Att stöpa ljus

12 months ago

Som sagt, höst- och vinterförberedelser på går. Det är ju något med att göra mycket på en gång. Vare sig det är bröd eller ljus. Till sist jobbar alla i tystnad, in på småtimmarna.

Att stöpa ljus

Jag klipper till vekar och knyter upp dem på blompinnar som får vila på hässjastörar. Det kan sitta upp till fyra, fem vekar per blompinne. Knyt dubbelknut. Efter de första doppet blir veken stel, men lite böjd fortfarande. Det går att räta ut efter hand.
På den här bilden är de bara några dopp tjocka.

Jag använder inga tyngder längst ner på vekarna utan går hela tiden och jämnar till ljusen istället. Tar bort droppar under, böjer eventuella grenar, rakar till. Det tycker jag är nyckeln till att få dem bra.

Att stöpa ljus

Det tar lite tid att stöpa ljus så man kan passa på att göra annat emellan. Som att vinterbada.

Att stöpa ljus

Och baka pizza.

Att stöpa ljus
Att stöpa ljus

Ljusen tjockar på sig.

Att stöpa ljus

De färdiga ljusen, nerklippta.

Att stöpa ljus
Att stöpa ljus
Att stöpa ljus

Bild från förra året!

Att stöpa ljus
Att stöpa ljus

Favorit i repris…

Nu snöar det i Dalarna.

Hobby och passion | Johanna Bradford · 12 months ago
[…] hobbys tänker jag att jag gärna skulle vilja ha ljusstöpning som hobby. Ser så härligt ut när Pernilla gör det tycker jag. Sjunga i kör har jag också på min lista. Ridning har jag velat testa i hela […]