Fem snabba inredningstips

4 months ago

fem snabba inredningstips

Vi vill gärna att det är varmt och ombonat omkring oss, och inget gör ju den känslan så bra som gardiner. Vi valde samma gardin i alla rum i hela lägenheten, en sandfärgad linnegardin från Gotain. I sovrummen är de mörklagda, så att det blir riktigt mörkt på natten, och i vårt sovrum har vi även en vit, skir linnegardin som  insynsskydd. En extra detalj är också att vi beställde gardiner som var 10 cm längre än takhöjden, så att alla gardiner “släpar” i marken, något som tar ner takhöjden och gör det ännu mer ombonat.

fem snabba inredningstips

Vi älskar våra helkaklade badrum i marmor, men det kan också bli lite kallt. Därför har jag adderat textil och trä i badrummet, för en varmare känsla. Alla har ju inte fönster i badrummet (något som stått på min önskelista i många år) men textil går ju att tillsätta med badrumsmattor, handdukar & duschdraperi i tyg ( och inte plast) . Håll ihop allt med samma färgskala, så blir det fint. Jag har även alltid en liten blomma i badrummet eftersom även växter tillför värme. Gröna växter i hela lägenheten är för övrigt ett till tips, det ger också en varmare känsla och får oss att må bra.

 

fem snabba inredningstips

Precis som med kläder – blanda gammalt & nytt, ärvt och auktionshandlat, dyrt & billigt, så brukar en harmoni infinna sig. Vi har en nyproducerad soffa tillsammans med två designklassisker från Wegner, som vi köpt nya, men hoppas att barnen kommer ärva efter oss. Tillsammans med en matta från Åhléns. Nu är väl i mattan i och för sig nästa som ryker, när vi har en slant över, vill jag köpa just en ny matta. men ändå, ni fattar poängen.

fem snabba inredningstips

I samma rum står helt auktion och antik-inhandlade möbler, bordet, stolarna, sideboardet, ja till och med lampan (över matbordet. Den i fönstret är nyproducerad).  Och alla möbler funkar jättebra tillsammans.

Symmetri och asymmetri är också ett sätt att leka med inredningen med. Jag var tillsammans med en fransman i några år, vi bodde här i Stockholm. På kvällarna när vi promenerade genom stan, pekade han upp mot de upplysta, svenska hemmen, och kommenterade mängden av likadana lampor i fönstren. Nästan överallt såg vi lampor i par, som stod i varsit fönster, i perfekt symmetri. Han tyckte att det var så roligt, och lite tråkigt. Att använda par, och alltid placera dem tillsammans, kan bli tråkigt, försök att dela upp dem. I stilleben, med t ex ljusstakar på matbordet, testa att placera dem i kluster, istället för symmetriska uppställningar, så kanske det blir en intressantare dukning.

Eller, som vi gjorde med tavlan bakom soffan. Istället för det ofta självklara valet att sätta en stor, liggande tavla bakom en soffa, valde vi den minsta vi hade, och satte den inte centralt, utan lite på sidan. Samma sak med lampan över matbordet, istället för att hänga en stor lampa över ett ganska stort matbord, hängde vi där en liten lampa. Sålänge belysningen är bra, är det ju bara synintrycket man har av den lilla lampan, Det blir en imperfektion, som gör att det känns harmoniskt. Tycker vi.

fem snabba inredningstips

Måla alla snickerier (och för all del element) i samma färg som väggarna. Just nu älskar jag vår väggfärg, en dag kanske jag tröttnar, men den dagen, den sorgen. Jag kanske går bananas och börjar tapetsera och måla om. Men nu tycker jag att det är perfekt harmoni.

Ja, det kanske blev fler än fem tips, men det bjuder jag på!

Trevlig helg!

 

Nina · 4 months ago
Tack för tipsen! Gillar att läsa dina inlägg. Får jag fråga varifrån soffan och vilket tyg gardinerna är?

Nina · 4 months ago
Glömde fråga om köket (aktuellt hos oss), hur hittar jag dina köksinlägg?

Malin Rudén · 4 months ago
Hej Nina, Och tack! Soffan är en Piero Lissoni för Fritz Hansen, den heter Alphapet. Finns även liknande på Hay. Gardinerna från Gotain är vävd linne i färgen sand. Kolla in min "Small Talk" https://thewayweplay.se/small-talk/malin-ruden-2/, för mer bilder från min lägenhet.

FruK · 4 months ago
Är gardinerna i badrummet satta på en gardinstång eller en sådan där ”lina” som man spänner upp med krokar? Är det även gotain tyget där? Behöver göra en liknande lösning då man just nu ser rakt in i tvättstugan när man står utanför vid vår entré. Kanske inte det man vill att gäster skall mötas av. Har varit rädd för att det skall bli för gulligt, men det var det inte hos er, men ni har ju hårda mer maskulina material som väger upp i ert badrum.

Malin Rudén · 4 months ago
Gardinen i badrummet är uppsydd av Tygklippet på Karlavägen. Hade med mig en provbit från Gotain-gardinerna, så att det skulle stämma överens. Där köpte vi även den vita "linan" som gardinen hänger på, men de har även mässingstänger och andra alternativ att välja mellan. Älskar cafégardiner, tror att det skulle bli jättefint i er tvättstuga, det passar överallt! Lycka till!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se