Veckans stiltips – parfym

2 months ago

veckans stiltips – parfym

Foto Mira Wickman

Det här är inget önskeinlägg från er läsare utan något jag helt enkelt tycker är nästan lika viktigt som en bra garderob. Eller åtminstone ett komplement till den:

Din egen doft.

Jag är besatt av dofter, har starka doftminnen kopplade till olika platser, känner stor tillfredställelse när något luktar gott och kan på samma sätt bli irriterad när en doft stör mig. Det är säkert flera av er som blivit extra känsliga för dofter under t ex graviditeter – jag tvingade Andreas att sluta använda en parfym han hade när jag mådde illa de första veckorna under en graviditet, och jag har fortfarande, såhär flera år senare, svårt för just den parfymen.

Sen finns det dofter jag inte kan få nog av, nytvättad tvätt som hänger på tork,  min söners nackar och doften som möter mig när vi öppnar dörren till vårt landställe.

Att sedan bära en doft på sin hud, för sig själv men även för andra att känna, är svårare. Här är mina favoriter just nu:

veckans stiltips – parfym

Min doft de senaste åren har varit Le Labos “Santal 33”. Inte alls unik, det finns fler som har den, men det jag gillar är att den doftar annorlunda på olika personer och jag tycker att det har blivit “min” doft.

Nu, när den precis tagit slut, ville jag åka till deras butik på söder och fylla på och få en ny sådan där fin etikett med mitt namn på, men när jag googlade öppettider står det att butiken är permanent stängd. Typiskt.

Det finns fler ställen att köpa Le Labo på, NK bl a, men jag kom av mig helt. Och började i samma veva fundera på en ny doft.

veckans stiltips – parfym

Molecule 01 är en doft jag använt förut, åkte  hiss med en annan person och var tvungen att fråga vad hen hade för parfym – det var Molecule 01.

Lyssna här på beskrivningen, så kanske ni förstår varför:

” Molecule 01, består enbart av Iso E Super. På egen hand är den mer en effekt än en doft. Användare kanske märker en subtil sammetsmjuk not av trä som försvinner, för att sedan återuppstå efter en stund. Men framförallt märks doftens effekt på andra människor.

Molecule 01 ger användaren en aura som är omöjlig att definiera. Det kan närmast liknas vid en feromoneffekt. Det är doft i dess mest radikala form.”

Säger väl allt, eller?

veckans stiltips – parfym

Jag provade även denna häromdagen, Byredos nya doft “Mixed Emotions“.

Wow!

Den är “träig” i basen, papyrus och björkträ, men sedan te och mate och även viol och svart vinbär som noter. Helt fantastisk, om den gick att äta skulle jag göra det. (Säger en del om den bärs av någon…). Den sägs också vara skapad under en tid som denna, med en pandemi som rasar utanför dörren, och har därför fått namnet “Mixed Emotions”.

veckans stiltips – parfym

Tycker man att det är svårt att hitta en egen, unik doft, så finns ju möjligheten att blanda sin egen. Jag gav det till Andreas som present hos Collect & Bottle och följde även själv med. Det var extremt meditativt att sitta där medan Andreas successivt gick igenom alla essenser.

veckans stiltips – parfym

Sedan fick han hjälp med själva måtten, och vad som passade som bas, hjärta och top-not. Och till sist fick vi även döpa parfymen till ett eget namn.

Som ni ser på datumet på flaskan, var det ju en tid sedan vi var där, och parfymen är nu slut, men “receptet” finns kvar hos Collect & Bottle så Andreas kan gå dit när han vill och fylla på sin flaska med sin alldeles egna, helt unika parfym.

veckans stiltips – parfym

En till doft som jag mött och gillat, är den här serien, Fjäderholmarna från &Other Stories. Den finns inte i parfym-form, men handkrämen och tvålen doftar helt ljuvligt, så jag antar att kroppsoljan också gör det. Önskar att den även fanns som doftljus, så att jag kunde fylla hela lägenheten med denna doft av Verbena.

Inser att det är alltså trä och citrus som jag gillar. Vad gillar ni?

Ulrika · 2 months ago
Oh du måste prova l'interdit som givenchy gjorde till audrey hepburn pa 50-talet. Den kom tillbaka i liten upplaga i borjan av 2000-talet for att sedan försvinna till min stora förtvivlan. Lika överlycklig var jag nar den kom tillbaka for 1.5-2 ar sedan och nu kvar i sortimentet. Nar den slapptes var Mara Rooney "reklamflickan".

Ulrika · 2 months ago
O glömde ju den finaste vinterparfymen som finns: https://www.sergelutens.com/fr/parfums/les-flacons-de-table/fourreau-noir-75ml.html Tidigare saldes de runda flaskorna bara i SL's butiker, men nu kanskebaven via nätet. Besok butiken @ royal palace i paris. Underbaraste underbara butik som finns.

Ulrika · 2 months ago
Åh du maste prova l'interdit fran Givenchy som gjordes exklusivt till audrey hepburn pa 50-talet. Den kom tillbaka mkt kort i borjan 2000-talet for att sedan forsvinna igen. Den togs fram med ny flaska for 1.5-2 ar sedan med Mara Rooney som reklamflicka. Min vinterfavorite ar Fourreau Noir fran Serge Lutens. Tidigare saldes de runda flaskorna enbart i de franska SL-butikerna. Nu aven via nätet. Ett besok i deras butik @ Royal Palace nasta gang du ar i paradiset Paris. Underbaraste underbara Paris.

Malin Rudén · 2 months ago
Ja - Serge Lutens hade jag nästan glömt bort - jag har någon gång köpt en parfym därifrån under den tiden i mitt liv då jag reste till Paris flera gånger om året, så jag har varit i butiken i Palace Royal. Underbara Paris! Älskar ju också Audrey Hepburn och Givenchy.

Camilla · 2 months ago
Jag gillar också trä och citrus men mer när det gäller doftljus. Min favoritparfym är Chanels "Noir". Har aldrig fått så mycket komplimanger om någon doft som den! Vill genast testa Molecule 01!

Malin Rudén · 2 months ago
Åh vad spännande - måste genast dofta på Chanels ”Noir”

Sara · 2 months ago
Ja så personligt och svårt hitta rätt med dofter men älskar cederträ i parfymer. Gärna lite maskulina dofter. Använder Angel från Jean-Paul Gaultier som body lotion sedan evigheter och den blir perfekt för mig. Jag vill liksom lukta på mig själv☺️❣️ Hopes doftljus är också underbara.

Malin Rudén · 2 months ago
Jag gillar också lite mer maskulina parfymer (precis som kläder) och alla de dofter jag har skrivit om är unisex. Men blir nyfiken på Jean Paul Gaultier s ”Angel”, den måste jag lukta på nu.

Sara · 2 months ago
Lova mig att smörja lite body lotion på armen o lukta lite under dagen! För mig är den Doften med stort d medan parfymen inte riktigt är det! Men så intressant höra vad DU tycker!

Anna · 2 months ago
Vilket bra inlägg! Jag behöver ha en parfym, mitt luktsinne ändrades så när jag var gravid så nu de senaste fem åren har jag varit utan parfym och bara haft Biotherms lotion med lite citruslukt som min enda doft. Förut hade jag alltid parfym och nu vill jag hitta en ny. Jag gillar också citrus och trätoner till. Har ibland köpt någon härlig bodylotion eller handtvål från & Other Stories som har de elementen i doften som jag gillar. Sen har Nivea haft någon ny serie med duschcreme och vanlig handtvål som heter Cotton eller något och ja jag skulle vilja blanda den doften med citrus och något träinslag. Kanske man skulle göra sin egen blandning helt enkelt?! Ha en fin fredag!

Malin Rudén · 2 months ago
Jag har också Biotherms bodylotion och tycker att den går utmärkt att ha en träigare parfym till, som Santal 33. Du kan ju alltid önska dig som present att få blanda din egen parfym, det är en så speciell upplevelse! Ha en fin fredag du med!

Andrea · 2 months ago
Är totalt besatt av doft och parfym sedan jag var ett barn! Kan prata länge om det, kul att du skriver om det. Har ingen direkt signaturparfym men älskar sandelträ, patchouli, vanilj i lagom dos, mandarin, vetiver, bergamot, körsbär, iris och jasmin. Bland annat:) De jag helst sträcker mig efter just nu är Stora Skuggan Moonmilk (doftade du på den när ni var där och gjorde parfym?) som är sandelträ, chai och liljekonvalj. Jag bar den när jag träffade min man för första gången samt när vi gifte oss. Även Malin + Goetz pigga Bergamot som är somrigt solsken i en flaska. Chloé Love som tyvärr har utgått, en ljuvligt krämig puderdröm med iris och vanilj. Kan fortsätta för evigt! Kram

Malin Rudén · 2 months ago
Åh vad roligt! Ja - du har helt rätt, det är ju de som ligger bakom Collect & Bottle som har gjort Stora Skuggan-parymen, den doftar magiskt. har du varit på JUS någon gång? De har ju flera parfymer som man inte hittar hos andra. Så fint att ha en speciell doft när man gifter sig, det måste jag komma ihåg att tipsa om. Så att man altid har en doft förknippad med en speciell upplevelse. Visste inta att Malin + Goetz även gjorde parfym, trodde bara de gjorde doftljus. Kul ämne, känner också att jag hade kunnat skriva hur mycket som helst. Kram

Moja · 2 months ago
Hej Malin, kul med dofttema. Jag gillar att gå till Cow i Stockholm och sniffa. Två favoriter har jag därifrån; Dõjima från Mona di Orio och favofavoriten Portrait of a Lady från Frederic Malle; den sistnämnda hade jag på mig under en lunch med min man på Operabarens bakficka. När vi skulle betala notan vände sig servitören mot mig och sa `- Du bär Portrait of a Lady.’ `-Va’, hur 17 visste du det?’ frågade jag. Han svarade `-Jag har den också.’ Kul doftminne!

Malin Rudén · 2 months ago
Åh - Portrait of a Lady - den hade jag glömt - den doftar ju hur gott som helst!

Petra · 2 months ago
Eau de voyage fran Hermès. Unisex, fin flaska och underbar. Jag akte hiss med en person och var tvungen att fraga vilken doft hon hade, och det var den :)

Malin Rudén · 2 months ago
Måste genast lukta på Eau de Voyage! Hissar är bra platser för att hitta dofter...

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se