Le recept

7 days ago

Inser att jag har uppdaterat varje dag nu, vilket är så mycket oftare än jag brukar, men den här interaktiva kontakten med er läsare är så rolig och peppande, att jag bara vill fortsätta att svara på era frågor.

En av dem var just att få recept på min Risotto alla Milanese och tomatsåsen. Så här kommer de:

 

le recept

Spagetti med tomatsås

Jag tar ju sällan kort på min mat som jag lagar, så här har jag lånat en bild från drottningen av matlagning och uppläggning, Mimi Thorsson. 

Du behöver:

1 vitlök

1 scharlottenlök

olivolja extra vergine av hög kvalité

Salt & nymalen peppar

1 burk krossade tomater, jag brukar köpa Mutti, eftersom de är italienska

This is it! Skala och skär vitlök och scharlottenlök i små bitar, fräs i olivoljan, tills det sprider sig en vällukt hemma och barnen frågar vad det blir till middag. (Här finns det ett alternativ, att även addera lite finhackad morot och selleri. Så gör italienarna. Men, jag lovar, det går också bra utan.) Sedan på med tomatkrosset. Salt och nymalen peppar. Sänk värmen. Låt det puttra så länge det går, men titta till såsen då och då, om vätskan har reducerats, fyll på med vatten. Japp, bara vanligt vatten.

Jag serverar pastan med en bra mozzarella (just nu köper jag min mozzarella på Eataly, de har ett stort urval, och de kostar inte så mycket, och de är supergoda), körsbärstomater, ännu mer olivolja, och så förstås, massor av parmesan.

le recept

Risotto alla Milanese

Den här bilden har jag lånat från Pinterest.

Du behöver:

1 Scharlottenlök

Olivolja extra vergine av hög kvalité

Arborioris

Vitt vin

Smör

Kycklingbuljong av bra kvalité.

Saffran (1 paket räcker)

Salt & nymalen peppar

Mängder av riven parmesan

Räkna med att risotto tar ca 45 min att göra. Och då ska du stå där hela tiden, och med mjuka rörelser röra om i risotton, så att den inte fastnar i pannan. Med kärlek.

Jag börjar med att koka upp buljongen så att den är varm. Ibland köper jag Knorrs “Fond de Chef” för att de är godare än tärning, ibland köper jag färdig hönsbuljong, på liter, om det finns. Jag brukar beräkna 1,5 l på 3 dl Arborioris för oss fyra.

Medan du kokar upp buljongen, skär schalottenlök i små bitar, som du sedan fräser i olivolja. När den har fräst mjuk, häll av den i en liten skål bredvid spisen i väntan på användning. Obs! Du behöver en traktörpanna till risotton. Nu kan du lägga en klick smör, när den slutat fräsa, lägg i 3 dl Arborioris. Bara en kort stund ska riskornen stekas, för nu häller vi på ett glas/ 1 dl vitt vin. (det går bra med matlagningsvin om man inte har vin hemma. men det blir ju godare med ett gott, vitt vin. Passa på att hälla upp ett glas vin till dig själv också, som du kan smutta på medan du lagar risotton).

Nu går det fort, ångan stiger, och det gäller att det inte blir torrt i panna. I med den förstekta schalottenlöken, saffran, och sedan 2-3 dl av kycklingbuljongen. Rör runt så att inget ris fastnar.

Nu kan du sänka temperaturen, det ska bara puttra. rör runt, och när vätskan reducerats, på med mer buljong, alltid 1-2 dl åt gången. Det här ska ta tid. Det blir godare så.

När du tror att det börjar närma sig slutet, smaka på ett korn. Det ska ju, precis som pasta, vara al dente, men inte för hårt. Och det får absolut inte bli gröt. Men, när du själv tycker att du uppnått det resultat du önskar, låt den sista buljongen reduceras, sedan tillsätter du en rejäl klick smör, massor av riven parmesan och smaka av med salt & nymalen peppar. Voilà!

Jag har gjort denna risotton och prövat mig fram genom åren, ett tag tog jag fettet från ett märgben, och stekte riset i, men det blev för mäktigt i smaken. Jag har också gjort den med laktosfritt smör och pecorino istället för parmesan, till en laktosintolerant vän. Det blev också bra.

Antingen så äter man risotton som den är, med grillade grönsaker som sparris, zucchiniblommor (mm, zucchiniblommor, det bästa jag vet) och ugnsgrillade körsbärstomater till, t ex. Ibland gör jag en syrlig sallad på fänkål och minicrest, där rödvinsvinägerns syra balanserar det feta i risottons smak. Eller så kan du servera risotton som tillbehör till grillad kyckling eller kött, varför inte salsiccia. Det gör man som man vill. Men gott är det, och mina barn älskar den mjuka, lena smaken.

Lycka till med matlagningen, ta hand om er och glöm inte att tvätta händerna!

Anna · 7 days ago
Åh så gott det ser ut! Ska lagas i helgen! Jag ser fram emot La Garderobe vo 2 och inspiration för våren. Gärna en budget wish list och en wish list utan någon limit.

Malin Rudén · 7 days ago
Tack Anna, La Garderobe SS20 kommer snart! Men även budget wishlist och ni limit wishlist, det är jättebra tips! Lycka till med matlagningen i helgen❣️

Emma · 7 days ago
Mums vad gott, tack!!

Malin Rudén · 7 days ago
❤️