Veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

2 years ago

Veckans stiltips får bli två läsarfrågor som jag har slagit ihop. Eftersom de går att bära ihop.

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

Först ut är slinkiga kjolen. Jag tror att fler av er har blivit inspirerade av min slinkiga kjol från Marville Road som jag bär flitigt under både sommar och vinter. På vintern såhär – med boots och strumpbyxor.

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

Deitas 2016

På vår/ sommar/ höst tycker jag att det är fint att bära slinkiga kjolen såhär – med en platt sko till, gärna en mules med öppen häl. Och ja – jag ser att det är en klänning och inte en kjol, men den här bilden har jag sparat sedan 2016 då den var inspiration för ett bröllop jag skulle gå på – och, jag måste bara tillägga – jag skulle kunna gå på bröllop klädd exakt såhär idag igen, 6 år senare! Tidlöst.

Jag tycker att den slinkiga kjolen passar till det mesta, och går att styla precis som du själv vill. Ett ganska klassiskt plagg som går att ha länge i garderoben helt enkelt.

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

Bilder från Pinterest

Den går att bära både till vardag och fest, med platt loafer, stickad tröja och rock, med höga klackar och i färg.

Det visar sig att nästan alla märken jag tittat på har en slinkig kjol. Här är ett urval av dem:

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen
veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen
  1. WERA
  2. Totême
  3. &Other Stories

 

 

Nästa plagg ut är den där lite finare toppen. Jag hade med den i ett inlägg där jag svarade på frågan hur man snabbt klär upp sig till AW, och det fina med den lite finare toppen är ju att den går att ha till jeans, men genast vara lite mer finklädd.

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

Bild från Pinterest

Den här toppen, från Cecile Bahnsen är ju verkligen den sådan. jag har haft med den här bilden förut (till student förra året) och jag tycker fortfarande att det är lika fint, och ändå enkelt, med vita byxor till.

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen

Bild från Pinterest

Jag måste ju också ha med en bild på min absoluta stilikon, Carolyn Bessete Kennedy, som fortfarande, såhär en ca 30 år senare,  inspirerar. Hur hon – på en ganska stor gala – briljerar i sin eleganta enkelhet, med bara en vit skjorta nedstoppad omlott (i en slipkjol, skulle det kunna vara, men det är en hellång kjol i taft, med en volang nedtill).

Men – förutom tricket “vita skjortan”, och en magisk Cecile Bahnsen top, vad finns det mer? Jag har gjort ett litet urval av vad jag tycker är finast just nu:

veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen
  1. By Malina (finns i flera färger och mönster)
  2. Totême (den här har jag i svart)
  3. Stylein (finns också i sand)
veckans stiltips – fest-top & slinkiga kjolen
  1. by Malene Birger 
  2. Ganni
  3. Artclub

Inlägget kom idag, en söndag, istället för en fredag, men jag hoppas att ni har och har haft en trevlig helg!

FRIDA · 2 years ago
Carolyn Kennedy, vilken stilikon! Hennes brudklänning... minns att jag rev ut den ur en tidning (ja det var ju så man gjorde då, inga skärmdumpar back in -96) och hade den som drömklänning att en dag gifta mig i något liknande.. wow! Ff lika snygg 25 år senare.

Malin Rudén · 2 years ago
Jag gifte mig (första gången) -96 och var en väldigt Carolyn Bessette-inspirerad klänning. Den är fortfarande lika snygg och hänger nu för uthyrning bland Elsa Billgrens brudklänningar.

Jonna · 2 years ago
Tack Malin för dina alltid så handfasta och inspirerande tankar och tips. Fråga från en som ogärna går barbent utanför privata sfärer, hur tycker du att täckande strumpbyxor gör sig till denna typ av kjol? När kan man ha strumpbyxor och inte liksom? Tycker detta är svårt

Malin Rudén · 2 years ago
Tack Jonna<3 Precis som jag skrev i inlägget så bär jag min slipkjol med strumpbyxor och kängor så här års, och vår/ sommar/ höst barbent. Du bestämmer själv när övergången är, så länge du har en ”stängd” sko till, kan vara sneakers, loafer, osv.

Jonna · 2 years ago
Men kommer jag undan med täckande strumpbyxor även på sommaren? Tänker att jag tas för en regelrätt tokstolle då? Det känns skevt men min lösning hittills har varit att ju varmare det är ute desto längre kjol/klänning har jag för att slippa visa hud mellan plagget och skon. På vintern kan jag ha kortare kjol då strumpbyxan löser det hela. Det grundar sig absolut i ett komplex för mina anklar och vader (vilket jag som snart 40-åring kanske borde ha vett nog att strunta i men nu är det såhär). Samtidigt känns det trist att låta en omtyckt del av garderoben vara oanvänd under de varmare månaderna.

Malin Rudén · 2 years ago
Om det är en sådan här sommar som det var sist, så är det nog inte ens särskilt skönt att ha tjocka strumpbyxor mitt i sommaren. Då skulle jag (om jag var du) gå över till hellånga, slinkiga, vida byxor istället, i samma material som slipkjolen. Så skönt på sommaren. Vill du ta det ett steg längre, kan du ju dessutom ha en hellång klänning/ tunika i samma material över byxorna, à la Malena Birger. Då syns ju verkligen inte anklarna, men blir en bohem chic look.

Jonna · 2 years ago
Du är som balsam för ens osäkra garderobssjäl! Detta kändes så lyxigt att få hjälp av dig med. Tack snälla för att du tog dig tid och med så varsam hand dessutom.

Malin Rudén · 2 years ago
❤️

Ellie · 2 years ago
Underbar kjolvariant! Har använt den på nyår m, på kontoret och på hemmidag! Nu vill jag ha en till i annan färg än svart. Kram E

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

[email protected]
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se