Veckans stiltips – back to work

2 months ago

Ni är många som hört av er angående att gå tillbaka till fysiska arbetsplatser efter att ha jobbat hemifrån under så lång tid och nu undrar vad de ska ha på sig. De flesta har inte uppdaterat sina garderober på lika länge, och är sugna på en lite förnyelse.

veckans stiltips – back to work

Bild från Pinterest

I min värld, där jag inte rör mig så ofta i buisness världen, har jag lite naivt trott att det räcker med en kostym och att se proper ut så är man hemma. Då räcker det ju att titta på mina inlägg om byxan, eller den maskulina stilen. Men det finns flera av er som fortfarande har en strikt dräktkod på jobbet, och då kan det ju vara bra att försöka hålla sig till de reglerna.

Jag tänker mig några få plagg som kan kombineras olika, till en genomtänkt bra basgarderob. För jobbet, alltså.

veckans stiltips – back to work

1.En klassisk kavaj

Att börja med en kavaj i sin arbetsgarderob har väl aldrig varit fel. Sedan kan du själv välja att kombinera den med kjol, klänning eller byxa. Här skulle jag välja en som alltså inte är oversized, utan mindre, välskräddad.

 Kavajen Sasha, från Filippa K, har jag lärt mig har funnits sedan företaget startade. Det säger ju en hel del, om du köper den här kavajen (som alltså är ganska dyr enligt mig) så kan du ha den i kanske 15 år framåt, så länge den inte slits ut, men utan att den blir omodern.

Jag har även sett liknande modeller på Tiger of Sweden , HOPE och &Other Stories

veckans stiltips – back to work

2. Kostymbyxa

Nu när du har hittat din kavaj, kanske det redan finns en kostymbyxa från samma märke i samma kvalité som passar perfekt till, både Filippa K, Tiger och HOPE har ju byxor som passar till deras kavajer. Annars finns det ju en uppsjö av klassiska kostymbyxor just nu på marknaden. Om du vill ha en lite mindre, välskräddad byxa här också, är denna från Arket ett jättebra alternativ.

veckans stiltips – back to work

3. En blus

Här kan man ju ha en krispig bomullsskjorta, men jag tycker att det ger en feminiare touch med en mjuk, matt sidenskjorta. Just den här kommer från WERA, som har ett jättebra utbud överlag för jobbgarderoben till en bättre peng. Här har jag ju illustrerat med en svart blus, men om du hittar en som sitter bra, köp den i fler färger, just den här finns i brunt och crème också, superfint. Så kan du variera dig lite.

Annars kan du också hitta den på Filippa K

veckans stiltips – back to work

4. en tröja

Och såklart, eftersom jag älskar det – en polotröja. En tätstickad, men fortfarande slimfit (som Jessica Chastain i sista avsnittet av “Scener ur ett Äktenskap”, en serie som kräver ett helt eget inlägg) så att den går att ha under kavajen. Eller, som jag alltid tjatar om eftersom jag älskar lager på lager, under den krispiga skjortan, under kavajen.

Den här kommer från Totême, men det finns liknande på COS,  A Days March, och House of Dagmar

veckans stiltips – back to work

5. En kjol

När det kommer till kjol är det ju fint om den är så pass lång att den går ner på vaden. Jag har denna från Marville Road, och jag älskar den. För att dressa ner den, har jag en volyminös, stickad tröja till och kängor, men det är ju jag det. På jobbet är den fin till den lilla klassiska kavajen, med exempelvis loafers till.

Andra fina kjolar som funkar att ha på jobbet är denna från Arket, denna från A Days March och denna från Stylein.

veckans stiltips – back to work

6. en rock

En av höstens snyggaste kappor kommer från House of Dagmar. Jag har själv provat den och den sitter verkligen fint på, den är även en av deras klassiker, så den håller länge. Tänker mig att du har den också löst hängande över axlarna, över din kostym, när du springer ut för att hämta din takeaway lunch. Sedan är den ju minst lika fin på helgen, över en stor stickad tröja och jeans.

Andra fina kappor har jag sett hos A Days March,  Stylein och By Malene Birger

veckans stiltips – back to work

7. En sko

Här är ju utbudet enormt, så det är ju svårt att illustrera med bara en sko. Ser också framför mig att ni är många som går till jobbet i sneakers, men sedan byter om till t ex pumps som ni har stående vid ert skrivbord. Men jag tänker mig en sko som både fungerar ute nu, den här årstiden och även går att vara snygg i inomhus – en loafer.

Just denna otroligt snygga, quiltade variant kommer från Flattered, men det finns liknande på ATP Atelier och &Other Stories.

veckans stiltips – back to work

8. en väska

Det är ganska ofta jag får frågan om en väska som rymmer en dator, träningskläder och lunchbox, så det är väl aktuellt även nu. En tote-bag som det kallas, rymmer ju det mesta, så kan man ha en liten crossover handväska som komplement där mobil, plånbok och nycklar får plats.

Den här från YSL tycker jag har allt, men det finns också fina på  Stylein , Little Liffner och Stand Studio

veckans stiltips – back to work

9. en accessoar

I vissa fall kan ju ett smycke vara din enda accessoar. Ett bälte i dina kostymbyxor eller ett armbandsur. En ganska enkel accessoar som kan sätta pricken över i på en hel outfit är ju en scarf. Jag har en från Le Scarf och när jag sätter på mig den tycker jag genast att jag känner mig finklädd. Den kan fungera som ett alternativ till den stora, oversized scarfen jag skrivit om tidigare.

Hoppas ni hittar det ni söker till er jobbgarderob. Fast – nu är det helg.

Trevlig helg!

 

Anna · 2 months ago
Men åh Malin, tusen tack! Fullkomligt bara njuter av inlägg med stil och hur man sätter samman. Jag kommer ha ett formellt jobb om en månad och har mycket av det ovan men en mindre scarf vill jag absolut hitta att ha till. Gillar helsvart på jobbet, känner mig ofta väldigt både bekväm och proper och det hänger ihop fint och då behöver man fina snitt, justa skor eller ja varför inte en scarf till. Och ja, gärna ett inlägg om Scener ur ett Äktenskap. Åh!! Alltså, finns så mycket att hämta där! Så snyggt. Så jobbigt också, men inte kläderna.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Anna❣️Glömde skriva att det inte behöver vara svart, jag har det bara som ett exempel. Själv skulle jag dock välja helsvart, förutom en vit skjorta (i bomull) till och så bryta av med en scarf.

Sara · 2 months ago
Jättebra inlägg. Jag har inte ett jobb som alltid kräver dresscode men i vissa lägen kan det behövas och så plockar jag fram de här plaggen som alla finns i min garderob även om vissa är i billigare varianter. När det inte krävs fullt så mycket dresscode är de toppen att blanda upp med lite mindre uppklädda plagg. Precis som du skriver är de också väldigt tidlösa. Jag har en 15 år gammal kostym som jag fortfarande använder. Den var inte supertrendig när jag köpte den men det gör också att den aldrig blir helt ute. Byxorna är nog mitt billigaste pris/användning någonsin.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Sara❣️Så bra med de där klassiska plaggen som håller länge, så länge de håller i materialet. Kan bara gratulera!

Tove · 2 months ago
ÄLSKAR dina bjussiga inlägg! Känns lyxigt att få tips från ett proffs, tack. Så pepp för en stilsäker höst på kontoret.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Tove❣️

Ellinor · 2 months ago
Kan inte lovprisa kvalitén på Filippa K:s kläder nog. Tidlösa snitt som gör att de kan bäras länge, länge. Bas topparna håller till exempel färg och form i flera år. Tyvärr har de drabbats av någon storstads hybris så min favorit butik får inte ta in märket längre, trots bra genomförsäljning. Orsak: de finns på en för liten ort. Nu är jag hänvisad till nätet, vilket inte känns lika tryggt för märkets enda brist är att de varierar enormt i storlekarna. Trist... Tack för ännu ett inspirerande inlägg! Önskar ett tips på hur man sköter sidenblusarna. Alkoholfri deo, handtvätt...? Tycker det verkar krångligt!

Hanna · 2 months ago
Jag tvättar mina sidenblusar på sidenprogrammet i tvättmaskinen, inte särskilt krångligt, och sen hängtorkar jag på galge. Viktigt dock att använda tvättmedel anpassat för siden, jag kör tex Änglamarks som jag tycker är bra.

Ellinor · 2 months ago
Tack!

Malin Rudén · 2 months ago
Så tråkigt att vara hänvisad till nätet, jag måste klämma och känna och prova innan jag handlar. Näthandel känns också fel ur miljösynpunkt. Kan du inte höra av dig till Filippa K och skriva precis det du beskrivit för mig, jag är säker på att de vill ha din åsikt. Och angående sidenblusar, precis som Hanna skriver, tvätta på handtvättsprogram med tvättmedel anpassat för det (jag använder Y3) och häng på galge för att torka.

Ellinor · 2 months ago
Tack!

Sara · 2 months ago
Tack! Ännu ett toppeninlägg ❣️

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Sara❣️

Emma · 2 months ago
Bra inlägg! Vad tycker du om lyric coat från a part of the art? Passform, material osv. Tänker som en höstkappa, möjligen vinterkappa då den är rymlig men framförallt något som kan finnas i garderoben långt framöver

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Emma❣️ Ja - såklart Lyric Coat från A Part of the Art - den är superfin! Den checkar in på allt, precis som du skriver, och kan absolut bli en klassiker.

A · 2 months ago
Så inspirerande som alltid, tack! Om du har några tips på snygga kavajer UTAN axelvaddar - dela gärna! Är 177 cm och har axlar som är proportionerliga till min längd. men så fort jag testar en damkavaj med axelvaddar blir det 80-talsvibbar..not a good look for me.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack A❣️ Jag kommer inte på någon kavaj utan axelvaddar nu på studs, men jag återkommer.

Louise · 2 months ago
Tack för ännu ett superinspirerande inlägg! Om du skulle ha möjlighet framöver så vore det jätteintressant med ett inlägg med förslag på plagg som passar för middag på stan eller hemma med vänner. En lite festligare nivå. Hamnar alltid i känslan av jag har inget att ta på mig 10 min innan gästerna kommer eller jag ska bort : ).

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Louise, Jättebra förslag till inlägg, tror att flera känner som du. Återkommer!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se