Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

8 months ago

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Det första Andreas och jag köpte tillsammans, var ett par salladsbestick. De kommer från någon antikaffär på söder eller vasastan, jag minns inte riktigt (det är ju verkligen längesedan nu). Det jag minns var att vi sa till varandra då, att om vi någon gång gjorde ett inredningsreportage så skulle vi visa dem här och berätta att det var det första vi köpt tillsammans. Stora tankar om ett inredningsreportage, kan man tycka, men vi var nykära och tanken på ett gemensamt boende då var svindlande.

Nu har vi ju varit med i ett inredningsreportage, men vi tog aldrig fram våra salladsbestick. Synd – de symboliserar ju faktiskt väldigt mycket av vår inredningsfilosofi – vintage och danskt 60-tal. Mörkt trä tillsammans med en spännande form.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Det roliga är ju att då, när vi köpte besticken, hade vi inte en tanke på miljö, eller att det på något sätt skulle vara mer etiskt att köpa second hand. Vi gjorde det för att vi lättare kunde hitta saker vi gillade på det sättet, och för att vi alltid gillat saker med lite patina, istället för skinande nytt.

På den här bilden ser ni mina tre Sjuanstolar i teak, som jag köpt innan jag träffade Andreas och hade i min andrahandsetta på söder.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

De tre stolarna, och det här skrivbordet, som är riktigt gammalt, kanske 1700 el 1800 -tal, från Provence, men inköpt i Amsterdam, är väl de möbler som jag med stolthet tog med mig in i vår relation. Stolen, är en 60-talare utan något designernamn, som stått i min pappas arbetsrum, vilken jag tiggde till mig när jag hade kontor på söder. Den hade en sits av svart galon, som jag och Andreas klädde om i ett Svenskt Tenn-tyg (Le Zebre) när den fick flytta hem till vårt första gemensamma hem.

(PS: bilden är från just ovannämnda inredningsreportage, fotograferat av Mike Lundgren)

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Nästa gemensamma köp var nog Jieldé-lampan, som vi köpte på Gamla lampor.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Och den lilla Orient-lampan, som numer finns i nytillverkning från Fritz Hansen, var ett riktigt fynd vi gjorde i samma affär.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Det här sideboardet i jakaranda köpte vi också på Gamla Lampor, med ett soffbord, som var märkt “Illums Bolighus”. Soffbordet sålde vi när vi flyttade, och fick nästan tillbaka pengarna. För det är ju det fina i kråksången, många vintage möbler har ett bra andrahandsvärde, det är som en investering, och sedan går det ofta att sälja för lika mycket, eller mer, beroende på vad som är populärt just då. Till skillnad från nyproducerade möbler från de stora kedjorna, vars värde ofta sjunker ganska rejält, så fort man går ut från butiken med dem.

 

 

 

 

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Vasen från Uppsala Ekeby av Anna-Lisa Thomson önskade jag mig och fick i födelsedagspresent då jag hittat den på en antikaffär på Upplandsgatan.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Samma sak med den här ljusstaken från Naglo. Min pappa hittade den på Blocket och var hemma hos en kvinna på Östermalm som hade fullt med skatter i sitt hem. Efter den här fina presenten behövde inte mina föräldrar köpa några fler till mig på många år…

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

En jul skulle vi fira hemma hos oss med hela storfamiljen, och saknade stolar. Köpte sju stycken danska skolstolar på Gamla Lampor, för en spottstyver. Ingen tänker på det, när de står tillsammans med mina Sjuan-stolar att de är olika, de ser ju nästan likadana ut.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Nu börjar vi närma oss nutid. Gunnar Nylund-vasen hittade jag på en av mina nya favorit-vintage ställen nere i Skåne, Form 1900. Där har vi ju även köpt ganska mycket saker som nu står på vårt landställe, men den här skönheten fick ju förstås följa med hem till Stockholm. En av mina favoriter.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Bordet från Ib Kofod Larsen, som vi budade hem från danska auktionssajten Lauritz, var det första vi köpte till nya lägenheten (förutom gardiner). Ett så bra köp, för nu hänger allt ihop, mina gamla teakstolar, som köptes in för så många år sedan, passar perfekt med vårt bord. Och vi kan sitta många runt det, tack vare de danska skolstolarna.

Historien om ett par salladsbestick och lite tankar om inredning

Och så vårt sista köp, hyllorna från Mogens Koch.

När jag visste att det var just sådana här hyllor jag ville ha, lade jag in en sökning på Barnebys, en samlingssite för flera auktionssajter. Så varje gång det dök upp Mogens Koch-hyllor på marknaden, plingade det till i mailkorgen, och jag började buda. Förlorade några, tills jag lärde mig konsten, och till slut blev dessa våra. Älskar dem!

Det finns säkert ett och annat till hemma hos oss, som t ex spegeln i päronträ som nu hänger i garderoben, som vi har köpt vintage och sedan behållit i flera år. För varje sak blir ju liksom lite speciellare då.

Eller som salladsbesticken som Andreas och jag köpte tillsammans för 17-18 år sedan. Jag älskar dem fortfarande. Inte bara för att de är vackra, utan också för deras fina symbolik.

Moja Adlersson · 8 months ago
Hej Malin, så kul att höra om era inredningstankar. Vi själva älskar danskt och säkert 70% av våra möbler är köpta på auktionssajter. Häromdagen ett par PK 22 i rotting. Lycka! Tack för fin inspiration!

Malin Rudén · 8 months ago
Tack Moja, Vad fint med PK22 i rotting - grattis till er!

emma · 8 months ago
SÅ roligt och mysigt inlägg! Glimtar inklusive historia - så fint!

Malin Rudén · 8 months ago
Tack Emma<3

Nina · 8 months ago
Wow tack för detta inspirerande inlägg! Både vad gäller långlivad kärlek till möbler men även varandra:) Så vacker historia med salladsbesticken. Ni verkar vara en så fin och äkta familj. Tack för bästa bloggen!

Malin Rudén · 8 months ago
Tack Nina, Jag blir SÅ glad av det du skriver, tack så fint!

Niklas · 8 months ago
Sanslöst fint allting!

Malin Rudén · 8 months ago
Tack Niklas!

Isabella Croon · 8 months ago
Jättefint inlägg!

Malin Rudén · 8 months ago
Tack Isabella<3

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se