Fanny och alexander

2 years ago

Jag kom inte överens med Julen i år igen.

Fanny och Alexander

Trots att jag verkligen försökte. Försökte fixa allt som skulle fixas och kände mig redo in i det sista. Men sedan brast det ändå.

Fanny och Alexander

Det är verkligen inte synd om mig. Jag har ett hem, mer än tak över huvudet, jag har en underbar familj som är runt mig hela tiden. Jag har privilegiet att kunna köpa de julklappar mina barn önskar mig och köpa majoriteten av julmaten på Matmarknaden. Uppfyllt önskningar och förväntningar. Och själv fått det jag önskat mig.

Fanny och Alexander

Ändå är det något som gnager. Jag inser att jag när jag springer till återvinningen med pappersinsamling efter alla paket, ser jag längtansfullt mot den restaurang vi brukar gå till, och önska att den var öppen, att allt var som vanligt igen. Att Nybrogatan var fylld av människor, och inte tom. Att jag håller andan hela julen, och faktist efteråt andas ut och tycker att det är skönt att det är över. Jag fascineras av vänner och bekanta som ÄLSKAR julen och undrar över vad det är som saknas mig, varför jag inte känner likadant. Det är inget speciellt som har hänt, som jag är medveten om, som skulle kunna påverka mig, det här är bara en känsla, som jag liksom inte kan bli av med. Och jag som ändå ansträngde mig så mycket i år.

Fanny och Alexander

Sedan tittade vi på Fanny & Alexander. Extended version, 5 timmar lång. Och blev helt betagen (har sett det tidigare, men då var jag för ung, såg andra saker.) Nu såg jag Helena, farmor i den stora familjen, som bjuder hem alla till sin stora våning där de dansar långdans genom rummen i fil. Och inser att jag vill vara som hon. Sedan – i framtiden. Bjuda in mina barn, mina pojkar, med sina respektive och deras (förhoppningsvis) barn. Då vill jag vara generös, tillmötesgående och helt chosefri. Välkomna alla utan att se det som ett till arbete som måste göras, bara för att jag vill umgås med alla. På Julafton.

Fanny och Alexander

Så kanske, om jag övar ordentligt på det, några jular fr o m nu, kommer jag också att uppskatta julen och bara inte se fram emot den utan också njuta av den medan den pågår.

Jag önskar er alla en God fortsättning och hoppas att ni alla hade en fin jul.

Stina · 2 years ago
Å vilken underbar och träffande text - känner precis likadant. Å känslan - äntligen över i kombination med skammen, borde man inte uppskatta julen mer… skönt att inte vara ensam :) Tack för fin blogg, blivit så inspirerad sedan jag började följa dig med mer medveten och genomtänkt garderob. Hoppas få följa dig även 2022. Tack, Stina

Sara · 2 years ago
Fint skrivet. Man kan ha olika känslor kopplade till högtider och alla de förväntningar som ändå finns. Nu satsar vi mot våren då o kanske en trendspaning framåt? Vad är du sugen på i klädväg/skor/väska? Och, det sedvanliga inlägget om REATIPS!! Tack på förhand!

Celia · 2 years ago
Känner igen mig såååå mycket i det du skriver. Köpte färdig julmat som bara skulle räcka just till själva julafton. Men bestämde sedan att nästa år blir det skaldjur. Helst hade jag gått ut men allt är ju stängt.

Sara · 2 years ago
Julen är överskattad. Alldeles för mycket förväntningar på hur det borde vara. Den kan liksom aldrig bli så bra som man önskar. Dessutom är julmaten ganska äcklig. Jag är mer team mellandagarna. Att vara ledig utan några måsten. Hänga i soffan och se på film mitt på dagen och äta alladinpraliner. Kanske åka lite pulka om det finns snö. Ha kvar de mysiga julljusen men plocka bort de fulaste tomtarna.

Malla · 2 years ago
Jag känner igen mig i det du skriver om julen, du beskriver känslan så bra. Jag kan själv aldrig njuta av högtider eller födelsedagar för jag har så stora krav att det ska vara så fantastiskt. Jag blir bara ledsen och besviken, när allt egentligen är väldigt bra. Jag blir exempelvis ledsen när min man inte håller fantastiskt tal till mig på min födelsedag, när han säger "jag älskar dig" varje dag och visar att han älskar mig resten av året. Helt ologiskt, jag vet. Jag är lyckligast i vardagen, jag njuter mest av helt vanliga dagar och helger som är helt utan förväntningar.

Anna · 2 years ago
Malin, och ni andra, jag känner samma. Det är något som skaver, ändå har det blivit finare efter jag fick min son. Men jag är spänd och stressad och så när mellandagarna kommer är det som jag andas ut. I år blev vi själva då min son fick feber så det blev en väldigt annorlunda julafton, men fin ändå. Lite lugnare och ingen övrig familj omkring oss och det var tomt. Mellandagarna är lugnare i sig här, dels pga fortsatt förkylning och sånt här men ändå, ser fram emot nytt år, går igenom Pinterest och njuter av inspiration och planer. God fortsättning och vad fint det var ändå att få läsa att det finns fler än mig som känner så här.

Christina · 2 years ago
Spot on! Tack för en jättebra text, och ja, tack för en bra blogg... alltid!

Anna · 2 years ago
Känner så igen mig, har i många år jagat julstämning och mån slags känsla, som aldrig kommer. Har nu landat i att jag inte är...intresserad av jul. Och det är helt ok. Så skönt. Plockar några få godbitar, resten får vara. Gillar absolut ledighet, umgänge med vänner och familj osv. Men det jag inte gillar låter jag andra njuta av. Gott nytt, och jag hoppas också på rea tips ☺️

Ulrika · 2 years ago
Detta var min första jul som tvåbarnsmamma och jag känner en hel annan press nu, fixa julklappar, ordna julmys, gran, tomte, mat och trevlig stämning med respektive familjer. Tycker i motsats till de flesta att julen var betydligt mycket bättre och avslappnad innan barn, slapp pressen! Detta gäller även de flesta andra högtider med barn. Vardagen är bäst och instämmer mycket i din text. Gott Nytt år från en trogen läsare!

Julie · 2 years ago
God fortsättning till dig Malin! Julafton är en konstig dag, hetsig och långtråkig på samma gång. Alltid skönt när den är över tycker jag. Kram!

Frida · 2 years ago
Känner igen mig så väl. Inte synd om mig heller. Men! Julen känns som ett spektakel som ska leverera både frid och massor med innehåll. Det går ju inte ihop. Nästa år hoppas jag innerligt att det går att resa iväg igen. Gott nytt 2022 till dig och tack för all inspiration året som gått.

Mathilda Östlund · 2 years ago
Håller med. Vill så gärna fixa den magiska julstämningen som jag upplvde som barn och ge till våra barn. Får lite panik över att vi inte lyckas få till tydliga traditioner som jag tänker att alla andra har. Luktar intensivt på hyacinter då den lukten typ är det enda som får mig att känna jul. Inser att den bästa julen på länge var när vi checkade in på lyxigt fjällhotell och bara frångick alla inövade traditioner. Nu också lite ångest för ännu en cornoa vinter.. vill inte behöva längta frammåt hela tiden.. Till påsken som numera är min favorit högtid. :)

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

[email protected]
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se