Kökstankar

6 months ago

Kök! När jag utbildade mig till arkitekt fick jag höra att arkitekter är dåliga på att rita kök. Jag minns inte anledningen till det (men det kanske var vi husarkitekter man menade då ;)). Att man inte visste hur man använde kök kanske. Att de bara blev snygga men opraktiska. Hur som helst triggade det där mig lite grann. Jag gillar verkligen att rita på kök. Titta på hur man använt kök genom tiderna, hur de sett ut och varför. Det är spännande att se hur olika lösningar och idéer påvekar vårt sätt att leva, och det är spännande att utmana med nya förslag på hur man skulle kunna använda ett kök. Jag skulle inte påstå att vårat nuvarande kök är så radikalt, tyvärr, men det är till hundra procent anpassat till hur vi lagar mat och hur vi äter. Jag har tänkt visa några bilder men glömt bort att ta kort.

Köket är byggt i plywood. Diskbänk och stänkskydd är i rostfritt stål. På en av arbetsytorna ligger en bänk av kalksten. Den är jättefin. Ska ta kort på det så fort jag kommer ihåg. Det är ett öppet kök, men avskilt, och matsalen ligger intill men inte i köket. Jag vill helst inte ha spring i köket när jag lagar mat, men gärna någon som sitter och pratar med mig. Därför har jag ritat in sittplatser där, till exempel.

Hur ser bra kök ut idag? Nu när vi spenderar så mycket mer tid hemma tänker jag. Köksbord används förmodligen till mer än enbart middagar. Det är kanske läxor och arbete som samsas där också. Det ger konsekvenser i hur man planerar köken förstås. Måltiden är en av våra vikigaste sociala företeelser, både tillagandet av den och ätandet. Hur ser det ut, har det förändrats med pandemin?

Kökstankar
Kökstankar

Bänk i plywood

Kökstankar

Köksluckor

Kökstankar

Matsalsmöblemang i böjträ 🙂

Lennart · 6 months ago
Ska bli intressant att se fler bilder! En fråga, vad är det för fabrikat på spis och fläkt?