To build a home

2 days ago

Tillbaka i stan och vardagen.

Nu närmar sig flytten tillbaka och det känns lite jobbigt, mest för att det är jobbigt att flytta, inte för att det ska bli jobbigt att flytta hem, för det ska bli oooootroligt skönt.

Jag saknar att möta mina barns klasskamrater i kvarteret, jag saknar ljudet av Hedvig Eleonoras kyrkklockor som slår varje kvart under dagen, som jag räknar på morgonen för att veta hur mycket klockan är (och jag saknar att inte kunna sova med öppet fönster, för det går inte i den här stora korsningen vi bor), jag saknar närheten till alla butiker jag behöver i mitt jobb, men framförallt saknar jag de spontana luncherna med min man, där vi alltid är nära varandra, jag på min arbetsplats (hemma) och han på sin arbetsplats (hans kontor 5 min bort).

 

To build a Home

Jag älskar ju mina barn över allt på jorden, men ibland kan det ju vara skönt att kunna vara ensamma och prata om sådant då vi inte vill att de vara med i konversationen.

Den här bilden, där han sitter med födelsedagströjan som han fick av mig, är vi på Norrvikens Trädgårdar, en av mina favoritplatser utanför Båstad.

To build a Home

Den här dagen symboliserar ganska bra hur vädret var när vi var nere i Skåne. Först var det snöstorm, så att det nästan inte gick att se framför sig för att sedan klarna upp och bli sol.

To build a Home

I trädgårdarna finns det numera en liten butik som säljer vintage och allehanda saker. Jag hittade denna “handduk” (men antar att den fungerar alldeles utmärkt som pläd) från Libeco som jag insåg hade den perfekta färgkombinationen. Tänker att jag ska köpa den och sedan inreda hela “sovhuset” efter den.

To build a Home

Vi har ju två hus på vår tomt, två hus som byggdes av Andreas morfar Gösta på 60-talet.

Det är nog både typiskt Torekov på den tiden, men också typiskt 60-tal, att han byggde ett hus för socialt liv, med två stora vardagsrum (ett för barnen, ett för de vuxna. För enligt Andreas morfar skulle barn synas, inte höras). Ett stort kök med plats för många, och ett stort uterum, som nu har byggts in och fungerat som sovrum för alla oss fyra de senaste åren.

Det andra huset, “Sovhuset”, har haft 6 sovrum och ett badrum (eller när vi tog över var det bara handfat och toalett där, men vi har renoverat det till badrum med dusch). Ett stort sovrum, där då mormor & morfar sov, med varsin säng i vardera rummet (som jag sköt ihop till en dubbelsäng  när Andreas och jag bodde där) och 5 stycken “hytter” med våningssäng i varje, en till varje barn som morfar Gösta hade. Barnen kom med sina partners och så småningom med sina barn, och trängde ihop sig i varsin hytt och som mest var det 12 kusiner som lekte på den stora tomten.

To build a Home

originalritningar från när huset byggdes som vi hittat

Hursomhelst.

Våra barn har inte velat sova i en “hytt” själva, med dörr rakt ut på gräsmattan så vi flyttade in i stora huset och “sovhuset” har blivit gästhus med plats för många gäster. Förra sommaren, innan pandemin, bodde det som mest 10 personer ute i sovhuset.

Men nu bygger vi alltså om det. Vi bygger in hallen utanför rummen, så att man går inomhus mellan rummen, och i den vevan var vi tvungna att bygga om taket. Samtidigt ska vi också lägga in nytt trä-golv (istället för 60-tals plastmatta som ligger där idag), byta dörrar, måla om och även byta ut alla gamla fönster. Vi slår ut några väggar mellan hytterna och gör om det till 4 stycken sovrum, för ingen tycks vilja sova i överslafen på våningssängen.

Och nu när vi var nere och tittade på bygget, bestämde vi oss också för att byta fasad, något vi hade tänkt att göra längre fram, men som har visat sig vara enklare om vi gör det nu i byggprocessen.

To build a Home

Så plötsligt var vi tvungna att fatta några snabba beslut gällande ny fasad. Visserligen vet vi att allt blir finare än den vita plåtfasad som Andreas pappa satte upp för många år sedan, när han tröttnade på att måla om huset varje sommar.

Vi visste att vi ville ha en ren träfasad, men det visade sig ändå att det var en djungel därute med produkter som ska skydda trät mot det väder och vind som vi har med tanke på närheten till havet. Men jag tror att vi till slut har hittat rätt.

En “vän” frågade t o m om det inte hade varit enklare/ billigare att riva huset och bygga nytt, men hen är inte en vän längre. Nej, skämt åsido, men hela poängen är ju att vi vill bevara det här huset som Andreas morfar byggde, och bara ge det ett rejält ansiktslyft. Och – trots allt jobb, så kostar det faktiskt mindre att göra som vi gör, istället för att riva och bygga nytt.

Samma person frågade också i nästa andetag om vi skulle bygga gardrobslösningar. Vilken dum fråga – vi behåller ju alla de fasta garderoberna som finns från 60-talet, ska bara måla om dem och byta beslag så kommer de att vara som nya – nej finare än nya garderober.

To build a Home

När allt är klart ska vi sova där, med egna sovrum, det är hela poängen.

Själv kan jag ju inte vänta tills allt är klart och jag kan få börja inreda.

Färgskalan är redan satt och jag hittade den även på Bissa G Segersons vackra keramik. Och resten av sommaren planerar jag att åka runt på en massa loppisar för att jaga rotting och och 60-tal.

To build a Home

Fast däremellan kommer jag också att pusta ut och titta på de mest magiska solnedgångar jag vet.

Längtar redan till sommaren.

Landet

7 days ago

Vi for ner till vårt sommarhus.

Landet

Eftersom jag växte upp utan sommarhus är jag medveten om vilken lyx det är att både ha lägenhet i stan och ett sommarhus.

Kanske därför är jag också lite extra lycklig varje gång vi är här.

Landet

Men också för att jag älskar den här platsen. På kvällarna längtar jag efter att gå och lägga mig i vårt trivsamma sovrum, för att lika snart längta till morgonen och min första kopp kaffe i köket.

Självklart lyser inte solen hela tiden, ibland stormar det så att porslinet i köksskåpen skallrar. Och precis som i stora delar av landet fick vi också snö. Men det känns ändå som att solen skiner för det mesta.

Landet

Jag kommer på mig själv med att småle för mig själv mest hela tiden då vi är här.

Det är något med ljuset.

När solen lyser in på mig genom fönstret i badrummet ser jag tydligare alla grå hårstrån – men även alla de skrattrynkor som jag fått genom åren syns bättre, så det jämnar ut sig.

Landet

Vi firade påsk i lugn takt, åt och drack gott.  Letade påskägg efter karta i trädgården. Och pratat om en massa saker som kanske inte hinns med hemma i vardagen.

Landet

Och bakade bananbröd  för att hylla – inte hata – de personer som är modiga nog att dela med sig av sina liv i sociala medier och göra vår vardag lite roligare.

Landet

Och lugnt och metodiskt klippt ganska många meter poppelhäck, precis som varje påsk, och precis som varje år, förvånas över hur meditativt och njutbart det är och precis som varje år undra om inte trädgårdsmästare inte vore det perfekta jobbet.

Landet

Men även hunnit med spännande byggmöten, projektet att försiktigt ge våra gamla hus ett ansiktslyft så att de håller några år till, kanske så länge att våra barn kan ärva dem av oss och också få uppleva lyckan att kunna byta luft några dagar, för att sedan med ny kraft återvända tillbaka till stan och vardagen.

Om det är något vi vill ge dem, så är det just det.

I wear my sunglasses at night

2 weeks ago

I wear my sunglasses at night

Tack för alla tips från er som letar nya solgalsögon till våren. Det gör nämligen jag med.

I wear my sunglasses at night

De glasögon jag har på bilden kommer från Arket, men nu när jag gick in på deras hemsida hittade jag dem bara i denna färgen. Annars gillar jag modellen väldigt mycket, men jag har en liten näsa (vilket är toppen) och de är ganska tunga, så de har en tendens att halka ner stup i kvarten.

I wear my sunglasses at night

Ett superfint tips från en läsare är annars dessa från Oscar Magnusson. Blev väldigt sugen på de här.

I wear my sunglasses at night

Jag har ju även dessa cat eyes från Celine, som är kvar som modell från den tiden då Pheobe Philo var designer. De är fortfarande fina tycker jag.

I wear my sunglasses at night

Ett annat tips som jag fick från en läsare är dessa, Butterfly Anagram från Loewe. Också väldigt fina.

I wear my sunglasses at night

De glasögonen fick mig att tänka på ett par glasögon från Bottega Veneta, som var populära förra året, men istället hittade jag dessa

I wear my sunglasses at night

Fick ju tips om en hexagon från Ray Ban men eftersom det fanns flera olika modeller som hette så, blev det ett par klassiska Wayfarer. Det lutar faktiskt mot att det blir ett par sådana i vår och sommar.

I wear my sunglasses at night

Totêmes modell var det ingen som tipsade om, då gör jag det. Påminner om Wayfarer, mycket fin.

I wear my sunglasses at night

Chimi göra ju flera fina och prisvärda modeller i olika färger, som ni har tipsat om. När jag åkte skidor såg jag även många som hade Chimi skidglasögon och blev då lite sugen, väldigt snygga. Den här modellen, eller alla deras modeller, finns också i flera färger.

I wear my sunglasses at night

EOE Eyewear, också ett svenskt företag, med många fina modeller har ni tipsat om, den här cat eye modellen tyckte jag var fin i den här färgen.

Så – nu tar jag mina solgalsögon och åker till landet för påsk.

Vi hörs därifrån!

Le week

3 weeks ago

le week

Mira kom förra veckan och tog kort på mig för ett jobb som ni nog snart kommer att få se här på TWWP.

le week

Just den här dagen var det strålande sol och varmt, vi åkte upp till terassen på 34e våningen och det kändes nästan som sommar.

le week

Även i lägenheten strålade solen in och lägenheten visade sig från sin bästa sida.

le week

Hade vi bott lite högre upp i huset hade vi kanske inte behövt att ha fördragna gardiner hela tiden. Precis utanför vårt sovrumsfönster, som ligger i den stora korsningen på Torsplan, ligger ett stort övergångsställe. Och när man står där och väntar, söker sig blicken osökt upp mot vårt våningsplan. En av de sakerna som jag längtar efter när vi flyttar hem, är att vi inte kommer att ha morgonrock på oss bara för att gå på toaletten.

le week

En av de saker jag kanske kommer att sakna är det här köket (eller nej, jag älskar ju vår köksö, familjens samlingspunkt). Men det här köket är och har varit jättebra under vår evakuering.

le week

Hiss-selfie

Något jag definitivt kommer att sakna är att ta hissen direkt ner till gymmet nere i källaren. Nu när jag kommit igång är jag ostoppbar, springer varannan dag, 5 km på en halvtimma. Men sen när vi flyttar hem tar jag och springer ute istället, det kommer att bli jättehärligt det med.

le week

Imorgon fyller Andreas år, och eftersom jag har en fotografering i Vingåker då, vet jag inte hur mycket jag kommer att kunna fira honom. Så vi gjorde det i lördags istället. Gick till Matmarknaden och köpte skaldjur.

le week

Helt otroligt goda ostron, jag tror att de var svenska. Vi är väl alla inspirerade av Lotta Klemming nuförtiden…

le week

Ostron och champagne, sedan gjorde vi gratinerade havskräftor som också de var “hoppa upp och slå mig på käften goda” som han i disken sade. Killarna åt dem med pasta, jag åt mina som de var.

le week

De här jättefina champagneglasen har vi precis fått hem, Andreas har ärvt dem efter sina föräldrar. Så vi passade på att inviga dem och champagnen blev nästan godare i dem. Fast den här kvällen hade något magiskt över sig, allt var gott och fint.

Sedan öppnade vi presenter och det blev aldrig någon film för Andreas och jag satt kvar sent och bara pratade, medan pojkarna faktiskt lekte med varandra. Det är andra gången Andreas fyller år sedan pandemin började, andra gången som vi firar “bara” vi. Men det är något fint över det också.

Nästa inlägg tänkte jag skulle handla om solglasögon, så ni som inte redan har tipsat mig, kom med era bästa tips, era favoriter, så sätter jag ihop alla i ett inlägg.

Kram

Veckans stiltips – morotsformen

3 weeks ago

Nu har vi ju gått från päronform, äppelform till morotsform.

Jag hoppas att jag inte på något sätt uppfattas som mästrande eller kommer med en massa måsten, utan jag försöker bara så gott jag kan svara på era läsarfrågor. Jag har ju liksom ingen Master i kroppsformer, utan utgår bara från vad jag själv tycker.

Apropå former, häromdagen såg jag en intervju med Kim Kardashian för Vogue och jag tror inte att jag hörde ett ord av vad hon sa, eftersom jag stirrade så mycket på hennes kropp.

veckans stiltips – morotsformen

Här är en jättesuddig bild som jag screenshotade (är det ens ett ord?) från intervjun.

Oscar och jag brukar ju med skräckblandad förtjusning titta på “Keeping up with the Kardashians” när Hugo och Andreas är på fotbollsträning. I ett ganska tidigt avsnitt, röntgar Kim sin rumpa (ja, ni hör ju själva) eftersom hon redan då anklagades för att ha gjort någon slags inplantat. Och det visade sig att hon inte hade gjort det.

Men nu – HUR kan hon ha så platt mage, så smal midja, och sedan dessa höfter? Hon är ju gudomligt vacker, så att man inte kan slita blicken från henne, men är det verkligen naturligt?

Sedan är ju jag den första att uppskatta en annorlunda kroppsform som ideal, eftersom det har, iallafall sedan ca 1960-talet, varit en annan slags kroppsform som har varit ideal:

Morotsformen.

veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen
veckans stiltips – morotsformen

Alla bilder kommer från Pinterest

Morotsformen, med breda axlar och smala höfter, har varit ett ideal i alla fall de senaste 60 åren (självklart med undantag, men om vi generaliserar). Vissa säger att det kan ha att göra med att  modebranschen har män som designers, och hur ska jag säga detta utan att låta dömande eller diskriminerande, homosexuella män, vars ideal är pojkkroppen.  Eller så har det bara att göra med att kläder hänger snyggt på en “galge”, breda axlar, och faller snyggt över smala höfter.

Så. Vad tror ni? Kanske morotsformen är den kropp som passar bra i det mesta. Midjehöga jeans och jeans som sitter på höften. Puffiga blusar och herrskjortan. Kavaj och kofta. Och om vi alla andra inte bryr oss så mycket om måsten, så gör vi ju likadant, så länge vi tycker att vi är snygga.

veckans stiltips – morotsformen

Bild från Pinterest

Nu tänkte jag vända på steken och be er om ett tips.

Jag skulle vilja ha ett par nya solglasögon till våren/ sommaren och jag kan inte komma på vad. Form, märke, färg, allt. Så kom gärna med tip på era egna favoriter, så hoppas jag att jag hittar något par som passar mig. Om det är riktigt många, kan jag ju också göra ett inlägg så att alla får ta del. Vore inte det roligt?!

Nej, nu tar vi helg.

Trevlig helg!

 

 

Svenska designers

3 weeks ago

Jag har fått flera läsarfrågor om jag kan välja 5 favorit-plagg hos var och en av några svenska designers. Det var jätteroligt att göra det, för när jag hade valt 5 plagg hos 5 stycken utvalda designers, visade det sig att jag hade en hel garderob. 20 stycken perfekta plagg, skor och accessoarer.

Tycker som vanligt att det är viktigt att vi stöttar svensk handel och köper svensk design. Nu valde jag  bara 5 stycken svenska designers, det finns ju fler jätteduktiga. Men vi börjar såhär.

Svenska Designers

Först ut är ju förstås Totême. Det är väl ingen hemlighet att det är ett av mina favoritmärken, jag hittar ofta något här. Det är något med stilen, och passformen passar mig. Därför var det nästan svårt att välja bara fem plagg. Men de här blev det:

 1. Har suktat efter den här jackan ett tag, en workwear-jacka i svart i nylon. Så fin.
 2. Ett av mina favoritplagg är den svarta T-shirten, jag har den till allt Den dressar ner en blank kjol och dressas upp med ett halsband till. Extra fint att den är oversized
 3. De perfekta jeansen finns på Totême, Regular heter modellen. Med dem behöver jag inga andra jeans.
 4.  Ett par sneakers klarar jag mig också på, de här vill jag väldigt gärna ha
 5. Den slinkiga kjolen, ett måste i min garderob. Den här kommer att bli fin till T-shirt och oversized kavaj.

 

Svenska Designers

bild från Little Liffner

Det var när jag såg @anoukyve på den här bilden som jag undrade varför jag inte köpt den där tröjan från House of Dagmar som jag tycker så mycket om? Den har ju alltid tillhört en av mina favoriter, ett plagg jag ofta rekommenderar och en av Dagmars klassiker som alltid finns.

Svenska Designers
 1. Därför är den det första plagg jag skulle plocka från House of Dagmar
 2. Hela den här outfiten skriker ju Malin, så här vill jag ha både blus och byxa. Älskar!
 3. Ytterligare en t-shirt som skulle vara fin i min garderob.
 4. Den perfekta sommartröjan,  marin, stickad, som dras över vad som helst en sen sommarkväll när solen gått ner och jag fortfarande sitter kvar ute i trädgården med mina nära och pratar.
Svenska Designers

Bild från Refine

När den här bilden passerade i mitt flöde, insåg jag att jag måste ha en lite oversized jeansjacka i min garderob.

Svenska Designers
 1. Den fina jeansjackan hittar jag hos Stylein
 2. Där finns också den här smickrande toppen, med fyrkantig urringning, som jag tror passar till det mesta i sommar
 3. Så fint med blått istället för svart, både denna topp
 4. och byxa vill jag ha
 5. Och min fina sommarklänning kommer definitivt från Stylein
Svenska Designers
 1. Min nästa designer är ju Acne Studios och deras kavajer som är bäst på marknaden. Såklart måste jag ha en sådan härifrån.
 2. Jag gillar ju att alltid ha en collegetröja i min garderob, som går att matcha med jeans, kostymbyxa eller slinkig kjol, precis som man vill.
 3. Min handväska tar jag självklart från Acne, den här kommer att hålla i många år
 4. Kostymbyxan, såklart. No words needed.
 5. En trenchcoat är ju vårens plagg, jag plockar min hos Acne Studios.
Svenska Designers
 1. Slutligen Rodebjer. Den här klänningen har jag tyckt om väldigt länge, och den passar perfekt i min somriga garderob
 2. En till stickad tröja att hålla mig varm med, älskar ballongärm.
 3. En vit blus måste jag också ha, och denna från Rodebjer är lite extra fin
 4. I vår vill jag ha bruna, fyrkantiga solglasögon, de här blir perfekta!
 5. Quiltad jacka är ju superfint till våren, jag tar den här
Svenska Designers

Sådär, gjorde ett collage med bara en del av alla plaggen ovan, men ändå ser man ju direkt att det går att klara sig med denna, helsvenska garderob.

Le weekend

4 weeks ago

Den här helgen jobbade jag inte och det känns som att jag maxade ut allt bara därför.

le weekend

Fredagen började med träning, igen, för tredje gången förra veckan, SÅ skönt att få ha ett gym för sig själv. Jag har i o f s bara kommit till löpbandet ännu, men så bra att springa en halvtimma och få upp pulsen, redan på fredagen märkte jag att det gick lättare.

Sedan gjorde jag klädreturer efter en fotografering, bloggade om äppelformen, gick förbi med en blomma till mamma som fyllde år och lämnade den med distans, köpte alvedon och en blomma till en vän som varit sjuk och lämnade utanför dörren, handlade middag, städade (finns inget härligare än en nysåpad lägenhet på fredagen), och lagade risotto milanese medan resten av familjen kom hem.

le weekend

Vi hade nämligen bestämt att fira min mamma via Skype tillsamman med mina bröder och deras familj, och det blev väldigt lyckat, mer lyckat än vi trodde . Min pappa som älskar att hålla tal, fick även nu chansen,  och avslutade med att påpeka att han faktist hade tänkt bjuda oss alla på pizza, bara så att vi visste det. Så flott, min käre far.

le weekend

På söndagsmorgonen fick jag ett meddelande från min morgonpigga vännina som bor på Malta. Hon hade sett att jag skrivit om Ennio Moricone på bloggen och hade spelat in en film till mig där hon spelar piano. Filmen rörde mig på så många plan, och tårarna började trilla, varpå killarna kom ut från sitt rum och kramade om mig .

Som vanligt förstod de inte varför jag grät till filmen, men min väninna förstod:

“Ser du mig framför dig som 16-åring”

Ja exakt så. Tiden som går, vänskaper som håller, pandemi i världen som håller oss från att ses, osv.

Sedan samlade jag mig och gick och köpte bröd på Hagabageri. Vi har fått en ny spegel i en av hissarna, så nu går det att göra helkropps-bilder. Kanske ska göra en hel “en vecka – sju bilder” i hissen?

le weekend

Helgfrukost: avocadosmörgåsar, acai med granola, blåbär och banan, scrambled eggs (som Oscar fortfarande står och lagar när bilden tas), kaffe med havremjölk. Svenskan som läses i flera timmar efter det att barnen lämnat bordet. Bästa stunden på hela veckan, om du frågar mig.

le weekend

Sen var det dax för hårklippning av min yngste son. Vilket hår! Hade nästan svårt att klippa av det, kvalitén är helt fantastisk, trots att det var flera månader sedan vi klippte det. Hugo har själv bestämt att han ska ha långt hår, han tycker att “page”-längden blir för tjejig, men alltså inte den här längden. Jag märker ibland att det är vuxna som säger “hon” till honom, trots att han nu är 10 år, så det här med långt hår är tydligen fortfarande något som uppfattas som tjejigt. Eller så är det hans söta ansikte (inte alls partisk här) i kombination med det långa håret.

Jobbade faktiskt med en manlig, norsk fotograf förra veckan med vackert, långt, blont hår. Han hade blivit kallad “hon” på flyget, tills han vände sig om… Vi skrattade ganska länge åt det.

le weekend

Efter långfrukost och hårklippning var det så läge för en visit på vår riktiga kvarterskrog, Teaterbaren. Förlåt att jag säger detta nu, alla Vasastan-bor, men jag blir så lycklig så det pirrar i hela kroppen på mig när vi kommer till våra egna kvarter i vårsolen. Längtar nu riktigt mycket efter att få flytta hem.

le weekend

Efter lunch gick Oscar och jag och köpte nya gymnastikskor till honom, eftersom han vuxit ut de gamla. Han har nu stl 43. Jösses, vad hände?! Han var ju typ lika lång som hans fot är nu när han föddes, och det var ju inte så länge sedan? Eller?

Han efterfrågade ett par tubsockor med logga på, och det är ju helt rätt nu, så det fick han också, såklart. Han är sin mors son, väldigt mycket. Och precis som jag hade varit, var han glad resten av dagen för sina nya strumpor.

Vi mötte upp Andreas som varit på Matmarknaden och köpt fishtacos, sedan åkte vi hem igen, lagade middag, och tittade på film.

le weekend

Söndag var väl egentligen nästan en upprepning av allt ovan, förutom att lunchen nu intogs utanför Östermalms korvgrill efter Hugos fotbollsträning. Och vi åkte och tittade på en lägenhet åt några vänner som letar ny bostad, men fått förhinder. Tur att vi inte letar ny bostad just nu, marknaden verkar vara helt bananas, priser som trissas upp och lägenheter som säljs innan visning.

Avslutade helgen med en riktigt söndagsmiddag, sedan film i soffan. Eftersom lägenheten är ny för oss, har vi inte upplevt hur ljuset flyttar sig från rum till rum allt eftersom. Nu lyser solen in i vardagsrummet precis innan den går ner, när ljuset är som vackrast.

Nu väntar en ny vecka, kanske ska jag få besök av Mira för TWWP. Håller tummarna, det vore så roligt att få dokumentera den här lägenheten och den tiden vi har spenderat här.

Veckans stiltips – äppelformen

4 weeks ago

Efter att jag skrivit inlägget om timglasformen kom det fler frågor från er läsare om olika kroppsformer och tips om hur man klär sig. Så fint att vi alla är olika – tänk vad världen skulle vara tråkig om det inte var så?! Och alla kroppsformer är ju vackra, det gäller bara att fokusera på ens styrkor och framhäva den. I allt, egentligen.

Så dagens tips gäller “äppelformen” som läsaren själv valde att kalla den (förra veckan var ju mer päronformade, om vi ska hålla oss till frukt-associationerna). En kroppsform som inte har midja, men byst och smala ben.

 

veckans stiltips – äppelformen

Bild från The Frankie Shop

Har du smala ben – grattis! Så fint att betona dem. Och isåfall ha överdelar som går ner över stussen. Också så bra mode nu, med alla oversized tröjor som finns, som denna från Samsœ Samsœ, den är ju perfekt. Även samma modell, fast stickad funkar ju också bra, med eller utan polotröja. Eller hoodie. Och alla dessa leggings. Behöver ju inte vara tights, utan smala, lite mer dressade byxor.

veckans stiltips – äppelformen

Bild från The Frankie Shop

Som dessa, också från The Frankie shop 

Det finns fler som har fina leggings:

veckans stiltips – äppelformen
 1. Totême
 2. & Other Stories
 3. Stylein
veckans stiltips – äppelformen

Bild från Arket

Alla typer av fyrkantiga överdelar, som en oversized kavaj är ju också fint, med smala byxor nertill. Har ni förresten sett att den här kavajen från Arket som jag så många gånger tipsat om, nu finns på rea?

veckans stiltips – äppelformen

Bild från Khaite

När det kommer till klänningar så är det ju fortfarande fint om de är korta (med täta, svarta strumpbyxor till under vinterhalvåret) så att dina smala ben syns. Men gärna A-linjeformade, med lite vidd nertill. Eller varför inte empire-skuren som den magiska klänningen från Khaite? Jag vet inte hur ni känner för dekolletage, själv är jag lite blyg i det sammanhanget, men om man själv tycker att man har en fin byst – framhäv den gärna i vårens alla vackra fyrkantiga urringningar. För äppelformen blir ju det dubbelt upp – både snygg urringning och snygga ben!

veckans stiltips – äppelformen

För oss vanliga dödliga som inte har råd med en Khaite-klänning har Arket en som är jättefin. Även  & Other Stories och H&M har fina, korta A-linjerformade klänningar.

Nästa veckas stiltips blir morotsformen, breda axlar och smala höfter, även det ett önskeinlägg. Och nu börjar det ju bli dax för La Garderobe spring-edit, eller vad säger ni?!

Trevlig helg!

 

 

White

4 weeks ago

Jag tänkte göra ett matigt inlägg om färgen vitt,  fick en läsarfråga gällande student och vita kläder och kände att det är en så fint med vitt såhär till vår och sommar, så jag gör ett helt inlägg med bara VITA kläder, oavsett om man tar studenten eller inte.

Frågan lydde såhär:

white

Student ja – minns det som igår…

Själv var jag inne i någon form av revolution emot allt och alla, hade håret kortklippt och klädde mig bara i herrkläder (vilket jag i o f sig fortfarande gör). Så på själva utspringet hade jag vit -t-shirt och vita Levis till min studentmössa. Japp. En look som visserligen hade funkat även idag, men det är ju fint med klänning också.

Så – för att återgå till frågan, så är även jag fullt medveten om att alla klädkedjor kommer att vara fyllda av prassliga syntet-klänningar till våren och det är en djungel att hitta något som passar.  Men – kedjorna är ju trots allt inte fy skam, allt är inte syntet, utan om man orkar läsa på så finns det ju kläder i “naturmaterial” som bomull, linne och viskos. Till en bättre peng än hos modehusen och ofta up to date med rådande trender.

Här kommer mina student tips:

white

Det här är för mig den ultimata studentklänningen. Puffärm, wrapdress och precis lagom lång. Den här kommer från & Other Stories och är i linne.

Även de här klänningarna tycker jag är fina:

white
 1. Vit bomullsklänning från Arket
 2. Vit bomullsklänning med hålbroderier från Zara
 3. Vadlång klänning i silkesmix från H&M
white

Lite dyrare klänningar

 1. En favoritmodell, från Stylein
 2. Också vit bomullsklänning, Rodebjer
 3. Denna fina klänning är från The Frankie Shop, älskar stylingen med New Balance-sneakers, vilket ju självklart en ung student skulle ha

Sen har vi ju tvådelat också:

white

Den här looken är ju supercool, jeansjacka och jeanskjol i vitt. Kanske också med ett litet vitt linne el t-shirt under. Både jackan och kjolen kan ju sedan användas var för sig under hela sommaren. Setet kommer från Zara.

Här kommer det lite olika överdelar:

white
 1. Den här blusen från H&M är i polyester, men även nuförtiden när polyester återvinns börjar det bli ett ok material. Huvudsaken är väl att den inte känns syntetig, modellen är superfin.
 2. Enärmad blus tillhör ju också mina favoriter, då jag gillar asymmetri. I bomull från Zara
 3. Nästan som en t-shirt men ändå inte är den här toppen från COS
 4. WERA har gjort en fin bomullsblus till våren.
white

Och så en lite högre prisklass:

 1. Jättefint linne från By Malene Birger
 2. Den här fina bomullstoppen från By Malina kan användas som både blus, eller jacka
 3. Min favoritblus från Ganni som de har kvar i kollektionen varje år, en wrap-blus med puffärm. Perfekt!
 4. Ett helt enkelt, men snyggt linne, från Tiger of Sweden

white

Vita underdelar är tyvärr inte lika självklart, jag har letat en del och hittat några men min absoluta favoritlook till sommaren vore detta linne-set från Matteau, som just nu finns på rea på The Frankie Shop.

Här är lite andra kjolar som jag har hittat:

white

Många av de här kjolarna är ju inte vit-vita, utan mer crème-färgade, men tillsammans med en vit blus blir intrycket ändå vit.

 1. Plisserad kjol från Arket
 2. Ytterligare en denimkjol, denna från House of Dagmar
 3. En lite mer silkig kjol, från Waakaku Icons
white

Drömmen vore ju en hel Cecilie Bahnsen look, men det är ju alldeles för dyrt för en student. Men jag ville ta med denna bild för inspirationen, för det är just den här typen av kjol jag har letat efter, så fin. Så om ni hittar en liknande hos någon annan aktör, hör gärna av er!

Och – om man som jag – hellre vill ha byxor, eller vita Levi’s som alternativ till kjol, har jag hittat det här:

white
 1. Vita, välskräddade kostymbyxor från Acne Studios
 2. Linnebyxor med resår i midjan, Totême
 3. Shorts! Vita shorts är ju jättefint till alla ovan nämnda blusar och toppar. Just dessa kommer från Rodebjer,  och har den där perfekta shorts-passformen, men vita short i linne eller bomull kan nog hittas i de flesta affärer i vår/ sommar.
white

Kostym från Zara

Slutligen, som alltid, kostym. Också denna gång, fast vit kostym. Hur fint?!

white
 1. Vit kostym från Stylein
 2. Kavaj utan krage, scarves och byxa, Totême

Accessoarer då?

white

Smycken, kanske t o m något som man kan ge i studentpresent?

 1. Det här pärlhalsbandet från Charlotte Bonde har jag och älskar, det är så fint att pärlorna inte är jämna och sitter perfekt
 2. Finta att även kombinera med en silverlänk, som denna från Nootka
 3. Enklast är finast, hoops i olika storlekar från Blue Billie

Självklart går det lika bra med guld, förstås

white

Bild från Pinterest

När det kommer till skor är jag helt för att matcha klänning med sneakers, som jag skrev ovan. Converse, klassiska Stan Smith eller Véja, det spelar ingen roll. Det fina med vitt är att det går att matcha med vilken färg som helst.

Men om man vill ha en lite finare sandal har jag hittat dessa:

white
 1. En lite nättare sandal, Flattered
 2. En plattform som synts på varje influensers fot, ATP Atelier
 3. En riktig drömsko, Totême

Nu valde jag vita skor, eftersom temat är vitt, men det är klart att det går bra med vilken färg som helst, egentligen.

Det var det hela för denna gången, hoppas ni blev inspirerade, jag blev själv lite shoppingsugen faktiskt…

Le weekend

1 month ago

le weekend

Jag har börjat tillbringa fler och fler lördagar här, i den här studion, vilket är supermysigt. Ja, det är ju jobb, men också en kreativ miljö med flera duktiga kreatörer som fotografer och hår & makeup artister som sporrar mig som stylist att vilja bli bättre. Såklart är baksidan att jag missar en ledig dag tillsammans med barnen, men de och Andreas hade det så bra utan mig.

le weekend

“Vårt” torn

Det enda jag bad dem om var att ordna en härlig middag till Melodifestivalsfinalen, så när jag kom hem, stod Andreas i köket och lagade “parmigiana di melanzane” och jag tog ett glas frostigt vitt och satte mig ner och tittade på medan vi pratade om dagen.

Efter middagen hade Oscar bokat bion i huset, så vi såg finalen på storskärm med bästa ljudet – superlyckat! Och även om jag var svag för Eric Saades dans och minimalistiska scenografi, så tycker jag ju att Tusse, som resten av familjen hejade på, var en värdig vinnare.

le weekend

Söndagsfrukosten var också den som en dröm med Acai, avokadomackor och scrambled eggs. En av fördelarna med att bo i Hagastaden, är mataffärerna som är stora med ett jättebra sortiment, mycket bättre än mataffärerna på Östermalmstorg. (Men där å andra sidan finns Östermalmshallen, eller min favorit, Matmarknaden. Och Eataly, där jag köper min pesto och mozzarella).

Nu har vi landat lite i att vi ska bo kvar här så länge, men jag ser så fram emot att flytta hem till Nybrogatan lagom till våren och alla uteserveringar öppnar. Det händer så mycket där nu, häromdagen smygöppnade den nya Franzén-restaurangen Astoria och snart öppnar Villa Dagmar, systerhotellet till Hotell Diplomat. Vår lilla stump av gågata kommer att vara fylld av uteserveringar, små delis, blomsteraffärer och annat fint smått och gott.

 

le weekend

Nyklippt Oscar

Efter frukost klippte jag håret på Oscar, sedan gick vi till Blique och åt brunch. Blique är också en av de ställen jag gläds åt när vi bor här i Hagastaden. Bra mat, trevlig personal och fina lokaler.

le weekend

Och – det här  hände egentligen imorse – till slut tog jag mod till mig och gick till husets egna gym och till min stora lycka var jag ensam där, förutom städaren som precis gjort rent alla maskiner och var på väg ut. Hur lyxigt? Nu ska jag verkligen passa på att gå fler gånger innan vi flyttar hem, för det här är ju bekvämlighet på en helt annan nivå. Efter passet tog jag alltså bara hissen rakt upp till lägenheten och tog en dusch. Ja, ni fattar.

Jag hade glömt bort hur endorfinerna påverkar en efter ett bra träningspass, känslan är som att man klarar av precis vad som helst efter att kroppen har fått sig en omgång och idag mår jag alltså jättebra! Hur känner ni, tränar ni? Om ni tränar – är ni som jag som tränar lite on and off eller mer regelbundet?

Nu ska jag ta tag i ännu en rolig arbetsvecka, bl a med porträtt av en manlig författare. Och förstås svara på alla era frågor. Vi hörs!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se