To build a home

1 month ago

Tillbaka i stan och vardagen.

Nu närmar sig flytten tillbaka och det känns lite jobbigt, mest för att det är jobbigt att flytta, inte för att det ska bli jobbigt att flytta hem, för det ska bli oooootroligt skönt.

Jag saknar att möta mina barns klasskamrater i kvarteret, jag saknar ljudet av Hedvig Eleonoras kyrkklockor som slår varje kvart under dagen, som jag räknar på morgonen för att veta hur mycket klockan är (och jag saknar att inte kunna sova med öppet fönster, för det går inte i den här stora korsningen vi bor), jag saknar närheten till alla butiker jag behöver i mitt jobb, men framförallt saknar jag de spontana luncherna med min man, där vi alltid är nära varandra, jag på min arbetsplats (hemma) och han på sin arbetsplats (hans kontor 5 min bort).

 

To build a Home

Jag älskar ju mina barn över allt på jorden, men ibland kan det ju vara skönt att kunna vara ensamma och prata om sådant då vi inte vill att de vara med i konversationen.

Den här bilden, där han sitter med födelsedagströjan som han fick av mig, är vi på Norrvikens Trädgårdar, en av mina favoritplatser utanför Båstad.

To build a Home

Den här dagen symboliserar ganska bra hur vädret var när vi var nere i Skåne. Först var det snöstorm, så att det nästan inte gick att se framför sig för att sedan klarna upp och bli sol.

To build a Home

I trädgårdarna finns det numera en liten butik som säljer vintage och allehanda saker. Jag hittade denna “handduk” (men antar att den fungerar alldeles utmärkt som pläd) från Libeco som jag insåg hade den perfekta färgkombinationen. Tänker att jag ska köpa den och sedan inreda hela “sovhuset” efter den.

To build a Home

Vi har ju två hus på vår tomt, två hus som byggdes av Andreas morfar Gösta på 60-talet.

Det är nog både typiskt Torekov på den tiden, men också typiskt 60-tal, att han byggde ett hus för socialt liv, med två stora vardagsrum (ett för barnen, ett för de vuxna. För enligt Andreas morfar skulle barn synas, inte höras). Ett stort kök med plats för många, och ett stort uterum, som nu har byggts in och fungerat som sovrum för alla oss fyra de senaste åren.

Det andra huset, “Sovhuset”, har haft 6 sovrum och ett badrum (eller när vi tog över var det bara handfat och toalett där, men vi har renoverat det till badrum med dusch). Ett stort sovrum, där då mormor & morfar sov, med varsin säng i vardera rummet (som jag sköt ihop till en dubbelsäng  när Andreas och jag bodde där) och 5 stycken “hytter” med våningssäng i varje, en till varje barn som morfar Gösta hade. Barnen kom med sina partners och så småningom med sina barn, och trängde ihop sig i varsin hytt och som mest var det 12 kusiner som lekte på den stora tomten.

To build a Home

originalritningar från när huset byggdes som vi hittat

Hursomhelst.

Våra barn har inte velat sova i en “hytt” själva, med dörr rakt ut på gräsmattan så vi flyttade in i stora huset och “sovhuset” har blivit gästhus med plats för många gäster. Förra sommaren, innan pandemin, bodde det som mest 10 personer ute i sovhuset.

Men nu bygger vi alltså om det. Vi bygger in hallen utanför rummen, så att man går inomhus mellan rummen, och i den vevan var vi tvungna att bygga om taket. Samtidigt ska vi också lägga in nytt trä-golv (istället för 60-tals plastmatta som ligger där idag), byta dörrar, måla om och även byta ut alla gamla fönster. Vi slår ut några väggar mellan hytterna och gör om det till 4 stycken sovrum, för ingen tycks vilja sova i överslafen på våningssängen.

Och nu när vi var nere och tittade på bygget, bestämde vi oss också för att byta fasad, något vi hade tänkt att göra längre fram, men som har visat sig vara enklare om vi gör det nu i byggprocessen.

To build a Home

Så plötsligt var vi tvungna att fatta några snabba beslut gällande ny fasad. Visserligen vet vi att allt blir finare än den vita plåtfasad som Andreas pappa satte upp för många år sedan, när han tröttnade på att måla om huset varje sommar.

Vi visste att vi ville ha en ren träfasad, men det visade sig ändå att det var en djungel därute med produkter som ska skydda trät mot det väder och vind som vi har med tanke på närheten till havet. Men jag tror att vi till slut har hittat rätt.

En “vän” frågade t o m om det inte hade varit enklare/ billigare att riva huset och bygga nytt, men hen är inte en vän längre. Nej, skämt åsido, men hela poängen är ju att vi vill bevara det här huset som Andreas morfar byggde, och bara ge det ett rejält ansiktslyft. Och – trots allt jobb, så kostar det faktiskt mindre att göra som vi gör, istället för att riva och bygga nytt.

Samma person frågade också i nästa andetag om vi skulle bygga gardrobslösningar. Vilken dum fråga – vi behåller ju alla de fasta garderoberna som finns från 60-talet, ska bara måla om dem och byta beslag så kommer de att vara som nya – nej finare än nya garderober.

To build a Home

När allt är klart ska vi sova där, med egna sovrum, det är hela poängen.

Själv kan jag ju inte vänta tills allt är klart och jag kan få börja inreda.

Färgskalan är redan satt och jag hittade den även på Bissa G Segersons vackra keramik. Och resten av sommaren planerar jag att åka runt på en massa loppisar för att jaga rotting och och 60-tal.

To build a Home

Fast däremellan kommer jag också att pusta ut och titta på de mest magiska solnedgångar jag vet.

Längtar redan till sommaren.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se