Veckans stiltips – gravidmode

2 years ago

Ni är många som hört av sig angående att vara gravid och vilka kläder som man kan ha då, så tar jag mig en stund, såhär på helgen, för att svara på era frågor.

veckans stiltips – gravidmode

Bild från Pinterest

För det första – GRATTIS!

Bästa, underbaraste, spännande, mest läskiga tillstånd att vara i. Även om det var ett tag sedan jag själv var gravid, så minns jag känslan av den växande magen. Och – svårigheterna att klä sig. Jag har ett sommarbarn och ett som föddes i mörkaste januari, och jag måste ju säga att det var lättare att klä sig under den varmare delen av året. Stora, flödande bommulsklänningar och de allt mer svullnande fötterna i öppna sandaler, underlättar ju.

Men även om det är en tid då kroppen förändras en hel del, skulle jag inte ändra min garderob, utan försöka hålla mig till det jag tycker är fint. Och kläder som går att använda även efter graviditeten.

veckans stiltips – gravidmode

Bild från Pinterest

Det finns ju två vägar att gå. Den ena är att ha stora, voluminösa plagg som inte sitter åt någonstans, den andra är att framhäva de nya, vackra kurvorna med åtsittande kläder i elastiska material. Man kan såklart göra båda.

veckans stiltips – gravidmode

Bild från Pinterest

Det är ju bra att hålla sig till klassikerna, vita skjortan…

veckans stiltips – gravidmode

Bild från Pinterest

… en oversized kavaj…

veckans stiltips – gravidmode

Bild från Pinterest

… en vadlång klänning i stickat eller trikå som töjer sig allt eftersom.

veckans stiltips – gravidmode

Boob

Jag har alltid haft “vanliga kläder” under mina graviditeter, och inte köpt speciella gravidplagg,  men det som i stort sätt är omöjligt att köpa i vanlig butik, är underdelen, byxan. Där finns det ju flera duktiga aktörer på marknaden, en av de är svenska Boob, vars kläder verkligen riktar sig till gravid och amning. För – och för er som har fått barn förut, ni vet ju detta, men förstagångsmammorna kanske inte vet att man använder samma kläder som under graviditeten även under den första tiden efter förlossningen. Dels, för att kroppen behöver lite tid att komma tillbaka till sin forna form (om den någonsin gör det..) och dels för att man bara vill ha bekväma kläder som är lätta att tvätta.

Den här byxan – once on never off – från Boob är riktigt snygg, men ta er gärna tid att titta igenom hela deras sortiment. De här även badkläder för graviditet och amning, vilket ju verkligen kan behövas under de varma sommarmånaderna.

veckans stiltips – gravidmode

Foto: Hanna Hedin

Här är en bild från ett jobb där jag stylat Kenza när hon var gravid med sin tvåa. Här har hon cykelbyxor från Boob och kavajen tror jag var House of Dagmar (inte denna säsong, alltså, jobbet kom ut för ungefär ett år sedan).

veckans stiltips – gravidmode

Foto: Hanna Hedin

Och här har hon en klänning i mjukt material från House of Dagmar. Just den finns ju inte kvar nu, men det finns fler liknande, som den här och  denna därifrån.

veckans stiltips – gravidmode

Även hos By Malene Birger hittar jag så mycket kläder som skulle fungera under en graviditet som bland annat denna klänning, men även blusar som är skurna under bysten, vilket lämnar plats för en växande mage under och byxor med resår i midjan.

veckans stiltips – gravidmode

Cecilie Bahnsen

veckans stiltips – gravidmode

Skall Studio

All form av empireskurning passar ju alldeles utmärkt under en graviditet, och även efter, som hos de danska märkena Cecilie Bahnsen och Skall Studio. De passar ju perfekt under sommaren med bara Birkenstock eller flip flop till, både till fest och på landet. Liknande, ganska romantiska klänningar, finns ju också hos &Other Stories  och Rodebjer

veckans stiltips – gravidmode
veckans stiltips – gravidmode

Även H&M har ju en hel del gravidkläder, och bad och underkläder för amning och graviditet. Den här modellen såg jag i studion, och hon är ju gravid på riktigt, det är inte alltid så lätt att hitta, så ibland får vi stylister fuska och sätta en gravidmage på en vanlig modell med moderligt utseende.

veckans stiltips – gravidmode
veckans stiltips – gravidmode

Testa er fram, våga prova. Kanske slipkjolen går att dra över gravidmagen, så att midjan hamnar under bysten? Kanske mannens stora stickade tröja är tillräckligt stor så att den går ner över magen? Men först och främst – njut. Och stråla. Det finns inget vackrare än en gravid kropp.

KRAM & ha en fortsatt trevlig helg!

Johanna · 2 years ago
Men ja! Försökte köpa kläder idag inför att mina vanliga inte kommer passa men hittade inget som kändes bra. Det här var precis vad jag behövde, en liten inspirationsinjektion. Tack, tack!

Ebba · 2 years ago
Taaack!!! Supertidigt gravid med ett småsyskon men tänker bara på hur oinspirerad jag är att klä en gravidkropp igen haha! Exakt detta jag behövde

Sophia · 2 years ago
Jag lade på minnet när du skrev om sandaler och nu när jag letade efter ett par till sommaren så hittade jag ett par Birkenstock/Proenza! Tack för tipset, de kommer att användas flitigt!

Malin Rudén · 2 years ago
Åh, jag har fortfarande inte köpt dem till mig själv, men borde verkligen göra det till den här sommaren.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

[email protected]
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se