Veckans stiltips – konst

1 month ago

Idag är det äntligen dags att jag börjar svara på era frågor igen. Jag har alla sparade och inte glömt bort er, men eftersom ämnena är så olika, så svara jag på en åt gången.

Den här måste jag börja med:

Veckans stiltips – Konst
Veckans stiltips – Konst

Jag har en vän som jag delade lägenhet med när jag flyttade hemifrån och hon studerade konstvetenskap på universitetet. Hon, som alltså är kunnigare än jag, brukade säga  till mig att konst är som vin – antingen så gillar man det – eller inte. Ibland har jag erbjudits dyra, fina viner och alla runt bordet har ”åh-at” och ”oh-at” och jag har liksom ”ja, det här var ju gott, men faktiskt lika gott som det där enkla vinet vi drack igår”.

Veckans stiltips – Konst

På samma sätt behöver ju dyr konst inte på något sätt vara bättre än den som är lite mer överkomlig. Huvudsaken är vad du tycker.

Men hur vet man då vad man tycker?

Veckans stiltips – Konst

Bild från vår gamla lägenhet

Jag jobbar ju som stylist, så är det något jag är, och måste vara, är säker på min smak. Så för mig har konst varit lätt, jag ser direkt vad jag gillar, och vad jag inte gillar.

Jag tycker om form, gärna abstrakt och gärna en färgskala som jag tycker om. Det brukar vara en ganska naturnära färgskala.

Veckans stiltips – Konst

Men om man inte vet vad man tycker om? Jag antar att det går att öva upp, precis som med allt. Mata hjärnan med konst (och gommen med vin…. Nej, jag skojade förstås) så blir bildseendet mer självklart. Nu går det ju inte att gå på museum, men annars är ju det genialiskt. Moderna Muséet har en permanent utställning med bara nutidskonst, dvs 1900-tal och framåt, och de har delat in rummen i olika tidsepoker. Då kan man få en känsla om vad som tilltalar en.

Veckans stiltips – Konst

Sen finns nästa aspekt – att samla. Vissa stora konsthandlare kanske inte köper konst för att den tilltalar dem, utan för att den har ett värde – och kanske också kommer att öka i värde. Som den Picasso-målningen som såldes på Christies för 160 miljoner dollar, kanske inte kommer att hänga på en vägg i någons hem, utan antagligen bara vara ett värdefullt objekt som ligger i tryckt förvar i kassaskåpet.

Veckans stiltips – Konst

Jag köpte som 25-åring mitt första ”riktiga” konstverk av en ganska okänd konstnär, Spencer Finch. Jag cyklade förbi ett galleri på Karlavägen och det var vernissage och han var där själv, och jag pekade på ett av konstverken och sa ”jag tar den”.

Priset var högt för en 25-åring, men hade varit inte varit dyrt idag.

Några år senare ringde galleristen till mig och undrade om jag hade kvar verket. Han ville köpa tillbaka det, men lägga en nolla på priset. ”Glöm det” sa jag. ”Jag gillar min tavla och vill behålla den”. Även om den alltså har ökat i värde, vilket är roligt, så är det inte därför jag köpte den.

Veckans stiltips – Konst

Ett konstverk behöver ju inte bara vara en målning, eller ett fotografi, utan kan ju också vara en skulptur, liten som stor. Bara man gillar formen och färgen, så blir det ett fint komplement och variation till tavlorna som hänger på väggarna.

Veckans stiltips – Konst

En annan fördel som jag har haft i mitt , och senare vårt konstsamlande är ju förstås att Andreas tycker om samma som jag, och jag samma som han. Jag bestämmer vad vi ska ha, och han betalar (eller förstås inte riktigt så, men ok nästan).

Sedan kan ju den personliga aspekten också spela roll, vem är konstnären, vad betyder hen för dig? Finns det en historia bakom konstverket som gör att du kommer att älska det hela livet?

Veckans stiltips – Konst

Det är svårt att inte bli högtravande när man pratar om konst, men tänk igen då på vinet, som inte behöver vara dyrt, så länge du tycker att det är gott. Planscher är också konst, fint att hitta second hand eller på loppis så att de har lite patina, och sätt dem i en fin ram. Barnens teckningar, inte alla förstås, men den där med vackra akvarellfärger som de gjorde med en kreativ fröken på förskolan, kan också ramas in.  Eller egentagna  fotografier, som förstoras och  printas ut i pappersform .

Veckans stiltips – Konst

Det här fotografiet (som Ditte från Nordiska Galleriet tyckte vi skulle hänga på toaletten) tog en vän till oss på Copacabana i Rio, utan någon som helst avancerad kamera och bilden är helt oretuscherad. Men -vi älskar Rio, jag lånade negativet (japp, vi pratar analogt) förstorade och framkallade bilden, satte den i en ram och gav Andreas för några år sedan.
Han blev jätteglad.

Veckans stiltips – Konst

Jag tittar konstant efter ny konst. Går på gallerier för att lära mig mer och träna ögat. Min nästa tavla skulle jag gärna vilja vara en Mats Gustafsson, modeillustratören som jag hade äran att få träffa innan pandemin, vars vackra akvareller fick mig att vilja bli modetecknare, eller bara att få jobba i modets magiska värld. En av hans vackra stenar (någon hänger i en svit på Ett Hem) skulle jag också tycka passade i mitt hem. Ni ser ju själva hur fint det skulle bli?!

Välj konst för att du älskar den, då kommer du antagligen älska den länge!

Nu tar vi helg.

Trevlig Helg!

Lina Granath · 1 month ago
Så himla fin samling ni fått till, jag är så himla rädd att man skall tröttna, särskilt när man kanske lägger rätt mycket pengar på konst! Men som du säger, antingen älskar eller älskar man inte det man ser!

Malin Rudén · 1 month ago
Om du är orolig för att tröttna, så går det ju att sälja igen. Då får du se det som en investering, eftersom konst oftast behåller sitt värde, eller t o m ökar i värde. Men, som sagt, köp konst för att du tycker om (älskar) den så tror jag inte att du tröttnar. Lycka till!

Sara · 1 month ago
Tips! Om man är rädd att konsten ska förlora i värde, eller att man inte kommer kunna sälja den om man behöver det. Köp då konst från etablerade gallerier (i Sverige kan man t.ex. se om de är medlemmar i Galleriförbundet), så finns det en gallerist med ett stort nätverk och etablerad position som står bakom konstnären och arbetar aktivt för att hen ska få fler utställningar, hamna på museum, kanske också "försvarar" priserna på auktion. Och behöver man skiljas från verket så är det lätt att kontakta galleriet och de har bäst koll på vad det kan finnas för tänkbara nya köpare. Plus att när man köper från seriösa gallerier så går alltid hälften till konstnären och som köpare hamnar man ofta i ett roligt sammanhang - blir inbjuden till nya vernissage, får nyheter om "din" konstnär ställer ut någon stans, kanske får träffa konstnären om man vill och får förtur till kommande verk. Och då lär man sig mer och blir tryggare i sitt samlande!

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Sara! Jättebra med tips från ett proffs ju.

Julie · 1 month ago
Om jag får drömma utan budget så önskar jag mig också en akvarell av Mats Gustafsson, en akvarell i jätteformat av Maria Nordin, en väv av Andreas Eriksson och kanske en liten skulptur av Åsa Stenerhag när jag ändå är i farten. Sen skulle det vara kul med nåt riktigt gammalt kufigt porträtt i olja också. Även fast det är osannolikt är det är kul att curera sin egen dröm-samling. Ha en fortsatt fin söndag!

Malin Rudén · 1 month ago
Ja - en skulptur eller tavla av Åsa Steenerhag står också högt på min lista. Tittar också efter mörka, Verveen-liknande porträtt på auktionshusen. Och en tageltavla av Inez Jönsson. De och en Mats Gustavsson vore drömmen. Och drömma får man! Kram Julie, vår smak är så lika!

Maria · 1 month ago
Åh, tack för att du svarade på min fråga! Ett jätteintressant inlägg, speciellt det där med att bara slå till på sådant man älskar. Det är så jag gör med inredning och det får bli samma inställning till konst för min del inser jag nu. Måste bara, precis som du säger, mata hjärnan med konst för att hitta just min smak. Har du (eller någon annan) förresten något tips på vart man kan kika runt på nätet för att spana på konst?

Malin Rudén · 1 month ago
Tack för en rolig fråga Maria! Alla auktionshus, som t ex Bukowskis och Stockholms Auktionsverk har ju massor av fin konst, i olika prisklasser. Att bara skrolla igenom dem, gr också känsla. Följ några gallerier på instagram, CF Hill t ex har ju ofta bra nutidskonst, men googla även andra Stockholms-gallerier (eller den stad du bor i). Just nu är det ju svårt att se konst ”live” så glöm inte att lösa måtten på tavlorna/ fotografiet/ skulpturen om du handlar online. Kan ibland vara avgörande... Lycka till och återkom gärna när du köpt ditt första konstverk!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se