Random

1 week ago

Wow!

Tack alla finare läsare – om jag kände mig lite nere i novembermörkret, har ni verkligen hjälpt mig att känna mig bättre. Ni – mina läsare – är bäst! Det finns en sådan värme här inne, och jag kommer inte sluta blogga så länge jag får sådan fin respons från er.

Här är sådant jag har tänkt på på sistone:

random

Förutom vårt stora byggprojekt nere på landet, pågår det också stök och renovering hemma. Jag tror att vi fick distans till vår lägenhet när vi bodde i Nora Tornen i fyra månader, så när vi kom hem och tittade på vårt hem med nya ögon såg vi att det fanns förbättringar vi kunde göra. Stora och små. Höstens första köp blev ju en ny matta, men sedan har vi också gjort en helt ny bokhyllevägg inne i mitt arbetsrum. En förnyelse som blev bättre än vi kunde förvänta oss, rummet blev liksom större. Vi flyttade bort vår TV in dit också från sovrummet (nu när vi burit upp alla böcker från förrådet har vi ju massor att läsa!) och ska ha en säng, som med flera kuddar i fungerar som soffa. Det innebär att det rummet, som fått minst kärlek i hela lägenheten och varit nått slags förråd, nu blir arbetsrum/ bibliotek/ gaming-rum och gästrum. Hugo har redan försökt att claima rummet som sitt för han älskar det. Men det gör jag med, så han får fortsätta att ha det rum han redan har.

Bilder, före & efter, kommer snart.

random

Eftersom vi började bära upp flera lådor från förrådet, var det som att gå in i en tidskapsel, det dök upp så mycket bilder från förr att jag har gjort en mental resa i tiden tillbaka till när jag började jobba med mode.

När jag var assistent, var alla kameror analoga (sociala medier som intagram och Facebook fanns inte, inte ens internet fanns då…) På alla fotograferingar togs polarioder för att säkerställa ljuset och bara få en känsla för hur bilderna skulle bli. Som assistent fick jag ofta ställa upp på ljustestet, jag har drivor av polaroider på mig själv – som är en sådan rolig dokumentation från den tiden. Men en polaroid sticker ut – den ovan. När den unga fotografen Robert Nettarp jobbade, skulle allt stämma, kunden var stor, det var NK. Vi gjorde ljustestet någon dag innan redan, och jag – som modeassistent – fick sätta på mig de kläder som skulle användas och “göra” bilden som skulle användas. Obekväm som jag blev av situationen, höll jag hårtorken lite lojt i min hand, men det räckte inte. “Skrik” hojtade Robert – “skrik allt du kan”. Vindfläktar sattes på, håret flög, musiken dånade och till slut var Robert nöjd med resultatet och jag var helt slut.

Jag måste ju tillägga att detta var bara polarioden. Sedan gjordes det alltså en riktig fotografering med riktiga modeller. Då jag fick göra det jag egentligen kunde bäst då, att vara modeassistent.

Robert finns tyvärr inte längre hos oss, han dog enbart 32 år gammal, då han var precis på väg att slå igenom internationellt som fotograf. Blev så glad när jag hittade polaroiden och inser nu att jag måste rama in den på något sätt, för att bevara den från ytterligare blekning för framtiden.

 

random
random

Jag var på Bukowskis visning för Modern Art & Design och föll pladask för det här barskåpet. Andreas och jag har pratat om barskåp som möbel, något jag tror mycket starkt på. Inte för att vi har en massa vin och sprit, utan för att vi har ärvt glas som vi inte vet vad vi ska göra med, och vi vill helst att de står inne i ett skåp. Tillsammans med de få flaskor vin & sprit som vi har. Det här skåpet skulle ju passa perfekt hemma hos oss!

random

Tyvärr förlorade jag budgivningen med den här skönheten, men hoppas att återse en liknande snart.

random
random

En till som tror på barskåpets återkomst är Marie-Louise Sjögren som har gjort ett efter egen design som finns att se i hennes showroom. Jag var tvungen att gå tillbaka dit (med Andreas) efter att ha varit där på invigningen, det var så mycket folk att det var svårt att se alla möbler och konst. Men nu fick vi “privat-visning” av Marie-Louise själv, vilket var supertrevligt.

random

Jag har också varit på bio för första gången sedan pandemin utbröt – nu på Stockholms Filmfestival.

random

Jag såg filmen “Jane by Charlotte” , en dokumentär om Jane Birkin filmad av hennes dotter Charlotte Gainsbourg.

random

Förutom att filmen ger många tankar om mor – dotter relationen, vilket för oss som själva är mammor kan relatera till åt två håll, vår egna mamma och rollen som mamma, så slogs jag (förstås) av deras klädsel.

Både Jane, som tydligen fått kritik av sin egen mamma för att klä sig maskulint, och Charlotte, bär filmen igenom klassiker som vita skjortan med jeans, stickade tröjor och boots, klassiska rockar. Svart kostym om de ska vara finklädda. Och de är hur coola som helst. Det mest spektakulära som ses är en brun manchestertrench (Isabelle Marant, kanske?) som förstås är ursnygg, men annars alltså bara bas. Troligtvis är jeansen svindyra och den vita skjortan likaså, men om man bara bär dem, alltid, så går det ju att lägga en slant. Klassiker som aldrig bli omoderna, en look som alltid funkar. Så fint.

Trailern till filmen hittar ni här.

random

En vecka – sju outfits. Ett inlägg som ni vill att jag ska ta upp igen.

Jag inser att det kommer att bli svårt, eftersom jag nästan dagligen har samma kläder på mig, och köper inte så mycket nytt. Min Pico från förra vintern får fortfarande mycket uppmärksamhet, under den har jag svart polo från Arket och svarta byxor från A Days March. Sneakers från New Balance. Min Loewe puzzlebag som jag aldrig tröttnar på. Keps.

Och ja – jag köpte ju den där pyjamasskjortan från Arket som jag prövar här. Perfekt nu till julhelgerna ju.

random

I lördags hade vi bjudit hem gäster på middag, som ringde och bokade av 2 timmar innan middagen. Självklart var avbokningen befogad, men när man städat, handlat och förberett mat och klätt upp sig, är det ju svårt att inte bli besviken. Speciellt barnen också, de har ju svårare att förstå, och hade pratat om hur mycket de sett fram emot kvällen.

Så det blev en lite snopen lördagskväll, Andreas och jag försökte hålla stämningen uppe och vi åt av den goda maten som jag förberett och det blev ju efterrätt till “Så Mycket Bättre”. Men känslan blev kvar, och det är ju så mycket svårare att skaka av sig tunga känslor under den här tiden på året.

Men nu till helgen rullar vi ju redan in i första Advent och Oscar och jag stannar hemma själva eftersom han har adventskonsert (bästa sättet att komma i stämning) medan Andreas och Hugo inviger skidorna med första helgen i Vemdalen.

Och veckans stiltips kommer såklart att handla om Juldekorationer.

Monika · 1 week ago
Vilket underbart foto! Och fin berättelse! Rama in den bums!

Malin Rudén · 1 week ago
Tack Monika - det måste jag ju verkligen göra!

Anna · 1 week ago
Ja så coolt o helt underbart! O barskåp känns helt rätt

Therese · 1 week ago
Jag gillar din dina inlägg jättemycket, mixen av stil och life. Önskar det fanns en gilla-knapp för jag vet aldrig vad jag ska skriva men vill ändå skicka en like! Här kommer en stor like iaf!

Malin Rudén · 1 week ago
Tack Therese, det betyder jättemycket för mig att du kommenterar. Och like'ar

Susanna · 1 week ago
Du är som en skatt på stilinternet. Finns något värdigt, förtroendeingivande, mänskligt och samtidigt enormt proffsigt över dig.

Malin Rudén · 1 week ago
Tack Susanna, så otroligt fint skrivet, jag blir rörd och glad.

Kajsa H · 1 week ago
ÄLSKAR att läsa dina inlägg❤️

Kaja · 1 week ago
Herlig innlegg! Takk!

Sara · 1 week ago
Håller med! Jag väntar ivrigt på dina fina inlägg. Härlig blandning av allt, älskar bli inspirerad, tack snälla för det!

Louise · 1 week ago
Dina inlägg är helt utan konkurrens de mest inspirerande och jag blir så glad varje gång ett nytt kommit. Du har en grymt bra känsla för stil. Tack för att du delar med dig!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se