La garderobe

4 years ago

Ni har ju varit en del läsare som hört av sig och frågat om jag inte kan göra ett inlägg om min egen basgarderob och igår fick jag uppmuntran från en bloggkollega och vän (som har Sveriges tredje största blogg och en massa bloggutmärkelser osv, så hon borde ju veta) att jag skulle göra det. Jag har tänkt på det mycket, men tvekat, eftersom jag inte riktigt vetat i vilket format jag skulle göra det, det är ju egentligen inte MIN garderob ni vill se. Men – här kommer alla fall ett format som jag tror är tydligt och ni kommer att gilla. Hoppas jag.

Välkommen till: La Garderobe (allt blir ju så mycket härligare på franska):

Grunden är att välja kläder du verkligen behöver, bra bas plagg i bra kvalitéer (undvik syntet) som går att komplettera med varandra. Sedan kan man addera något plagg då och då, för den där festen som man ska gå på, eller dopet, eller jobbintervjun. Det har tagit ett litet tag för mig att göra detta inlägg, så jag har inte länkat kläderna, men ni hittar dem säkert ändå. Börja med att titta i er egen garderob, de kanske finns där redan..?

la garderobe

KAVAJ

Jag klär ju mig lite maskulint, men tycker ändå att en kavaj är något som borde finnas i var kvinnas garderob. Just nu är det ju lite snyggare med den lite oversizade kavajen, istället för “damkavajen”, som oftast är kort och insvängd i midjan.

  1. Acne Studios kommer jag ofta tillbaka till i mina “wishlist” eftersom det är få svenska designers som har den höga internationella nivån som de har. Men – så kostar det också. Jag tycker att det är värt det, då din kavaj kan finnas kvar i din garderob i flera år. Denna dubbelknäppta är så klassisk att du kommer att älska den länge.
  2. Som komplement till den svarta kavajen, kan det vara fint med en rutig, i naturtoner. Jag har en från Zara som jag använt länge, men denna från Hope är också väldigt fin.
  3. ARKET är ju precis det vi pratar om – bas men mode. Denna oversized kavajen är ett billigare alternativ, men fortfarande en klassiker.
la garderobe

Tips: Titta i mannens garderob och låna hans kavaj (om han har någon), som jag har gjort här, då blir det ju verkligen oversize.

la garderobe

JEANS.

Varje garderob behöver ju jeans. Gärna ett par blå och ett par svarta (och då menar jag en “urtvättad” svart, som av vissa kallas grå.

Själv har jag en “kurvig” kropp, dvs smala axlar, bröst, midja och höfter. Ändå kämpar jag med att klä mig maskulint, en look som egentligen lämpar sig bättre på bredaxlade, plattbystade och smalhöftade personer. Därför är ingen lyckligare än jag nu när modet har fler jeans med hög midja, då kan jag betona min midja, vilket för mig innebär att jag får mer axlar och smal midja vilket helt enkelt är mer smickrande.

  1. Weekday har fler modeller än dessa, men här har jag tagit med två exempel på fina modeller just nu, med hög midja och lite vidare ben. Just denna heter “Voyage”.
  2. Totême har ju lite dyrare jeans, men passformen är väl genomarbetad och de sitter som en smäck. Den här modellen heter “Standard”
  3. Dessa jeans från Weekday har jag, fast i urtvättad svart, den heter Rowe. Ursnygg på.
la garderobe

T-shirts. Kanske tråkigt, men jag har på mig en varje dag.

  1. COS har jättebra bas T-shirts i bomull i flera färger
  2. ARKET med. En vit & en svart räcker bra för mig
  3. COS finns även denna tunnstickade ullpolo som jag under vinterhalvåret bär under typ allt.
la garderobe

Här har vi en typisk Malin-look just nu. Den tunnstickade polon under en skjorta, nedstoppad i byxa, så att midjan syns.

la garderobe

SKJORTAN.

Denna kan ju varieras hur mycket som helst. Den kan vara i flanell, bomull, läder eller siden . Jag tycker att det är fint med fickor över brösten, gärna med ficklock.

  1. På bilden ovan har jag denna grå flanellskjorta från ARKET. Jag har fått så många komplimanger för just den skjortan , så jag trodde nästan att den skulle vara slutsåld vid det här laget. Men det är den inte.
  2. Liknande, fast från Isabelle Marant.
  3. Jag ÄLSKAR ballongärmen från Ganni, har en enkel, svart collegetröja med ballongärm från just Ganni, som jag också alltid får kommentarer på. Denna skjortan har samma ärm, så den skulle passa looken perfekt.

 

la garderobe

STICKAT

Självklart. Ingen garderob såhär års, och även ibland på Midsommar, utan den stickade tröjan. Det här kan ju också varieras i det oändliga, men jag tycker att det är enklast om färgskalan håller ihop med resten av garderoben. Kolla kvalitéer, så att det inte är för mycket syntet, helst ingen alls. Kedjorna har ofta fina i cashmere, som inte kostar så mycket, men ändå håller i flera år.

  1. Polo är ju en sådan bra uppfinning, då behöver man inte ha halsduk. Jag älskar polo, och den här beige från &Other Stories kvalar in direkt.
  2. Den här från House of Dagmar har jag skrivit om förut, tycker att det är så fint med lite marina ränder
  3.  Ballongärm även på stickat, jag tack, som denna från Rodebjer.
la garderobe

KOSTYMBYXA eller FINBYXAN.

I denna post kommer jag bara ha en byxa, för denna byxa från Acne Studios är någon slags byxperfektion. Man måste kanske se den på, för att förstå, men ovan nämnda bloggkollega som inte haft byxor de senaste 15 åren, sprang till Acne-butiken efter att hon sett byxorna på mig. De här är ju dyra, men jag ser dem som en investering. Om du fortfarande tycker att det är för dyrt, och det förstår jag, gå till kedjorna men PROVA. Passform är A och O när det gäller byxor. Lycka till!

Jag har också en svart byxa med smalare ben, som alternativ, det är inte alltid man vill ha vida ben i sin siluett, även om det är mode nu. Så 2 byxor då, förutom jeansen, en med vida ben, och en med smala, som gärna slutar vid ankeln.

la garderobe

Här är en bild som Linda Alfvegren tog på mig till Small Talk, som aldrig publicerades. Här är min favoritblus från Stylein, tillsammans med Acne-byxorna.

la garderobe

BLUS

När man vill vara lite finare, så kan blusen vara det perfekta plagget till kostymbyxan eller jeans också, för den delen. Den kan vara svart, men den är egentligen fin i vilken färg som helst. Nougat, t ex. Eller vit, förstås.

  1. Min favoritblus ovan kommer från alltså Stylein. Tyvärr finns den inte kvar på deras hemsida, men jag hittade denna, som ett fint alternativ.
  2. Alternativ med ballongärm från Ganni. ballongärmen ger ju även intrycket av en smalare midja, vilket är en extra bonus.
  3. Så synd att bilderna klipps lite, så att man inte riktigt kan se vidden i Rodebjers fina blus, den här är magisk, tycker jag.
la garderobe

SKOR

Egentligen behöver man nog inte mer än tre par såhär års. Om man inte vill ha ett par extra finskor som inneskor när man går på fest. Själv är jag dålig på inneskor, jag gillar att gå barfota (fransmännen skulle bli skärrade) och jag insåg det på en väninnas mingel en gång, när jag faktiskt var den enda tjejen som inte hade med mig inneskor. “Hej, jag jobbar som stylist” sa jag…

  1. Trenden med lite bitigare gympaskor fick mig att köpa ett par Adidas Falcon, och sedan dess har jag bott i dem, och jag använder dem fortfarande såhär års. Tycker faktiskt att de är snygga till allt, och så sjukt bekväma. Sedan jag fick tipset att köra dem i tvättmaskin, har jag också lyckats hålla dem vita.
  2. En finare stöveln att komplettera med när jag vill vara fin, men inte med för hög klack, är stövletten från Totême.
  3. När det blir riktigt kallt och snö, kommer jag nog att byta till en grövre boot, som denna från ATP Atelier.
la garderobe

KAPPAN

Ja, för visst måste man ha en kappa nu. Den kan vara quiltad, i ull, med skärp, i fuskpäls eller i dun. Men en hellång kappa över din look är ju ett måste.

  1. Totême har ju många, fina kappor, Pico är en av de finaste tycker jag.
  2. Trenchen från House of Dagmar kommer i januari. Jag vill gärna ha en trench i beige, då mina kappor just nu bara är svarta.
  3. Denna dunkappan från Filippa K Soft Sport är ju som en hel dunsäck, men så varm, praktisk OCH ultramodern att du kommer att skratta åt alla andra mammor i lekparken när du svassar in med den.
la garderobe

KLÄNNING (och kjol)

Jag gillar plagget “klänning” och har ganska många. LBD (little black dress) är ju favoriten, eftersom jag älskar svart. Denna slipklänning från Vince har jag, tror  att det är en långkörare hos dem, som alltid finns. Man kan ha den som den är, under en kavaj, under en stor stickad tröja (som kjol då) och jag har också haft den med den tunnstickade polon under, så att den blev lite mer påklädd på självaste julafton.  I mina ögon, den perfekta klänningen.

Vill man ha en kjol i garderoben, och det tycker jag att man ska ha, så är det just denna längden som är mest smickrande, på halva vaden. Just nu finns det många fina, t ex plisserade, att ha med strumpbyxor, boots och stickad tröja.

la garderobe

SMYCKEN

Vissa smycken har jag jämt, vissa när jag vill vara extra fin. Jag blandar silver och guld, men min minimalism lyser igenom även här.

  1. Min Omega Speedmaster har jag varje dag, skulle inte klara mig utan en analog klocka. Dessutom tycker jag att den är snygg, fast jag har haft den i över 15 år. Men, det är ett herrur, så det händer, om jag har en väldigt feminin klänning, t ex, att den får stanna hemma. Men bara då.
  2. Ringen, som föreställer ett hästbetsel, har jag fått av min man, och förutom min vigselring, så bär jag även denna varje dag. Jag får ofta frågan om var den kommer från, och när jag säger “Hermés” så nickar de flesta igenkännande. Jag tycker att den är mer Rock’n’roll än Bourgoise, dock.
  3. Halsbandet med “M” är ett “quirky, wonky letter” från Maria Nilsdotter, det har jag också på mig jämt, som mitt signum.
  4. Till vardags har jag små, enkla örhängen, men när jag vill bli lite finare, tar jag på mig dessa från Sophie by Sophie. Tycker att knuten passar så bra ihop med min ring, nästan som att de hör ihop.
  5. När jag vill ha guld, passar dessa Hoops från Blue Billie så bra. Deras enkelhet passar till alla kläder, så att jag känner mig lite finare, utan att vara prålig.
  6. Och när det är riktig fest, då åker mina barockpärl-örhängen från Anni Lu fram. Mina ser inte exakt ut som dessa, men jag kunde inte hitta dem på hemsidan.

Sedan har jag några fina smycken från Old Cèline som jag plockar fram då & då, som rariteter…

la garderobe

VÄSKAN

Den här väskan från ARKET får symbolisera min lilla handväska (från Loewe) som jag just nu inte tar ett steg utan. Eftersom jag bara använder en väska åt gången, är den svart, men jag har sett att de som byter ofta, ofta har väskor i olika färger för att helt enkelt matcha sin look. Eller bryta av, med en knallrosa, t ex. Den här väskan finns även i rött, för den som vågar.

Så. Det var väl det hela. Hör av er om ni tycker att jag missat något, om ni gillar det, eller om ni blev sjukt uttråkade.

Eftersom jag själv är uppväxt med klippdockor, så föreslår jag (för er som gillade det) att ni printar ut alla bilder, klipper till dem, och så börjar ni att sätta ihop kläderna själva. Kavajen, med jeansen, med en stor stickad tröja, med stövlar och så några örhängen till, t ex, så ser ni själva hur lätt det är att sätta ihop alla dessa plagg.

Ha så roligt!

elsa billgren · 4 years ago
Uuuuuunderbart Malin! Du har sån himla fingertoppskänsla!

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Elsa! Allt tack vare dig;-)

Julie · 4 years ago
Superbra inlägg! Har en ständig stilkris som pågått allt för länge nu, så sånt här uppskattas! Apropå kavajer så köpte jag precis en oversize från Zara till bra pris och kvalitet.

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Julie, Alltså du kan ju själv, om man säger så. Därav är antagligen kavajen från Zara superfin! Kram

Sophie · 4 years ago
Helt underbart inlägg! Sen blir jag överlycklig över att jag äger 1/6-del av de plagg som du tipsar om! Tar det som en komplimang när jag lyckats köpa sådant som en duktig stylist valt.

Malin Rudén · 4 years ago
Hurra vad bra! Detta är ju min privata garderob, som är väldigt minimalistisk. När jag jobbar som stylist åt andra tar jag ut svängarna mycket mer, men gillar att ha en "bas" privat.

Sylvia · 4 years ago
Drömbra inlägg! Och som någon annan nämnt - en ynnest att ha så många plagg gemensamt med en sån superstylist!

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Sylvia! Och jag ser det som en ynnest att få bli kallad superstylist;-)

Saman · 4 years ago
Tack för jättebra tips!

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Saman för att du läser & kommenterar! Det betyder massor för mig.

Louise · 4 years ago
Tusen tack för riktigt bra inspiration! Du har en sån fantastisk stil!

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Louise, Så glad att du läser och hämtar inspiration!

Nina · 4 years ago
Älskade detta inlägg! Sån inspiration. Taaaack för bästa bloggen!

Malin Rudén · 4 years ago
Tack Nina, Och tack för bästa komplimangen;-)

Emma · 4 years ago
En helt annan fråga; kan du tipsa om någon bra deo som inte lämnar varken vita spår/fläckar eller gula fläckar i kläderna? :-) Letar och letar men alla bara smular av sig vitt och förstör kläderna..

Malin Rudén · 4 years ago
Hej Emma, Jätterolig fråga, men jag har faktiskt ett tips - Vichy har en som inte ger fläckar på kläderna. Finns på apoteket!

C · 4 years ago
Vilken från Vichy använder du? :)

Malin Rudén · 4 years ago
Den med mintgröna locket

Lina · 4 years ago
ÄLSKADE detta! Ska läsa mer noggrant när jag får några minuter över.

Malin Rudén · 4 years ago
Hej Lina, Åh vad roligt att du älskade det! Kan var ett inlägg att gå tillbaka till, men jag kommer också att uppdatera och göra en ny, när säsongen och garderoben ändras, i vår.

Lina · 4 years ago
Så spännande, det kommer jag definitivt läsa! Önskar dig en fin helg.

Lisa · 4 years ago
När jag nu eventuellt ska köpa något nytt och prisvärt på rean kom jag att tänka på det här inlägget och kikar in för inspiration-tack!

Malin Rudén · 4 years ago
Hej Lisa, Sent svar, men hoppas att du hittade något på rean. Nu ska jag uppdatera med en La Garderobe för vår/ sommar, hoppas du får inspiration där med.

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

[email protected]
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se