Knitting anni albers

1 year ago

Den stickning som vi med dagens textiltermer kallar tvåändstickning, kallades förmodlingen kort och gott för stickning, förr eftersom det var det vanliga sättet att sticka, åtminstone i Dalarna. Tvåändsstickningen är en stickteknik där man använder två trådar vilka man vrider om varandra i varje maske. Jag gjorde för längesen instruktionsfilmer på hur man gör, se här om du vill lära dig.

Stickat är en textil där tyget byggs upp av öglor med en löpande tråd, och där ett nytt varv öglor hakar i ett föregående varvs öglor. Det gör att man får horisontella ränder. Att jämföra med ett vävt tyg, där varpen är vertikal och inslaget horisontellt. Där finns möjligheter att framhäva ränder både vertikalt och horisontellt med detsamma. Helt enkelt genom att använda olika färder, tjocklek eller material på varp och inslag. Men i och med den här vridningen av trådarna i tvåändsstickning så får man, om man använder två olika färger på trådarna, vertikala linjer också. Inte bara horisontella. Det gör att man kan använda andra mönsterprinciper. Vävaren, bauhauseleven och modernisten Anni Albers (1899-1994) gjorde ett otal geografiska mönster. Det här labyrintiska har jag hämtat ur hennes “Notebook”.

Knitting Anni Albers

Anni Albers-inspirerade vantar.

Garn: Tvåtrådigt, z-tvinnat tvåändsstickningsgarn från Wålstedts spinneri.

Stickor: Strumpstickor nr 2

Lägg upp 69 m. på 4 strumpstickor 2,5.
-sticka 1 avigt varv.
-sticka 1 rätt varv.

-sticka 1 avigt varv.
-sticka 5 räta varv.

-Sticka efter mönstret på handryggen (för höger vante blir det på de två första strumpstickorna):

 

Knitting Anni Albers

detta är de 33 maskorna på handryggen.

-efter 18 v, börja  öka för tummen. Höger vante: öka i 2:a m på 3:e stickan. Vänster vante: öka i näst sista m på 2:a stickan. Öka 16 ggr. Alltså i 16 varv.
-1 rätt varv utan ökning.
-För höger vante: Sticka 1 m på 3:e stickan och lägg följande 26 m på en tråd.
-Lägg upp 10 m i tumgreppet och slätsticka vidare.
-Minska sedan i sidorna när det återstår ca 10 varv av mönstret, eller tills arbetet mäter upp till pekfingernageln. De 2 näst första m tillsammans på stickorna 1 och 3. De två näst sista m tillsammans på stickorna 2 och 4. Minska alltså 4 m varje varv tills 8 m återstår.
– Fäst.

Tummen:
-Plocka upp 10 m i tumgreppet.
-Sticka 1 v.
-Minska 1 m i tumgreppet i 10 v.
-Sticka ytterligare ca 8 v eller upp till mitt på tumnageln.
-Sticka ihop maskorna 2 och 2 till 4 m återstår.
-Fäst.

Knitting Anni Albers

Anni Albers var gift med Josef Albers. Han skrev den här boken, Interaction of color. Vi läste den på färgläran när jag gick på KTH, på arkitekturskolan.

Anni Albers och Josef Albers är båda inspirerande vad gäller form. Deras känsla för linjer, grafiska mönster, komposition och färg. Inspirerande som lärare på Bauhausskolan men också som verksamma konstnärer. Men mest älskar jag Anni. Det här mönstret ligger i stickhögen och väntar.