Janus

2 months ago

Janus är namnet på en romersk Gud, vars ansikte har två sidor, ett som blickar bakåt och ett som blickar framåt. Den månaden vi är i nu, januari, har fått sitt namn efter honom. Så, januari är månaden som får oss att både se tillbaka, men också framåt.

Många har valt att blicka bakåt på det gångna året, med små årskrönikor, kanske fler än vanligt, då det har varit ett ovanligt år för oss alla. Alla är påverkade och berörda, av pandemin. Samtidigt uppfattar jag det som att alla har försökt att se något positivt i det gångna året.

Jag har överlag haft ett bra år, jag är tacksam för mitt jobb, som är roligt och stimulerande och gör att jag träffar en massa roliga människor, jag är tacksam över min familj och mina vänner, och jag är tacksam över er, fina läsare och att det här är en snäll och varm plats. Tack för alla fina kommentarer efter mitt senaste blogginlägg!

 

Janus

Vi reste ju till Torekov en vecka över Nyår och trots att vi aldrig varit där på vintern, var det helt underbart. Sista dagarna sjönk temperaturen dock och rädslan över att en propp skulle gå mitt i natten, så att vi vaknade till ett kallt hus, blev för stor, så vi vände hemåt.

Janus

Något väldigt roligt som vi gjort under det långa jullovet, är en “filmfiskedamm”. Alla i familjen har fått skriva ner en film eller två på en lapp, och sedan har vi dragit den film som får bli kvällens film. Då får ingen klaga och alla tittar på den tillsammans. Vårt enda krav har varit att den är såpass barnvänlig att alla kan se den och helst utan våld.

Vi har sett Forrest Gump, Rain Man, Amelie de Montmartre (ja, det var såklart mitt förslag. Den är på franska, så det kräver ju också att alla medlemmar i familjen kan läsa undertexten. Men även barnen tyckte om den), Titanic, Romeo & Julia, Robin Hood (ni vet den med Kevin Kostner) , den sista Star Wars filmen (igen. Det var Hugos idé, men jag ser den gärna, då Adam Driver som spelar Kilo Ren typ är det hetaste som finns, efter min egen man, förstås) och några filmer till som jag inte kommer ihåg nu.

Det har varit superroligt och lyckat och några vänner till oss ville att vi skulle göra en lista på alla filmer vi sett och även recensera dem.

Janus

Ytterligare en anledning till att vi reste tillbaka till Stockholm, var att den här gullplutten fyllde 10 år och han ville prompt vara hemma i lägenheten då. 10 år – ja jösses. Nu har jag två stycken tvåsiffriga barn. Var tog tiden vägen? Hugo är ju fortfarande min bebis och jag behandlar honom fortfarande så. Jag vet – det strider mot allt, men jag kan inte låta bli.

 

Janus

Han översköljdes av presenter med Mandalorian och Star Wars-tema, sedan var det hans dag, så efter frukost på sängen (med nybakat bröd av Oscar. Ja, jag vet. Låt oss stanna där en liten stund. Oscar har börjat baka bröd till oss. Hur härligt och underbart?!) blev det brunch på Ciccio’s, helt enligt önskelistan.

Och sedan på kvällen kom hans gudmödrar och slogs med lasersvärd medan vi åt take away från Misshumasshu. Också helt enligt önskelistan.

Janus

Men  – nu vänder vi andra Janus-ansiktet till och blickar framåt. Julen har rensats bort och vi ser fram emot ljusare tider. Granen, den enorma, magnifika granen, tog en hel dag att plocka ner, vi var tvungna att såga isär den för att överhuvudtaget få ut den genom dörren igen.

Nu tar vi ett ljupt andetag för på måndag ska hela lägenheten packas ner för den ofrivilliga flytten. Några av er har frågat varför vi måste flytta ut, och det här är den bittra sanningen: Det har visat sig att vår lägenhet saknar isolering i vissa väggar och golv. Detta har vår granne under oss märkt, om man säger så. Så vår byggherre har lovat att ordna detta fel, men det innebär alltså att alla golv och vissa väggar kommer att rivas upp för att de ska kunna göra rätt arbete. Det här är så jobbigt att jag inte ens vill tänka på det, eftersom detta är en plats som jag älskar.

Under tiden låter de oss bo i en lägenhet i Norra Tornen och eftersom vår lägenhet måste tömmas helt, tar vi helt enkelt med oss allt vi har och äger till den andra lägenheten. Det är ju fint ordnat, men inte helt okomplicerat när vi har arbete barn i skola i den här stadsdelen. Och om sanningen ska fram, så är den andra lägenheten inte så spännande, hela poängen med fönster från golv till tak är ju att bo högt upp i huset så att man får fantastisk utsikt och ingen insyn, men den lägenheten de lånar ut till oss tillfälligt ligger förstås längst ner i huset, så, ja, ni förstår.

Janus

Min tanke är dock att så fort jag har fått min arbetshörna på plats, ska jag skriva lite mer än jag hunnit med de senaste veckorna. Och då behöver jag er hjälp – kan inte ni komma med lite förslag och idéer om vad jag kan skriva om? Jag tänker att så här in i det nya året är det många som vill göra en garderobsrensning och se vad som finns att användas och vad som faktiskt har hängt där så länge, att det kan vara värt att sälja vidare. Och kanske unna er något nytt sedan…

Och självklart får ni ställa helt andra frågor som inte alls har något med kläder att göra!

Karin · 2 months ago
Härligt att du är tillbaka, vill också säga att det verkligen var väldigt sorgligt att höra om din svärfar. Lite tvära kast, ang ämnen att skriva om. Bra garderobsköp och inredning tycker jag du är riktigt bra på så gärna mer av det. Måste bara fråga, din nya totemekappa, är det en grå picos? Otroligt fin! Vilken storlek körde du på? Jättetack för fin blogg!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Karin! Ja, bra spanat, det är en Totême Picos i grå som jag fick i julklapp. Det är en stl XS som då blev precis lagom oversized, eftersom de är stora i storlekarna. Jag är supernöjd!

Anna · 2 months ago
Hej! Om jag får önska ämne så har jag en dotter som är 8 år och väldigt klädmedveten. Hennes stil är dock inte som min. Hon vill vara cool och föredrar h&m framför mina förslag (Arket, Cos, mini rodini). Och det är såklart bäst med magtröjor. Hon älskar magtröjor och hatar volanger och föredrar hms killavdelning. Har du några förslag som kan passa oss båda?

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Anna! Vilken otroligt svår fråga, verkligen, då jag själv också har svårt med kort magtröja på små flickor. Förstår att du försöker få in henne på fina barnklädesmärken som Arket, Cos & Minirodini. Vad roligt att hon gillar H&Ms killavdelning, dock, för den tycker jag är så tråkig. Köper bara bas där, som T-shirts, underkläder och jeans. Men låt mig tänka på saken, så ska jag försöka svara på din kluriga fråga.

Sara · 2 months ago
Attans också på att hamna långt ner i Norra tornen. Jag har varit i ett av grannhusen och lite undrat över vem som vill köpa en akvarielägenhet långt ner. Jag gissar att de är lite svårsålda. Ni får trösta er med att ni hamnar oerhört nära en väldigt bra mataffär och ett mysigt bageri. Karlbergsskolan har också en ganska kul klätterställning som nog 10-åringen kan gilla om ni vill ta en promenad i området.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Sara för peppen! Jag gillar ju området, bodde där i närheten med mina föräldrar som tonåring och drömde om en lägenhet i Röda Bergen. Det kommer säkert att bli bra!

Anna · 2 months ago
Vårinspo vore härligt, sneakers, jackor, kjolar..ja vad somhelst! <3

Malin Rudén · 2 months ago
Vårinspo kommer - jag tror att vi alla längtar efter det!

Maja · 2 months ago
Tack för en bra blogg, blir inspirerad och lite rörd av den relation du genom bloggen verkar ha med dina söner. Jag är mamma till två pojkar som är några år yngre än dina (min yngsta heter också Hugo!) och fasar lite inför nästa fas när de tex inte längre sitter i knät utan kommer bli stora och, i min fantasi, läskiga tv-spelande pre-teenssom inte alls vara med sin mamma längre. Förstår att jag nojar lite väl kanske haha men är fint att läsa om andra exempel för att stilla min mamma-oro ☺️

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Maja, vilken fin kommentar. Jag har väl också bävat inför t ex tonår, och därför börjat tidigt med att bygga en viktig relation med mina pojkar (vi har det, inte bara jag). Idag har jag ett otroligt fint förtroende från min 13-årige son där vi kan prata om allt och han känner sig trygg i att berätta allt för mig. Vet inte om det är pga mig, eller för att han är den han är. Du har något att se fram emot också, även om det är mysigt när de kommer och sitter i knät, vilket min 10-åring mer än gärna gör.

Anna · 2 months ago
Hej Malin och igen beklagar sorgen. Så jobbigt för er i familjen och mycket att tänka på. Om jag får önska till bloggen så gärna tips för garderoben, hur man tänker, stilinspo i bilder, tankar kring kanske en specifik styling för ett plagg eller tillfälle. Så egentligen bara fortsätt som du gjort!!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Anna❣️ Mer garderobstips och stilinspiration i bilder kommer!

Anna · 2 months ago
God Fortsättning! Beklagar sorgen, vilket tråkigt avslut på ett redan tråkigt 2020. Känns fel att prata om ytliga saker när ni går igenom så jobbiga saker men ibland kan det lätta upp också. Älskar dina stiltips både kläder och inredning. Mer budgetlistor och listor med unlimited budget.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Anna, så omtänksamt av dig. Jag känner att nu tar vi nya tag, och kläder gör ju mig glad, så jag skriver ju gärna om det. Mer budgetlistor och unlimited budget kommer!

Julie · 2 months ago
Hej Malin, Härligt att du är tillbaka <3 Ett av mina stora intressen i livet är garderobsrensning så skulle gärna läsa ett sådant inlägg från dig. Jag bodde på Dalagatan tidigare och är säker på att du kommer hitta nya favoritplatser under tiden ni måste flytta. Tex finns ju Stockholm Pilates Center nere på Surbrunnsgatan, skulle kunna flytta tillbaka till Stockholm bara för att få träna där haha. Kram!

Malin Rudén · 2 months ago
Hej Julie! Inlägg om garderobsrensning kommer! Jag känner mig ju också hemma i Vasastaden, då jag har bott där innan, så den delen kommer vara mysig. Bara jobbigt att transportera barn till och från skola i en annan stadsdel varje dag. Men, det löser sig. Vet du, det finns ett gym i Norra Tornen (och en biosalong) som jag tänkte utnyttja till max medan vi bor där. Men pilates är ju också helt underbart... Kram

Pernilla · 2 months ago
Resor! Nu är det ju inte aktuellt att åka utomlands, men dina inlägg om resorna till b.l.a. Brasilien och Sydafrika har varit en stor inspiration.

Malin Rudén · 2 months ago
Åh vad roligt - du är nog den första som har önskat sig det! Men jag vet precis vilken plats jag ska skriva om då!

Maria · 2 months ago
Hej, även jag vill börja med att beklaga sorgen. Ang önskeinlägg vore det intressant att läsa om hur man kan tänka när man vill utforska vilken typ av konst man gillar. Hur påbörjar man sin konstsamling och hur vet man att ens val är något man kommer gilla länge? Jag vill inte att min konst ska kännas som inredning, men heller inte att den ska provocera eller kräva för mycket uppmärksamhet. Tycker ni har flera fina verk som förhöjer ert hem och skulle gärna höra mer om hur ni resonerat när ni valt.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Maria <3. Vilken bra fråga! Jag gillar ju konst överlag, inte bara den vi har hemma hos oss, så jag skriver gärna ett inlägg om detta då det ligger mig varmt om hjärtat!

Carina · 2 months ago
Amelie från Montmatre är en av mina favoritfilmer och vi såg den på nytt bara för ett tag sedan. Just nu spelar dottern ett par av låtarna från filmen på piano. Ljuv musik för mig. Vi ska se filmen hela familjen någon dag. Tack för påminnelsen! Gott nytt år! Och hoppas att ni mår bra, trots sorgliga nyheter vid jul. Jag gillar allt du skriver! Det kanske inte är ett tips, men ändå.

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Carina❣️ Vad fint att din dotter spelar låtar från Amelie, det måste jag genast få Oscar att göra också.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se