Veckans stiltips -sandaler

4 weeks ago

Så – från ombyggnation av vårt landställe – till något helt annat livsviktigt, nämligen sandaler.

veckans stiltips -sandaler

Älskar att bli kallad mode-orakel och tar mig genast an denna fråga, såklart!

Vi börjar med Birkenstock.

veckans stiltips -sandaler

Birkenstock Arizona

Jag har ju jobbat som stylist så länge att jag har sett Birkenstock-trenden komma och gå flera gånger. Gjorde en gång en visning på NK där alla hade Birkenstock i olika modeller i hela visningen. Men Birkenstock är ju en sådan fantastik sandal på många sätt (och då tänker jag på klassikern Arizona), alla i min familj har minst ett par, barnen har haft det sedan de var små, och de går att sälja second hand när de är urvuxna, och jag tycker även att min man är väldigt fin i dem.

veckans stiltips -sandaler

Celine

Det var ju efter ganska många år av högklackat mode, som Celine visade en pälsklädd sandal som påminde om Birkenstock, och hela modevärlden drog efter andan. Ska vi ha tofflor på oss nu? Tja, om Phoebe Philo säger det, så är det så, och så tog alla modemänniskor snällt av sig sina high heels och satte på sig tofflor.

Det känns som att den trenden har hållit i sig länge nu, och även fått lite andra riktningar.

veckans stiltips -sandaler

T ex The Row Fisherman sandal, som här syns på Alexis Foreman, är ju också en jättefin sandal som är lite grövre i modellen.

veckans stiltips -sandaler
  1. The Row Fisherman Sandal
  2. By Malene Birger
  3. Zara

 

 

veckans stiltips -sandaler

Bild från pinterest

Chanel har ju också en lite chunkier sandal som påminner om Birkenstocks Arizona

Andra fina alternativ är:

veckans stiltips -sandaler
  1. & Other Stories
  2. Totême
  3. H&M (dessa är i konstläder, vilket jag inte brukar rekommendera, men Stella McCartney gör ju inga skor i skinn, och dem köper jag ju…)
  4. The Frankie Shop
  5. Arket

 

Jag har alltid en chunkie sandal i min skogarderob, tycker att, oavsett trender, vissa plagg passar bättre med ett tungt avslut.

veckans stiltips -sandaler

Jag ångrar så att jag inte slog till när Proenza Shouler gjorde ett samarbete med Birkenstock förra sommaren, tycker att de är SÅ fina, och scannar second hand marknaden efter ett par som kanske någon har tröttnat på till denna sommar. Men Birkenstock gör hela tiden samarbeten, och jag såg något glimta förbi i mitt flöde häromdagen, som kommer snart.

veckans stiltips -sandaler

Jag har också en adidias adilette cloadform (1.) i min garderob, de är så tåliga och jättesköna att gå i. Vill man ha en liknande, som känns mindre som en badtoffla och också går att bära med stolthet på kalas, finns dessa från Bottega Veneta (2.) som alternativ.

veckans stiltips -sandaler

Som en lite slimmare och elegantare sandal att ha som komplement till den lite mer chunkie när det känns rätt, har jag också en Tribute mule från YSL. Den har jag haft i många år, den är en klassiker hos YSL som kommer tillbaka varje år.

veckans stiltips -sandaler

Precis som Oran Sandal från Hérmes. Vårda dem väl och du kommer att ha dem länge.

Så svaret på frågan är väl, ja, chunkie sandal, men i min smak inte för chunkie, med platå osv, utan som de alternativ jag har gett ovan. Och så ett par lite nättare sandaler som alternativ också.

Trevlig helg!

Anna · 4 weeks ago
Åh men tusen tack! Sitter precis och kollar sandaler såklart:-), eller ja gjort det under de senaste veckorna! Så tack för tips och reflektion kring detta. Jag tänker jag vill ha ett par som jag verkligen kan gå i, har ett par Birkenstock men skall komplettera med något nytt i år. Såg Vagabond har lite fina halvchunkie också. Jag väljer oftast brunt eller blekgrönt/grå som finns nu med. Men det är ju så svårt att bestämma sig. MEN om jag bara skall köpa ett par som jag också kan promenera i och ha i stan vad tycker du då? Såg också Birkenstock har med rem vid hälen som jag tycker är rätt ok....

Malin Rudén · 4 weeks ago
Hej Anna, Roligt med Vagabond, de glömde jag t med, de gör ju också fina sandaler. jag föredrar Birkenstock utan rem vid hälen, men smaken är som baken;-)

Sara · 4 weeks ago
Tack söta du!! Älskar att du lyssnar på vad vi läsare önskar, vilken lyx för oss!! Jag gillar oxå de YSL du har, sååå fina! Funderar dock lite på mules-modellerna, är de inte lite opraktiska att gå i? Att man nästan tappar skorna liksom? Tycker också ATP Atelier har riktigt fina somriga sandaler i fina färger o modeller! Kram

Malin Rudén · 4 weeks ago
Tack Sara! Jag tycker att YSL-sandalerna sitter på bra, och kan lätt gå runt med dem en hel dag.Håller med dig om ATP-atelier, de har alltid jättefina skor! Kram

Kristin · 4 weeks ago
Åh! Kan du inte göra ett inlägg om vilka plagg som blir snyggare med tyngre avslut? Jag är päronformad och ibland tycker jag att det liksom kan bli för mycket nedtill med chunky skor, synd eftersom de oftast är coolast.

Malin Rudén · 4 weeks ago
Hej Kristin! Svårt ju att formulera i ord och bild, då jag själv kör ad-hoc när jag tycker att det passar bäst. Men jag skulle säga att mycket volym upptill, kräver en lite "grövre" sko. Och en smalare siluett är fin med en smalare sko, men även där kan det vara fint med ett "chunky" avslut. Så individuellt och helt beroende på outfit. Kör på chunky skor om du tycker att det är finast/ coolast, så blir det ju bra så.

Anna Charlotta Thorbjörnson · 4 weeks ago
Skall nog klicka hem de där från Vagabond. Jag känner också lite så med Birkenstock att man vill ha de vanliga...ah och såklart drömmer jag om några tunna fina också. Ah, men Birkenstock har jag så då kanske man skall köra på Vagabond och börja spara till de där jättefina:-) Tack igen för din fina blogg och dina tips. Det är härlig inspiration! Dina tips är super! Mina jeans från Jeanerica älskar jag. Använder bara dem. Och överhuvudtaget har garderoben blivit mindre på ett bra sätt nu. Känner inte jag måste byta till nya outfits och tänka nytt hela tiden utan köra på det som jag tycker om och trivs i. Jag har ju tvättmaskin och möjlighet att vädra. Och köpt ny steamer som är perfekt för uppfräschning. Men det är verkligen ett projekt (roligt!) att tänka mer långsiktigt kring både sin stil och på sina inköp. Jag har insett jag alltid känner mig extra tjusig i lång kappa av olika slag så köpte mig en längre trench i linne (Brixtol...?) som sveper som en aftonklänning runt jeansen...men skämt åsido vissa linjer och snitt är bara att man känner sig som man är sitt finaste jag hela tiden.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se