Work work work work work work

2 months ago

Förra veckan, efter en fotografering, stod jag och packade ner alla kläder, skor och accessoarer som jag hade haft med mig till studion, då fotografen frågar mig: “Och vad ska du göra imorgon?”. Jag ska packa upp alla kläder igen, returnera dem till rätt presskontor, skriva underlagstexter och fakturera. Åh – sa fotografen. Tur att jag inte har ditt jobb.

Och just i den stunden kände jag likadant. Eller nej – såklart jag inte gör. Jag har världens bästa jobb, tycker jag. För att jag älskar kläder och för att jag tycker att det är roligt att skapa bilder, för att jag får träffa så många olika människor. Och för att ingen dag är den andra lik.

Men – ja det är tungt också, och efter en väldigt intensiv jobb-höst kom yrseln häromdagen som ett brev på posten. Det är min kropps sätt att berätta att det är lite för mycket just nu, vilket är bra, för då vet jag att jag måste varva ner. Tråkigt nog är jag tvungen att boka av min megayoga klass denna vecka – för er som någonsin provat en reformer förstår att det inte är läge för yrsel under ett sådant pass.

Tillbaka till jobbet dock – för det mesta är allting väldigt hemligt runt de fotograferingar jag gör, det får inte tas några backstage-bilder osv, men eftersom jag brukar låta er få följa med på mina helger, kan det ju vara roligt att få se hur min vardag ser ut.

work work work work work work

Här är mitt arbetsrum – ett rum som jag sällan har med på mina bilder. Här inne pågår det kreativt kaos, men för just den här bilden har jag faktist städat, vilket kanske inte syns. Snart kommer det även att bli förändring härinne, i form av en bokhylla, men det får nästan bli ett eget litet inlägg.

På fotpallen står det ett gäng påsar med kläder som jag ännu inte returnerat, i vanliga fall är det FULLT härinne av kläder. Innan vi flyttade hit, har jag haft olika kontor, men även jobbat hemifrån, det här är första gången jag har ett helt eget arbetsrum, som jag kan stänga dörren om när det blir för kaosigt.

work work work work work work

Bilder från Pinterest

När jag gör ett redaktionellt jobb – alltså för en tidning- brukar det börja med att jag gör ett moodboard, för att visa alla inblandade hur jag tänker med kläderna. Det kan jag även sedan använda för att skicka till olika presskontor när jag lånar kläder.  För att spara tid, låter jag vissa presskontor hjälpa mig och plocka ut kläder, men i mån av tid, brukar jag gå runt själv och välja ut vad jag tycker passar för just den här personen som ska fotograferas.

work work work work work work

Här står jag och tittar på By Malinas kollektion.

work work work work work work

Kenza och min hand, foto Hannah Hedin

Innan fotograferingen “hänger” jag jobbet. Tror att uttrycket kommer från min tid som assistent på ELLE. Där hade vi vita galler på väggarna, och då kunde vi hänga ihop outfits med accessoarer och så hur det blev. Hur många bilder/ outfits/ sidor är det som ska göras? 5-6 olika, då sätter jag ihop 6 olika outfits, som även alltså passar ihop med varandra, för att få ett flöde i bilderna. Sedan packar jag också ner extrakläder, ifall att något inte passar, eller helt enkelt inte funkar av olika anledningar. Skor och smycken och andra accessoarer som bälten, scarves osv packas också ner.

Sedan till studion eller den plats där vi ska fotografera, och så packa up alla kläder igen, för att steama igenom allt.

work work work work work work

Min tvättstuga som fått fungera som klädställning inklusive krokig stång

Här är ett exempel på jobb som faktiskt hade som startpunkt min lägenhet, då fick kläderna hänga i vår tvättstuga.

work work work work work work

foto: Mira Wickman

Under en fotografering är jag ganska “hands on” för att allt ska sitta rätt. Här på bilden är ju Elsa, som är min vän, vilket då känns väldigt naturligt, men i många fall träffar jag en person för första gången och det blir intimt i mitt jobb, jag ser ju de flesta i underkläderna efter bara några minuters bekantskap. Det handlar om förtroende, jag vill att den personen jag stylar ska känna sig trygg med mig, att jag gör mitt bästa för att de ska känna sig sitt allra finaste.

work work work work work work

Vissa situationer är delikatare än andra. Här på bilden stylar jag Caroline Farberger, som ganska nyligen blivit kvinna efter att levt större delen av sitt liv som man. Det är första gången hon blir stylad för en fotografering, och trots att jag har jobbat så många år som stylist, är det första gången för mig som jag stylar en kvinna som tidigare varit man. Det gick bra, vi fann varandra, hon var väldigt modig och ville prova alla kläder jag hade med mig till fotograferingen.  Och hon köpte kjolen från Arket som hon har på sig på denna bild.

work work work work work work

Att var stylist är ju ett jobb som faktiskt handlar om att vara i bakgrunden och inte ta plats och inte själv vara med på bild, vilket passar mig. Och att göra allt för att bilden ska bli så bra som det bara går, vilket kan innebära att hjälpa till att hålla i en skärm.

work work work work work work

Foto Mira Wickman

Det är ju det som är roligt – full fart hela tiden.

work work work work work work

Foto Henrik Bülow

Jag jobbar inte bara med redaktionella jobb, utan också reklam, som här, för ett klädmärke. Och modevisningar har jag gjort en hel del. Brukar säga att jag stylat politiker, prinsessor, popstjärnor och pinuppor. Ganska brett spektra, alltså.

work work work work work work

En liten del av mitt jobb är att gå på olika events, jag går oftast på de som har med kläder att göra, eller inredning, som jag tycker går hand i hand med mode. Här står jag med Olivia som jobbar på Lindex, då de precis har presenterat det årets rosa band.

 

work work work work work work

Foto Linda Alfvegren

Och sen skriver jag ju här på bloggen.

Pierre Cardin fick frågan redan på 60-talet om han tyckte att mode var ytligt. Nej, svarade han, det är politik. Jag tycker inte heller att mode är ytligt, utan rymmer så många fler dimensioner, därför tröttnar jag aldrig.

Här kan ni läsa mer om hur jag blev stylist.

Och – jag har inte glömt era frågor, som jag kommer att fortsätta med i veckans stiltips.

Stay tuned, som man säger.

Anna · 2 months ago
Tack Malin! Jag tänkte höra med dig (en ny fråga men blev extra aktuell när jag läste ovan...) om hur du tänker när du stylar, eller hur man själv skulle kunna tänka. Man har basplaggen, det man gillar att ha etc, lite väskor och sin stil, sin frisyr och allt sånt. Hur tänker du när du ex får någon att utgå ifrån, säg Elsa Billgren som jag också följer, eller Sofia Wood eller någon. Börjar du med stil, siluetter, passform..?Finns det liksom någon sorts enkel bild man själv kan följa om man vill styla sig själv lite och liksom finslipa sin stil. Jag skall börja nytt jobb om en månad (mer kontor och träffa folk igen) och vill liksom ha min stil lite sådär som jag trivs i men en liten extra finish på hade inte varit fel för självkänslan tänkte jag:-). Vet inte om jag är jättetydlig men ja tänk om man hade haft en stylist där på axeln som säger men ta den sjalen också, då blir det precis som din stilikon exempelvis. Är Pinterest bra där, jag gör moodboards och försöker hitta styling där som passar mig.

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Anna, Den frågan är den sista jag kan ge svar på, när jag stylar en person går jag ju enbart på känsla - den känslan är ju bara min, så den kan jag inte lära ut, det finns ingen färdig mall att använda. Det är också viktigt att poängtera att det är stor skillnad att styla någon för en fotografering och för ”riktiga livet”. Till dig - gör som jag - hitta inspiration i modetidningar/ Pinterest/ Instagram & verkliga livet (mest blir jag inspirerad av människor jag möter - skäms inte för att springa ikapp någon och fråga varifrån plagget kommer. Lycka till!

Anna · 2 months ago
Tack Malin! Jag hoppas ok jag får ta med dig bland mina stilikoner. Det är lite nya tider nu nästan när man skall tillbaka ut och se folk och själv komma till kontor och känna på sina kläder igen, hitta vad man gillar. Det är roligt! Ja fråga skall jag göra mer! Man vet ju själv hur glad man blir om någon gör detsamma:-)

Malin Rudén · 2 months ago
Jag känner mig smickrad som jag får vara en av dina stilikoner, Anna.

Eva Ryden · 2 months ago
Hej Malin, Ett önskemål till veckans stiltips: jag har så extremt svårt för strumpor och strumbyxor, Hatar hudfärgat, känner mig utklädd i mönstrat/färglatt och tråkig/tantig i svart. Men nu börjar det bli kall ute och jag kan inte gå runt med bara bara fötter i mina loafers och jeans. Mer specifikt så vill jag ha tips på 1. snygga lösningar till croppade byxor. Jag tycker det mesta blir fel här direkt, när man ser "glappet" mellan byxben och skor. 2. vad har man till kjol/klänning med loafers/stövletter/kängor? Särskilt när kläderna går i ljusare nyanser, det blir för skarp kontrast med svart. Även här är delen som "sticker fram" mellan kjolkant och skor som jag stör mig över. 3. hur gör jag med festklänning och finare skor? Ska på en smokingmiddag i november, i en ljusare Jaquemus klänning (tror jag, om jag inte känner mig för likblek), skor återstår att välja. Alltså hur svårt ska det vara? Väldigt mycket i-landsproblem, men det slutar med att jag inte använder en stor del av min garderob pga strump-fail. Älskar Din blogg, hoppas Du har lite bra tips även här.

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Eva, Jag har en liten kö med önskemål på veckans stiltips, därför kanske jag inte hinner skriva din innan du går på din smokingfest. Jag tycker absolut att du kan ha svarta strumpbyxor även till en ljusare klänning, speciellt om du har svarta, stängda skor till, välj en lite tunnare den men ff bomull, så att de är matta, inte nylon. Annars barbent så länge det går, sedan knästrumpor till byxor så att du slipper glipan. Inlägg kommer.

Eva Ryden · 2 months ago
Tack Malin, så gulligt av Dig att svara trots att Du egentligen inte har tid. Väldigt uppskattat!

Monika · 2 months ago
Jättekul att läsa om ditt jobb och också se lite bilder på dig in action! Man förstår att det ligger en hel del för-och efterarbete för att få till snygga och inspirerande bilder, reportage, visningar m.m. Spännande med så många olika slags uppdrag! Kul inlägg

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Monika❣️

Nick · 2 months ago
Hej! Du har säkert fått frågan 4 triljoner gånger, men undrar vad ni har för (grå) färgkod på väggarna i ert vackra hem? Om du vet. TACK. och tack för inspirerande blogg. /Niklas

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Nick, Vår NCS kod är S 2002-Y, alltså en varmgrå färg med gult i.

Sanna · 2 months ago
Så himla härligt inlägg!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Sanna❣️

Elin · 2 months ago
Jätteintressant inlägg! Kul att läsa

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Elin❣️

M · 2 months ago
Hej Malin! Tack för att du skriver en gedigen modeblogg, uppskattar den verkligen. Här kommer ett tips från något jag själv arbetar med nämligen normkritik koppat till sexualitet: jag har tidigare noterat hur du beskrivit ”en kvinna som nyss var man”. Här kan det vara bra på att påminna sig själv om att personen ifråga egentligen alltid har varit kvinna eller säkert identifierat sig själv som kvinna. Det som kan förändras på sikt om man väljer att göra så är det juridiska könet eller det kroppsliga/sociala könet (hur man presenterar sig själv för omvärlden). Hursomhelst - en mer respektfull term är transperson eller transkvinna :) Det är dock rätt så vanligt att många har svårt för dessa begrepp och tycker de är knepiga att ha koll på. Men ett tips är att använda detta. Ha det fint!

Malin Rudén · 2 months ago
Hej M, Och tack! Jag vet ju själv hur känsligt detta kan vara, och googlade en stund för att hitta rätt uttryck, men stannade till slut vid det jag skrev, för att det inte skulle bli fel. Jag hade transperson i fingrarna , men när jag sedan googlade det, blev jag osäker på om det verkligen var rätt. Men nu vet jag bättre tack vare dig! Tror dock inte att Caroline skulle ta illa upp om hon läste, hennes barn kallar henne fortfarande för pappa. Kärt barn har många namn, osv.

En annan Elin · 2 months ago
Väldigt roligt inlägg! Dina inlägg är alltid så genomarbetade, du ger massa inspiration!

Ellinor · 2 months ago
Tack! Häftigt inlägg!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Ellinor❣️

Ellie · 2 months ago
Jag hade känt mig supertrygg med dig som min stylist! ☺️

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Ellie❣️

Lotta · 2 months ago
Spännande att läsa om ditt omväxlande jobb. Måste vara en dröm att få välja kläder på presskontoren och att sedan få kombinera ihop dem. Förstår att det så klart är slitigt med allt packande och flängande, men ändå... så roligt med ett kreativt yrke. Måste vara kul att träffa så många olika människor också. Tack för att du delar med dig!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Lotta❣️

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se