Min stil

3 weeks ago

En läsare här på bloggen undrade om jag inte kunde göra en “min stil”, ni vet, som de där härliga stil-intervjuerna i Styleby. Jag tycker själv att det är ett så roligt format, och älskar att läsa dem, nästan mer än modejobben. Det blir ju på riktigt när man får komma hem till folk. Jag har lånat alla frågor direkt från ett sådant reportage, och – det här var svårt – tagit alla bilder själv.

Välkommen hem till mig och min stil!

Vad fick dig att börja intressera dig för mode?

När jag var tonåring läste jag en svensk modetidning som hette CLIC. Jag bläddrade i den medan pulsen höjdes, och jag kunde inte få nog. Bilderna i den var så vackra, nästan varenda en som en tavla, för det mesta tagna av fotografen Mikael Jansson. Jag stal löpsedlar från tidningen och hade som affischer i mitt tonårsrum och började drömma om en karriär i modebranschen. Ett tag ville jag bli modetecknare, inspirerad av Mats Gustavsson och hans magiska akvareller, så jag började ta varenda kurs som fanns i modetckning, kroki och akvarellmålning.

När bestämde du dig för att bli stylist?

Det var där och då, i mitt flickrum med CLIC i mina händer, som jag bestämde mig för att bli stylist. Jag läste om ett team som alltid jobbade med fotografen, en makeupartist, en hårstylist och en stylist, och kände så starkt att jag ville vara med i den kreativa och skapande gruppen. Att skapa något tillsammans, där varje person hade sin egen, viktiga roll. Med mina teckningar i bagaget sökte jag in på Beckmans Modelinje, och sedan, eftersom CLIC inte längre fanns, som modeassistent på ELLE.

min stil

Beskriv din stil

Svart och minimalistisk. Och ganska maskulin.

Tröja, Ganni, Byxa, Acne Studios. Små sockor, H&M

Din stilinspiration?

Under åren har det alltid varit samma, starka kvinnor, som visar en självklar säkerhet i sina outfits. Caroline Bessette Kennedy, t ex, går det att titta tillbaka på, och hennes stil är så genomgående och genomtänkt att den håller än idag.

min stil

Har din stil förändrats genom åren?

Jag har nog hållit mig ganska trogen min nuvarande stil. Kan tycka att jag kanske t o m var strået vassare i början av min karriär, då jag enbart klädde mig i Martin Margiela, Ann Demeulemeester och Helmut Lang. Men, det var också en period när märkeskläder faktiskt var mer överkomliga i pris, idag är designerplagg så väldigt dyra. Sedan hade jag en färgstark period, som jag inte är så stolt över. Vet inte varför, men antagligen var modet så just då, lite LA hippiechic med färg. Jag passar verkligen inte i färg, och det var som att hitta hem när jag återgick till mina svarta kläder. Puh.

Tröja, Ganni, byxa, Acne Studios

min stil

Vem är din favoritdesigner?

Jag hade en crusch på Marcel Marongiu och älskade allt han gjorde. I hans närmaste team fanns två kvinnor, och de gjorde kläder för kvinnor. Att ha hans kläder gjorde en snygg och självsäker. På senare tid har jag älskat allt Phoebe Philo gjort för Céline och på den svenska marknaden är det väl Totême som ligger mig varmast om hjärtat.

Kuvertväska, örhängen och halsband, Old Céline

min stil

Beskriv din signaturlook

Jaha, nu var vi där igen, den där signaturlooken. Jag antar att det är maskulina kläder, som gubbbyxor och kavaj och långa rockar som är signifikant med mig. Och stort hår, mycket hår, kanske.

 

Kavaj, Zara, gubbyxor, Acne Studios, Tunnstickad polo, COS. halsband, Sophie by Sophie

min stil

Hur klär du upp dig till fest?

Trots att min signaturlook antas vara maskulin, äger jag ganska många klänningar, den lilla svarta, och jag bär kjol flera gånger i veckan. Jag tycker att det är roligt att ha en anledning till att få klä upp mig, och väljer ofta något fint även om det bara är en middag. För att inte bli allt för iögonfallande, kan jag ibland ha en fin blus, tillsammans med svarta jeans och sedan högklackat till det. Då känner jag mig trygg.

Klänning, Self Portrait, vilket det här ju också verkligen är, därav lite oskarp…

min stil

Smycken du alltid har på dig?

Jag har alltid min klocka, min kedjering och min vigselring. Eller, egentligen är det inte min vigselring, utan den ring jag fick av Andreas när vi varit gifta i 10 år. Min vigselring valdes i all hast, och vi tog 2 likadana, helt släta ringar och den passar väl egentligen min man bättre än mig. Därför bär jag min 10-årsring istället, jag älskar hur tunn och skir den är. sedan har jag alltid något i öronen, just nu ett par tvåsidiga creoler.

Klocka, Omega, kedjering, Hermés, ring, Sophie by Sophie. Örhängen, Ennui Atelier.

min stil

Favoritskor?

Enkelt svar – jag skulle ha på mig flip-flops året runt om jag kunde. Älskar att vara “barfota” i skor och ha olika former av sandaler.

Flip-flops, Havainanas

min stil

Vilka jeans använder du mest?

Mina absoluta favoritjeans kommer från Totême, och det har med passformen att göra. Sedan har jag några par från Weekday som jag också gillar.

Jeans från Totême, Acne Studios och Weekday

min stil

Var hittar du din inspiration?

Jag inspireras mycket av färg och form, som konst, av personer jag ser på gatan och (skäms nästan för att säga det) instagram. Förr i tiden, innan sociala medier, var modetidningar den största källan till inspiration och vi kunde inte vänta tills nästa nummer av Italienska Vouge släpptes. När tidningarna väl släpptes, lästes de från pärm till pärm, och markerades med post-it lappar och hundöron. Jag saknar den tiden.

min stil

Berätta om ditt bästa köp

Ett av mina bästa köp är en kappa från Old Céline, som jag hittade på 70% rea. Det är flera år sedan jag köpt den, men varje år tar jag fram den igen och den är lika fin.

Kappa, Old Céline

min stil

Ditt bästa stilråd

Köp inget som du inte älskar och tror att du kommer att ha i flera år.

Pyjamas från Stella McCartney som jag har haft i flera år och brukar ha till fest.

min stil

Vilket är ditt mest använda plagg?

Just nu måste det ju vara min stickade polotröja i cashmere. Måste nästan hejda mig så att jag inte har den varje dag. Polotröjor över lag är ju något jag verkligen tycker om, även den lilla tunnstickade i ull som jag har under nästan allt så här års.

Polotröja i Cashmere, Lisa Yang

min stil

Vad köpte du senast?

Ett par kängor från Flattered. Älskar när man köper en sak, som gör att hela garderoben känns ny igen.

min stil

Vad är ditt nästa köp?

Jag vill ha en riktigt krispig, vit skjorta och har spanat in en som jag vill ha.

Vit skjorta (som jag lånat från maken) Our Legacy, Tunnstickad polo, COS, kjol, H&M, strumpbyxor, Wolford


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 3

Något du aldrig skulle ha på dig?

Något som inte är välsittande på mig. Passform är en av de viktigaste sakerna vad gäller kläder för mig, om de inte sitter bra, så får det vara. Och jag försöker undvika kläder i syntetmaterial.

min stil

Något du saknar i din garderob?

Ja, det skulle väl vara den där vita skjortan, då. Och en ny, lite längre, fast slinkig kjol, gärna i svart eller brunt.

min stil

Har du någon favoritväska?

Min Loewe Puzzlebag. Har haft den varje dag i snart 2 år och tröttnar aldrig.

min stil

Vad använder du för skönhetsprodukter?

 Jag har än så länge inte låtit någon nål eller kniv komma i närheten av mitt ansikte, inte ens dermapen, och går sällan på ansiktsbehandlingar. Däremot är jag noga med vad jag använder för produkter hemma. Jag har ju upptäckt Exuviance och är beroende av vissa av deras produkter, som padsen, som jag inte kan vara utan. Jag är noga med rengöring och har olika produkter på dagen och på kvällen och använder särskilda produkter runt ögonen som jag inte har på den övriga huden. Jag använder retinol ibland och lägger en ansiktsmask då och då för att återfukta huden. Andra märken jag gillar är Verso och Beauté Pacifique.

min stil

Har du någon signaturdoft?

Jag har nu under några år använt Santal33 från Le Labo och vill gärna att folk kopplar den doften till mig.

Bästa skönhetstips?

Sträck på ryggen, allt blir så mycket finare med en bra hållning. Det gäller även för mig.

Annette · 3 weeks ago
Åh vilket härligt inlägg! Passade på att läsa med en kopp kaffe medan bebisen sov i vagnen för första gången på sju månader! Höjden av lyx!

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Annette! Låter väldigt mysigt;-)

Hanna · 3 weeks ago
Det här inlägget gillar jag jättemycket! Även det förra. Så roligt att du bjuder in dina läsare i hemmet och framförallt, du bjuder på dig själv. Har skrivit det förr men jag vill skriva det igen, du inspirerar! Tack. Kram Hanna

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Hanna, vad glad jag blir! Kram

Sara · 3 weeks ago
Jaaa vad kul!! Tack för precis det inlägget jag så ödmjukt önskade! Vi behöver kanske ännu mer lite inspiration, verklighetsflykt och glädje i våra liv just nu o du ger det! Tack för det, Malin!

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Sara<3 Det här var ju din fina idé och det var också roligt men svårt. Antar att det är lättare med en fotograf som plåtar medan man svassar runt hemma... Men kul att du gillar det!

S · 3 weeks ago
Kjempebra innlegg, samme med det forrige. Veldig inspirerende og interessant hvor reflektert du er i valgene du tar.

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack<3

Anna · 3 weeks ago
Hej, ja instämmer med ovan! Så roligt, inspirerande och tack för att du bjuder in till dig själv! Det känns som vi är med i en stilkurs här med dig och det är jätteroligt tycker jag. Jag skall också leta efter ett par skor som liksom lyfter och förnyar hela garderoben! Jag skulle vilja ha ett par coola skor, gärna lite åt kängor till men bekväma men inte för låga som jag kan gå i men som ändå är något extra:-) kan du tipsa om det?? Skall passa klänning, kjol, och byxor och jeans och ja allt;-) Anna

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Anna! Om jag hinner denna vecka blir det definitivt ett ”veckans stiltips”. Jag har flera frågor på hög och kan absolut ta med den med skor/ kängor också.

Madeleine · 3 weeks ago
Vilket rolig, fint och inspirerande inlägg, tack för att du delar med dig. Jag får inspiration av att gå runt i butiker och kika på nya kläder, inte enbart för att handla utan även för att få idéer till att ta fram olika saker i garderoben och kombinera på nytt sätt. Jag är i dessa tider så trött på att enbart surfa runt på olika webshoppar, man får ju inte samma outfit-känsla. Din blogg är den allra bästa tycker jag, du inspirerar verkligen med både outfitbilder men även hur man kan kombinera etc. Efterfrågar härmed ännu fler typ garderobsfynds-inlägg för att ta till vara på allt man har i garderoben. 3 olika exempel: Jag har ärmlös topp i skinn (gammal från Lindex Extended) som jag har svårt att hitta bra kombinationer till. Skinnbyxa känns för enhetligt, det får inte bli för rockigt, polo eller skjorta under? Jag har ett par tajta ljust beige manchesterjeans, vad passar färg tröja och skor, svart? Och jag har vit blus med stor krage från i våras, vad kombinerar jag nu på vintern så jag inte blir för gullig i stilen? Tack för tips på förhand! Kram

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Madeleine, Jag tänker att jag svarar dig här, då din fråga är väldigt specifik för just dig. Ärmlös topp i skinn: Fin som den är, och skulle inte kombinera den med skinnbyxor som du säger, det blir lite för mycket skinn. Har du prövat att ha något under, en blus, skjorta eller tunn polo? Tajta manchesterjeans, jag brukar matcha tajt med stort. Storskjorta, med stickad slipover över eller stor, stickad polotröja till. Vit blus med stor krage, skulle också ha stickad slipover över. Kanske tillsammans med manchesterjeansen? Ta ner det gulliga och ha byxa till, det är kanske nu skinnbyxan funkar till?

Madeleine · 3 weeks ago
Superbra tips på mina frågor, tack Malin!

Sandra · 3 weeks ago
Fantastiskt härligt inlägg! Älskar att det är dina egna bilder också, det blir liksom mer på riktigt då om du förstår vad jag menar :) Jag är ganska enhetlig i min stil, som påminner mycket om din. Men ibland spretar den iväg åt alla möjliga håll för det finns ju jättemycket som är fiiint men som egentligen inte passar till något annat i garderoben. Min strategi för att inte falla för garderobsvärmare är att tänka på en person som jag beundrar modemässigt, i mitt fall min ex-svägerska. "Skulle K köpa detta" tänker jag i provrummet, blir tankesvaret nix pix så avstår jag, hur mycket jag än älskar plagget just då... Dina fina inlägg hjälper också till, jag blir så inspirerad i min vardagsklädsel av dig och upptäcker att jag faktiskt har det mesta redan för att kunna "härma" dig :) Förutom dina dyrgripar, jag är ensamstående mamma så budgeten är smal minst sagt, men drömma är ju tillåtet :)

Malin Rudén · 3 weeks ago
Tack Sandra! Älskar att det är din ex-svägerska som är din stilinspiration! Ett och annat udda plagg kan väl få slinka med i garderoben ibland, tycker jag, man får inte var för sträng mot sig själv. Men det är kanske det plagget som man tröttnar på först också, och då brukar jag ursäkta med att tänka cirkulärt och sälja det second hand. Så är det som att man bara haft dem till låns ett litet tag.

Anna · 3 weeks ago
Härligt inlägg! Måste bara fråga på vilken modell av Tôteme-jeansen du gillar till dig själv (eller rent allmänt)?

Malin Rudén · 3 weeks ago
Hej Anna, Just nu tycker jag bäst om modellen ”Studio” som har hög midja, raka ben och är ankellånga. Men jeans är ju det svåraste som finns, man måste verkligen pröva sig framtill bästa passform. Lycka till!

Anna · 3 weeks ago
Tack snälla för svar!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se