Breath

2 years ago

Jag har på senare tid haft en hel del starka upplevelser, och jag visste inte riktigt hur jag skulle beskriva dessa för er, utan att det skulle uppfattas som flummigt. Då läste jag Johanna Bradfords blogg (och hörde avsnittet i hennes podd “Frukostpodden”) och insåg att även Johanna har haft svårt att närma sig ämnet, trots att det handlar om välmående. Hon beskriver det att som ett led i hennes  nya sätt att prioritera kroppen och hälsan har hennes spirituella intresse väckts till liv igen.

Jag gör periodisk fasta under vardagar, går på megayoga två gånger i veckan och går runt 10 000 steg per dag, så jag tycker att jag är ganska hälsosam. Varje gång jag klagar inför Andreas hur dyrt det är med gymkort, säger han att det är en investering i min hälsa, och det har han ju så rätt i. För utan hälsa – var är vi då?

Nu har jag fått uppleva två saker till som ger direkt välmående. Som alla borde pröva.

 

breath

Precis som Johanna har jag fått möjlighet att få gå på Breathwork, fast här i Stockholm på den nyöppnade studion Hale, och det var en fantastisk upplevelse.

Jag har ju yogat en del i mitt liv, och därför kommit i kontakt med ujjayi – den energigivande yogaandningen, som hjälper till att ge syre åt hela kroppen och få dig att må bättre efteråt. Så när jag skulle gå på Hale, trodde jag att det skulle vara ungefär likadant. Det var inte riktigt likadant, istället blev jag extremt avslappnad och upplevde det som att jag flöt omkring i rymden. Jag kom dit lite stressad och med andan i halsen, och gick därifrån med ett lugn och en slags lycka.

Det här är inget hokus pokus, det är bara andning, något som vi alla har och det krävs inga speciella fysiska förutsättningar för att göra det. Alla reagerar olika på det, vissa i min grupp grät, utan att kunna förklara varför. Men alla mådde bra av det.

 

breath

foto: Oona Åman

Nästa upplevelse var något starkare. Låt mig uttrycka det så här – det kommer alltid att finnas ett före och ett efter den kvällen då jag satt två minuter utomhus i ett badkar fullt med is och vatten.

breath

Wim Hof

Jag vet inte om ni hört talas om Wim Hof- metoden, men den går ut på att behärska de tre komponenterna andningsteknik, träna mindset/koncentration samt att exponera sig för kyla. Metoden har undersökts av olika vetenskapliga institut och resultaten har visat att metoden verkar kunna påverka det autonoma nervsystemet och immunsystemet. Jag har sett ett avsnitt av Goop på Netflix där deltagarna får möta holländske Wim Hof och bada i kallt vatten med honom, och det beskriver väl lite det vi också fick uppleva.

När jag nu blev inbjuden av L:a Bruket att få göra ett Breathwork och sedan isbad, allt under ledning av Wim Hof instruktören Daniel Müller, tänkte jag nog, att vi får väl se om jag badar. Jag är en kall person (är vi inte alla det?) som alltid fryser och inte tycker om kyla. Så tanken på att hoppa i kallt vatten, lockade inte alls.

 

breath

foto: Oona Åman

Men jag gjorde det.

Tog mycket hjälp av andningen, och lugnade ner det hetsiga andetaget som kommer när kroppen utsätts för extrem kyla, och fokuserade på det medan jag föreställde mig att jag satt i ett badkar med varmt vatten. När sedan de två minuterna gått, kändes det som att jag hade kunnat sitta ännu längre.

Och det var en extremt häftig upplevelse. Att jag gjorde det, och satt i ett badkar med is i två minuter.

Efteråt kändes det som att om jag klarar det – så klarar jag vad som helst.

breath

foto Oona Åman

Och ja – vi fick värma oss efteråt i en varm bastu.

Men – återigen något så enkelt som andning och vatten, det vi alla har omkring oss. Och nu är det jag som sitter och googlar efter kallbadgrupper i Stockholm, så att jag kan få bada i isvatten igen.

Vad gör ni för att må bra?

Julie · 2 years ago
Jag har länge haft ett allt-eller -inget tänk kring träning, kost och välmående men har under hösten landat i ett nytt förhållningssätt där jag gör mitt bästa för att få till bra rutiner, men ingen katastrof om det inte blir 100% bra. Känns så skönt, och mycket mer långsiktigt!

Malin Rudén · 2 years ago
Vad bra Julie!

Kaja · 2 years ago
Jeg skal teste denne: https://www.radianthealth.no/produkt/infrarod-sauna-basic-bamboo/

Malin Rudén · 2 years ago
Wow - verkar fantastiskt! Njut!

Lina · 2 years ago
Åh ja så otroligt jag som också yogar och vinterbadar känner så mycket igen mig i detta! Svårt att beskriva utan att låta som en riktigt störig typ. Men den grundade och nästan helande känsla man har i kroppen efter yoga eller isbad är inte som något annat. Jag gråter ofta i yoga, speciellt i höftöppnare eller shavasana, inte alltid för att jag är ledsen, men för att kroppen ger efter alla spänningar och landar.

Malin Rudén · 2 years ago
Vad fint med igenkänning Lina.

Annette · 2 years ago
Jag kallbadar varje vecka. Det får mig att må väldigt bra.

Malin Rudén · 2 years ago
Så coolt att ni är så många som kallbadar - måste också börja göra det mer.

Jenny · 2 years ago
Vad härligt! Jag har alltid tränat mkt men senaste åren så tränar jag styrka och yoga. Kan inte klara mig utan yogan. Den löser det mesta i en och runt en. Försöker också gå 10000 steg per dag mest för hjärnan. Jag bastar i stort sett efter varje pass men också efter mina promenader. Det lilla gör så enormt mycket. Och jag bor i stan så har ingen egen bastu. Men jag ska testa mer inom andning och är också sugen på mer kallbad. Men tycker Sthlm saknar möjlighet till kallbad och fräsch bastu i kombo om det inte är på spa då.

Malin Rudén · 2 years ago
Jag är ju bara i början av mitt sökande av kallbad och tänkte inte på att man vill ha bastu då. Bra att du hittat det, måste googla vidare.

Eva · 2 years ago
Roligt att få ta del av dig ur ett annat perspektiv. <3 Jag använder mig både av breathwork och vinterbad för mitt välbefinnande och jag älskar det. Har vinterbadat i 3 år nu och det är verkligen som att rensa systemet, börja om på nytt med en klar hjärna och känslan av att vara så oerhört levande. Så tacksam för detta. Kram

Malin Rudén · 2 years ago
Underbart - jag har ju upptäkt det först nu. Eller såklart sett att andra gör det, men inte riktigt förstått innebörden av det. Förrän nu. helt fantastiskt! Kram

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

[email protected]
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se