Veckans stiltips – spretiga garderoben

1 month ago

 Den här frågan får jag ganska ofta:

veckans stiltips – spretiga garderoben
veckans stiltips – spretiga garderoben
veckans stiltips – spretiga garderoben

Alla bilder från Pinterest, utom grå skjortan som kommer från Stylein.

Det känns så självklart för mig, när jag pratar om basgarderoben, men jag förstår ju att det inte är så självklart för alla. Jag ska försöka mig på att svara på den här lite kluriga frågan med lite tips:

  1. Försök att inte köpa kläder spontant, utan planera lite, känn på saken. Passar det här plagget in i min garderob? Är det en färg som funkar med resten av färgerna jag har? Vad kan jag kombinera det med? Det kanske det slutar med att du inte köper det plagget.
  2. Undvik att nätshoppa (om det går). Det är ju så enkelt att sitta hemma eller på kontoret och bara trycka på den där knappen. Men att gå till en butik och känna på plagget, och prova om det verkligen sitter bra på, har fått mig att undvika många köp. Det där som var så fint på bild, kanske inte alls passar just dig.
  3. Kvalité. Jag läser alltid på etiketterna på plaggen, och om det är en massa syntet så avstår jag helst. Bra kvalitét håller längre, som bomull, viskos, ull och cashmere.
  4. Ha en stilförebild. Det kan vara en granne, en influenser, en artist eller en vän, bara någon du tycker har en fantastisk stil som du också önskar att du hade. Nästa gång du står där med ett “spretigt” plagg i handen, kan du tänka “skulle den & den” ha detta på sig? Om inte – köp ej!
  5. Köp bara kläder som du älskar och tror att du kommer att ha länge.
veckans stiltips – spretiga garderoben

Det här är plagg som kan vara bra att ha i basgarderoben:

  1. Den svarta kavajen, just nu oversized. Finns hos nästan alla svenska designers och kedjor, men det är ju ett så extremt välanvänd plagg, så varför inte köpa en från Acne Studios?
  2. Vita skjortan, går aldrig ur tiden och passar till allt. Denna är från House of Dagmar.
  3. Stickad polotröja i cashmere. Jag har en från Lisa Yang, annars skulle jag köpa denna från Totême.
  4. Bas-t-shirts brukar jag köpa på Arket eller COS, denna från Totême har en lite annorlunda skärning vid ärmen, vilket ger den en smickrande passform. Finns i flera färger.
  5. Kan inte nog tjata om den tunnstickade ullpolon, denna från COS, som passar under allt och håller dig varm under vinterhalvåret.
veckans stiltips – spretiga garderoben

6. Ett par klassiska blåjeans, men även gärna ett par svarta. Eller varför inte vita? Dessa från Jeanerica.

7. En klassisk kostymbyxa, denna från House of Dagmar är ju svart, men finns även i beige, väldigt fint.

8. Min favorit, “pyjamasen” som går att bära ihop, men även separat, här i en vacker nougatfärg från A Part of The Art.

 

De här 9-10 plaggen går det att klara sig ganska långt på, genom att kombinera dem med varandra i olika konstellationer. Men nu kommer det roliga, nu adderar vi mer plagg, som fortfarande fungerar bra med resten:

veckans stiltips – spretiga garderoben

9. Overshirt tycker jag är fint just nu, fint över polo och jeans,  t ex. Den här kommer från H&M.

10. En större kofta, som nästan blir som en jacka under denna årstid, en av House of Dagmars klassiker.

11. En rutig kavaj, att använda som alternativ till den svarta, som denna från Zara.

12. En overshirt till, från &Other Stories.

veckans stiltips – spretiga garderoben

13. En kjol måste vi ju ha, den här från Wera tycker jag är så fin, både i färgen och modellen, med perfekt längd.  Passar till alla kläder t ex svart t-shirt och rutig kavaj. Kan kläs upp med högklackat och kläs mer med kängor och stickad tröja.

14. Skinn är roligt att addera till basgarderoben, gärna som alternativ till kostymbyxan eller jeansen. Dessa från Arket är smala och ankellånga, en modell som jag gillar.

veckans stiltips – spretiga garderoben

Nu kommer ett till “lager” för vi måste ju ha en klänning och en lite finare blus som komplement till skjortan:

15. Denna vita blusen från Stylein har jag i svart, men skulle gärna vilja ha den i vitt också.

16. Den stickade västen måste ju vara höstens plagg. Fin över blusen med puffärm…

17. och över klänningen, som också den kommer från Ganni. Jag skulle bära den med en tunnsickad polo under, som på bilden under här och sedan en trench över och kängor till det.

veckans stiltips – spretiga garderoben

Den här bilden kommer från &Other Stories instagram, där både klänningen och polon kommer från. Så fin kombination, tycker jag.

Vad jag försöker säga är att om man har “spretiga plagg” kan de med fördel användas ensamma tillsammans med basgarderoben. Gillar ni leopardmönstrat, eller blommigt, går det att använda som jag har använt de rutiga plaggen. Gillar ni spetsblusar med stora kragar, kan ni ha det istället för den vita blusen med puffärm, under en stickad väst. Med jeans till… Osv.

Svindlande tanke, eller hur, om man skulle klara sig på dessa 17-20 plagg, iallafall under en årstid?

Sedan kommer ju självklart skor, väska och smycken till, något som kan förändra en hel look och är minst lika viktiga i basgarderoben. Men det blev lite för mycket att ta med det just nu, så det tar vi en annan gång.

Trevlig helg!

(Jag hade börjat förbereda det här inlägget idag, som egentligen skulle publiceras imorgon, fredag. Läsarfråge-dagen. Men råkade trycka på “publish” istället för “save draft” och har skyndat mig att länka till alla kläder och läsa igenom allt medan inlägget redan låg ute. Puh. men därav mitt glada “Trevlig helg” redan på en torsdag.)

Klara · 1 month ago
Uppskattar dina inlägg så mycket! Varifrån kommer den beiga koftan med täckta knappar i det översta collaget (i det övre högra hörnet).

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Klara, dessvärre är det bara ett inspirationscollage med bilder från Pinterest, men jag har sett en fin cashmere-kofta på H&M som är liknande, dock inte med klädda knappar. Lycka till!

Malin Rudén · 1 month ago
Hej igen Klara, Såg precis att &Other Stories har nästan exakt den koftan med klädda knappar som på bilden https://www.stories.com/en_sek/clothing/knitwear/cardigans/product.padded-shoulder-alpaca-blend-cardigan-beige.0912185001.html. Superfin!

Ulrika · 1 month ago
Superbra!! Nu ska jag uppdatera min garderob med hjälp av dina tips :) Ser fram emot ett liknande med framförallt väskor.

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Ulrika, ska göra något liknande med väskor och accessoarer!

Monika · 1 month ago
Det här var riktigt, riktigt bra, med massor av härlig inspiration och bra tips! Tack för det!

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Monica, vad roligt att du gillar det<3

Eva · 1 month ago
Tack! Underbar inspiration. Beställde en polo direkt, inte tänkt på att man kan ha polo under klänning och skjorta t.ex. Trevlig helg, kram Eva

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Eva - vad roligt att du beställde polon - jag hopas du har användning för den lika mycket som jag!

Saman · 1 month ago
Alskar fargskalan!! Tack for dina proffstips! Min absoluta favoritblogg har!!

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Saman - älskar att du läser och kommenterar!

Elin · 1 month ago
Tack för ett bra inlägg! Jag ser redan fram emot inlägget med skor och accessoarer! Vet du var man kan hitta en kavaj som likar den från Acne, men som inte kostar lika mycket?

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Elin! Jag hittade en kavaj på Zara i god kvalité som kommer att hålla några år, titta där!

Anna · 1 month ago
Så bra inlägg, tack! Om man som mig tröttnar fort även om det finns en grundtanke o man lätt hittar ny inspiration, eller säg så här, det finns alltid något nytt snyggt som dyker upp även om man följer ditt tänk. Kan man tänka något mer för att få utlopp för sin inspiration men inte konsumera mer? Är det att kombinera mer av det man har?

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Anna! Absolut gå igenom den garderob du redan har (och kanske rensa ut lite, så att det blir lättare att hitta) och pröva nya kombinationer. Och såklart ska man köpa något spontant om man känner sig snygg i det och det gör en glad, och om man tröttnar på det fort, får det bli cirkulärt genom att säljas second hand.

Anna · 1 month ago
Åh tack för svar!! Jag har varit så inspirerad av ditt inlägg här i helgen och tänkt och fixat och skrivit upp saker på min önskelista. Det är verkligen jätteroligt att få ta del av hur du tänker och hur man kan bli lite "cool" och tänka långsiktigt och känna sig fin och bara liksom känna man kan hitta en juste stil.

Ulrika · 1 month ago
Har en fråga gällande Avignon jackan från Toteme. Är vanligtvis en 38/40 men stl S känns jättestor på mig. Tycker att den är så fin på andra men lite osäker på hur den ska sitta då den kostar en del? Stort tack

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Ulrika, Avignon-jackan ska vara oversized, men jag håller med om att den verkligen är stor i storleken. . De har ju även mindre storlekar, XS och XXS, så jag tycker att du ska pröva dig fram tills du hittar den storlek som passar dig bäst.

Lina · 1 month ago
Jag håller med om att köpa plagg som är klassiska, jag försöker att göra det. Men jag upplever ofta att det är formen som ändras och som gör att jag kan känna mig fel. Tex ett par klassiska blåjeans är ju nu trendigt att ha i mom- fit, vilket känns fräscht, och då ”måste” man ju köpa nya. Och då får de raka och utsvängda jeansen vara i garderoben ett par år. Jag vet inte om du förstår vad jag är ute efter men hur ser du på detta med ”snitt”? Har du några tips att ge?

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Lina, Jag tycker att du i första hand ska köpa jeans som är snygga på dig, då kommer du att ha dem länge och då kan du köpa en lite dyrare modell som verkligen har bra passform och snygg tvätt. Sedan, om det är en modell som du inser är trendig just nu, köp en billigare modell, t ex från Weekdays, som är trendkänsliga men inte så dyra. Då kan du med gott samvete släppa taget om dem, när de känns omoderna, och även då sälja dem second hand.

Julie · 1 month ago
Vilka fina och inspirerande tips!

Malin Rudén · 1 month ago
Tack Julie<3

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se