Veckans stiltips – jobbuniformen

9 months ago

Här kommer veckans fråga:

veckans stiltips – jobbuniformen

Först av allt – grattis till nya jobbet! Hm. Svår fråga, men det är också de som är roligast att ta tag i.

Jag tycker mig ana branschen. När jag träffade min man var han fortfarande jurist och kämpade med att ha en garderob under veckorna (kostym, skjorta och slips)och en helt annan privat på helgerna (jeans och t-shirt). Numera är han advokat med egen byrå och en av de första sakerna han ändrade var just klädkoden. Klä dig som du vill så länge du är hel och ren.

Så – det jag vill komma till är väl att det vore ju fantastiskt om du inte behövde ha just en garderob på jobbet och en på helgen, utan kan använda kläderna som en garderob. Och känna dig fin hela tiden.

veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från pinterest

 

Som vanligt har jag jagat lite på Pinterest för att hitta bilder som visar hur jag tänker, och de hamnar ju oftast på samma stil som alltid. Nu är ju jag inte 24 år längre, så risken är väl att det blir lite elegantare stil, speciellt när det gäller att se proper ut på en arbetsplats. Men det är väl det som är bra?

veckans stiltips – jobbuniformen

En kostym måste du ha. För att kavajen går att använda över en klänning el kjol och byxan separat till en blus, skjorta eller tröja. Men också ihop. Jag skulle satsa på en riktigt bra kostym här, som den här från Acne Studios (kavaj och byxa säljs var för sig). Bra kvalité så att de håller länge och en passform som gör skillnad. Jag har ju ett par byxor från Acne som jag älskar, när jag sätter på mig dem gör de skillnad i hur de sitter och vad jag än har till så ser det dyrt och exklusivt ut.

veckans stiltips – jobbuniformen

Jag köpte mina byxor efter att ha sett alinabrane ha dem. Passformen är ju som en dröm!

Men, det finns som sagt billigare alternativ, på Arket och H&M t ex. Och det behöver inte vara en svart kostym, det kan ju vara färg, eller beige eller rutigt eller pinstripe. Så länge den sitter som en smäck och får dig att känna dig “a million dollar”.

veckans stiltips – jobbuniformen
 1. Kavaj från H&M
 2. Kavaj från Totême
veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

Och en finare vit skjorta är alltid bra att ha, även på sommaren över bikinin och till blåjeans lite hafsigt instoppad. Eller med uppkavlade ärmar till dina fina kostymbyxor, som Alina Brane. Och på jobbet, förstås.

veckans stiltips – jobbuniformen
 1. Jag tycker att denna vita bomullsskjortan från A Days March är ultimat. Jättefin kvalité och kragen är helt perfekt.
 2. Vill du ha en mjukare, slinkigare skjorta kan denna silkeskjorta från H&M vara ett alternativ.
veckans stiltips – jobbuniformen

Blus är ju också fint att ha, även till kostymen. Förebilden är ju som alltid Cecilie Bahnsen-blusen med den puffiga ärmen.

 1. Den här tycker jag är superfin, och den passar till allt, från Ganni
 2. Även denna är fin, från Arket
 3. Lite flickigare blir det ju med broderi anglaise, passar det på arbetsplatsen tro? Från & Other Stories
veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

En tröja är ju också bra att ha

veckans stiltips – jobbuniformen
 1. Den här tröjan tycker jag är superfin med sin rektangulära urringning,  från Soft Goat
 2.   Såklart måste jag ha med en polo. Som går att ha under skjortan, under kostymen osv. Från Totême
veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

Som vanligt går det ju bra med mer färg också

veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

Kjol måste du ju också ha!

veckans stiltips – jobbuniformen

Tre olika stilar. Jag gillar ju vadlång kjol, men det är lika fint med en kort kjol, bara den inte är allt för kort, med täta strumpbyxor till

 1. Veckat är fint, Arket har flera enfärgade, men den här tycker jag har ett så fint mönster. Tänk den med jeansjacka och t-shirt i sandaler på sommaren! Lika fin på kontoret med kavaj el blus till.
 2. Stickad kjol kanske är väldigt nu, men ofta väldigt sobert och ofta väldigt figursmickrande. Från Stylein.
 3. Tror du det funkar med läder på din arbetsplats. Annars är ju det väldigt elegant med kavaj och stövletter till. Från COS
veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

Jag älskar ju kombinationen kavaj och klänning. På sommaren kan det vara lite mer vippiga, blommiga klänningar, men på kontoret fungerar det ju också, t ex med den här klänningen:

veckans stiltips – jobbuniformen

Drömmen från House of Dagmar. Det finns liknande på kedjorna också, kolla bara kvalitéen så att det inte är för mycket syntet. Det blir nopprigt och syns direkt, inte särskilt härligt att ha på sig en hel dag.

veckans stiltips – jobbuniformen

Bild från Pinterest

Accessoarerna är ju minst lika viktiga, handväskan som jag har skrivit om ett flertal gånger, förstås. Du skrev att du har loafers, det tycker jag passar till alla ovanstående looker.

veckans stiltips – jobbuniformen

Annars är ju ett par stövletter som dessa, från Totême en bra investering. Med lagom hög klack så att man orkar gå i dem hela dagen.

veckans stiltips – jobbuniformen

Jag tycker ju också att en fin t-shirt i god kvalité är fint till en kostym, och ännu finare om man har lite smycken till. Den här bilden ovan kommer från & Other Stories, annars finns det liknande halsband på bl a

veckans stiltips – jobbuniformen
 1. Blue Billie
 2. Sophie by Sophie

Där någonstans hamnar vi väl, så jag hoppas att du har fått någorlunda hjälp med din nya “kontors-look”. Och att du även kan använda kläderna utanför jobbet.

Lycka till!

Sara · 9 months ago
Alltså det är ju jättefina kläder du tagit fram funkar de verkligen i en konservativ juristbranch? Jag har jobbat mycket mer jurister och de på byrå brukar inte direkt komma i trendiga kavajer. Alla kvinnliga jurister hade tigerkostymer. De senaste åren har jag jobbat på ett av Sveriges största industriföretag och där hade SVP:n också Tigerkostymer. Dock körde hon Stan Smiths till ibland. Riktigt höga klackar hade mest assistenterna. Det är verkligen en jättesvår dresskod att förhålla sig till och särskilt om man är ung. Jag tror mer på att köra små detaljer som sticker ut som tex ett trendigare smycke eller en lite coolare sko. Ett par loafers med lite mer chunky sula men behålla dem mer strikta kostymen. I alla fall när man fortfarande är ny på jobbet.

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Sara! Så svår fråga detta, och du har ju helt rätt i att det finns konservativa arbetsplatser som har strängare dresscode och då är det ju bara klassiska kostymer från Filippa K el Tiger som gäller.

Marie · 9 months ago
Utrolig mange gode tips, jeg vil tilbake på kontoret! Men en ting jeg tenkte på som jeg synes er inspirerende til akseptabel jobbstil - iallfall steder hvor det er litt toleranse for farger/mønstre/lek med proposjoner - å se hen til elegante menn, kanskje særlig i Italia, av typen man ser mye av på f.eks the Sartoralist. https://www.thesartorialist.com/category/men . Jeg trooor de kan demonstrere hvordan man kan leke litt innenfor konservative rammer. Man behøver jo ikke kopiere alt, men ta inn litt. Og alt det som står ovenfor her, såklart.

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Marie! Älskar The Satorarialist och har följt honom i flera år. Använde mig av hans bilder en hel del när jag höll föreläsning på en större svensk bank då jag tipsade om hur de kunde klä sig. Alla män sprang och köpte näsdukar att ha i bröstfickan i samma färg som sina strumpor, helt inspirerade av den italienska modellen.

Lisa · 9 months ago
Som en liten motvikt till på Saras ovan kommentar: jag jobbar på en stor advokatbyrå och alla kläder i inlägget fungerar utan problem på den arbetsplatsen. Har man inte klientmöte kan man (iaf på min arbetsplats) utan problem ha jeans, sneakers och dylikt. Med det sagt är det ngt mer konservativt på herrsidan (typ alltid kostym). (Så fina kläder du valt ut förresten - tror jag kanske ska köpa Acne-kostymen!!!)

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Lisa! Alla arbetsplatser är ju olika och har olika dresscode. Så glad för din skull att din känns så avslappnad. Och - köp Acne - kostymen, så bra till allt!

Åsa · 9 months ago
Hej Malin! Tycker detta var klockrena tips när man inte vill ha just kanske då klassiska kostymer. Tack för all inspiration som du alltid ger oavsett ämne finns det alltid något man kan snappa upp och använda så tacksam för alla dina stilguider och annat du tipsar om :-)

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Åsa❣️

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se