Colours

10 months ago

Vårt landställe byggdes på 60-talet av min mans morfar Gösta.Han köpte marken av en bonde och huset låg nästa helt för sig själv med bara åker runtom, men 180 graders fri sikt ner mot havet.

Vi vet inte om han var praktiskt lagd, eller bara hade väldigt god smak, men han köpte alla möbler i Danmark, till vår stora lycka. Rummen är fyllda med Börje Mogensen original, som vi har klätt om och restaurerat.

När vi tog över (det låter så enkelt att bara säga ”ta över”, självklart var detta inte en enkel process, med en stor släkt och många som har bott här. Men nu är det iallafall vårt) så började vi med att renovera där det behövdes mest, och det blev badrummen, till mer nutidsstandard. Sedan har vi av olika skäl valt att gå långsamt fram. Detta är ett sommarhus. Vi bor jättebekvämt hemma i stan. Och det här är landet. Och vi vill bevara så mycket av husets ursprungliga själ och form som möjligt.

I sommar bestämde vi oss hursomhelst att måla om köket. Bevara 60-talsköket, men göra en liten ”facelift ” helt enkelt. Den dåvarande färgen var blå, högblankt klarblå, en färg som var poppis på 90-talet då köket målades om senast.

Colours

Det var säkert barnen i huset som fick hjälpa till, här anlitades inte några hantverkare. Dessutom satt det stora ljuslådor med lysrör under skåpen och fläkten, som visserligen fungerade, kändes som från medeltiden. Och spisen, med keramikhäll, började sjunga på sista versen.

Colours

Handtagen, som ju är tidstypiska, var tyvärr ganska slitna, så vi bestämde oss för att byta ut dem med, mot några andra, fortfarande tidstypiska handtag.

Colours

Sedan började processen. Eftersom vi hela tiden har bott här och använt köket, så valde vi att ta en sektion i taget, vilket innebar att vi stundtals var utan köksluckor i vissa skåp. Man skulle kunna tro att den här bilden är tagen på en av alla de loppisar jag varit på, men det här är alltså innehållet i ett överskåp. Morfar Gösta köpte inte bara danska designklassiker, utan även mängder av porslinet ”Koka Blå” som vi trots att det säkert har gått sönder en del genom åren, fortfarande använder.

Colours

Men nu tillbaka till målandet. Originalfärgen har vi fått berättat för oss var grå, så vi tog med oss vår gråa färg som vi har hemma och tycker så mycket om. Självklart såg den helt annorlunda ut här nere i Skåne, men det blev väldigt fint. Och de nya handtagen.

Colours

Här har vi väl kommit halvvägs. Måste visa den här bilden i svartvit, eftersom jag själv stör mig på mjölpåsarna och annat bök i bakgrunden. Men, precis som när Andreas var liten, fick våra barn hjälpa till att måla. Eller, egentligen hjälpte inte den här lille mannen till så mycket, men storebror Oscar målade en hel del med stor koncentration och noggrannhet.

Colours

Men nu är vi faktiskt klara. Eller, såklart finns det ju fortfarande en del grejer kvar att fixa, och jag vill bara åka på loppisar och köpa trasmattor och gamla skärbrädor, men vi är klara med målningen. Så otroligt nöjd!

Nu får vi se om det dröjer 30 år till innan det målas om igen…

 

Saman · 10 months ago
Sa smakfullt!! Alskar din inredningsstil!! Och din blogg ar bast!!

Malin Rudén · 10 months ago
Tack Saman<3

Lisa · 10 months ago
Så fint det blev. Får man fråga om färgkodad?

Malin Rudén · 10 months ago
Tack Lisa! Färgkodad är NCS S 2002-Y, glans 40. En varm, grå färg.

Niklas · 10 months ago
Snyggt! Gillade iofs det blå köket extremt mkt, somrigt och personligt på ett lantligt sätt, men förstår att man vill ändra om det känns slitet osv.

Malin Rudén · 10 months ago
Vad roligt Niklas att du gillar det blå köket, det är du nog inte ensam om. Men, som sagt, för mig var det det 17e året med det blå köket och det behövdes verkligen målas om. Den ljusare färgen gör också att köket känns större nu.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se