Veckans stiltips

9 hours ago

Fredagar är numera vigda till  läsarfrågor. Här kommer en som jag självklart tyckte mycket om, då ämnet ligger mig varmt om hjärtat:

veckans stiltips

Så, denna vecka tänkte jag skriva om en annan, för mig, stilikon:

Caroline de Maigret

veckans stiltips

Caroline de Maigret är med sina 45 år år ganska så mycket yngre än Carine Roitfield, men inte desto mindre fantastisk.

Hon började sin karriär som modell, och ser i  stort sett likadan ut idag, som då, med sin androgyna stil (såklart jag gillar det) och sin lugg, som sitt signum. Eller, jag måste rätta mig själv – hon är förstås vackrare idag än någonsin, eftersom man bara blir vackrare ju äldre man blir. Eller hur?! Hon har varit musa åt Karl Lagerfeld så länge jag kan minnas och ambassadör för Chanel.

veckans stiltips

Hon är också musikproducent tillsammans sin man, Yarod Poupaud, vilken hon också har en son med.

veckans stiltips

Hon är också en av de roligaste jag vet på instagram, där hon lägger upp allt ifrån hundvalpar och kattungar men även, som nu under pandemin, videos från sitt eget hem där hon spelar LP-skivor (slå upp det om ni inte vet vad det är) med dagens låt. Mest rock’n’roll.

Och hon är jättebra på att driva med sig själv, därför var antagligen boken “How to Become a Parisian” en sådan succé, eftersom även den egentligen inte ska tas på så stort allvar.

veckans stiltips

Jag har självklart  läst den från pärm till pärm, och det var en av anledningarna till att jag helt slutade att använda Ugg – en fransyska skulle aldrig sätta på sig ett par Ugg. En rolig liten passus är att det inte är Caroline de Maigret som står modell för bokens omslag, utan Emma Elwin, fast de lade till cigaretten… Bilden var en vanlig streetstylebild, tagen av fotograf Emma Svensson, och de mailade och frågade om de fick använda bilden och göra om den som illustration till boken. Roligt, va?!

Det är även Caroline de Maigret som sagt orden:

“enjoy the face you have now, because that’s the one you*ll regret in 10 years…”

veckans stiltips

Så svårt det var att bara välja ut några få bilder på Caroline till det här, hon är fantastiskt vacker på alla och det finns många.

Men om ni vill ha en mer daglig dos av henne, så kan ni följa henne här:

Trevlig helg!

Can’t get you out of my head

3 days ago

Så, med den låttiteln från Kylie Minogue kommer här det som jag tänker på mest just nu, sådant som har dykt upp i mitt flöde, eller sådant jag inspireras av:

can’t get you out of my head

Francesca Burns, jobbar som stylist, som jag. Här har hon satt på en smal modell, ett klädprov från Celine (jag själv var ju så osäker på bytet från magiska Phoebe Philo som designer till Hedi Slimane, som var jätteduktig designer för män, när han jobbade för Dior, men har transformerat märket till något helt annat än vad det var innan. Jag har inte köpt eller ens sneglat på en produkt från Celine sedan han tog över, nästan som i prostest, eftersom det förut var en kvinna som designade kläder för kvinnor. Jag är övertygad om att detta inte hade hänt då).

Ni ser ju själva, hur absurt det är, när en redan smal tjej inte kan få på sig ett klädprov från ett modemärke! Detta göra mig så upprörd. Och detta är något jag själv har tänkt på länge. Eftersom jag nuförtiden mest stylar riktiga kvinnor (och inte trådsmala modeller) har jag allt mer ofta svårt att låna kläder från presskontoren (och nu pratar jag svenska märken, inte Celine). När det ligger i säsong (dvs att jag gör en fotografering under den säsong då kläderna finns i butik) borde det vara enkelt att  få låna kläder i rätt storlek, som passar den person jag ska styla, istället för den stl 36 som finns i prover på presskontoren. Men icke.

Undantagen finns självklart, och ni kan se exempel på dem i den modestoryn jag gjorde tillsammans med Elsa Billgren, som är en stl 42. Elsa, som är flitig på Pinterest, reagerade själv på att det inte fanns några bilder på kvinnor i lite större storlek, därför ville hon göra den här storyn. De klädmärken som är med, hade inga problem att låna ut kläder i rätt storlek. (Sedan finns det säkert några som jag har frågat, som säkert mer än gärna hade hjälpt till, men det var ganska många jag frågade, som var tvungna att säga nej.)

Jag har jobbat så länge i branschen, att jag självklart ser en förändring efter att sociala medier kom. Idag kan vem som helst vara modell, kort, lång, tjock, smal, ung, gammal, osv. Så varför anpassar sig inte presskontoren till detta? Plötsligt ter de sig som dinosaurier i en utveckling som springer dem förbi.

Jag vet att Franca Sozzani gjorde ett helt nummer av Italienska Vogue tillägnat plussize-modeller  redan år 2011, och en annan idol, Carine Roitfield, har gjort det mer nyligen, för CR Fashion Book. Men ändå. Modebranschen måste ändras. Hör av er till mig den dag då det går en plus-size modell på en Victoria Secret-visning, DÅ kanske saker och ting börjar hända.

can’t get you out of my head

Egentligen hade kanske ovanstående inlägg fått stå som ett eget inlägg, med hopp om en debatt från er läsare. Men, nu över till något helt annat: Inredning.

Den här bilden sparade jag ner direkt när jag såg den på Residence instagram. Dels för att den är från ett nyöppnat hotell i Köpenhamn, och vi har inte, av förklarliga skäl, varit där sedan förra hösten (när vi är på landet i Skåne, är det så lätt att köra över bron, så vi brukar åka dit flera gånger per år för inspiration i form av boende, affärer och restauranger. Och så kanske lite Tivoli, för barnen då…). Nu när vi reser till Skåne över höstlovet, har vi pratat lite om frågan om vi är redo för ett besök. Då kanske vi ska pröva det här hotellet, VillaCph.

Fast, om jag ska vara ärlig, så var det mest lampan jag reagerade på, HUR fin skulle den inte vara hemma hos oss?!  Vi har närmare 3,70 i takhöjd, så att få en inredningsdetalj som kommer ner från taket, vore ett fantastiskt sätt att utnyttja rummet. Efter lite detektivarbete, hittade jag lampan hos Artilleriet. Och när jag visade den för min andra part, som också bestämmer här hemma, var han lika entusiastisk som jag. Så snart, kanske ni ser en VV Cinquanta Suspension hemma hos oss. Vilken dröm!

can’t get you out of my head

Liselotte Watkins inspirerar mig alltid, och nu har hon varit på en av världens vackraste platser (jag vet, jag var där själv på vår “smekmånad”)  – Capri.

När jag var på Svenskt Tenn, för inte så länge sedan, såg jag att de reade ut stora delar av Liselotts kollektion för dem, som nu är ett år gammal. Om ni gillar hennes saker, skynda dit. Själs såg jag en affisch från hennes utställning på Villa San Michele, på just Capri, från förra året, som jag så gärna skulle visa ha. Den skulle passa perfekt på landet.

can’t get you out of my head

Är det en trend som är född ur en pandemi, eller hade det kommit ändå? Plötsligt ser jag många som har “college-kläder” i mitt flöde. Hoodies och riktigt baggy collegebyxor i set, även utanför sitt hem. Inga problem för mig, jag älskar bekväma kläder (vilket också behövs i mitt jobb,  för det första går jag mycket, och för det andra är jag en sådan där “hands-on” stylist som går ner på knä och knyter skosnören på andra osv).

Jag gillar hur Pernille Teisbeck stylar det, med trench, handväska och keps. Skulle kunna vara jag, förutom gravidmagen och Chanel-väskan, då.

can’t get you out of my head

Apropå keps.

Jag följde länge ett instagramkonto som hette Auktionstipset, och har även skrivit om dem här. Numera heter kontot Arranging Things och förutom att de jobbar med inredningar har Lisa & Leo också en butik på Erstagatan i Stockholm (och online). Där kan man hitta deras kepsar, med broderade texter av sådant som gör dem lyckliga. Ska man ha en keps i höst, är det väl just en sådan här. Kanske “Red Wine”?

can’t get you out of my head

A Days March är ju ett svenskt herrmärke med  långvarig kvalité och design till ett bra pris. (Min son Oscar, som nu håller på att växa om mig, har börja köpa kläder i herr Small, och älskar A Days March för deras enkla, men moderna design).

I oktober kommer de att lansera en dam-kollektion, och jag som är minimalist, ser ju väldigt mycket fram emot detta. Jag tror att det här kommer att bli ett märke för mig, och för alla er som behöver en bra basgarderob.

can’t get you out of my head

Avslutningsvis vill jag tipsa om en dokumentär som just nu går på SVT Play, om Charlotte Perriand.

Hon var arkitekt och formgivare, och gjorde bl a flera möbler för Le Corbusier. Det som slår mig starkast med dokumentären, är hur stark hon är som kvinna, under en tid där kvinnor för det mesta kanske var hemmafruar. Att hon bestämt sig för att bli arkitekt, att hon använder material som kanske inte är självklara då. Och, förstås, hur hon klär sig. Hon gör t ex ett helt eget halsband av stora metallkulor, som hon alltid bär, som sitt signum. Helt unikt, och kanske inspirerande för andra, redan då, en tid långt innan sociala medier. Se den!

Stylist

5 days ago

När jag började skriva här på TWWP (kan det vara fyra år sedan redan?) så var jag lite blyg och försiktig. Hade inte gjort något liknande tidigare, och det tog mig ett tag att hitta tonen. Min erfarenhet låg i att jobba på tidning, så jag tror att jag har försökt att skriva redaktionellt, som ett modemagasin, med plocksidor och inspiration från lite inredning och konst. Själv skulle jag bara vara editor, och inte synas i “tidningen”. Men, jag har förstått att det är omtyckt att jag lägger upp bilder även på mig själv. Och berättar om mig själv, som vad vi gör en vanlig helg, och så.

Det som jag inte vågade mig på då, alltså i början av mitt bloggande, var att göra en ordentlig presentation av mig själv. Så, jag tänkte att jag skulle göra det nu. Häng med!

stylist

Jag började min karriär som modeassistent på tidningen ELLE. För att överhuvudtaget få en av de eftertraktade platserna, hade jag gått på Beckmans Modelinje kvällskurs i ett år, och för att komma in där hade jag gått varenda kurs som fanns då  i Modeteckning och kroki (idag kan man läsa Modevetenskap på Universitetet, men det fanns inte då.) Senare har jag  fördjupat mitt intresse och fick möjligheten att höra fantastiska Maria Hartmans Dräkthistoria (från Egypten 5000 år före Kristus, till idag).

Jag var kvar på ELLE i 2 år som assistent, vilket var extremt roliga och lärdomsrika år, men började snegla på frilanslivet, så efter det assisterade jag en frilansande stylist, Martina Nilsson, som då gjorde alla stora kampanjer för H&M, NK och Volvo, bl a.

Det var en fantastisk tid, jag minns nästan att jag jobbade dygnet runt och sov ibland på soffan i hennes studio. Jag var alltid först på jobbet och gick hem sist, och ibland var jag tvungen att säga till Martina att vi borde äta lunch, då hon var fullt upptagen med sin kreativitet.

Genom mitt jobb på ELLE och även året hos Martina, fick jag många kontakter i modebranschen,  så det var ganska lätt att börja jobba själv direkt efter mina assistent-år. Jag blev upplockad av en fotograf- och stylistagentur, och om jag inte minns fel, blev mitt första egna jobb en resa till NY och Miami, där vi fotograferade en kampanj för ett resebolag.

stylist

Det här var guldåren, före den stora finanskrisen, och ingenting var omöjligt. Jag minns t ex, hur jag under ett möte inför en stor modevisning på NK föreslog att visningen avslutas med att Victoria Silverstedt kommer ut som Venus ur en stor snäcka. Alla på mötet nickade, och mycket riktigt , när sedan visningen gick av stapeln, avslutades den med att Victoria Silverstedt kom ut, som Venus, ur en stor snäcka.

stylist

Jag har upplevt så många fantastiska saker under mina år som stylist, jag har fått resa till platser som jag aldrig hade kunnat göra privat, dansat salsa i Kuba, simmat på en snäckstrand på St Barths, badat i ett vattenfall på Guadeloupe, druckit te i ett beduintält i Jordanien. Fått uppleva storstäder som Kapstaden, Los Angeles, Paris och London. Jag har kindpussats med Jean Paul Gaultier och dansat med Kenzo på nattklubb.

stylist
stylist
stylist

Jag har stylat popstjärnor,  politiker, prinsessor och pinuppor. Toppmodeller och tanter. Jag har stylat allt från en två veckors bebis och alla åldrar uppåt. Jag har stylat alla kroppsformer och etniciteter och en gång en kvinna, som varit en man.

Numera stylar jag allt oftare influensers, allt för att följa tidens gång.

stylist

Liu Wen. En riktig toppmodell. Inte ofta jag tar en selfie med någon, men i det här fallet bara måste jag. Syns kanske också hur glad jag är…

Jag har jobbat sm stylist i många, många år, men aldrig tröttnar jag. Förutom att jag fortfarande inspireras av form, material, färg och snitt, så älskar jag alla människor jag får träffa. Det kan tyckas ytligt med kläder, och det kan självklart användas bara för att hålla sig varm. Eller så kan det användas som ett sätt att uttrycka sig, både i det stora och det lilla. När jag stylar någon, försöker jag inte göra om dem. Jag försöker att förstärka det de har, och få dem att känna sig fina. Så enkelt. För när man känner sig fin, sträcker man sig lite extra, och är beredd att ta emot allt vad den här dagen har att erbjuda.

Inser att bildkvailtén inte är den bästa, det här är gamla bilder. Om ni vill se lite nyare saker jag gjort, gå gärna in på min hemsida.

Veckans stiltips

1 week ago

Idag är det fredag, och jag tänkte ge mig på försöket att låta det vara den dag då jag besvarar era frågor. Jag älskar när ni kommentarer och kommer med frågor, och som ni märker tycker jag också att det är roligt att svara på dem. Den här gången gäller det  byxor och sneakers

veckans stiltips

Den här bilden är från förra hösten, och jag har precis lämnat in min bröllopsklänning till Elsa Billgrens klänningsuthyrning. Hon, som inte hade haft byxor på 15 år, frågade var mina kom ifrån. Jag hade precis köpt dem på Acne Studios och hade dem varje dag, precis som här, med tunnstickad polo och skjorta nedstoppade. Nu påminde mig en läsare om att jag hade skrivit ordet “investering” när jag köpte dem, och det var nog för att ursäkta mitt ganska dyra köp för ett par byxor. Men, det var ett bra köp, och jag kommer att bära dem varje dag även denna höst.

Nu finns inte just den här byxan kvar på Acne Studios, men det här är vad jag har hittat på marknaden, en lite dressad kostymbyxa med hög midja och vida ben:

veckans stiltips
 1. Det här är väl det närmaste “min” byxa som Acne Studios har nu, en ullbyxa med resårmidja. Fin den med!
 2. Filippa K har en modell på byxa som är väldigt smickrande med hög midja och vida ben i återvunnen triacetat
 3. En av de finaste modellerna, och mest prisvärd, är ju denna, från WERA.
veckans stiltips

4. Ganni har förstås en modell som stämmer helt, denna är i bomulls twill, så kanske inte samma fall, men rätt stuk

5. Arket har också en fin lite mer dressad byxa, även den i ull

6. Vill man ha en riktigt fin designerbyxa, men fortfarande till ett bättre pris än mina, skulle jag titta på dessa klassiker i ull från Margiela

 

Nästa fråga, som jag har fått från flera läsare, gäller sneakers. Själv älskar jag att bära sneakers till allt – från kostym till kjol, men jag har tröttnat lite på mina Adidas Falcon, och skulle köpa ett par enklare, mer retroaktiga sneakers nu:

veckans stiltips
 1. Converse är ju alltid ett säkert kort, just nu med lågt skaft, tycker jag. Den här modellen heter chuck 70 renew.
 2. Véja är jag supersugen på, den här modellen är superclean, men det finns med mer färg också, om man gillar det.
 3. WO33 kom jag i kontakt med första gången då Hugo fick ett par av sina gudmödrar, fast med asiatiska tecken på. Nu kan man hitta dessa på Arket
 4. Adidas Stan Smith är ju också en modell som alltid finns, det här är Superstar med lite extra färgstänk på.
 5. Novesta Star Master är precis så där perfekt retro som jag gillar och passar till allt.
 6. Den här bilden tog jag själv på JUS i helgen, där de har Margiela-sneakers för både herr och dam. De här retro-sneakersen har sett likadana ut i flera år, det enda som förändras från säsong till säsong är färgen. I år kom de i vitt, och jag är väldigt sugen på ett par…

Kan inte sluta tänka på…

1 week ago

kan inte sluta tänka på…

Det speglar sig ganska väl var tankarna är just nu, i de bilder jag sparar ner på instagram:

kan inte sluta tänka på…

Just när jag börjar förlika mig med att sommaren är slut och vi är tillbaka i stan med allt vad det innebär, lägger @johannabradford upp den här bilden på blommor hon har plockat i sin egen trädgård. Hon skriver att hon måste skaka ur tvestjärtarna först innan hon kan ställa blommorna i en vas, vilket är exakt vad vi måste göra på landet med morgontidningen varje morgon, på somrarna gillar nämligen tvestjärtarna att bo i vår brevlåda. Minnet kastade mig genast tillbaka till vårt sommarhus och alla möjligheter som kommer med att ha hus. Som att kunna plocka blommor i sin egen trädgård.

kan inte sluta tänka på…

Det här gör mg så glad!  Wanji och Sho-er, hon 84 och han 83 år gamla, driver tillsammans en självtvätt i Taiwan. Nu har deras barnbarn börjat styla dem med kvarglömda kläder, och lägger upp bilder på deras instagram- konto @wantshowasyoung. De har inte lagt upp så många bilder än, men det är en fröjd att följa dem och deras kreativitet.

kan inte sluta tänka på…

Jag tittar ofta efter gamla apoteksflaskor på loppisar, för att jag gillar brunt glas. Nu skrev @dakabom på sin instagram att hon skulle använda dem som ekollon-vaser, vilken bra idé! Jag plockar alltid ekollon i oktober, lägger dem i blöt tills de får en liten grön stjälk, sedan sätter jag dem upp och ner i en ekollonvas och lagom till jul brukar det komma små skott. Så fint då att ha dem just i sådana här gamla apoteksflaskor.

kan inte sluta tänka på…

Minimalist som jag är, går jag ju igång på den här typen av bilder, som denna från @emmaelwin. Överst på min önskelista just nu står det just en sådan här, fin gammal träskål. Jag vet precis var jag kan få tag på en…

kan inte sluta tänka på…

Fastnade ju också för det här kärleksfulla porträttet som @mikaeljansson har tagit av sin fru, Lotta. Nu råkar ju Mikael vara en av Sveriges bästa modefotografer, men att han väljer att lägga upp en sådan personlig bild, gör honom ännu större. Jag vill också vara som Lotta, och dreja min egen keramik i min egen studio, i bara en vit skjorta, med sandalerna på golvet och med katterna som springer runt…

kan inte sluta tänka på…

En annan kvinna som jag ser upp till, är ju @carineroitfeld. Hon är min förebild som stylist, men också som människa. Att vid fyllda 65 år vara så här cool är nästan olagligt. Jag önskar att jag kunde vara så cool vid 65. Jag önskar att jag kunde vara så cool nu.

kan inte sluta tänka på…

Ett steg i rätt riktning vore kanske en sådan här fotlänk från @bluebillie. Sommaren är ju egentligen slut, men till nästa sommar? Ska genast skriva upp den på min önskelista.

kan inte sluta tänka på…

Nästa sommar kommer jag ligga vid en pool som den här, vi håller nämligen på att bygga en pool till vårt landställe i Skåne, och den här bilden ligger i min inspirationsmapp.

Nej då, jag skoja bara. Det är såklart att den inte kommer att se ut såhär, som i @milk_magazine s instagrambild. Men det som är sant, är att vi kommer att bygga pool, som förhoppningsvis är klar nästa år.

kan inte sluta tänka på…

Då skulle jag också vilja ha denna drömklänning från @rosie_assoulin. Perfekt till Midsommar, och alla andra dagar.

Ja, ni ser, jag drömmer redan om sommaren. Går väl inte att komma ifrån, antar jag.

Random

2 weeks ago

Hösten har ju på riktigt dragit igång nu, och det märks också i mängden aktiviteter. Jag tittar i min mobil för att själv minnas allt jag redan hunnit med

random

Ni som har följt mig ett tag vet att jag är väldigt konstintresserad. Ser det som en förlängning i allt det jag håller på med, en stark inspiration som håller mig igång. Och ibland har jag också turen att få möta konstnären bakom konsten. Nu senast hade jag äran att få träffa Anders Krisar, som jag har följt i många år.

För länge sedan var han med i samma fotograf och stylistagentur som jag och vi gillade direkt varandra och pratade om att jobba ihop. Men jag tror att det gick ganska snabbt för honom att lämna det kommersiella fotografiet för att istället ägna sig åt konstnärligt fotografi. Som sedan har gått över i skulptur och andra uttryckssätt.

random

Han har redan i flera år porträtterat sin mamma, som var bipolär under hans uppväxt, och när hon dog låt  han gjuta en “dödsmask” i guld av hennes ansikte. På denna utställning, som nu finns på CF Hill, finns nu dessa avgjutningar av hans mors ansikte, som blir varma genom ett element, så att vaxet de ligger i smälter och ger olika uttryck. Väldigt vackert.

random

Det nya inslaget i Anders konst, är att han nu också berättar, att förutom att ha växt upp med en bipolär mamma, blev även hans pappa scizofren (ja, Anders och hans bror levde ett liv där de så mycket det gick, dolde sina föräldrar, och bl a klädde sig oklanderligt så att ingen skulle se att deras uppväxt skilde sig från alla andra runt omkring).

Hans pappa lever idag på ett särskilt boende, och målar extremt mycket, på det som finns, t ex väggarna. och Anders har tagit steget att våga berätta om sin pappa, och även ställa ut hans konst tillsammans med sin egen. Han åkte till hemmet och lämnade konstmaterial som papper, dukar, färg och kritor till sin pappa och nu finns det material för en hel utställning, vissa verk märkta Picasso eller Edvard Munch, men det är Mårten Havalai som har målat dem.

random
random
random

Förra helgen var vi på Ulriksdahls Wärdhus, och den nya restaurangen Emmer. Inredningen är så fin och minimalistisk, gjord av en av våra bästa inredare Lotta Agaton, och maten är så närodlat som det går, nämligen i trädgårdarna utanför. En fin hösturflykt, som jag varmt kan rekommendera.

När jag lade upp denna bilden, fick jag en fråga angående min skjorta. Hur stylar jag den sedan in i hösten? Ja, jag tycker ju att den är fin som den är nu, med byxorna till, som en pyjamas (har alltid älskat pyjamaslooken) men snart blir det ju lite kallare, så då kommer jag att bära den såhär:

random

Såhär, instoppad i ett par byxor med hög midja (kan också vara jeans) med en finstickad ullpolo under. Jag måste uppmana er alla att köpa en finstickad polotröja i höst, det är bästa plagget att använda under alla vår- och sommarskjortor och blusar, och varför inte klänningar. Den jag har kommer från COS, men det finns liknande på bl a Arket.

random

Äntligen, äntligen, äntligen kom vi till skott och köpte nytt porslin hem. Det blev Swedish Grace. Jag hade en romantisk bild av att bara ha udda, loppisfyndade tallrikar, men eftersom vi är fler som bestämmer här hemma, blev det inte så, jag fick inget medhåll. Så nu har vi en vit bas, och kan komplettera med uppläggningsfat och skålar, bl a från min favoitkeramiker Bissa G Segerson.

Vårt gamla porslin sålde jag på mindre än 24 timmar på blocket. Underbart när något vi har älskat, fortsätts att älskas av någon annan.

random

Var även på en presentation av Mes Dames, ett nygammalt märke som nu, efter några år av vila, presenterade EN produkt, en premiumprodukt, nämligen en stickad tröja i alpacka. Tröjan finns i  färgerna svart, grå och beige (ullen behöver inte färgas in, detta är alpackans naturliga färger) och modellen är rundhalsad med slitsar i sidorna. Tröjan är otroligt mjuk och skön att ha på sig, och jag ska visa hur den ser ut på snart. Ni kan läsa mer här

random

Fick även ett DM med en fråga om jag kunde tipsa om damur.

Mitt eget ur är en Omega Speedmaster som jag fick för många år sedan som födelsedagspresent, och jag älskar den fortfarande. Det är egentligen ett herrur, eftersom jag inte är så förtjust i bling. Och ju enklare ur, desto lättare att ha tillsammans med allt. Jag tycker ju förstås att man ska satsa på ett damur som man tror att man ska älska i många år framöver.  (Scrunchisarna i siden kommer från By Barb).

random

Så, förutom min Omega Speedmaster, kan jag alltså rekommendera:

 1. Rolex Oyster, en klassisker
 2. eller, förstås, i mitt nästa liv, skulle jag själv vilja ha en Hermês Cape Cod, med det där dubbla armbandet som Margiela designade för dem 1998. En drömklocka!
random

Avslutar världens längsta inlägg med en bild på Malin 7 år, som dök upp . Mina föräldrar är akademiker, och har alltid älskat färg och form men inte kunnat lägga så mycket pengar på kläder. Jag ärvde för det mest mina storebröders kläder, och gick runt i banylonpolo och hängselbyxor i manchester (min äldste bror är 8 år äldre än jag, så det var inte precis modernt, när väl jag ärva det, efter min andra bror.) Men, denna dagen, jag minns den speciellt, eftersom det var första skoldagen, fick jag ha klänning. Vilken lycka! Den var säkert ärvd av någon släkting eller vän, för jag tror inte min mamma skulle köpa en ny bara för skolstart, men jag älskade den. Och att få ha klänning.

Det fina är ju att den är helt rätt nu också, med sina stora kragsnibbar, puffärmar och småblommiga mönster, skulle det kunna vara något från Ganni eller Vêtements. What goes around comes around. Kanske inte så konstigt att jag är så intresserad av kläder idag.

Veckan stiltips

2 weeks ago

Jag fick en läsarfråga som jag genast ville ta tag i – så fort som möjligt också, så att det inte blir försent. Det gäller kläder när man är gravid, nämligen:

veckan stiltips

Under mina två egna graviditeter undvek jag all form av gravidkläder, förutom på slutet då jag hade gravidjeans. Första gången jag var gravid var vår & sommar, så jag hade stora klänningar, tights och sandaler, vilket jag nu i efterhand tycker var enklare än den andra graviditeten. Då jag var gravid under en riktig vargavinter och jag var tvungen att få in kulan i en varm jacka (köpte en en fuskpäls i XL)  och stoppa ner de svullna fötterna i ett par skor (Ugg fungerade utmärk då). Jag såg ut, och kände mig som Mumintrollen. Men det gick bra det med.

Båda mina graviditeter var ändå innan instagram fanns, och jag vet att jag hade uppskattat att få den inspiration som finns idag. Men nu tänkte jag ta hjälp av några danska influensers, som alla är gravida just nu:

veckan stiltips

Pernille Teisbeck är gravid med sitt tredje barn: Hon har varit modell och jobbat som stylist, så hon löser förstås klädstilen utan problem. Det som är fint är att hon låter magen synas och betonar magen, som här i en klänning från Cecilie Bahnsen.

veckan stiltips

eller som här, i en ärmlös jumpsuit

veckan stiltips

I Nice är det ju fortfarande varmt, då kan det vara fint med en klänning som är lite empireskuren (under bysten) och ankellång.

veckan stiltips

Eller som här, i den lille svarta, med en volang upptill, som kanske tar bort fokus lite på kulan nedtill. Och skorna – to die for. Det är väl sådant man får jobba med när man är gravid – accessoarerna, som snygga skor och fin handväska.

veckan stiltips

Nästa danska influenser som är gravid nu, är Trine Kjaer. Hon är lite färgstarkare än Pernille, och lite mer bohemisk (dansk?) i sin stil.  men återigen, tycker jag att det är fint att markera kulan, i ett stretchigt tyg, som här på denna bilden.

veckan stiltips

Jag sa väl att även vi som inte är gravida kan inspireras av dessa influensers? Den här looken, med stor klänning, puffar och väst, älskar jag! Det här kommer ju Trine kunna ha även sedan, när hon inte är gravid. Från Ganni, förstås.

veckan stiltips

Den här Totême-klänningen gillar jag (såklart) och den är ju perfekt i o m att den markerar magen nu, men kommer att vara fin även sedan.

veckan stiltips

Även Trine har en LBD, med en fyrkantig urringning, som är så fint just nu.

veckan stiltips

Sisten ut av min trio av danska influencers, är Funda Christophersen. Hon har ju den där beige, svart, offwhite estetiken som jag själv älskar, och jag tycker att hon balanserar det väl även under sin andra graviditet. Här har hon ju faktiskt gjort något man inte ser så ofta på gravida, nämligen stoppat in sin top i kjolen, och dragit upp midjan över magen. Och så en stor, krispig vit skjorta över det. Voila!

veckan stiltips

Den här typen av klänning har ju funnits i varenda butik denna sommar, och smockat följer ju snällt med magens former. Eftersom den här klänningen redan är empire, blir det ju perfekt, då kjolen blir lite fylligare i tyg precis över magen. Puffärmen gör att höfterna ser smalare ut, och tar bort  bredden på våra höfter, som autamastisk följer med en större mage.

veckan stiltips

Förutom en skjorta över en lång, tajt klänning, är det ju fint med kavaj, om man vill känna sig lite dressad. Egentligen har Funda här en t-shirt och kjol (precis som jag skulle ha) och kjolen kommer från H&M.

veckan stiltips

När det nu blir lite svalare i luften, så på med trenchen och knyt den under bysten, Så fint! Och så New Balance sneakers till, såklart!

För några år sedan gjorde jag ett gravidmodejobb för TWWP med vackra Matilda, som då var gravid, och fotograferat av Max Modén.

 

veckan stiltips

Här är ett collage från den fotograferingen. Som sagt, det är några år sedan, och modet ser lite annorlunda ut, men jag tror ändå att jag ville göra ett ganska tidlöst jobb då. Tänkte mycket på vad jag själv hade för kläder när jag var gravid, som stor skjorta, gärna i lager med något över (skinnjacka tyckte jag själv tog bort lite av det “ljuva” som kommer med graviditet) och smala byxor som stretchjeans och tights.  Och kläder som går att använda även efter graviditeten.

Så, som svar på din fråga, Malin, så är ju klänningar det bästa gravidplagget, som får försöka varieras lite. Storskjorta, tights, stretchjeans, en trench eller kappa med skärp och någon väst eller liten, kort jacka att ha i lager ovanpå klänning. Och köp bara sådant som du tror att du kommer att använda även efter graviditeten!

 

En vecka – en garderob

2 weeks ago

Det var lite som att öppna pandoras ask när jag frågade er om jag skulle posta en veckas outfits i bilder. Jag, som vanligtvis jobbar bakom kameran, är inte helt bekväm med att fotografera mig själv, men det här är för er: en  vecka – en garderob.

 

en vecka – en garderob

Onsdag:

Lämna barn alldeles för tidigt för att hinna duscha innan, så det fick bli stickad tröja, tights och flip-flops. Älskar visserligen denna look, men känns bra att ursäkta sig ändå.

en vecka – en garderob

Torsdag:

Går på möten, sedan lång lunch med en kär vän. Favoritblus från Stylein, jeans, Weekday, sandaler YSL och så armyjackan på armen ifall det är för kallt ute.

en vecka – en garderob

Fredag:

Fredag ändå, kul att klä upp sig lite och känna sig extra fin. Gick runt och lånade kläder till ett kommande projekt. Kavaj, Zara, t-shirt, COS, kjol, Stylein. Solglasögon, Arket och flip -flop, Havaianas.

en vecka – en garderob

Lördag:

Fotbollsmatch och regn ute, dålig kombination. Jag har min trench på mig för första gången på hela hösten, och det var tur det, för jag höll mig både varm och torr. Keps, H&M, Trenchcoat, Totême, Hoodie, Our Legacy (herr), Tights, Tôteme, Sneakers, Adidas Falcon

en vecka – en garderob

Söndag:

Vi gjorde en utflykt till fina Ulriksdals Wärdhus och deras egna trädgårdar, och plötsligt fick min man ett infall att ta en bild av mig (för att jag matchade de gröna Hay-sofforna i trädgården). Byxa & skjorta, Zara, jacka, Totême.

en vecka – en garderob

Måndag:

Bud-dag. Det finns fördelar, och nackdelar med att jobba hemifrån. En av nackdelarna är att det inte finns någon annan som kan ta emot bud, och kläder, smycken och skor kan vara för värdefullt att lämna i trapphuset. Så jag hamnar ibland hemma en hel dag i väntan på bud. Fick visserligen en massa annat gjort, bl a rensade jag garderoben och skickade kläder till Selpy, och gick en sväng till Arkivet med det som var lite extra fint. Mjukiskläder och seriös min fick det bli en dag som denna, jacka, Totême, oversized t-shirt, Arket, stickade byxor, H&M. Sandaler, Isabel Marant.

en vecka – en garderob

Tisdag:

Träffade lite mer människor, och försökte se mer representativ ut. En annan favoritblus, Totême, jeans, Totême. Slip ins, Flattered.

Sådär. Det var en hel vecka i outfits, roligare än såhär blir det inte. Nu kommer det att varieras lite bland dessa plagg, tills det blir lite kallare. Vi kan göra om det här då, för at tse hur mycket garderoben ändrats. Antagligen inte så mycket.

Sporty spice

3 weeks ago

sporty spice

Efter en helg med en hel del regn måste jag nog ändå göra ett kompletterande inlägg gällande höstjacka (och vinter) som tål vind, regn och parkhäng. Det är ju ändå så att även modemärkena sneglar över och gör samarbeten med sportklädesföretag och jag själv gillar ju att blanda in något sportigt (som en hoodie under en kavaj) i min outfit.

Det här collaget har bara några exempel på hur sport- och mode kan korsbefruktas.

 

sporty spice
 1. Patagonia är ju ett sådant märke som vunnit mark även i modesammanhang, och deras retro- fleece tycker jag att man kan bära rakryggat vid lekparken. perfekt nu, men sedan även under en kanske lite tunnare (vindtät) jacka. Fleece både värmer och är vattenavstötande, då de ofta är gjorda av gamla återvunna pet-flaskor.
 2. Rains måste jag ju nämna. Det danska märket har tagit regnkläder till en helt ny nivå, gå bara in på deras hemsida så förstår ni. Aldrig förr har väl ett regnställ känts så hett?! Lite som när vårt svenska märke Stutterheim kom med sina handgjorda regnkläder för några år sedan.
 3. Jag har ju även fått frågan om täckjackor, och om man fortfarande vill vara cool, men varm, tycker jag att denna från STAND Studio är superfin. Finns i flera färger.
 4. Arket gör ju också täckjackor, både som jacka men också hellång som kappa. Deras jacka i moleskin, som går en bit ner över stussen, är både snygg och praktisk.
 5. Ett annat märke som gärna blandar in sport med mode är danska Ganni. Gärna looken beppehatt, blommig klänning, kängor och fiskeväst. Deras täckjacka är också fin, en blandning mellan mode och sport.
 6. Rains igen. Hur fint med brun, genomskinlig regnjacka?! De gör också fina täckjackor, väl värda att ta sig en titt på.
 7. Vill man vara säker på att vara cool i lekparken, kan denna poncho från Acne Studios vara något. De gjorde ju även ett samarbete med svenska Fjällräven, där de tog de extremt bra expeditionsjackorna (och ryggsäckarna) till en modenivå. Vill man ha en riktigt varm dunjacka, t ex om man bor i Umeå, skulle man kanske välja en från just Fjällräven.
 8. Den här regnkappan från Ganni är väl ytterligare ett exempel på ett modeplagg med tydlig funktion.

Autumn leaves

3 weeks ago

Hösten kom ju lite snabbare än jag hade räknat med, även om jag fortfarande har flip-flop på mig idag.

Jag har fått lite önskemål om höstkappor och stövlar + en jacka/ kappa som kan fungera på lekplatsen från er läsare. Låt oss se vad jag har hittat:

autumn leaves

Jag börjar hösten med en trench (så tar vi de lite varmare kapporna när det blir kallare, ok?)

De här tre kapporna tycker jag är snyggast just nu (för jag kunde inte hitta House of Dagmars magiska trench, den måste vara slutsåld).

 1. Trenchernas trench, den absolut ultimata trench drömmen är den här från Acne Studios
 2.  Den här oversized trenchen har jag tipsat om förut, och den är fortfarande på min önskelista, från Arket
 3. Den här trenchen från Totême kan jag varmt tipsa om, då jag själv har den i svart. Förra vintern var ju en mild vinter, och jag klarade mig med denna trench hela säsongen. Nästan ända in i maj, om jag minns rätt. När det var lite kallare, hade jag en kabeldunväst från Uniqlo under. Det räckte. Tips är ändå att välja en liten storlek.
autumn leaves

Det är ju fint med en lite nättare stövlett att ha i garderoben. Med en lite lägre klack så att det faktiskt går att ha dem hela dagen utan att få ont i fötterna (ursäkta tant-kommentaren, men sedan jag fick barn kan jag knappt gå i högklackat längre. Dessförinnan sprang jag runt i 10 cm hela dagarna utan problem…) Jag har bara tagit med svarta här, men en del av dem finns ju i andra färger, och t o m jag kan gilla tanken på att bryta av en svart look med ett par stövletter i färg.

 1. Som en strumpa med klack, men så coola, från Acne Studios.
 2. Fina med den snedställda klacken, från ARKET 
 3. Dessa blir aldrig omoderna, från Totême

Jag tänkte lite på den där frågan om en allvädersjacka som klarar av att vara i lekparken, men att den ska vara snygg. Jag har ju själv barn och har hängt i lekparken i ganska många år, men aldrig ägt en allvädersjacka. Det närmaste jag kommit en praktiskt funktionsjacka är när jag åker skidor. Så jag har nog alltid tänkt utseende före funktion. Därför vill jag nog påstå att t ex min svarta trench från Totême skulle fungera alldeles utmärkt i lekparken, den är fotsid, varm och har en glatt yta som skyddar mot regn (ja, kanske inte spöregn, men vem vill gå till parken då?)

Jag tittade dock på Filippa K Softsport, som ändå har ett funktionstänk i sina kläder utan att de känns som just sportkläder, och jag har för mig att de hade en dunkappa förra året, men nu hittade jag ingen jacka där. Kanske för tidigt på säsongen, vem vet. Däremot skulle nog jag ha på mig detta om jag gick till lekparken idag:

autumn leaves

En quiltad, lite längre jacka. Praktisk, kan bli smutsig men tvättas av med en lite glättigare yta, men fortfarande snygg. Eller hur?!

 1. Den här blir ju perfekt, Arket, där de även har snygga fleecetröjor man kan ha under. Och de har faktiskt en regnjacka med fishtale, som är riktigt snygg.
 2. Eller denna, från & Other Stories, som är lite längre men kan knytas med skärp
 3. Eller varför inte den här, ursnygga som jag vill ha, från Rodebjer
autumn leaves

Till det skulle jag ha “chunky boots” som det så fint heter. Jag kommer att köpa ett par av dessa i höst, inte för att gå till lekparken, utan för att jag tycker att de är snygga.

Alla påminner de ju om varandra, så nu gäller det att jag håller tungan rätt i mun så att det blir rätt märke på rätt känga

 1. Dessa kommer från ATP Atelier
 2. Dessa kommer från Arket
 3.  De här kommer från &Other Stories
 4. Det här är Flattereds variant, med lite högre skaft
 5. och slutligen har vi de från Eytus
Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se