jag väldigt fascinerade av att vi får riktigt kontakt och när en lång stund av ögonkontakt varit så spricker hon oftast upp i ett leende som gör att vilken stund på dygnet som helst blir så väldigt fin. Morgonmyset är ju också svårslaget.

Vilket fantastiskt vardagsrumsbord, var kommer det ifrån?

Tack. Det har jag designat själv och låtit min vän Marko göra för oss. Malkdesign.mono.net.

Elin Alemdar

Om du hade mer tid?

Då skulle jag se till att viga denna tid till att vara med min familj och den skulle spenderas utomhus!

 

Berätta om några favoritsaker i livet.

Oj, svårt finns så många. Min man kommer först. Men han är ju inte en sak mer än person… Jag har på senare år blivit mer och mer intresserad av att lägga energi på mat och dryck. Och att ta hand om min trädgård. Jag låter verkligen gammal.

 

Elin Alemdar
Elin Alemdar
Elin Alemdar

 

Favoritmärken när det gäller barnkläder?

Jag älskar allt som är hemmastickat, och Minnetonkas skor. Min absoluta favoritsite är babykoncept.se. Där köper jag det mesta och de har ett väldigt bra ekologsikt utbud. Annars är Petit Bateau en klar favorit.

Hur inreder ni Alinas rum?

Som med allt annat i vårt hus; långsamt. Det måste få växa fram och ta tid. Vi har byggt rummet med Alinas gudfar som satt in vackra gamla fönster i väggen som gör att det lilla krypin rummet inte blir så instängt. Den måttbeställda mjuka mattan var den viktigaste delen samt den vackra mobilen som hänger över skötbordet, gjord av min moster som är konstnär.

Favoritplats?

Ibiza är min absoluta favoritplats och jag längtar till att få visa Alina denna underbara ö i sommar. Hon har redan varit där en gång men då låg hon i magen…

 

Elin Alemdar

 

Vad inspirerar dig?

Alla energier i livet leder till någon typ av inspiration. Just nu är jag inspirerad av att på något konstigt sätt motbevisa att det faktiskt visst går att driva ett litet mode varumärke som kan överleva den svåra balansgången mellan kommersiellt mode och behålla en stark integritet och formspråk.

Hur skulle du beskriva din stil?

Bara grafiska färger, bästa kvalitéerna så att det är skönt att klä på sig och mestadels Stylein.

Hur ser din vardag ut nu? Mammaledighet/jobb?

Jag har låtit min nya vardag växa fram och Alina sätter tonen generellt men jag jobbar varje dag. Ibland mer och ibland mindre.

 

Elin Alemdar
Elin Alemdar

 

Vad blir du glad av?

Jag har nog konstig humor för jag kan börja skratta hysteriskt åt när folk ramlar. Jättehemskt men det är något som triggar igång mig när det kommer till sånt.

Bästa semesterort?

Ibiza. Eller Sydafrika.

Mattips?

Jag älskar nyttig mat. Det låter kanske pretto men bra råvaror är ju a och o.

 

Elin Alemdar
Elin Alemdar

 

Vad gör ni helst en ledig lördag?

Håller den oplanerad från början. Både jag och min man mår som bäst om vi får träna så vi brukar avverka detta på förmiddagen på ett utegym i närheten av där vi bor. Lyxen av att få ta ett glas bubbel mitt på dagen, min absoluta favorit är Piper Heidsieck. På eftermiddagen vill jag gärna vila en stund innan vi äter middag med några vänner eller själva på altanen.

Vad drömmer du om just nu?

Jag känner mig väldigt priviligerad och drömmer nog mest om att få lov att fortsätta vara lycklig. Ok, en hel natt sömn hade varit väldigt skönt också.

 

Elin Alemdar

 

Fem saker du inte kan leva utan?

Min familj. Men den var kanske lite självklar…

Mitt grymma team på Stylein. Men den är också lite klyschig. Men jag är verkligen så stolt över de personer som idag spelar så stor roll för Stylein och mig!

Min Lumia mobiltelefon som har så sjukt bra kamera. Jag tar ju ca hundra bilder om dagen på Alina…

Min babysitter-stol till Alina. Jag gillar den nästan lika mycket som Alina gör.

Min älskade lilla röda Fiat 500, som jag klämmer in både mig, min nästan 2 meter långa man och Alina i. Känns som vi hör hemma i en gammal Italiensk film men den går som ett spjut.

 

Published June 8, 2017