Nittsjökeramik

8 months ago

Det satt en kärlhylla, i rött och blått, fastkilad på vinden när vi kom hit. Kärlhyllan plockades ner från vinden och upp på väggen. Jag målade i de blåa fälten med en linoljefärg så det blåa blev lite starkare, men höll den annars oförändrad.

När jag var liten hade mormor och morfar en stor skål, i rött (tja terrakotta) och blått, som jag tyckte var sagolikt vacker. Den var formgiven av Nittsjös första formgivare, Erik Mornils, och hörde till den serien som de kallar “Allmoge”. Jag började så småningom spana på keramik från den servisen på loppis och auktion. Sen vet jag inte om det var keramiken som kom till kärlhyllan eller om det var kärlhyllan som kom till keramiken, men till slut satt de bara ihop.

Nittsjökeramik

Nittsjö ligger i Rättvik. I mitten på 1800-talet byggdes här upp ett tegelbruk som förutom tegel tillverkade kakelugnar och bruksföremål i terrakotta.

Idag har Dalarna en utbredd keramikkultur som jag upplever växer. Folkhögskolan i leksand till exempel. Och jag förstår det. Det är någonting med lera.

Nittsjökeramik

En djup skål i serien “Allmoge”.

Nittsjökeramik

Juldukning.

Nittsjökeramik

Djuren som fått hoppa in i kärlhyllan (och ibland upp på bordet) är också Nittsjö, men formgivna av Thomas Hellström. Som för övrigt formgav runt hundra djur för Nittsjö.

Malin Rudén · 8 months ago
Jag är uppväxt med det där porslinet - betyder så mycket för mig! I Stockholm säljs det i Skansenbutiken, bl a. Så vackert!

Pernilla Noren · 8 months ago
Gjorde du?! Men vad fint att höra! Ja, så vackert.