Veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

9 months ago

Nä, nu får det räcka med inredning för ett litet tag, eller vad säger ni?! Våren 2021 är här med snart helt nya kollektioner hängandes på galgar i alla butiker. Ska bli så roligt att göra ett helt vårinlägg med sprillans nya kläder, som kanske ingen av oss sett tidigare!

Men först ska jag svara på några läsarfrågor, som ju verkligen handlar om kläder denna gång:

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Överlag tycker jag att man ska ha de kläder man tycker om och inte utesluta något ur garderoben. Men, jag förstår att det inte är självklart när allting känns lite för stort. En av mina närmaste och äldsta vänner är petite, och hon skulle t ex aldrig ha en hellång klänning.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från pinterest

Men när jag börjar göra min research till det här inlägget, kommer en av de första bilderna upp på tvillingsystrarna Mary- Kate och Ashley Olsen, systrarna bakom klädmärket The Row och de har båda hellångt på sig – ofta. De klär sig oftast i STORA kläder.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Men även mycket med markerad midja. May-Kate är 1,57 cm “lång”. Och så länge man inte ser henne stå bredvid någon annan (förutom sin syster), känns kläderna välproportionerliga.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från pinterest

En annan kvinna som klär sig oklanderligt trots sin ringa längd, är Victoria Beckham, visserligen också hon numera i modebranschen med sitt klädmärke i eget namn. Med sina 1,63 cm  är hon kanske lång i sammanhanget, men hon använder sig ju av tricket höga klackar.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från pinterest

Jag tycker att Victoria Beckham är en fröjd att bildgoogla eftersom hon har en sådan fantastisk klädstil och smak. Men nästan alltid markerad midja, vida eller bootcut byxor som är längre än hon själv, men ofta lika långa som de klackar hon bär. Det gör ju intrycket att hon har milslånga ben. Nu förstår ju jag att det inte är helt praktiskt att gå omkring med höga klackar dagarna i ända, men det kanske räcker med en liten klack, typ en taxklack.

Sedan har du med den klacken när du går till en skräddare för att korta byxorna. Jag är 1,70 cm, och syr ändå ofta upp byxor i benen. Mina Acne Studios, som jag älskar, trodde jag skulle tappa hela formen, när jag kortade av dem, men icke, de är fortfarande fantastiska. Jag hade mina Adidas Falcon på mig när jag var hos skräddaren, så han mätte efter dem.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Jeans är ju nästa fråga, alla vill väl ha jeans, alla fall ett par välsittande, som Zoe Kravitz. Trots sina 1,57 har hon jeans som passar henne. Det är lättare att lägga upp jeans, än att göra dem mindre i midjan, så välj ett par jeans i första hand som sitter bra i midjan. om man är petite, kanske inte det är den höga midjan som gäller, utan mer “mid-waist” som det så fint heter, och inte för vida ben. T ex Twisted Seam, från Totême tror jag på.

SEN – och det här är jätteviktigt, för hela looken på jeansen, OM du måste sy upp dem, klipp av den redan fint slitna kanten längst ner men SPARA den, sedan syr du fast den igen på valfri längd. Om ni tittar noggrant på bilden ovan, ser ni att det är det Zoe (eller hennes skräddare) har gjort. Du kommer aldrig få den perfekt slitna kanten nedtill om du bara viker upp och syr en ny söm, jag tycker nästan att man förlorar hela byxan då.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Om man ändå inte vill ha vadlång kjol, är ju den kortare klänningen perfekt, som här på Zoe. Den här typen av klänning finns att hitta på t ex & Other Stories 

men jag skulle nog inte ha boots till, utan coola sneakers.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Jag skulle ju inte heller rekommendera skärp i midjan på t ex rock, men någonstans finns ju en rock som passar Kourtney Kardashian, 1,55 cm lång. Hon är ju petite, men också kurvig, så att om hon inte markerade sin midja, skulle hon försvinna helt.

På  t ex Zara och Massimo Dutti, uppfattar jag det att klädstorlekarna är lite mindre, så där kanske det går att hitta något? Eller, återigen lämna in rocken hos en skräddare, som bara kan flytta hällorna lite högre upp, så att midjan sitter där den ska?

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Ett annat tips jag fått av en petite person jag känner är att faktiskt klippa av plagg, så att de stämmer med din size. Vet inte om det är det som Kourtney har gjort på denna bild, eller om det är ett dyrt designerplagg (troligtvis) som är gjort så. Men ändå, tröjan markerar hennes midja, och det är den effekten hon vill åt.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Bild från Pinterest

Så – summeringen av det är väl att välj inte bort plagg, inte ens en oversized kavaj, om du verkligen vill ha det. Det viktigaste är väl att ärmen inte blir för lång, och att axlarna inte är för breda. Passform är ju A och O i den här frågan.

Nästa fråga, som jag har fått från flera, är just om kavaj. Det är flera av er, som faktiskt vill ha en nättare, mindre kavaj, som inte är oversized. Det kanske är ett tecken på att den oversized kavajen är på väg att försvinna, eller iallafall tappa fotfästet lite. Den här kavajen är ju bra om man är petite också, då den kan vara lite kortare, så häng med så ska vi titta på vad jag har hittat:

 

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer
  1. I vårkollektionen från Totême finns det en mindre, skräddad kavaj, vilket ju borde vara ett tecken på att de är på väg tillbaka
  2. Marville Road har flera tidlösa plagg, som denna kavaj som dessutom är på rea just nu.
  3. Filippa K har en core-kollektion där man alltid kan hitta klassiska plagg, som denna kavaj

 

Som en fortsättning på denna fråga var den lite mer dressade kavajen som ett ytterplagg. Mitt spontana svar är ju att om de ska fungera som ett ytterplagg så måste de ju bli lite större, iallafall här i de nordiska länderna, där vi måste fylla på med lite varmt under. men – när jag tittade runt lite, hittade jag ändå några riktigt fina, dressade ullkavajer. Och – som svar på en fråga – jag tycker inte att overshirt är ett alternativ till kavaj. Man kan ha både och men en kavaj är alltid en kavaj.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer
  1. Jag hade inte väntat mig att hitta en klassisk ullkavaj hos Ganni, men när jag hittade insåg jag att den är perfekt. Fin med jeans till eller vida byxor. Dessutom på rea nu.
  2. Men såklart hittade jag en hundtandsmönstrad, klassisk tweedkavaj hos Polo Ralph Lauren. Den har t o m lappar på armbågarna.Så snygg, så tidlös.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Avslutningsvis skulle jag vilja dela med mig av en film jag har sett nu, under vår filmkavalkad hemma – Mitt Afrika, eller Out of Afrika, som den egentligen heter.

Filmen kom 1984 och är en filmatisering av den sanna historien om den danska författarinnan Karen Blixen, som under en tid av sitt liv bor i Afrika (Kenya) där hon har en kaffeplantage. Mer tänker jag inte avslöja, för er som inte har sett filmen, men jag tycker att den är magisk på så många sätt (mina söner var dock inte så imponerade, vilket förvånar mig, eftersom det är lejon och spänning med, men till syende och sist så är det väl en kärlekshistoria, och det är ju inte riktigt deras grej än.)

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Det som dock slog mig nu igen är filmens kostym, den utspelar sig i början av 1900-talet, men kläderna går att översätta till nutid ändå. Det skulle  t ex kunna vara något ur danska Skall Studios poetiska instagram-flöde.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Faktiskt var det så att flera stora klädkedjor, som Banana Republic och H&M gjorde klädkollektioner då i samband med att filmen kom ut, inspirerade av Meryl Streeps kläder, offwhite skjortor med revärer på axlarna och klockade, khakigröna kjolar med bruna benknappar framtill.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Den här rocken skulle jag köpa direkt om jag hittade den i butik nu.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Och otaliga modejobb inspirerades av miljön och kläderna

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Nästa gång, när vi kan resa till Danmark igen, måste jag besöka Karen Blixens hus, som ligger i Rungstedlund utanför Köpenhamn.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Även interiören i filmen är inspirerande, sekelskifte och brittisk kolonialstil med inslag av afrikanska prydnader.

veckans stiltips – kläder för petite och kavajer

Nej, nu säger jag inget mer. Se den bara!

Pauline · 9 months ago
Åh vad kul att du tar upp den filmen, det är min absoluta favoritfilm, både modet, inredningen, Meryl streep och Robert redford håller ju verkligen än idag. Ibland har jag på den i bakgrunden bara för inspo och på somrarna har vi börjat dricka vin ur emaljkoppar varma sommarnätter på uteplatsen, rekommenderar för full on mitt Afrika-feeling! Passar också på att tacka för den här bloggen, alltid så roligt att kika in här :)

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Paulina❣️ Så roligt att den här filmen betyder så mycket för så många.

Sofia · 9 months ago
Tusen tack för kavajinspo och kul att det var fler än jag som var inne på samma spår!

Malin Rudén · 9 months ago
Tack själv Sofia❣️Hoppas du blev inspirerad.

Sara · 9 months ago
En UNDERBAR film!!! Scenen med hårtvätten... aaah!! Fantastiska kläder... vyer... allt! Gällande kavajer så är det såklart så att inte alla gillar oversize. Men. Jag tyckte mig höra att den oversizeade trenden håller i sig i vår. Mkt stora skjortor, stora vida byxor etc. Jag älskar oversize och förstår inte hur jag nånsin ska kunna gå tillbaka till nättare modeller. Men man gör ju som man vill. Praktiskt ändå med oversize som du skriver, få in en hoodie eller en stickad tröja under. Så snyggt!

Malin Rudén · 9 months ago
Jag är all for oversized- trenden, har ju själv skrivit i min trendspaning för 2021 att den håller i sig. Men, det är lite spännande att se att det ändå börjar smyga sig in mer dressade kavajer igen i kollektionerna. Kul att det finns både och.

Kristina · 9 months ago
Hej, jag såg filmen när den hade premiär och har sedan dess haft kläderna och inredningen som stilbild. Har även besökt Karen B hus och det är jättefint. Så kul att du skriver om det!

Malin Rudén · 9 months ago
Wow - premiären! Så fint att den filmen fortfarande väcker så starka känslor. Jag måste besöka hennes hus, helt enkelt.

Anna · 9 months ago
Hej Malin! Sa till min son här att mamma måste bara gå in och skriva ett mail och så var det nytt inlägg här! Skall läsa mer i detalj sen. Jag älskar den filmen! Stilen! Andra filmer som jag får mycket inspiration av är The way we were med Barbara Streisand och Robert Redford, eller varför inte Falling in love (kanske inte riktig stilen men älskar Meryl Streep och att de går och trängs i butiker där på Manhattan). Love Story för stilen med, berättelsen dock väldigt sorglig. Jag tittar mycket på film för att inspireras kring stil. Helst filmer från New York ett tag tillbaka:-) Hursomhelst det jag ville fråga om idag...jag skall flytta snart och då fick jag äntligen ordning på att testa capsule wardrobe med typ 50 plagg (blev lite mer men jobbar på det). Och det fick jag till med lite olika plagg såsom jeans, kjolar, toppar, kavaj etc. Och tänkte nu skall jag verkligen bli bra på detta och ha det jag trivs i och inte drivor med halvroliga plagg. Nu har det gått ett par dagar och nu behöver jag lite inspo hur man gör för att känna att det här är ok, om du förstår vad jag menar? Egentligen inser jag ju att det räcker med en lång svart kjol för det trivs jag så bra i, några skräddade byxor, en svart skjorta etc. MEN jag är ju så ovan så jag förstår inte att kan man ha samma kläder varje dag?! Eller nästan...ja vet inte om det är en fråga men att leva med en mindre garderob och ändå känna att det är roligt för jag har liksom något konstigt sug efter att köpa nytt hela tiden. MEN det kanske är träning!? Så man får den där garderoben med riktigt fina plagg som man älskar. Det är ju ändå några få plagg där jag känner att jag är jag och där jag verkligen trivs.

Malin Rudén · 9 months ago
Ha ha ha ”nu ska mamma bara gå in här och skriva ett mail” Du är ju för rolig. Men också imponerande om du har lyckats få ner din garderob till ca 50 plagg. Det blir ju inte så stor variation då, eftersom man vill att alla plaggen ska kunna matchas med varandra, kanske de är väldigt snarlika. Så känner jag ialla fall. Jag ska göra ett stort inlägg om garderobsrensning och då ska jag ta med denna fråga. Allt gott!

Anna · 9 months ago
Haha ja, det är stressigt det här med mammas garderob och allt möjligt och min lilla kille vill bara ha supermannenkläder på sig så vi är på olika plan med detta, men noga med kläderna är han;-) var det nu kommer ifrån... Ja det är ju nog så att det är mycket som är samma liksom, svart, grått och mörkblått. En del blusar med lite mönster dock men stilen är ju likadan. Några tjocktröjor, grå, vintervit etc...och några klänningar i samma stil, halvlånga, mörka, lite mönster men inte för mycket etc;-) Det där med 50 plagg är nästan sant men jag tänkte iom att bra att packa ner mycket nu så testar jag en månad. Det ser ju väldigt fint ut när det hänger där såklart. Lite tomt och kanske ja lite enformigt. Så jag ser fram emot detta inlägg om rensning. Sen kom jag också på att nu kan jag ju börja spara till en perfekt kavaj och då kan den få kosta om jag inte håller på och handlar allt det där i mellan...tack för dina svar! Det känns roligt för mig här på andra sidan att få svar så direkt från en expert!!

Maricka · 9 months ago
Å! Den filmen är underbar. Hela hennes livsöde, böcker, brev..allt är underbart. Tror du kommer älska hennes barndomshem, på vara stentrappa hon klev ut varje kväll och en stund blickade i riktning mot sin farm vid Ngong.

Malin Rudén · 9 months ago
Så romantiskt! Jag måste besöka hennes hem, helt enkelt.

Emma · 9 months ago
Så många bra tips på kläder till korta! Tyvärr kan jag inte säga att jag är petite dock, mer stubbe, kort och lite bred ☺️. Så oversize är inte min grej, det bär jag liksom inte upp. Men, vill tipsa om en grej apropå din rekommendation om att spara den tvättade ”fållen” på jeans när man ska lägga upp dem. Jag klipper inte av utan gör bara dubbla veck på byxan, typ. Först ett större (så stort som byxan behöver läggas upp) - och sedan syr jag precis under den fållade kanten. Sedan viker jag ner och in uppviket och stryker för att få den tvättade fållen att titta fram. Sjukt svårt att förklara men testa att att vika! Enda problemet kan bli om man gör stort upplägg och jeansen är vida, då kan det skilja en del i vidden nertill liksom. Dock aldrig någon som sett på mig. Väl...? Annars brukar jag klippa jeansen och ha en rå kant. Snyggt! Min vän som är petite köper grymma kläder på barnavdelningar från diverse märken. Jeansen är grymma .

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Emma❣️ Jag tror jag förstår hur du menar med jeansen, det låter fint! Och kanske smartare än mitt tips, då du fortfarande kan lägga ner dem till originallängd. Bra om man tänker cirkulärt och kanske vill sälja dem vidare en dag. Och smart tips med barnavdelningen. Ofta bättre priser än på vuxen också!

Isabel · 9 months ago
Gällande jeans, om man inte vill sy upp, är top shop som har petite storlekar super!

Sofia S · 9 months ago
Bra inlägg om mode på "de små"! Fina looks och tips. Victoria B är onekligen inspirerande! Blir jätteglad för motsvarande inlägg för såna stora som mig: 180+ cm och stl 42. Någorlunda proportionerlig (fast har visst växt en hel del under hemmajobbandetiden...). Bara en förfrågan :).

Malin Rudén · 9 months ago
Ja, såklart så måste jag ju göra ett inlägg för tvärtom, för lång och ståtlig amazon. Det kommer!

Sandra · 9 months ago
Åh, ja otroligt snygg och vacker film med inspiration i nästan varenda scen! Sen har jag upptäckt att Gwynneth Paltrow ofta är väldigt snyggt klädd i sina filmer, vilket årtal hon än representerar blir det stilrent och inspirerande.

Malin Rudén · 9 months ago
Ja Gwyneth Paltrow! Visst är det i ”Ett perfekt Mord” där hon bara har kläder från Donna Karan i hela filmen!? Som är från 90- talet och är en superinspiration idag!

Sandra · 9 months ago
Jaa, så snyggt!!

Katarina · 9 months ago
Åh, den filmen..... Vet inte hur många gånger jag sett den sen den hade premiär, jag köpte även sound tracket. Många år senare åkte jag och min man till Kenya på bröllopsresa och känslan när jag under vår safariresa står upp i den öppna jeepen och ser ut över Kenyas fantastiska vidder och i mitt huvud hör detta sound track. Tårarna strömmade. Det var den ultimata upplevelsen och jag önskar att jag hade haft Meryls outfits istället för alla typiska back packerskläder som var alldeles röda av den färgade sanden på savannen. Som vanligt är du spot on på alla dina tips och idéer. Det här är tips som passar oss "vanliga" kvinnor men som ändå vill skoja till det i garderoben ibland. Det är perfekt!

Malin Rudén · 9 months ago
Tack Katarina❣️

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se