Jul, jul, strålande jul

10 months ago

Jag hade precis tänkt att göra ett inlägg om hur mysig helgen var, att vi har kommit igång med Julen här hemma, hängt upp julstjärnan i fönstret, krans på dörren, tänt det första adventsljuset, bakat pepparkakor och druckit glögg.

Helt enkelt exakt samma sak som alla andra.

jul, jul, strålande jul

Julstjärna i fönstret

Men – är inte det knasigt? Den lilla revolutionären inom mig får återigen lust att göra helt tvärtom, istället för att följa massan. Vilket får mig att fundera på varför det är så här, varför vi älskar jul-traditioner så mycket och att göra exakt samma saker som alla andra, iallafall den kristna delen av befolkningen?

jul, jul, strålande jul

Krans på dörren

I programmet med Jenny Skavlan som jag rekommenderade i mitt förra inlägg, frågar hon en professor om varför vi så gärna vill klä oss likadant som vår bästa vän/ influensers osv. Och tydligen så går det så långt tillbaka i tiden, som till när vi var stenåldersmänniskor. Människan är ett flockdjur, och behöver flocken för att överleva. Om man hamnade utanför flocken, kunde man helt enkelt dö. Det här var iallafall professorns förklaring till att vi så gärna klär oss likadant som varandra, men det stämmer ju verkligen även in på julen.

jul, jul, strålande jul

Baka pepparkakor

Så det är nog bäst att fortsätter med julpyntet, annars kanske jag dör. Nejdå, såklart inte, men jag vill göra min lilla flock glada, så jag fortsätter för deras skull.

jul, jul, strålande jul

Julgran

Såhär såg det ut för två år sedan, när vi var nyinflyttade i lägenheten och ville vara hemma i nya lägenheten på jul. Då såg julgranen ut såhär, men i år ska vi hitta en gran som är ännu högre, om det går. I år ska allt maxas.

jul, jul, strålande jul

Så får jag väl göra en liten, knappt märkbar revolution och laga saffrans-risotto istället för att baka saffransbullar på första advent.

Sara · 10 months ago
Åh ser ljuvligt ut med risotto!! Man får helt enkelt göra julen till sin, dvs er egen familj skapar ett unika sätt att fira jul o vilka traditioner man tycker är viktiga. Jag tycker det är en supermysig tid men gillar å andra sidan inte nyår:-) där blir förväntningarna på den perfekta kvällen lite för stora..

Malin Rudén · 10 months ago
Och jag tycker att Nyår är härligt för det kan man fira hur man vill, var som helst i världen (ja, inte just nu då) och det känns fräscht och uppfriskande och inte lika mossigt som julen;-) Men, du har rätt, man får nog inte ha så höga förväntningar i år, och bara försöka njuta i det lilla.

Maria Lanner · 10 months ago
Hej Malin! Älskar ju att läsa din blogg och titta på bilderna! Vilket recept använde ni för saffransrisotton? Var det svårt? Ser magiskt gott ut! Kram Maria

Malin Rudén · 10 months ago
Hej Maria, Och tack<3 Saffrans-risotton, eller ”Risotto Milanese”, som det egentligen heter, kommer från ett jättegammal recept, som jag utvecklat. Enklast gör du såhär: Stek en scharlottenlök i olivolja, för att sedan sätta åt sidan. Koka upp hönsbuljong (jag tar 1,5 l på 3 dl aborioris.) Stek riset kort i smör i en traktörpanna, sedan tillsätter du den stekta scharlottenlöken, 1 pkt saffran och 1 dl vitt vin. När vätskan ångat bort tillsätter du 1-2 dl av hönsbuljongen. Sänk värmen, rör hela tiden och tillsätt 1-2 dl buljong allt eftersom det behövs. Detta tar ca 45 min. Smaka på ett riskorn, det ska vara ”al femte” men inte hårt. Då tillsätter du 1 klick smör och massor av riven parmesanost. Smaka av med salt & peppar. Voilá!

Malin Rudén · 10 months ago
”Al dente” ska det stå.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se