Veckans stiltips

2 weeks ago

Den här veckan har jag fått en läsarfråga som är väldigt aktuell så här års:

veckans stiltips

Det händer nästan varje år. Sommarvärmen kommer plötsligt och vi rotar i garderoben för att hitta något som passar årstiden. Och där hänger de på rad – klänningarna och tunikorna som var så rätt på landet, eller på Mallorca, där vi slappt svassade runt i sandaler och utsläppt hår. Men – fungerar samma klänningar i stan och dessutom på kontor?  Njaa. Låt oss se.

veckans stiltips

Bild från Pinterest

Det ideala enligt min klädfilosofi är ju att hitta kläder som passar alla tillfällen, eftersom jag tänker långsiktigt och hållbart och vill ha en liten garderob med kläder som jag verkligen använder. Så kanske det går att trolla med accessoarer som skor, handväska och accessoarer för övrigt för att göra en “lantlig” klänning lite mer “city”. Jag brukar alltid köra kavajtricket, dvs en kavaj nonchalant slängd över axlarna, och genast känns man mer buisness.

Men jag har även tittat på klänningar som finns ute nu, som skulle kunna fungera i stan, och förhoppningsvis på landet också, fast med stickad tröja och Birkenstock till:

veckans stiltips

By Malene Birger

Jag måste ju börja med By Malene Birger, där Maja Dixdotters första magiska kollektion har börjat komma i butik. Här finns det många klänningar som jag tycker passar både på jobbet och på landet. Visualisera den där kavajen över axlarna, eller en trench, och de funkar verkligen. Med stängda skor och en handväska under armen. Älskar den mittersta looken med byxa under klänningen, här i samma färg och material, men det går ju också att bryta av. Långa tunikor går ju alldeles utmärkt att ha vida byxor under, så snyggt. Så här skulle verkligen de coola Köpenhamns-danskorna klä sig.

veckans stiltips

Totême

 Även hos Totême finns det klänningar som passar till kontoret, jag skulle väl säga att den första är så fin att den även passar till fest (min drömklänning). Den andra, som även finns i svart är i skön trikå, perfekt i värmen, men fortfarande stilsäker nog på kontoret. Och på stranden.

veckans stiltips

House of Dagmar

  1. Den här klänningen från House of Dagmar är det ju fint att ha byxa under, men fungerar också bra utan.
  2. Den här modellen på klänning är väl den ideala kontors-klänningen, klassisk och smickrande på alla
veckans stiltips

1.Den här klänningen från Ganni kanske verkar svår för att den är tajt över bysten, men det är en smickrande modell som passar alla

2. & Other Stories har en klännings om jag tycker är så fin med sin markerade midja, men ändå lösa modell.

3. Rodebjers klänning har jag haft med förut, men den stämmer ju precis på beskrivningen ovan

veckans stiltips
  1. Apropå trikå, en hellång t-shirt-klänning, som denna från COS, kan vara hur elegant “The Rowig” som helst med snygga accessoarer till. Och den där kavajen.
  2. Arkets sköna klänning fungerar lika bra på stranden som i city, t o m på after work
  3.  Och en klänning från Stylein som med sina puffärmar markerar midjan lite extra. Passar var som helst.

Flera av de här klänningarna finns i andra färger om ni inte gillar svart, som jag.

veckans stiltips

bild från Pinterest

En annan fråga som jag ofta får är huruvida man ska klä sig när man blir äldre. 

Jag tycker ju att det modet som jag förespråkar är tidlöst och därför passar alla åldrar. Det finns inga pekpinnar eller falluckor så länge man själv känner sig bekväm och fin. Alla de klänningar som jag nu rekommenderade ovan, passar ju även oavsett ålder. Jag tror att jag kommer att klä mig likadant som jag gör nu om 20-30 år och fortfarande välja kläder med kvalité som håller länge.

Just nu lever vi också en tid där den äldre kvinnan hyllas, framförallt i Europa där erfarenhet går före ungdom, och modemärken som Celine har använt bl a Joan Didon i sina kampanjer. Det är vackert att åldras, och vara stolt över det.

veckans stiltips

Här är en av mina svenska förebilder, både till stil och mode, Lisa Lindqwister. Okej, hon är ju inte bara stylist utan också före detta modell, men med sina 58 år är hon fortfarande snyggare än de flesta av sina yngre kollegor. Hon har alltid haft en minimalistisk, klassisk stil som hållit genom åren.

veckans stiltips

Som sagt, det finns inga fel.

Men ibland kan jag ha svårt för när äldre kvinnor klär sig som små flickor, det blir lite som som Betty Davis roll i “What Ever Happened to Baby Jane”.

Det är väl mitt enda aber. Men allt är som som sagt en tolkningsfråga.

Nej, nu tar vi helg.

Trevlig helg!

Lisa · 2 weeks ago
Såå bra inlägg! ÄLSKAR din stil!

Malin Rudén · 2 weeks ago
Tack Lisa❣️

Stina · 2 weeks ago
Så himla bra inlägg! Tack! Hittade dig för några månader sedan och är så blown away - älskar när du delar dina tips. Ser VERKLIGEN fram emot ett potentiellt post covid-inlägg när den nya garderoben ska skapas efter 18 månaders distansarbete. Gillar verkligen din filosofi med få men matchningsbara plagg. Tusen tack för det du gör och bjussar på

Malin Rudén · 2 weeks ago
Tack Stina<3 Och tack för att du läser bloggen, jag blir så glad! Vi kommer nog alla behöver nog alla uppdatera våra garderober post-covid.

Maria · 2 weeks ago
Stilsäker som vanligt. Tack för inspirerande förebild. Det uppskattas:)

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se