Hej!

6 months ago

Så glad och förväntansfull jag är över att få blogga här, hos The Way We Play. Jag håller tummarna och hoppas att ni vill hänga med mig ibland. Det här är mitt andra försök, första testet misslyckades och inlägget försvann. Håll tummarna för mig ni också och jag ska göra mitt bästa för att lära mig det här. Alla plattformar fungerar ju lite olika. Egentligen är jag inte så digital tror jag. Trots att bloggandet för min del pågått i över femton år, nu senast hos tidningen Hemslöjd, oftast med någon slags dokumentationsmani som utgångsläge. Oklart varför, men det har klart varit ett behov och bloggen tog direkt vid där dagboksanteckningarna slutade. Ett sorts rensande av tankar, som stygn i ett broderi, mönstret visas först när de sytts fast i tyget.

Hej!

Ljuskrona som från helgens ljusstöperi blev en del av leken.

Och tyg ja, min utgångspunkt och grunden i mitt arbete och yrkesval har varit textilen. Till vardags arbetar jag på kommunen, som arkitekt och samhällsplanerare. Som utbildad husarkitekt har jag på senare dar lagt till antikvarisk kompetens och samhällsbyggnad. Men textilen har varit, och är nog fortfarande, grunden. Arkitektur handlar, för mig, mycket om material och teknik. Det blir en direkt och handgriplig undersökning. Förstår jag inte hur ett material fungerar kan jag aldrig få det att göra som jag vill. Det går liksom inte att luras. Här är slöjden viktig.

 

Hej!

Bild från i helgen när vi stöpte ljus. Här knyts det vekar.

Vi bor sen två år tillbaka i Dalarna, där både jag och och min man är födda. Innan dess bodde vi i Stockholm, i Vasastan, under femton år.

Utlopp för hemslöjden får jag också i tre styrelser. Dalarnas hemslöjdsförbund, Svensk form Dalarna och Ottilia Adelborgsmuseet. Det jag uppskattar med att bo i Dalarna är den levande hantverkstraditionen som finns här. Muraren, plåtslagaren, brodösen, väverskan, timmermannen, spelmannen. Allihop generösa och ödmjuka med sina kunskaper.

Hej!

Ljusen är gjorde av en ljusmassa på stearin (2/3) och bivax (1/3).

Hej!

Färdiga ljus.

Hej!

Jag hoppas som sagt att ni vill hänga med mig ibland. Och jag blir jätteglad om ni hör av er. Vi ses!

Carina · 6 months ago
Så otroligt kul det ska bli att följa dig på blogg igen! Stor kram

Pernilla Noren · 6 months ago
Åh, roligt att du tidigare följt och vill fortsätta <3

Johanna · 6 months ago
Välkommen! Åh, vad otroligt glad jag blev nu. Ett starkt ljus denna tunga höst och vinter! Har följt dig på Instagram länge och att du börjar blogga här känns SÅ klockrent. Underbart. Ingen är som du.

Pernilla Noren · 6 months ago
Åh, tack, tack, tack!!! <3

Christina Alkarp · 6 months ago
Vad glad jag blir.Ska bli extra kul att läsa här när du skriver Pernilla.

Pernilla Noren · 6 months ago
vad fint att höra <3

Tina · 6 months ago
Oh! Vad spännande, klickade av en slump in här. Du blev med en gång sparad till bokmärkena. Allt gott! <3

Pernilla Noren · 6 months ago
Roligt! Allt gott <3

Louise Rizell · 6 months ago
SÅ kul!!!

Pernilla Noren · 6 months ago
<3 <3 <3

Pauline · 6 months ago
Åh så himla roligt att du börjat blogga här!

Pernilla Noren · 6 months ago
!! <3 <3

Emelie · 6 months ago
Ååh så roligt! Blir mycket inspirerad av allt du tar för dig, hus, hem, djur & trädgård!

Pernilla Noren · 6 months ago
:D :D :D

Johanna Bradford · 6 months ago
Hurra! Klart jag vill hänga med dig här.

Pernilla Noren · 6 months ago
Hurraaa! <3

Trude · 6 months ago
Fantastisk!

Pernilla Noren · 6 months ago
<3

Terese · 6 months ago
Å vad kul att du börjar blogga! Ska bli spännande att följa! Älskade ert ljusstöpande, det blir nog kanske ett försök här.

Pernilla Noren · 6 months ago
Fint! Lycka till, eller om du redan kört: hoppas det blev bra och var roligt!

Sara · 6 months ago
Vad roligt! Jag blev nyfiken på anledningen till att blanda bivax i stearinet? Doftar det gott eller brinner det annorlunda?

Pernilla Noren · 6 months ago
Ja, bra fråga, borde skrivit om det. Att bara ha stearin är svårt vad jag förstår. Då brukar man använda en paraffinblandning. Paraffinet är ju en oljebaserad produkt men den går att byta ut mot bivax.

Kristin Lagerqvist · 6 months ago
JÄTTEROLIGT!! Det ska bli spännande att få hänga med här.

Pernilla Noren · 6 months ago
:D :D :D <3

Lina · 6 months ago
Nej nu är lyckan gjord!!!

Pernilla Noren · 6 months ago
:D :D :D

Angelica · 6 months ago
Åh, detta åkte upp på bokmärkeslistan direkt! Vill gärna höra mer om om tankar och även känslor inför material. Jag och min man bodde också 15 år i Sthlm innan längtan till något annat blev för stor. Men som tonåring och ung vuxen ville jag snabbt bort från den lilla staden jag bodde i, lämnade allt, och när jag nu är tillbaka (inte i min ursprungliga stad, men en liknande) så är det många minnen och känslor som jag helt glömt, men som inte väcks på annat sätt än av material. Såg en bit rå Kolmårdsmarmor i en bygghandel och hela jag bara drogs mot den. Jag är totalt ointresserad av annan marmor, t ex vit marmor, marmor från andra länder som jag inte har en koppling till. Det var som att de mörka färgerna som påminner om barndomen, skogarna, stenbrotten, ursprunget jag kunde nästan känna doften av skog och mossa där och då, det slog an en ton i mig och jag började nästan gråta? Sådär så man kommer på sig själv med att se sig omkring och undrar om man är galen, här står jag och blir alldeles till mig av en liten sten : ) men det är intressant tycker jag, att material väcker känslor, och det är spännande!

Pernilla Noren · 6 months ago
Men så fint beskrivet. Jag så din kommentar här nu, har skrivit något om material sen dess. Jag förstår p r e c i s vad du menar. Kroppen känner, mer än man förstår.

Amanda · 6 months ago
Ska bli så kul att få följa dig! Tycker ditt instagramkonto är magiskt fint! Berätta mer om era hus! Ska ni sälja det ni bor i nu? Eller vad är planen? :)

Pernilla Noren · 6 months ago
Vad roligt att du vill följa med! Planen är inte att sälja, bara strukturera om lite :)