Veckans stiltips – timglasformen

1 month ago

Veckans stiltips gäller en kroppsform som vi alla känner till:

(Eftersom Andreas jobbat hemifrån hela veckan, och suttit i mitt arbetsrum, har jag inte haft tillgång till min dator, därför gör jag detta inlägg från mobilen. Ursäktar redan nu om det inte känns lika arbetat som vanligt men alternativet hade ju varit inget inlägg alls, och det vore ju tråkigt).

Veckans stiltips – timglasformen

Bild av Horst P Horst från 1939

Veckans stiltips – timglasformen

Många av oss känner igen sig i detta, och någonstans borde den ju egentligen vara ett ideal, den vackra, kvinnliga, timglasformade kroppen. Men mycket kläder, framförallt underdelar, tycks vara gjorda för ett kroppsideal med smala pojkhöfter. Det är inte heller helt ovanligt att ha mindre storlek på överdel än på underdel.

Veckans stiltips – timglasformen

Man Ray

I början av min karriär som stylist fick jag plötsligt en udda förfrågan från min agent – det skulle göras en reklamfotografering med den kända Man Ray-bilden av en kvinna vars rygg påminde om en cello som förebild. Nu undrade man om jag skulle kunna tänka mig att vara modell för detta. Det var en fotograf som jag jobbat med som stylist och jag tackade genast nej för att slippa att sitta naken framför honom och ett helt team som jag kanske kände.

Och självklart undrade jag ju varför de frågat mig, jag tyckte själv att jag var smal till naturen, men ja, i förhållande till dåtidens heroin-chic-smala modeller så hade jag väl kurvor som de saknade.

Hur ska vi då klä oss för att omfamna dessa vackra, kvinnliga kurvor?

Veckans stiltips – timglasformen

Bild från Stylein

För det första – framhäv dem.

Jag utgår från att du har midja – guds gåva till kvinnan (förutom en massa andra saker förstås. Och jag är inte ens religiös). Betona din midja – låt den inte försvinna bland en massa lager av kläder, då blir det bara stort överallt.

Veckans stiltips – timglasformen

Bild från Tiger

Puffärmen el voluminösa ärmar .

Det mode som vi har nu är ju perfekt för våra kroppar. Puffärmsblusen gör ju att axlarna blir bredare, vilket gör att både midja och höfter ser mindre ut och allt bli mer proportionerligt. Samma effekt har ju axelvaddar, men fördelen med puffärmen är ju att den är kvinnlig. För rätt look är det då fint att återigen markera midjan, blusen stoppas med fördel ner i byxan, jeansen el kjolen med hög, markerad midja. Vilket genast leder mig till nästa punkt:

Veckans stiltips – timglasformen

Bild från The Frankie Shop

Ha byxor och jeans med hög midja, så att de inte hamnar på höften där vi är som bredast, utan i midjan, där vi ju är som smalast. Jag har tipsat och tjatat om så många byxor och jeans i denna modell så ni som följt mig under en tid vet nog redan var ni hittar dem.

Sätt skärp i midjan om plagget i sig inte har en betonad midja, fint över det mesta, även kavaj.

Veckans stiltips – timglasformen

Bild från Arket

Välj kläder som betonar överdelen, där du är mindre, och kanske har lite mer volym nertill, där du är bredare. Wrapdress, eller omlottklänning är också ett perfekt plagg för timglasformen. Ännu bättre om den då har puffärm.

Några få men enkla tips alltså. Jag undrar fortfarande hur bra betalt jag hade fått om jag hade ställt upp på att göra den där Man Rey-bilden, jag tackade nej innan jag ens kom till den frågan. Men som tur är så finns det många fler modeller med olika kroppsformer idag, som skulle kunna göra den bilden idag. Jag har aldrig fått frågan igen.

Ulrika · 1 month ago
Hejsan, jag skulle vilja önska mig ett liknande inlägg men om man är som jag, äppelformad. Ingen midja, liten rumpa med smala ben och stora bröst. Kan inte ha plagg som sitter åt i midjan då den knappt syns..Tycker att det är såå snyggt med de flesta byxor du tipsar om som är vidare i benen, men de funkar inte då jag har svårt att knäppa dem om de ska passa i benen. Skulle behöva tips om du för tid, Tack:)

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Ulrika, Såklart ska jag svara på denna fråga! Trevlig helg

Lisa · 1 month ago
Hej Malin! Precis som Ulrika har jag också ett önskemål om ett likande inlägg, fast för oss som har skarp axlar, liten midja och mindre höfter. Inverted triangle eller morotsformad som Trinny och Susanna antagligen skulle sagt ;) Ps älskar din blogg!

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Lisa, så spännande med alla olika kroppsformer, egentligen hade det ju varit roligast om jag hade kunnat sätta ihop alla kroppsformer i ett inlägg. Men samtidigt är ju alla olika, så det får bli ett eget inlägg helt enkelt. Morotsformen. PS. Tack<3

Katrin · 1 month ago
Min kroppsform har ändrats lite men när jag var mer kurvig över rumpan tyckte jag det var bra med lite högre jeans m lite stretch i. Annars kan det lätt skära in i magen tycker jag. Toteme har en lite högre modell med raka ben som är fin tycker jag. Annars Acne eller Jeanerica. Även Khaite.

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Katrin, Alla de jeansen du nämner är ju mina favorit jeans som jag tipsat om så mycket att jag vet att läsare har köpt dem. Khaite är ju Rolls Rollsen i sammanhanget, fantastisk passform, men lite dyrare än de andra. Kram

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se