Carl-Axel Wahlström

Small talk

Carl-Axel Wahlström

Vi möts av Carl-Axel och Julian i en lägenhet som trots regnet utanför tycks bada i ljus. Här bor familjen Wahlström. Carl-Axel Wahlström har med många år i reklambranschen bakom sig hunnit med allt från att driva ett internationellt modemagasin till att som Art Director lansera modemärket & Other Stories. Just nu jobbar Carl-Axel som regissör på produktionsbolaget Giants & Toys samt är frilansande Art Director. Tack Carl-Axel och Julian för att vi fick komma! Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

Carl-Axel Wahlström

 

Bästa råd du fått som pappa?

– Jag brukar tänka tillbaka på min barndom och inspireras av hur mina föräldrar inte skapade en barriär mellan vuxna och barn. Vi var bästa vänner istället. Det är det bästa rådet jag har fått och kan ge. Det gav mig mycket trygghet och självförtroende att kunna dela så många intressen och kunna föra samtal med min föräldrar. Ibland var de barnsliga, ibland lite vuxnare, men det kändes helt naturligt. Därför pratar vi väldigt mycket med Julian, och han med oss, om allt som händer i livet.

Vad är det svåraste med att vara pappa?


– Jag lär mig att vara pappa genom att testa. Ibland blir det helt fel, men när man känner att det blir rätt växer man otroligt mycket. När Julian föddes tyckte jag att det var svårt att hitta förebilder som jag kunde identifiera mig med. För lite pappor i parkerna. För lite intresse bland manliga vänner av att prata om barn. Jag tror att många pappor känner sig lite ensamma och kanske gör sig ensamma genom att tro att deras passion för barn är lite töntigt. Det är fortfarande inte en norm att vara en passionerad pappa. Men om man struntar i det och babblar på om sitt barn kanske det smittar av sig.

 

Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström

Vad arbetar du med och vad är det bästa med ditt jobb?

Jag jobbar som reklamfilmsregissör och kreatör inom mode och reklam. Senast jobbade jag som Art Director och lanserade modemärket & Other Stories. Innan det drev jag ett internationell modemagasin.

När Julian föddes var det väldigt bekvämt att ha en fast anställning. Nu känner jag hur ”nio till fem-livet” krymper mina möjligheter att umgås med honom. Därför har jag nyligen gått tillbaka till livet som frilans. Just nu känns det helt fantastiskt då det ger mig en frihet att umgås med Julian utan att känna stress från arbetsgivare.

Hur balanserar du familj och karriär?

– Jag är uppvuxen i en konstnärsfamilj med föräldrar som alltid har varit frilansare och älskat det de gör. Därför är det svårt för mig att separera fritid från jobb. Båda är den jag är. Jag känner inte att något måste offras för det andra. Det är väldigt organiskt och jag försöker utnyttja dygnets alla timmar till att få det att gå ihop.

Vad inspirerar dig?


– För mig kommer inspiration mycket inifrån. Min uppväxt och mina värderingar. Intryck från min barndom. Eftersom jag jobbar som kreatör kan man tro att jag inspireras av det kreativa men för mig är det tvärtom. Mitt kreativa uttryck är oftast inspirerat av det som händer i vår omvärld.

Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström

 

Vad är det bästa ditt barn har lärt dig?


– Vad som är viktigt i livet. Och tålamod. Extremt mycket tålamod.

Hur skulle du beskriva din stil?


– Klassisk med en twist av starka färger. Jag älskar den oväntade detaljen, som ett par självlysande skor eller när min tjej använder ett knallrosa läppstift.

Favoritmärken?


– Jag handlar inte kläder efter märke. För mig är passformen, skärningen och färgen allt. Jag handlar bara kläder några gånger per år. Senaste åren har jag handlat mycket på jobbresor eller på Haberdash som jag bor granne med.

 

Vad gör ni helst en ledig lördag?

– Det finns så mycket förväntningar på den perfekta helgen. Jag inser ofta att den bästa lördagen är den då inget behöver hända. Den enda ritual vi har är att vi brukar börja dagen med att dansa till Madagascar 2-soundtracket i köksstereon. Julian brukar diktera vad alla ska klä ut sig till, jag blir ofta isbjörnsmonster och min tjej blir discodansare. Efter det brukar vi städa lägenheten, Julian fick en barndammsugare i julklapp som han kan hjälpa till att städa med. Julian älskar djur och ibland åker vi till Skansen, Fjärilshuset, Naturhistoriska eller Kolmården.

Vad drömmer du om just nu?


– Vara ute på sjön och åka båt tillsammans med min familj.

 

Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström

 

Favoritplats?


– Highway 1 i Kalifornien. Att köra bil för mig är förknippat med frihet. Jag är dessutom en sucker för ikoniska platser. För mig är det så nära en filmisk upplevelse jag kan komma.

Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?


– Du behöver inte ha så bråttom att realisera din drömmar. Var lite mer ung och dum.

 

Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström

Vad blir du glad av?

– När Julian sjunger för mig.

Vad är du rädd för?


– Jag är inte rädd för något men orolig för tusen saker.

Om du hade mer tid?

Prioritera mina vänner mer.

Vilka värderingar skulle du vilja att Julian får med sig i livet av dig?

– Är du ödmjuk är ingenting omöjligt.

Vill du tipsa om något?’


– Jag älskar djur. Det gör Julian och Mimmi också. Därför försöker vi besöka platser med olika typer av levande djur så ofta vi kan. Jag kan känna hur vardagen ibland kan göra mig ofokuserad och distanserad men när jag är med min familj och träffar djur blir jag fokuserad och tillfreds med livet. Jag tror att vi behöver djur i våra liv mer än någonsin idag.

 

Carl-Axel Wahlström
Carl-Axel Wahlström
Published June 8, 2017