White

4 weeks ago

Jag tänkte göra ett matigt inlägg om färgen vitt,  fick en läsarfråga gällande student och vita kläder och kände att det är en så fint med vitt såhär till vår och sommar, så jag gör ett helt inlägg med bara VITA kläder, oavsett om man tar studenten eller inte.

Frågan lydde såhär:

white

Student ja – minns det som igår…

Själv var jag inne i någon form av revolution emot allt och alla, hade håret kortklippt och klädde mig bara i herrkläder (vilket jag i o f sig fortfarande gör). Så på själva utspringet hade jag vit -t-shirt och vita Levis till min studentmössa. Japp. En look som visserligen hade funkat även idag, men det är ju fint med klänning också.

Så – för att återgå till frågan, så är även jag fullt medveten om att alla klädkedjor kommer att vara fyllda av prassliga syntet-klänningar till våren och det är en djungel att hitta något som passar.  Men – kedjorna är ju trots allt inte fy skam, allt är inte syntet, utan om man orkar läsa på så finns det ju kläder i “naturmaterial” som bomull, linne och viskos. Till en bättre peng än hos modehusen och ofta up to date med rådande trender.

Här kommer mina student tips:

white

Det här är för mig den ultimata studentklänningen. Puffärm, wrapdress och precis lagom lång. Den här kommer från & Other Stories och är i linne.

Även de här klänningarna tycker jag är fina:

white
 1. Vit bomullsklänning från Arket
 2. Vit bomullsklänning med hålbroderier från Zara
 3. Vadlång klänning i silkesmix från H&M
white

Lite dyrare klänningar

 1. En favoritmodell, från Stylein
 2. Också vit bomullsklänning, Rodebjer
 3. Denna fina klänning är från The Frankie Shop, älskar stylingen med New Balance-sneakers, vilket ju självklart en ung student skulle ha

Sen har vi ju tvådelat också:

white

Den här looken är ju supercool, jeansjacka och jeanskjol i vitt. Kanske också med ett litet vitt linne el t-shirt under. Både jackan och kjolen kan ju sedan användas var för sig under hela sommaren. Setet kommer från Zara.

Här kommer det lite olika överdelar:

white
 1. Den här blusen från H&M är i polyester, men även nuförtiden när polyester återvinns börjar det bli ett ok material. Huvudsaken är väl att den inte känns syntetig, modellen är superfin.
 2. Enärmad blus tillhör ju också mina favoriter, då jag gillar asymmetri. I bomull från Zara
 3. Nästan som en t-shirt men ändå inte är den här toppen från COS
 4. WERA har gjort en fin bomullsblus till våren.
white

Och så en lite högre prisklass:

 1. Jättefint linne från By Malene Birger
 2. Den här fina bomullstoppen från By Malina kan användas som både blus, eller jacka
 3. Min favoritblus från Ganni som de har kvar i kollektionen varje år, en wrap-blus med puffärm. Perfekt!
 4. Ett helt enkelt, men snyggt linne, från Tiger of Sweden

white

Vita underdelar är tyvärr inte lika självklart, jag har letat en del och hittat några men min absoluta favoritlook till sommaren vore detta linne-set från Matteau, som just nu finns på rea på The Frankie Shop.

Här är lite andra kjolar som jag har hittat:

white

Många av de här kjolarna är ju inte vit-vita, utan mer crème-färgade, men tillsammans med en vit blus blir intrycket ändå vit.

 1. Plisserad kjol från Arket
 2. Ytterligare en denimkjol, denna från House of Dagmar
 3. En lite mer silkig kjol, från Waakaku Icons
white

Drömmen vore ju en hel Cecilie Bahnsen look, men det är ju alldeles för dyrt för en student. Men jag ville ta med denna bild för inspirationen, för det är just den här typen av kjol jag har letat efter, så fin. Så om ni hittar en liknande hos någon annan aktör, hör gärna av er!

Och – om man som jag – hellre vill ha byxor, eller vita Levi’s som alternativ till kjol, har jag hittat det här:

white
 1. Vita, välskräddade kostymbyxor från Acne Studios
 2. Linnebyxor med resår i midjan, Totême
 3. Shorts! Vita shorts är ju jättefint till alla ovan nämnda blusar och toppar. Just dessa kommer från Rodebjer,  och har den där perfekta shorts-passformen, men vita short i linne eller bomull kan nog hittas i de flesta affärer i vår/ sommar.
white

Kostym från Zara

Slutligen, som alltid, kostym. Också denna gång, fast vit kostym. Hur fint?!

white
 1. Vit kostym från Stylein
 2. Kavaj utan krage, scarves och byxa, Totême

Accessoarer då?

white

Smycken, kanske t o m något som man kan ge i studentpresent?

 1. Det här pärlhalsbandet från Charlotte Bonde har jag och älskar, det är så fint att pärlorna inte är jämna och sitter perfekt
 2. Finta att även kombinera med en silverlänk, som denna från Nootka
 3. Enklast är finast, hoops i olika storlekar från Blue Billie

Självklart går det lika bra med guld, förstås

white

Bild från Pinterest

När det kommer till skor är jag helt för att matcha klänning med sneakers, som jag skrev ovan. Converse, klassiska Stan Smith eller Véja, det spelar ingen roll. Det fina med vitt är att det går att matcha med vilken färg som helst.

Men om man vill ha en lite finare sandal har jag hittat dessa:

white
 1. En lite nättare sandal, Flattered
 2. En plattform som synts på varje influensers fot, ATP Atelier
 3. En riktig drömsko, Totême

Nu valde jag vita skor, eftersom temat är vitt, men det är klart att det går bra med vilken färg som helst, egentligen.

Det var det hela för denna gången, hoppas ni blev inspirerade, jag blev själv lite shoppingsugen faktiskt…

Katarina Jonsson · 4 weeks ago
Det här var precis vad vi (jag och dottern) behövde. Vi är i exakt samma sits som frågeställaren. Så perfekt! Tack!!

Malin Rudén · 4 weeks ago
Så bra Katarina! Hoppas att även din dotter hittar något hon gillar och att hon känner sig fin på sin student!

Monika · 4 weeks ago
Tack, Malin, för det här fina, genomtänkta svaret! Det var precis den här typen av plagg som efterfrågades! Jättekul också med accessoarerna! Det var mkt fin inspiration och verkligen kläder som kan användas av alla och under lång tid! Dessutom är många plagg mitt i prick vad gäller min dotters smak! Stort tack, igen❤️

Malin Rudén · 4 weeks ago
Åh vad roligt - vad glad jag blir❣️ Hoppas din dotter får en fin student och att hon hittar något hon känner sig fin i.

Malin Rudén · 4 weeks ago
Åh vad roligt - vad glad jag blir❣️ Hoppas din dotter får en fin student och att hon hittar något hon känner sig fin i.

Sara · 4 weeks ago
Sommarsugen blev man ja!!! Jättefina förslag! Man ska självklart satsa på den stil man känner passar en, men jag tror man ibland kanske tänker att det måste va så ”fint” En student är ju hur fin som helst i bara vita shorts o vit fin blus/topp som du visade, om man inte är klänningstypen eller bara trivs bäst i det lite enklare. Coolt också, när det är stylat med slitna converse o så lite smycken ❤️ Underbara tider!! Kram

Malin Rudén · 4 weeks ago
Exakt så❣️ Kram

Anna · 4 weeks ago
Så snyggt! även fast jag är 35 och långt från student så blir jag sugen på mycket ovan! Du är så bra och ambitiös på att ta fram tips, dina listor ger mig mer inspiration än de flesta magasin och andra influencers.

Malin Rudén · 4 weeks ago
Åh tack Anna - vilken fin komplimang❣️

Camilla · 4 weeks ago
Så fina tips! Fnissar lite när jag tänker på mina egna kläder när jag tog studenten -88. Sydde upp en Nehru-jacka i råsiden efter att ha inspirerats av Grete Philipsson frän en bild i Svensk damtidning samt ett slags byxkjol-shorts. Tyckte jag var sååå stylish! Har kvar kostymen och skrattar halvt ihjäl mig när jag tar på jackan med sina gigantiska axelvaddar!

Malin Rudén · 4 weeks ago
Ha ha ha, så roligt att inspireras av Grete Philipsson och att du sydde själv. Ännu bättre att du fortfarande har kvar din outfit. Huvudsaken är ju trots allt att du kände dig stylish då. Underbart.

Sandra · 4 weeks ago
Åh, vitt är så himla snyggt och särskilt i tvådelat tycker jag! Jag tog studenten 1999 och på den tiden (känns som 100 år sen) var studentkläder inget som fanns i affärerna. Jag fick köpa en vit fodralklänning på Kappahl som var ja, jätteful. Min mamma tog över den sen så man kan ju tänka sig snittet på den för en 19-åring. Till det hade jag ett par högglansiga plastiga sandaletter från Björn Borg. Haha, ja herregud. Men byxkjol och råsiden-jacka låter ju hur fräsigt som helst tycker jag!

Malin Rudén · 4 weeks ago
Ja , vitt är så fint och kan också bli så fel. Hoppas att du kände dig lite fin i ditt vita fodral alla fall. Kanske din mamma redan hade en plan på att ta över klänningen, smart mamma isåfall.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se