Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
veckans stiltips – jeans | September 27, 2021 | The Way We Play

Veckans stiltips – jeans

11 months ago

Minns ni – för bara några år sedan, när jeansen skulle sitta lågt på höfterna? Så lågt, att man var tvungen att hålla i dem lite, när man satte sig ner, för att inte trosorna skulle synas? Minns ni också att det bara fanns en typ av jeans som gällde och att alla skulle ha likadana?

veckans stiltips – jeans

Bild från Pinterest

Jag har illustrerat den här stilen med Geraldine Saglio, moderedaktör på franska Vogue, och hennes jeans är nog fortfarande så låga, rockiga à la fransk Isabel Marant-stil.  För, som sagt, idag är alla stilar tillåtna, och inte bara en stil,  så länge man själv känner sig snygg i det.

Själv är jag ganska glad att midjan har krupit upp lite på dagens jeans. De där låga jeansen kräver nästan pojkaktigt smala höfter, och stoppar man ner en skjorta i dem, försvinner ju midjan helt. Höga midjan är ju mycket mer smickrande för oss med kvinnliga kroppar, som då kan betona midjan och sedan låta jeansen få följa med våra kvinnliga höfter.

veckans stiltips – jeans

Bild från Pinterest

Och – för att återgå till det där med olika modeller – så känns det ju som att alla modeller är tillåtna idag. Vida ben, smala ben, boyfriend eller bootcut. Jag vill tro att det har med internet och spridningen av information som gör att modet har så många olika alternativ nuförtiden, förr hade man så lite information att tillgå, och kände sig nog tvingad att hålla sig till den trend som utlovades, för att vara säker på sin sak.

veckans stiltips – jeans

Bild från Pinterest

Sen finns det ju stilar som är mer eller mindre trendiga – vissa som vi kanske  aldrig skulle sätta på oss, och vissa som är mer klassiska och gärna får hänga i garderoben flera år framöver.

Här kommer lite olika stilar och märken som jag gillar:

 

veckans stiltips – jeans

Totême har ju flera modeller, flare, barrel, loose, kick, men jag kommer alltid tillbaka till den som heter Regular. Den har raka ben, och en hög midja. Och ankellängd. Det här med längd är det många som hör av sig till mig med, antingen för att de är för korta eller för långa. Nästan alla jeansmärken har ju olika benlängd, t ex Totême har upp till 34 inches, vilket är väldigt långa ben. Då kan du välja själv benlängd i förhållande till midjemått, och alltså få din perfekta jeansform.

veckans stiltips – jeans

Jeanerica har också väldigt fina jeans, den här modellen Eiffel har också raka ben och hög midja. En klassiker som sitter som en smäck.

veckans stiltips – jeans

Acne Studios var från början ett produktionsbolag (det finns fortfarande) som gjorde bl a reklamfilmer. För skojs skull gjorde de ett par jeans, från början tänkta bara till sina anställda, med röda stiches. Tror att de gjorde dem i 200 ex.  Jeansen blev så populära, att de gjorde fler, och så småningom växte ett helt klädmärke fram, under ledning av Johnny Johnsson, som alltså från början var delägare i Acne produktionsbolaget. Tänk på det – jeansen är alltså navet i hela Acne Studios klädhistoria, därav är de väldigt bra. Fortfarande.

Här har jag tagit fram en loose bootcut modell, alltså en lite vidare variant, som känns så rätt just nu.

veckans stiltips – jeans

Och ska vi prata jeanshistoria, går det ju inte utan att nämna Levi’s. Jag är ju uppväxt med enbart Levi’s 501:or i min garderob, men fick häromdagen höra att de som var populära på 90-talet var herrjeans, inte alls anpassade efter en kvinnlig kropp. Där ser man.

Idag finns både 501:orna gjorda för tjej, och nyligen släpptes en 70s flare, som jag hade äran att pröva häromdagen, med hög midja, och utsvängda jeans. Det slutade dock med att jag valde en modell med raka ben, men utsvängda ben är annars väldigt smickrande om man som jag har en kurvig kropp.

veckans stiltips – jeans

Frame är ju också ett svenskstartat märke, med väldigt bra jeans. När jag tittade igenom de modeller de har, fastnade jag för dessa, Le Italien. Återigen raka ben och hög midja, jag vet, men Frame har jättemånga, fina modeller, även en med riktigt vida ben som jag också är lite sugen på. De här känns lyxiga och skulle funka på vilket kontor som helst, inte alls sådär workwear, som jeans egentligen var från början.

veckans stiltips – jeans

Ofta när jag får frågor om jeans från er läsare, säger ni att ni har flera par jeans, men inga som sitter riktigt bra. Jag brukar då råda er att köpa ett par, fast lite dyrare som sitter riktigt bra. För egentligen behöver man ju bara ett par jeans. Och här kommer ett par riktigt dyra jeans, från Khaite, men bland de som kan det här, anses de vara de allra bästa. Bra kvalité, bra passform. Och snygga. Jag vill också tro att om man har ett par riktigt bra jeans, då har man dem i flera år och slutar med slit och släng jeans som ändå kanske inte satt så bra eller var så där snygga som man ville.

Den här modellen påminner mig om hur 501:orna såg ut på 90-talet.

veckans stiltips – jeans

Sedan finns det ju jeans som är riktigt bra, fastän de inte kostar så mycket. Mina favoriter är Weekday, där blir jag aldrig besviken, och de har många modeller och tvättar. Om ni har möjlighet – gå till butik och pröva er fram. nu när restriktionerna upphävs och vi återigen kan ta över provrummen, passa på – det är värt det. Jenas, om något, är svårt att köpa online då det bara handlar om passform. Jag har också ofta uppfattat personalen som hjälpsamma och kunniga på Weekday, som gör att det blir lättare att hitta rätt jeans till just dig i den där djungeln av modeller.

Dessutom gillade jag den här modellen med två linningar. Annars är ju Rowe den modell jag gillar mest.

Även &Other Stories och Arket har fina modeller på jeans till lite lägre pris.

veckans stiltips – jeans

Bild från Pinterest

Jeans är ju ett så bra plagg, som kan användas på så många sätt. Bli välklätt till en kavaj och fina skor, vara perfekt i skogen när man plockar svamp och vara party med en lite topp till. Dessutom blir ju jeans med hög kvalité bara finare med åren, lite så där lagom ingångna (men tvätta dem inte för mycket. Jeansproffsen säger att man helst bara ska lägga dem i frysen då och då, för att ta bort lukt och eventuella bakterier).

Alla bör ha ett par bra, välsittande jeans i garderoben.

Anna · 11 months ago
Ja jag är ju en av dem som kämpade med olika jeans och köpte på mig alla möjliga halvdyra jeans. Så fick jag tips från Malin här om Jeanerica och de är verkligen helt perfekt. Så jag håller med om tipset att ta något lite dyrare (eller ja blir inte dyrare i det stora hela, billigare tror jag nog efter flertalet misslyckade köp...;-)). Nu vill jag komplettera med ett par från Totême. Tack Malin för tipset!!

Malin Rudén · 11 months ago
❤️

Sara · 11 months ago
Åh vilka bra favoriter du valt ut! Arket har också bra jeans som är mkt prisvärda, förutom Weekday. Visst är det kul att ”everything goes” nuförtiden, man kan plocka ut det som passar en själv, utbudet är ju enormt av både smala vida höga låga… ett par perfekta blå jeans o ett par gråsvarta så är man kittad för hösten. Upplever dock att det kan vara svårt med vilka skor man ska ha till vidare ben på jeansen… tycker mest det blir sneakers som funkar. Eller vad tänker ni andra?

Malin Rudén · 11 months ago
Plus en på sneakers till jeans✔️

Sandra · 11 months ago
Åh ja, jag hade min brors 501:or (som var jättestora på mig) och drog åt dem hårt i midjan med ett brett svart läderskärp med stort silverspänne. Till det hade jag en röd polobody (från typ Galne Gunnar) och kände mig så snygg, 14 år gammal <3 Numera passar HM's jeans bäst på mig, det är mycket stretch i dem vilket min kurviga kropp behöver för att de ska sitta skönt och snyggt.

Malin Rudén · 11 months ago
Du kan också titta på Lindex, de har fina jeans som jag tror strid skulle gilla för ”en kurvig kropp”. Jag har stylat Elsa (Billgren) i dem och de är hennes favoriter.

Smv · 11 months ago
Uppenbarligen är jag numera lite tant för jag köpte mina senaste jeans på Lindex och de har jag använt jättemycket. De har så supertydliga bilder på vilka modeller de har och hur de ser ut med midjehöjd och benvidd att det var jättelätt att hitta rätt. Tycker annars att det kan vara jättesvårt i havet av olika modeller och märken Känns otroligt ocoolt att handla där men de sitter som ett smäck på mig som har en ganska kvinnlig figur och de har en färg som jag gillar. Jag är för gammal för att orka bry mig om att ha rätt märke på jeansen.

Malin Rudén · 11 months ago
Vad roligt - jag rekommenderade just Lindex till en annan läsare innan jag hade läst din kommentar. Elsa (Billgren)s favoritjeans kommer just från Lindex och jag tar på mig äran att det var jag som hittade dem åt henne. Exakt som dus skriver så har ju Lindex ett stort och bra utbud, så det är bara att gå in i provrummet och pröva sig igenom tills man hittar sin modell. Jag tycker inte alls att det är tantigt, huvudsaken är ju att du känner dig snygg och att jeansen sitter bra, helt enkelt, och då spelar det ju igen roll varifrån de kommer.

Petra · 11 months ago
Fraga stylisten, funkar det? :) Vilka jeans ska man ha om man har smala höfter, smala, ganska langa ben, ingen midja och lite skönt fluff pa magen efter tre barn? Tack pa förhand <3

Malin Rudén · 11 months ago
Självklart - fråga på! Jag tror att du kan ha vilka jeans som helst med smala höfter och långa ben, men en hög midja till. De båda första paren, från Toteme & Jeanerica skulle sitta fint.

Ellinor · 11 months ago
Ååå jag saknar fortfarande Niki jeans från Filippa K. De har tyvärr slutat med modellen. Har säkert haft 10 par genom åren. Nu är sista paret avkapade till shorts och jag letar fortfarande efter en ersättare till denna fantastiska modell. Precis lagom hög midja, lagom vidd i benet och ja, helt perfekt!

Malin Rudén · 11 months ago
Det är ju precis den sortens kommentar man vill höra från ett klädföretag. Kan inte du skriva till Filippa K och berätta precis det du berättat för mig, jag tror att det betyder mycket för dem. Under tiden kanadicker ju ha en sökmotor på Tradera och Sellpy i hopp om att jeansen finns kvar hos någon. Och bor du i Sthlm så finns det ju en Filippa K second hand på Hornsgatan. Lycka till i jakten på de perfekta jeansen!

Anna · 11 months ago
Jag älskade svarta Niki Twill. FANTASTISK modell.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se