Veckans stiltips – signaturplagget

2 weeks ago

Jag har fått en fråga om signaturplagg.

Vad är signaturplagg egentligen? Jag antar att det är ett plagg (eller flera stycken liknande plagg) som man bär så ofta att man till slut kopplas till dem. Som Jean Paul Gaultier och hans randiga tröja, som han både bär själv, men också alltid har med i sin kollektion. Diane von Furstenberg “uppfann” sin omlottklänning 1973 och som sedan dess omnämns som hennes signaturplagg. Chanel kommer att för evigt kopplas samman med “den lilla svarta”.

Men är det bara designers som har signaturplagg?

När jag googlade ordet, kom det ganska snabbt upp en bild på Sara Danius, och hennes knytblusar. Hon bar det plagget så mycket att hon blev kopplad till knytblusen. Jag vill tro att hon bar det för att hon klädde i det, kände sig fin så och att plagget i sig också har en symbolisk betydelse.

veckans stiltips – signaturplagget

Den här bilden tog jag på Nationalmuséet förra helgen, där Sara Danius Nobel-klänningar, gjorda av Pär Engsheden finns. Otroligt vackra.

Signaturplagg behöver ju inte vara ett plagg, det kan vara ett smycke som man bär jämt, som jättestora örhängen eller att alltid ha rött läppstift t ex. Ett par glasögon med markanta bågar, eller solglasögon för den delen (som min vän, stylisten Jonas Hallberg.) Eller att alltid ha kjol eller klänning, att alltid ha jeans och vit skjorta. Att alltid ha kostym, kanske inte varje dag, men så ofta att det till slut blir ens signum.

veckans stiltips – signaturplagget

Den här bilden hittade jag i @simonebporseryd s instagram, efter att ha läst hennes Small Talk här på TWWP. Hur coolt är det inte, att som tjej, ha kostym på ett bröllop, istället för klänning!?

Tycker jag att signaturplagg är viktigt att ha? Nja, egentligen inte, jag tor att det är något man inte kan bestämma sig för, utan något som växer fram genom tiden.  Det är väl kanske viktigare att bygga upp sin garderob kring nyckelplagg, som de kallas. Plagg som utgör basen, som det sedan är lätt att matcha andra plagg med. Plagg som klär en, som sitter bra och passar med “allt” som av den anledningen kanske bärs ofta. Och då kanske det blir ens signaturplagg.

Trevlig Helg!

Anna · 2 weeks ago
Hej, tack för inlägget och lite mer kring signaturplagg. Det känns som man hellre vill ha en bra bas och kanske det blir nyckelplagg då men samtidigt är det ju nästan en bas...det här var inte helt enkelt så tack för reflektionen kring det. Jag fortsätter med min bas/nyckelplagg och tack för alla fina tips du ger!

Malin Rudén · 2 weeks ago
Tack Anna, svår fråga ju. Men du kan ju själv välja att alltid ha ett signaturplagg, eller en signaturstil som alltid kommer att kopplas till dig, om det är det du vill. ha en trevlig helg!

Filippa · 2 weeks ago
Älskar din stil och blogg! Kan du inte visa hur du kommer stylea bootsen från Flattered (såg på din story). Vill köpa liknande men är van med nättare skor. Kram och ha en härlig söndag

Malin Rudén · 2 weeks ago
Tack Filippa! Ja, inlägg om hur jag stylar bootsen kommer;-)

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se