Veckans stiltips – färg

1 month ago

Den här veckan har jag haft fullt upp och imorgon har jag en plåtning, vilket innebär att jag inte kommer att hinna lägga upp veckans stiltips då (hade ju tänkt viga fredagar åt det) men här kommer det, en läsarfråga som var extremt väsentlig:

veckans stiltips – färg

Jag har inte kunnat sluta tänka på detta. Ser ju själv hur tråkig min “veckas outfits” ser ut, allt är bara svart, svart, svart, och så lite grått.

Saken är den att jag tycker om färg. På andra. Eftersom jag i mitt jobb har möjligheten att “skapa” garderob åt någon, om så ens för en dag, får jag så mycket utlopp för en massa kläder och outfits , att jag själv inte har samma behov att uttrycka mig så på mig själv. Även mitt hem är ganska minimalistiskt, med en naturlig färgskala (grått, grått, grått, och så lite brunt, sand och svart.) Jag tycker att det är vilsamt för ögat att få vara denna oas.

veckans stiltips – färg

Den här bilden tog Mira Wickman när hon var hemma hos mig för några dagar sedan. Inte så mycket färg. För mig en skön, och vilsam oas.

Men, tillbaka till kläder.

Jag har mycket svart på mig för att det är praktiskt (allt går att kombinera med varandra) och jag sticker inte ut, så mycket. Det är en uniform som jag bär som ett skydd, en rustning. Precis som Batman tycker jag mig kunna gömma mig lite i skuggorna, och det gör mig trygg.

När jag sätter på mig färg, känner jag mig, precis som en annan läsare skrev, utklädd .

Och så till det här med Färgexperter. Jag kommer ihåg när det var poppis med färgexperter, och man t ex var en höst eller vinter. I deras färgskala existerar inte svart, vilket jag tycker är jättekonstigt, då det är en färg som för mig klär alla. Även grått är ju en vacker färg. Jag tror inte att man påverkas av färger, till sitt humör, däremot tror jag att man påverkas mentalt av att känna sig fin och bekväm i sin kläder. Så D, strunta i vad färgexperten säger, och bär den färg du själv tycker är fin. Jag, som nästan alltid klär mig i svart, är en ganska glad person, vilket de som känner mig säkert kan intyga.

veckans stiltips – färg

fotografi av Linda Alfvegren

Jag älskar dock hela naturfärgskalan, beige, brunt, grått, cremevit. På sommaren brukar mörkblått också smyga sig in i min garderob, lite mjukare än svart. Men det finns också en färg som jag undviker, som jag VERKLIGEN inte passar i, och det är klarrött. Jag skulle aldrig ha ett plagg i rött, eller ha läppstift eller naglar i rött. Fast återigen – så snyggt på andra.

Häromdagen gick jag in i en Acne-butik, och blev överförtjust i deras färgskala. Tycker verkligen att deras kläder är svåra att “se” på deras egen hemsida, det är något med stylingen som gör att plaggen försvinner. Men när jag såg kläderna hänga för sig själva i butiken, såg jag flera plagg som jag skulle vilja ha. I färg. Bl a ett par rosa sammetsbyxor (kors i taket!) Så jag har gjort ett litet collage för att visa hur de skulle kunna bäras, med lite mer färg:

veckans stiltips – färg
veckans stiltips – färg
 1. När det kommer till färg tycker jag att det är fint med lite “urvattnade” och inte så knalliga färger, som denna kavajen, från Acne Studios
 2. Den här stickade västen från Arket skulle ju göra vilken som helst enfärgad outfit glad.
 3. Här är de, de rosa sammetsbyxorna, SÅ fina, från Acne Studios
 4. Småblommig blus som passar alla färger, &Other Studios
 5. Jag har ju dessa slip-ins från Flattered, men de är fina i bordeaux också, dessutom på rea just nu
 6. Ett riktigt chunky guldhalsband passar bra till denna lite mer vågade look, från Blue Billie
 7. Om man bara vill addera en färg till sin annars svart/ grå/ beigea look, kan det vara fint med denna väska från ATP Atelier. Så fint med de rosa byxorna
 8. Denna rutiga rock från By Malene Birger är så fin med sitt klädda bälte, och den bruna tonen passar så bra ihop med de andra färgerna.
 9. Förstås, går det bra att addera bara ett plagg, till en annars svart garderob. Det tänker jag göra.

Och sen, jag har sprungit på flera fina byxor med vida ben, som påminner om mina Acne Studios från förra året som inte längre finns i butik (som jag har på mig på bilden ovan):

veckans stiltips – färg
 1. Hur fin som helst ju, denna från House of Dagmar, perfekt passform
 2. Smickrande alternativ från Rodebjer
 3. Och så ett, lite bättre pris, men ser ut att ha den rätta passformen, från Marqet.

 

Nu så, nå måste jag förbereda morgondagens fotografering, så jag får redan nu önska er en trevlig helg!

Kristin · 1 month ago
Dessa inlägg är alltid så roliga att läsa! Byxorna från Acne var ju SÅ fina. Håller med om att plaggen från Acne ofta vinner på att ses som enskilda plagg, jämfört med när man tex tittar på deras hemsida och ser samma sorts plagg/styling från topp till tå. Åtminstone för mig blir de enskilda plaggen mer nedtonade (på ett bra sätt!) och lättburna. Dessa byxor hade jag nog inte lagt märke till om jag bara kollat i webshoppen!

Malin Rudén · 1 month ago
Hej Kristin, Visst är byxorna från Acne SÅ fina, och ännu finare om man ser de "live" i butik. Finns även en kavaj till, helt galet fint.

Sara · 1 month ago
Jag LÄNGTAR till dina inlägg!!! Perfekt tanke med hållbarhet och stiiiiil i dina klädval, o det passar mig som hand i handske! Du har en fantastiskt stilkänsla o jag vill bara läsa mer!❤️ Tack!!!

Malin Rudén · 1 month ago
Tusen tack Sara, vad glad jag blir av dina fina ord<3. Det betyder massor för mig!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se