La garderobe

2 months ago

Jag har fått många läsarfrågor som gäller saknad av inspiration gällande sin garderob. Att jobba hemifrån gör kanske att vi inte anstränger oss lika mycket, vi möter inga personer i festligare sammanhang, och anledningar att klä upp oss blir färre och färre. Samtidigt krymper vårt värld, vi rör oss i mindre cirklar och ser kanske inte och inspireras av andra, eller resor utomlands för nya intryck.

Detta gäller ju för mig med, så jag tänker inte dela med mig av min garderob just nu. Jag köper inga nya kläder och har knappt ens lust att köpa några kläder, samtidigt som jag känner att “jag har ingenting att sätta på mig”… Kanske ska vi bara försöka titta lite ljupare i de garderober vi redan har, för att variera oss lite? Eller så krävs det bara ett plagg, som kommer att förändra allt?

Jag ska ge mig på försöket att inspirera er.

La Garderobe

Bild från Filippa Ks instagram

Vi börjar med basen.

Jag är ju en ivrig förespråkare för basen. Min garderob betår nästan enbart av bas, för att jag är tråkig/ praktisk. Men jag tycker att alla ska ha en bas, sedan kan man ha blommiga klänningar, djurmönstrade skor, färgstarka handväskor och lurviga pälsar till. Men jag kommer till det.

Basen skulle kunna se ut såhär bestående av 10 st grunddelar

1. En eller flera kavajer i svart, brunt, grått, beige el rutigt, typ tweed i samma färgskala.

 

La Garderobe
 1. Arket
 2. A Days March
 3. House of Dagmar
La Garderobe

Bild från Pinterest

2. Välskräddad byxa i samma färgskala

3. Enklare, stickade tröjor att ha under i samma färgskala (och t-shirts)

4. Skjorta alternativt blus

La Garderobe
La Garderobe
 1. Arket
 2. A Days March
 3. House of Dagmar
 4. A Days March (den perfekta vita, krispiga skjortan, om ni frågar mig)
 5. COS
 6. Totême
La Garderobe

Bild från Pinterest

 5. Jeans i blått och svart och kanske offwhite

La Garderobe
 1. Self Cinema
 2. Jeanerica
 3. Weekday
La Garderobe

Bild från Pinterest

6. En större stickad tröja/ polo

7. Kjol alternativt klänning, om man gillar det mer (här ser jag bomull, silke, paljetter eller läder, valet är fritt.)

La Garderobe
La Garderobe
 1. Mes Dames
 2. Soft Goat
 3. The Frankie Shop (ni måste kolla hela The Frankie Shop, så mycket fina kläder, vill ha allt!)
 4. Stylein (och toppen till, tack!)
 5. Wera
 6. Stand Studio
La Garderobe

Bild från Pinterest

8. Yttterplagg

La Garderobe
 1. Studio Cut
 2. H&M
 3. BITE Studios
La Garderobe

Bild från Pinterest

9. Skor; grövre boots, nättare stövlett och sneakers

La Garderobe
La Garderobe
La Garderobe
 1. Eytys
 2. Aeydé (tack för tipset Julie!)
 3. New Balance

De här tre skomodellerna passar till alla outfits, och kan alltså varieras efter humör.

La Garderobe

Bild från Pinterest

10.  Accessoarer som handväska, smycken, skärp, mössa osv

La Garderobe

Väska från COS. Matchar stövlarna.

 

 

Med den här basen, kan man klara sig ganska långt, och variera sig ganska mycket. Om man håller det så enfärgat som möjligt, så fungerar ju alla underdelar tillsammans med alla överdelar. Här skulle vi kunna stanna nu, iallafall jag gör det, för det mesta.

Men, nu är det också lätt att lägga till färg, mönster, material. Så nu adderar vi:

La Garderobe

Ett lite färgstarkare ytterplagg. Såhär års känns det som att det enda plagg andra människor ser en i, är ytterplagg, så då kan det vara roligt att variera sig där. Djurmönstrat och färg passar bra över den neutrala basen.

 1. Baum & Pferdgarten
 2. Ganni
 3. Stand Studio
La Garderobe

Stickad väst eller pullover tycker jag är så fint nu, både över blusen/ skjortan men också över klänningen.

 1. & Other Stories
 2. Acne Studios
 3. Ganni
La Garderobe

Bild från Cecilie Bahnsen

La Garderobe

Klänning borde ju höra till basgarderoben, egentligen, nu hamnade den här. Jag tänker mig att jag har den blanka mera till fest, och den matta till vardags med en väst över och kavaj. Och kängor eller sneakers till. Min favoritlängd på både kjol och klänning är ankellångt. Jag har med flit valt två svarta klänningar, för sådan är jag, men här skulle det kunna vara rutigt, blommigt, djurmönstrat, beroende på vad man tycker om.

 1. Totême
 2. Stine Goya (här finns det fantastiska klänningar i färg och mönster också)

Om jag väljer blus istället för skjorta, skulle jag ha samma typ av ärm, som på klänningarna ovan.

La Garderobe

Bild från Pinterest

La Garderobe

En ny kategori, som också hamnar utanför basen, men som kanske kommer att vara där för evigt snart, är loungewear. De flesta märken har nu en egen avdelning där de hittas, och kan vara i stickade eller collegematerial. Jag skulle ju ha det hemma, men nu känns det som att man kommer undan med att bära det även på stan. Trenchen över, lite smycken och ett par coola sneakers, så är man ju hemma. Alltså, inte hemma, utan, ja, ni förstår. Och bara hoodien går ju att dressa upp med, kostymbyxor och stövletter till.

 1. Arket
 2. Rodebjer
 3. House of Dagmar.

Ja, faktiskt, t o m jag blev lite inspirerad och sugen på att uppdatera garderoben efter det här. Och – kom ihåg, som vanligt, det här kan vara inspiration, kanske har ni redan de här plaggen, eller så går de att hitta second hand.

Lycka till!

Camilla · 2 months ago
Alltså åh ja! Jag tänkte så sent som häromdagen att jag önskade att du skulle göra ett sånt här inlägg ❤️ Tack för bästa inspirationen!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Camilla<3 vad roligt att du gillar!

Julie · 2 months ago
Så mycket bra inspiration Ha en fin helg Malin!

Anna K · 2 months ago
Nej men du är så bra, TACK! Åh nu ska jag botanisera i min garderob och hålla span på rean!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Anna❣️

Monika · 2 months ago
Åh, du är bäst på den här typen av inlägg!!! Älskar att kolla och bli inspirerad!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Monika❣️

Anna · 2 months ago
Tack för fin inspo! Ja man älskar ju dessa inlägg! Precis, nu skall jag oxå botanisera i min garderob och hålla koll på rean vad som kan saknas. Och hänga om i garderoben

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Anna❣️

Elle · 2 months ago
Bästa bloggen!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Elle - det betyder massor!

Saman · 2 months ago
Sparar dina listor för min Sverigeresa som sker snart hoppas jag. Tack for annu ett underbart inlagg♥️

Malin Rudén · 2 months ago
Ja, gör det Saman! Annars kanske de får funka som inspiration. Eller handla online? Tack själv för att du kommenterar❣️

Ida · 2 months ago
Fasen så bra du gör detta Malin! Trogen läsare som aldrig kommenterar... Blir så glad och inspirerad av ditt så självklart hållbara tänk. Har sedan 5 år trackat alla inköp och utrensningar så jag har landat i en hårt arbetande basgarderob med just lite kul extra som de beskriver här. Fantastiskt och förenklande men ibland lite enahanda så jag tackar för inspirationen. Får jag önska något så vore det underbart med din vinkel på kläder för petite och kort. För min del är det en bas utan vadlångt, stövletter, oversize kavaj, massa detaljer som slag, knappar etc på ytterplagg samt undvikande av figursytt och bältat där midjan alltid är på fel ställe. Varmt och stort tack för att du skapar fantastiskt content. Trevlig helg!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Ida! Jag ska absolut tänka ut ett inlägg som gäller petite och kort.

Malin Rudén · 2 months ago
Ja, gör det Saman! Annars kanske de får funka som inspiration. Eller handla online? Tack själv för att du kommenterar❣️

Katarina · 2 months ago
Som alltid, ett alldeles perfekt och inspirerande inlägg. Troligtvis kan många av oss översätta dina tips och idéer till våra egna stilar och garderober. Du är så bra!!

Malin Rudén · 2 months ago
Tack Katarina❣️

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se