Le wishlist – christmas edition

4 hours ago

Jag har gjort en ganska maffig önskelista. Självklart förväntar jag mig inte att jag kommer att få allt detta – men kanske att jag inspirerar er att hitta något att ge bort i julklapp?

För ni vet väl att det ofta känns bättre att ge än att få?

Le Wishlist – christmas edition
  1. Värmeljus kan man aldrig ha för många av,  och jag blir aldrig besviken på L:A Brukets dofter. Hinoki har en bränd, träig doft som passar perfekt hemma hos oss, då vi inte har någon öppen spis.
  2. Ångrar förstås att jag inte köpte armbanden från Kyoto Tango för Hay när jag var i Köpenhamn i början av november. Jag tycker att de skulle passa min annars så svarta look. Som tur är vet jag att de finns även på Nitty Gritty, så jag kanske kan önska mig dem i julklapp istället?
  3. Cameralink är en fotografagentur, och de insåg att de satt på en hel skatt med vackra fotografier, tagna av svenska fotografer, så de beslutade sig för att starta Linkimage Posters. Jag faller för den suggestiva stämningen och färgerna i Andreas Linds vackra landskap “Nepal”.
  4. Det finns väl inget lyxigare än höga handskar, och på mig har det verkligen visat sig de senaste dagarna att om mina handleder är kalla, så fryser hela jag. De här, i en vacker nötbrun färg, göras av Handsome Stockholm i samarbete med  Stylein.
Le Wishlist – christmas edition

5. Den här klänningen från By Malene Birger skulle jag väldigt gärna vilja ha till julens alla tillställningar, tycker att den är precis lagom elegant för mig, dramatiskt hellång med en djup v-ringning.

6. Jag lagar mat konstant känns det som, och med två söner som bara växer och växer och äter och äter, känns det också som att kylen konstant behöver fyllas på. Och variationen i recept att laga, är också den dålig. Därför önskar jag mig en ny kokbok, gärna den av charmiga Frida Lund, som redan har inspirerat oss att äta bao hemma. Ok, jag köpte den som matkasse på Matmarknaden, men eftersom jag anar att det finns recept i boken, kan jag göra det på riktigt då.

7. Snart uppdaterar jag min mobil mot en nyare modell, och då önskar jag mig ett nytt mobilfodral. Och inte vilket fodral som helst, såklart, utan gärna ett från Bottega Veneta.

8. Jag har ju ett badkar hemma, men badar alldeles för sällan. På morgnarna duschar jag för att vara snabb, och på kvällen är det ju liksom fullt upp med annat, eller så är det något av barnen som badar. Men – om jag hade en lyxig badolja som denna från Bamford, skulle jag nog hitta tid för att bada oftare.

Le Wishlist – christmas edition

9. Jag önskat mig det förut, så det står kvar på önskelistan. Ett litet, überdelikat örhänge från Sohie Bille Brahe, ja tack!

10. Drömmarnas drömtopp från Khaite, och kanske just därför alldeles för dyr. Därför önskar jag mig den i julklapp. Har hört att passformen är sådär magisk, att den liksom skulpteras på kroppen. Måste prova själv.

11. Kallt var väl bara förnamnet på hur vädret har varit de senaste dagarna, sådär så att det riktigt biter i kinderna. Den här stickade hättan med halsduk kommer från svenska märket Mes Dames. Jag har redan en tröja i deras alpackaull, som jag bär över axlarna när det är riktigt kallt, och den både värmer och är vattenavstötande, så hättan måste vara minst lika bra att bära. Och söt.

12. Har på senaste tiden bombarderats av influencer-reklam (ja, sedan vi knappt längre tittar på reklamTV är det ju här reklamen syns nuförtiden) för Hello Mantle, och är väldigt nyfiken på att prova själv. Alla produkterna känns som att de är gjorda för mig, men om jag måste välja en, tror jag den här är som en dröm.

Le Wishlist – christmas edition

Slutligen, den kanske svåraste julklappen, är något vintage. Jag har länge letat efter en liten silverbricka, lik denna, som stod i badrummet på Diplomat Hotell, att just ha i badrummet. Det behöver inte vara fötter på, men gillar den lilla kanten. Önskar mig egentligen fler små brickor som denna, att lägga smyckena i bredvid sängen på kvällen och lite varstans hemma. Det är ju så fint.

Fem snabba

5 days ago

Egentligen, inser jag nu, att jag översatte den här frågan, som faktiskt var “fem snabba köp” till att göra det till ett stående inlägg “fem snabba” – perfekt att kunna skriva NU om vad som är aktuellt just NU. Saker som jag mött under veckan, som inspirerar eller som jag lagt extra mycket tankar på.

Häng med

fem snabba

Virgil Abloh

Att försöka skriva om Off Whites designer Virgil Abloh under en rubrik som på något sätt innehåller ordet “snabb” är ju nästan en skymf, det skulle kunna skrivas spaltmeter om honom. Och sedan nyheten om hans sorgliga bortgång i slutet av förra veckan, har det ju kablats ut en hel del information om den begåvade designern.

Endast 41 år gammal gick han bort i sviterna av en svår och sällsynt form av cancer, något som han själv har vetat om i två år, men valt att inte dela med någon. När det sedan skulle vara en Louis Vuitton-visning senare i veckan, började det spekuleras om den ens skulle bli av, Virgil var ju deras designer på herr-sidan.

Men – visningen i Miami gick av stapeln, och var en hyllning till Virgil, orden “virgil was here” lyste upp himlen och en tre våningars hög staty av Virgil fanns på plats. Och visningen var ju försåts genial, med mycket av Virgils signum närvarande.

Ett klipp som jag såg – och valde att dela på instagram, tyckte jag om för där pratar han om att om han kunde jobba för Louis Vuitton, vilket ju var toppen, men han hoppades att han banade väg för ett gäng nya, unga designers, med blandad etnisk bakrund och kanske helt självlärda och oskolade. Då tyckte han att han hade uppnått något med sitt jobb.

Fint. Jag hoppas också att minnet av Virgil banar väg för nya, unga designers som precis som han får jobba för de gamla, konservativa modehusen.

fem snabba

Teurn Studios

Samtidigt har det – enligt mig – hänt något stort på den svenska modescenen: ett nytt svenskt märke med väldigt stor potential har släppts.

Det är duktiga Anna Teurnell, som under många år arbetat i modebranschen som designchef, bl a nu närmast på Arket, men även på Marimekko, & Other Stories och H&M, som ligger bakom märket som påminner om hennes efternamn.  Kollektionen är mestadels svart (hurra) och innehåller plagg som är klassiska med en tvist och designade för att de ska hålla länge. Vi hittar basplagg som kavaj, den perfekta byxan, drömjackan och den perfekta, stickade mössan. Dessutom skor to die for, som dessa ovan, men har också sett bilder på ett par högskaftade boots i samma material som ser helt fantastiska ut.

Jag ställde mig frågan själv – behöver vi ett klädmärke till på marknaden? Ja – Teurn Studio behövs. Verkligen!

fem snabba

Ett svenskt märke som redan funnits länge, är ju Filippa K. Men nytt för dem denna vecka är ett samarbete med designern Stina Randestad. Det är sex plagg uteslutande gjorda av Filippa K second hand material för at hylla cirkulär design.

Älskar denna “layered puffer”, vilket otroligt unikt plagg att bära. Och jag har en känsla av att detta är bara ett steg i ledet för en förändring som Filippa K står inför. Vi får fortsätta hålla utkik efter vad de hittar på härnäst.

fem snabba

Hums

En nära vän hörde av sig och kände sig träffad när jag skrev att jag föredrog att våra gäster tar av sig skorna när de kommer hem till oss (inneskor är dock tillåtna) eftersom jag är så rädd om våra nu nylagda golv, en bloggkollega skrev att hemma hos henne var det minsann inga problem att går runt i skor, in fact så föredrog hon det. Jag har gjort ett helt inlägg med bara inneskor och Billgrenwood gjorde ett Petit-inlägg om ämnet inneskor. så roligt när något sprider sig viralt, sådär.

Det inlägget jag skrev var ju i första hand svar på en läsarfråga om inneskor på jobbet, nu när det dessutom snöar ute, går det ju knappt att gå in med sina uteskor inomhus. själv är jag en toffel, och glider gärna runt i ett par tofflor hemma. Jag älskar att mina Hums är snäppet lite elegantare än ett par vanliga tofflor. När jag glider runt på morgnarna i min sidenpyjamas med mina ursnygga tofflor känner jag mig nästan som Hugh Heffner, det är bara rökrocken som saknas.

PS. det här är en jättebra julklapp till den som redan har allt. Mina Hums finns i storlek för både dam & herr. Jag hoppas att Andreas inte läser detta, men min plan är att köpa ett par tofflor till honom i julklapp, tillsammans med en lite lyxigare pyjamas från CDLP. Då kan vi liksom glida runt tillsammans hela julhelgen till det är dax att ta cocktail, fortfarande iklädda våra eleganta pyjamasar.

fem snabba

Ennui Atelier

Då kan det vara fint med en liten ankelkedja till. Också något att önska sig i julklapp, kanske?

Såg den här bilden i mitt flöde, och ja, ni ser ju alla hur fint det är med pärlor som vristlänk, som hos Ennui Atelier. Att ha den såhär – till fest, kikandes fram under byxan. Men jag gillar även idén på att ha det på vintern, dolt för alla, utom kanske bara de allra närmaste, för att sedan ha det hela sommaren, så att man kanske får en liten solblekt linje kring fotvristen.

Ja, det var de fem för den här veckan.

Trevlig helg!

Breath

1 week ago

Jag har på senare tid haft en hel del starka upplevelser, och jag visste inte riktigt hur jag skulle beskriva dessa för er, utan att det skulle uppfattas som flummigt. Då läste jag Johanna Bradfords blogg (och hörde avsnittet i hennes podd “Frukostpodden”) och insåg att även Johanna har haft svårt att närma sig ämnet, trots att det handlar om välmående. Hon beskriver det att som ett led i hennes  nya sätt att prioritera kroppen och hälsan har hennes spirituella intresse väckts till liv igen.

Jag gör periodisk fasta under vardagar, går på megayoga två gånger i veckan och går runt 10 000 steg per dag, så jag tycker att jag är ganska hälsosam. Varje gång jag klagar inför Andreas hur dyrt det är med gymkort, säger han att det är en investering i min hälsa, och det har han ju så rätt i. För utan hälsa – var är vi då?

Nu har jag fått uppleva två saker till som ger direkt välmående. Som alla borde pröva.

 

breath

Precis som Johanna har jag fått möjlighet att få gå på Breathwork, fast här i Stockholm på den nyöppnade studion Hale, och det var en fantastisk upplevelse.

Jag har ju yogat en del i mitt liv, och därför kommit i kontakt med ujjayi – den energigivande yogaandningen, som hjälper till att ge syre åt hela kroppen och få dig att må bättre efteråt. Så när jag skulle gå på Hale, trodde jag att det skulle vara ungefär likadant. Det var inte riktigt likadant, istället blev jag extremt avslappnad och upplevde det som att jag flöt omkring i rymden. Jag kom dit lite stressad och med andan i halsen, och gick därifrån med ett lugn och en slags lycka.

Det här är inget hokus pokus, det är bara andning, något som vi alla har och det krävs inga speciella fysiska förutsättningar för att göra det. Alla reagerar olika på det, vissa i min grupp grät, utan att kunna förklara varför. Men alla mådde bra av det.

 

breath

foto: Oona Åman

Nästa upplevelse var något starkare. Låt mig uttrycka det så här – det kommer alltid att finnas ett före och ett efter den kvällen då jag satt två minuter utomhus i ett badkar fullt med is och vatten.

breath

Wim Hof

Jag vet inte om ni hört talas om Wim Hof- metoden, men den går ut på att behärska de tre komponenterna andningsteknik, träna mindset/koncentration samt att exponera sig för kyla. Metoden har undersökts av olika vetenskapliga institut och resultaten har visat att metoden verkar kunna påverka det autonoma nervsystemet och immunsystemet. Jag har sett ett avsnitt av Goop på Netflix där deltagarna får möta holländske Wim Hof och bada i kallt vatten med honom, och det beskriver väl lite det vi också fick uppleva.

När jag nu blev inbjuden av L:a Bruket att få göra ett Breathwork och sedan isbad, allt under ledning av Wim Hof instruktören Daniel Müller, tänkte jag nog, att vi får väl se om jag badar. Jag är en kall person (är vi inte alla det?) som alltid fryser och inte tycker om kyla. Så tanken på att hoppa i kallt vatten, lockade inte alls.

 

breath

foto: Oona Åman

Men jag gjorde det.

Tog mycket hjälp av andningen, och lugnade ner det hetsiga andetaget som kommer när kroppen utsätts för extrem kyla, och fokuserade på det medan jag föreställde mig att jag satt i ett badkar med varmt vatten. När sedan de två minuterna gått, kändes det som att jag hade kunnat sitta ännu längre.

Och det var en extremt häftig upplevelse. Att jag gjorde det, och satt i ett badkar med is i två minuter.

Efteråt kändes det som att om jag klarar det – så klarar jag vad som helst.

breath

foto Oona Åman

Och ja – vi fick värma oss efteråt i en varm bastu.

Men – återigen något så enkelt som andning och vatten, det vi alla har omkring oss. Och nu är det jag som sitter och googlar efter kallbadgrupper i Stockholm, så att jag kan få bada i isvatten igen.

Vad gör ni för att må bra?

Veckans stiltips – julpynt

2 weeks ago

Jag måste ju börja med att säga att jag inte tillhör dem som längtar efter jul. Som inte kan hålla mig tills julpyntet kommer upp och känner “rys”. Jag tycker att det kan bli jobbigt med pressen att  ha någon slags flockbeteende (men ni kommer väl ihåg, människan tycker om att tillhöra flocken, om man blev utstött kunde man dö, så vi gör lydigt som alla andra) och har samma attribut som alla andra, och äter samma sak som alla andra, på exakt samma dagar. Rebellen i mig får mig att vilja göra helt tvärtom och jag har hellre packat ner badkläderna och rest till varmare platser som Rio de Janeiro, och låtit barnen förstå att resan är julklappen.

Sen kom pandemin, och plötsligt så har tanken på resandet förändrats. Och – jag vet inte om det är ålder, dessutom, men nu tycker jag faktiskt att det ska bli mysigt med Jul hemma. Jag känner fortfarande inte “pirr” inför julen, men det kanske kommer. Och – jag måste ju ta hänsyn till att iallafall ett av våra barn (ja, den minste) älskar jul och är överlycklig över att vi ska stanna hemma.

 

veckans stiltips – julpynt

Studio Oliver Gustav

Så – med det sagt, så är det ganska roligt att just jag fått frågan från er angående juldekorationer.

Men häng med – på Jul hos en minimalist!

veckans stiltips – julpynt

Adventstjärna

Vissa saker måste ju även vi ha, adventstjärna t ex, för det lyser upp mörkret så fint. Vår kommer från Markslöjd och jag tänker inte byta ut den bara för att den kanske inte är den trendigaste i år. Den är vit, har ett fint ljus och är klassiskt formad som en stjärna.

veckans stiltips – julpynt

Krans på dörr

Eftersom jag äskar doften av granbarr, och älskar grönt (som i gröna växter) vill jag också ha en fin krans på dörren. Markerar också för nyfikna grannar att vi tillhör flocken.

veckans stiltips – julpynt

Adventsljusstake

Här tycker jag att jag har varit så finurlig, att jag köpt fyra stycken små ljushållare på Svenskt Tenn, som jag sedan ställer ihop på ett fat, så att de bildar de fyra ljusen i en adventsljusstake. Sedan kan jag använda ljushållarna för sig under hela året.

Svenskt Tenn ska väl också nämnas, är väl som ett mecka för de julinbitna. Jag, som bor i närheten, ser kön utanför ringla lång på helgerna, så det kan vara bra att förbereda sitt besök.

veckans stiltips – julpynt

Artilleriet

Blommor

Älskar ju blommor oavsett årstid, och tycker att det är så härligt med doften av hyacinter, så det har jag gärna hemma, tillsammans med julrosor och amaryllis. den här buketten, speciellt i sin fina vas/ kruka från Näfvekvarn, tog ju helt andan av mig när jag såg bilden i samband med Artilleriets julbilder.

veckans stiltips – julpynt

Gran

Såklart måste vi ha en gran. Samma sak som med kransen på dörren och hyacinter, så skapar den ju sådan härlig doft inomhus, och jag vet inte vad som är bäst ur miljösynpunkt, men jag skulle hellre vara utan än att köpa en i plast. Och jag tycker att det är superroligt med kitschiga julgransdekorationer hos andra, men hemma hos mig får det gärna vara vitt och silver. Vi har några vita från Ittala och genomskinliga glaskulor från Granit, som överlag också brukar ha fina juldekorationer.

veckans stiltips – julpynt

I år kanske jag kommer att komplettera med lite fler julgrans- dekorationer, som dessa från Afro Art, som säljs på Arket.

veckans stiltips – julpynt

Drömmen vore ju att hitta sådana här gamla, lite vintage kulor i silver, som hos Oliver Gustav. Det blir så vackert med gamla ripsband till.

veckans stiltips – julpynt

Levande ljus

Jag har ett par ljusstakar som Andreas och jag fick i bröllopspresent, och därför har ett stort affektionsvärde och jag kommer aldrig att göra mig av med dem. Nu i år är det 16 år sedan vi gifte oss, och den lite hårda Asplunds-stilen som var så populär då, kanske inte känns lika aktuell nu, när det ska vara lite mer patina på det vi har. Därför har jag mjukat upp dem med lite ripsband, inspirerat av just Oliver Gustav (faktiskt redan förra året, så banden har suttit kvar hela året.) Sedan är det ju fint med handstöpta ljus, mina är i en lite grå ton.

veckans stiltips – julpynt

Jag har också varit inne på att klä dem med ljusmanchett, som denna från Svenskt Tenn, för att ge dem en lite mer romantisk, vintage-känlsa.

veckans stiltips – julpynt

Stjärna, matta och fot

Vi har en julstjärna från Georg Jensen som åker fram varje år, en matta från Åhléns, som jag tyckte var lite Pia Wallénig när jag köpte den (skulle jag köpa en ny idag, skulle jag troligtvis köpa den här i jute) och foten kommer nog från Bruka. Förra året var vi tvungna att köpa en ny julgransfot, då granen vi köpt var högre än vår takhöjd (som är 3,70, så grannen måste ha varit 4 meter hög). Då köpte vi en mer klassisk variant, i grönt och rött, som jag nu gillar mer, så det blir nog den som får komma fram i år igen.

veckans stiltips – julpynt

bild från Maria Soxbo

Paket

Så fint, och lite nördigt, om man kan ha fina paket i matchande papper med fina band till, eller natursnören. Om de ska ligga under granen kan det ju också få vara del av juldekorationerna.

veckans stiltips – julpynt

Fick precis veta av en mamma i klassen (som råkar vara Lisa Nilsson. ja – den Lisa Nilsson. Jag är väldigt mallig över att ha henne som klassmamma, hon är underbar) att buxbomskransar går att lägga i frysen, så håller de till nästa år. Detta är ju aktuellt för de som ska vara tärnor i Lucia-tåget, men all typ av krans är ju fint att hänga på väggen. Så i återvinningsanda, skulle det ju vara fint med kransar som inte är av färska blommor, utan går att ta ner och använda igen nästa jul, som dessa från Floristkompaniet.

veckans stiltips – julpynt

Mistel

Samma sak med mistel, också de kan ersätta den färska varianten, och användas mer än en gång. Dessa hittade jag också på Floristkompaniet, så fina och romantiska.

Även Carl Malmstens-butiken har liknande, har jag sett.

veckans stiltips – julpynt

Slutligen tycker jag om att duka fint, med bordsduk och linne-servetter och så mycket blommor  och levande ljus som får plats på bordet. Ta fram silverbesticken, servettringarna och finglasen och njut. Tända ett rökigt doftljus (vi har ingen öppen spis) och sätta på Adolf Fredriks musikklassers julmusik.

Kände faktiskt lite längtan nu. Det kommer att bli en bra jul hemma i år.

Ha en fin första advent!

Fem snabba

2 weeks ago

När jag svarar på era frågor, försöker jag göra det i den ordningen de kommer in. Ibland missar jag någon – hör gärna av er igen då.

Den här frågan kom tidigare i höstas – önskan om 5 snabba. Tycker det passar alldeles utmärkt nu, och kanske kan bli ett stående inslag med sådant som verkligen är aktuellt nu.

 

fem snabba

1.

Jag tänker mycket på om jag uppmanar er att köpa – eller inspireras? Själv är jag för snål för att köpa ett plagg bara för att använda en gång – mina kläder följer mig i flera år, annars får det vara. Jag tänker länge innan jag köper något, så inga spontanköp. Därför undviker jag utförsäljningar, där jag troligtvis luras att köpa något bara för att det är billigt. Men – när det blir Black Friday och realisationer, passa på och köp då det som du ändå hade tänkt köpa ändå, till ett bättre pris.   Upprepar igen – köp bara det du älskar – då kommer du att ha det en lång tid framöver. Men, det där vet ni ju redan, ni är såpass smarta att ni inte lockas av enbart låga priser.

Kappan här ovan kommer från Cecilie Bahnsen. Den kostar som en  månadslön, men den är nog det vackraste jag någonsin har sett. Du kommer aldrig att hitta något liknande hos någon annan, och absolut inte hos de kedjor som försöker kopiera den. Det här är motsatsen till Fast Fashion – kärlek för livet.

fem snabba

2.

Totême har släppt en festkollektion och jag vill ha allt. Såklart. Bland majoriteten svarta plagg, finns det några rosa och även accessoarer i rött. Älskar kombinationen rosa och rött, och tror att de här plaggen också blir dina garderobsfavoriter.

fem snabba

3.

Arket har också släppt en underbar kollektion i samarbete med designern Pia Wallén. Både plaggen och alla hemprodukter är superfina, och när sådana här samarbeten kommer ut brukar det ta slut fort, så skynda er om ni vill ha något av hög design till ett bättre pris.

fem snabba

4.

Även det svenska smyckesföretaget Blue Billie har släppt en kollektion med pärlor, så här lagom till jul. Älskar dessa örhängen med både pärlor och stenar, som blir perfekta till vad som helst.

fem snabba

5.

Så – när vi pratar slow fashion måste vi ju prata vintage. Det här är mitt absolut mesta insidertips till er – vintage old Celine-skor i perfekt kondition. Jag hade köpt dem på studs, om det inte var för att de är i stl 37. Men någon annan lycklig kanske dem passar, SÅ fina och finns på Boutique Två Tre Gånger på Linnégatan 34 i Stockholm. Jag vet att man egentligen inte ska ge bort den här typen av tips, så håll det här för er själva, för här är en guldgruva på vintage The Row, Balenciaga osv…

Random

2 weeks ago

Wow!

Tack alla finare läsare – om jag kände mig lite nere i novembermörkret, har ni verkligen hjälpt mig att känna mig bättre. Ni – mina läsare – är bäst! Det finns en sådan värme här inne, och jag kommer inte sluta blogga så länge jag får sådan fin respons från er.

Här är sådant jag har tänkt på på sistone:

random

Förutom vårt stora byggprojekt nere på landet, pågår det också stök och renovering hemma. Jag tror att vi fick distans till vår lägenhet när vi bodde i Nora Tornen i fyra månader, så när vi kom hem och tittade på vårt hem med nya ögon såg vi att det fanns förbättringar vi kunde göra. Stora och små. Höstens första köp blev ju en ny matta, men sedan har vi också gjort en helt ny bokhyllevägg inne i mitt arbetsrum. En förnyelse som blev bättre än vi kunde förvänta oss, rummet blev liksom större. Vi flyttade bort vår TV in dit också från sovrummet (nu när vi burit upp alla böcker från förrådet har vi ju massor att läsa!) och ska ha en säng, som med flera kuddar i fungerar som soffa. Det innebär att det rummet, som fått minst kärlek i hela lägenheten och varit nått slags förråd, nu blir arbetsrum/ bibliotek/ gaming-rum och gästrum. Hugo har redan försökt att claima rummet som sitt för han älskar det. Men det gör jag med, så han får fortsätta att ha det rum han redan har.

Bilder, före & efter, kommer snart.

random

Eftersom vi började bära upp flera lådor från förrådet, var det som att gå in i en tidskapsel, det dök upp så mycket bilder från förr att jag har gjort en mental resa i tiden tillbaka till när jag började jobba med mode.

När jag var assistent, var alla kameror analoga (sociala medier som intagram och Facebook fanns inte, inte ens internet fanns då…) På alla fotograferingar togs polarioder för att säkerställa ljuset och bara få en känsla för hur bilderna skulle bli. Som assistent fick jag ofta ställa upp på ljustestet, jag har drivor av polaroider på mig själv – som är en sådan rolig dokumentation från den tiden. Men en polaroid sticker ut – den ovan. När den unga fotografen Robert Nettarp jobbade, skulle allt stämma, kunden var stor, det var NK. Vi gjorde ljustestet någon dag innan redan, och jag – som modeassistent – fick sätta på mig de kläder som skulle användas och “göra” bilden som skulle användas. Obekväm som jag blev av situationen, höll jag hårtorken lite lojt i min hand, men det räckte inte. “Skrik” hojtade Robert – “skrik allt du kan”. Vindfläktar sattes på, håret flög, musiken dånade och till slut var Robert nöjd med resultatet och jag var helt slut.

Jag måste ju tillägga att detta var bara polarioden. Sedan gjordes det alltså en riktig fotografering med riktiga modeller. Då jag fick göra det jag egentligen kunde bäst då, att vara modeassistent.

Robert finns tyvärr inte längre hos oss, han dog enbart 32 år gammal, då han var precis på väg att slå igenom internationellt som fotograf. Blev så glad när jag hittade polaroiden och inser nu att jag måste rama in den på något sätt, för att bevara den från ytterligare blekning för framtiden.

 

random
random

Jag var på Bukowskis visning för Modern Art & Design och föll pladask för det här barskåpet. Andreas och jag har pratat om barskåp som möbel, något jag tror mycket starkt på. Inte för att vi har en massa vin och sprit, utan för att vi har ärvt glas som vi inte vet vad vi ska göra med, och vi vill helst att de står inne i ett skåp. Tillsammans med de få flaskor vin & sprit som vi har. Det här skåpet skulle ju passa perfekt hemma hos oss!

random

Tyvärr förlorade jag budgivningen med den här skönheten, men hoppas att återse en liknande snart.

random
random

En till som tror på barskåpets återkomst är Marie-Louise Sjögren som har gjort ett efter egen design som finns att se i hennes showroom. Jag var tvungen att gå tillbaka dit (med Andreas) efter att ha varit där på invigningen, det var så mycket folk att det var svårt att se alla möbler och konst. Men nu fick vi “privat-visning” av Marie-Louise själv, vilket var supertrevligt.

random

Jag har också varit på bio för första gången sedan pandemin utbröt – nu på Stockholms Filmfestival.

random

Jag såg filmen “Jane by Charlotte” , en dokumentär om Jane Birkin filmad av hennes dotter Charlotte Gainsbourg.

random

Förutom att filmen ger många tankar om mor – dotter relationen, vilket för oss som själva är mammor kan relatera till åt två håll, vår egna mamma och rollen som mamma, så slogs jag (förstås) av deras klädsel.

Både Jane, som tydligen fått kritik av sin egen mamma för att klä sig maskulint, och Charlotte, bär filmen igenom klassiker som vita skjortan med jeans, stickade tröjor och boots, klassiska rockar. Svart kostym om de ska vara finklädda. Och de är hur coola som helst. Det mest spektakulära som ses är en brun manchestertrench (Isabelle Marant, kanske?) som förstås är ursnygg, men annars alltså bara bas. Troligtvis är jeansen svindyra och den vita skjortan likaså, men om man bara bär dem, alltid, så går det ju att lägga en slant. Klassiker som aldrig bli omoderna, en look som alltid funkar. Så fint.

Trailern till filmen hittar ni här.

random

En vecka – sju outfits. Ett inlägg som ni vill att jag ska ta upp igen.

Jag inser att det kommer att bli svårt, eftersom jag nästan dagligen har samma kläder på mig, och köper inte så mycket nytt. Min Pico från förra vintern får fortfarande mycket uppmärksamhet, under den har jag svart polo från Arket och svarta byxor från A Days March. Sneakers från New Balance. Min Loewe puzzlebag som jag aldrig tröttnar på. Keps.

Och ja – jag köpte ju den där pyjamasskjortan från Arket som jag prövar här. Perfekt nu till julhelgerna ju.

random

I lördags hade vi bjudit hem gäster på middag, som ringde och bokade av 2 timmar innan middagen. Självklart var avbokningen befogad, men när man städat, handlat och förberett mat och klätt upp sig, är det ju svårt att inte bli besviken. Speciellt barnen också, de har ju svårare att förstå, och hade pratat om hur mycket de sett fram emot kvällen.

Så det blev en lite snopen lördagskväll, Andreas och jag försökte hålla stämningen uppe och vi åt av den goda maten som jag förberett och det blev ju efterrätt till “Så Mycket Bättre”. Men känslan blev kvar, och det är ju så mycket svårare att skaka av sig tunga känslor under den här tiden på året.

Men nu till helgen rullar vi ju redan in i första Advent och Oscar och jag stannar hemma själva eftersom han har adventskonsert (bästa sättet att komma i stämning) medan Andreas och Hugo inviger skidorna med första helgen i Vemdalen.

Och veckans stiltips kommer såklart att handla om Juldekorationer.

Veckans stiltips – inneskor på kontoret

3 weeks ago

Jag har omsvepts av novembermörkrets tyngd och tankarna pendlar mellan vad jag ska laga för mat, då jag helt saknar inspiration, till vad jag ska göra när jag blir stor.

Men – bloggen är alltid rolig – så idag kommer jag förhoppningsvis inspirera er. Den här läsarfrågan kom som en förlängning av vad vi sätter på oss på kontoret, när vi nu har sneakers eller kängor på väg till jobbet. Det fina är ju att de skorna kan du sedan ha som inneskor nu till högtidernas alla tillställningar hemma hos, och så småningom även till våren, med bara fötter i. Jag har valt skor helt utan klack, eftersom jag föreställer mig att de också ska vara bekväma, och sköna att springa omkring i en hel dag. Har hört att på Franska Vogue springer t o m mode-assistenterna omkring i höga klackar på bambi-ben, men riktigt så tuffa behöver vi kanske inte vara?!

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Flattered

Svenska Flattered tillhör ju några av mina favoriter, och dessa mules i mocka har jag själv, och använder dem året runt. Tycker alltså att det går alldeles utmärkt att ha dem med en tunnare, svart strumpa i. jag får ofta frågan om det är Manolo Blahniks skor jag har på mig, men det här är alltså en mycket mer prisvärd variant.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Totême

Tycker att det är så fint med quiltat just nu, och dessa drömmar från Totême skulle jag gärna vilja ha.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Martiniano

Martinianos “glove” -skor, är ju mycket riktigt som en handske för foten, när du väl börjat använda dem, vill du inte ha något annat på dig. Det är också en lite dyrare sko, men de är handgjorda i Argentina, och blir bara finare och finare ju mer du har dem. Och eftersom det inte är en “trend-sko” kommer du att he dem i många år fram över, kvalitén håller för det.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

The Row

Eftersom jag har gjort ett helt inlägg med “best of budget” vågar jag mig på att ta med ett par riktiga dyrgripar, från The Row. The Row ligger ju i framkant när det gäller skor och är ofta inspiration för andra skomärken, så vi kommer nog snart att få se denna modellen i flera olika prisklasser.

Mary Janes modellen kan vara svår, man förpassas snabbt tillbaka till liten flicka när man bär det, men jag skulle kunna se den med kostym, hur coolt? Tror mig även ha sett den skymta fram under Ellen Dixdotters hellånga klänningar och byxor i lager på lager. Där passar den perfekt.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

zara

Tycker att den här från Zara också skulle liva upp vilken trist kontorsdag som helst, och göra en svart kostym lite roligare. Sedan blir den ju fin till den lilla svarta nu under jul. Till ett bra pris. Kan inte bli så mycket bättre?!

veckans stiltips – inneskor på kontoret

& Other Stories

 

Krokoskinn är ju också väldigt fint, de här mulesen med fyrkantig tå, har en slingback, vilket kanske känns konstigt att ha strumpor i, men jag tycker – återigen, med en tunn svart, att det går. Ännu finare kanske sedan, barfota till våren. De finns också med stängd häl, om det passar bättre, fast då inte i kroko. Kanske fint med båda?

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Arket

Arket har annars en ballerina, som påminner lite om de Pheobe Philo gjorde för Celine, men minst lika fina.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Där Massimo Duttis ballerina är lite mer klassisk, fransk.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

ATP Atelier

Lite mer maskulint är det ju med loafers, och som kontrast till de loafers med grov sula som går att ha utomhus nu, finns det ju dessa lite slimmade, som passar bra inomhus. Så fina, från ATP Atelier.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

Vagabond

Eller som dessa, från Vagabond.

veckans stiltips – inneskor på kontoret

När jag nu skriver detta, tänker jag återigen på att jag inte länkar med spons till de produkter jag rekommenderar. Tydligen nämndes jag i en diskussion på Trendenser som inte länkades till mig, så jag såg det inte själv, men ni uppmärksamma läsare har gjort (och troligtvis kommenterat). Tack!

Jag kommer ju från den gamla skolan, med papperstidningar, och tänker redaktionellt i de inlägg jag skriver. Sedan blir jag så glad, när jag får höra att ett förhållandevis litet smyckesföretag fick mer än 400 träffar (vilket tydligen är jättemycket) när jag skrivit om deras smycken här. Det gläder mig så. och så alla era hurra-rop, förstås.

Nästa vecka kommer det att handla om jul, men kom gärna med fler förslag på inlägg. Vill ni att jag fortsätter även med de mer personliga inläggen, eller ska det mer vara styling och tips?

Men – först helg.

Trevlig helg!

Veckans stiltips – best of budget

4 weeks ago

Jag undviker ju för det mesta att skriva om dyra märkeskläder, alltså jag pratar om Céline, Balenciaga och YSL osv. För det mesta rör jag mig i mellanklassvärlden, med svenska och ofta danska märken. Tycker att jag också alltid blandar in något lågprismärke, för jag vet ju att det är blandningen som gör det, alltså på kroppen, med kläder från olika märken.

Men – jag får ofta frågan om jag inte kan göra ett helt inlägg med bara kläder i en bättre prisklass, så här kommer ett helt inlägg med best of budget:

veckans stiltips – best of budget

Jag har byggt upp det som en garderob.

veckans stiltips – best of budget

COS

tillhör ju H&M Group, men känns lite exklusivare. Det är fina basplagg, ibland med en tvist, i bra kvalitéer. Här hittar jag dessa välsittande, snygga kostymbyxor i ull, men självklart mycket annat också. De är väldigt bra på stickat, det har jag köpt en del genom åren.

veckans stiltips – best of budget

Arket

har det väl inte undgått någon att jag älskar. Har köpt både till mig, mannen, hemmet och barnen där. Nu har de nyligen släppt en smyckeskollektion som är så fin, jag tvekade innan jag lade upp det här halsbandet, eftersom jag är rädd att det kommer sälja slut innan jag själv hinner köpa det. Men – det bjuder jag på, för det här halsbandet kommer att lyfta varje look nu till vintern.

veckans stiltips – best of budget

Gina Tricot

gör ju samarbeten ibland och det är väl de som är roligast. Nyligen släpptes en kollektion av den begåvade stylisten Hanna MW, och den här toppen i denim skulle jag gärna vilja ha. Jeansen också, för den delen, men de är redan slutsålda.

 

 

 

veckans stiltips – best of budget

Weekday

kan jag ju köpa mina jeans ifrån, de har ett brett sortiment med fina tvättar och modeller till superpriser. Den här modellen heter Ace High Wide Jeans, för det är fint med lite vidare jeansbyxor nu.

veckans stiltips – best of budget

Mango

har ju väldigt mycket fina kläder, här hittar jag fina kavajer i bra kvalitet, som denna hundtandsmönstrade, men även en svart i ull som är med i mitt collage ovan.

veckans stiltips – best of budget

Carin Wester

har ju sedan hon började sälja sina kläder på Åhléns kunnat sänka priset en tredjedel, utan att för den skull göra avkall på kvalitéer. Många klassiker finns kvar, och passformen är den samma. De här röda byxorna har jag hållit i och de har en tung kvalité som inte så många slinkiga, blanka byxor har. Fint med rött till jul, dessutom, kanske en helröd look med stickad tröja till? Finns även som kjol och klänning.

veckans stiltips – best of budget

WERA

hittar vi ju också på Åhléns, och deras kollektioner är svårslagna för den som letar efter en klassisk look på jobbet, med fina material till en billig peng. Den här koftan i ull kan bli en sådan där garderbs favorit som aldrig bli omodern, men alltid passar till allt.

veckans stiltips – best of budget

Uniqlo

släpper den 18 november en ny kollektion i samarbete med Jil Sander, och då är det nog fler än jag som kommer att hänga på låset. Förutom den här otroligt snygga täckjackan, finns det en kollektion med kläder som vi dödliga aldrig skulle kunna köpa till vanliga Jil Sander priser. Förutom sina samarbeten har Uniqlo baskläder för både herr, dam och barn, som håller både i pris och kvalité.

veckans stiltips – best of budget

Lindex

styrka ligger ju deras underkläder, här hittar du både passform och kvalitéer till ett bra pris. Eller de har ju förstås fler styrkor, men få gör så bra underkläder som de gör.

veckans stiltips – best of budget

zara

är ju väldigt trendkänsliga, ibland hittar jag saker på Zara, och då vet jag att det är trendigt. De är väldigt bra på skor, jag som gillar äkta skinn, hittar ofta bra skor på Zara, men även för den som inte vill bära läder, finns det många modeller. Just nu är jag sugen på ett par klassiska ridstövlar, i stil med dessa.

veckans stiltips – best of budget

H&M

det går ju inte att prata budgetmode utan att nämna H&M. De var kanske först ut, och håller fortfarande fanan i topp. Ibland finns det premiumkollektioner, med lite extra bra kvalitéer till ett bra pris, som denna kappa, i kashmirmix.

veckans stiltips – best of budget

& Other Stories

sist, men inte minst. Stories känns ungt och flörtigt, här hittar man det där parisiska modet som är lite extra kvinnligt. Men också väldigt trendkänsligt. Kommer ni ihåg UGGs storhetstid, när Kate Moss hade dem och vi alla bara MÅSTE ha dem. Lite så tror jag att det kommer att bli med dessa vinterboots, eller så är det bara de riktigt coola som vågar sig på. Men, de är ju praktiska också. Jag tror på de här, tillsammans med täckjackan från Uniqlo, sen är ni coolast i lekparken. Men även till klänning, i äkta Cecilie Bahnsen anda.

Packing lightly

1 month ago

Vi satte oss i bilen så fort barnen slutat skolan på fredagen innan höstlovet, och körde ner så fort vi kunde till vårt landställe. Bilen var fylld med hissgardiner jag låtit sy upp i Stockholm, lampor, några tavlor och lite annat som en kudde eller två.  Kom fram nästan vid midnatt, men kunde då gå in i ett varmt hus, vi har nämligen i samband med renoveringen installerat nya element med värme som vi kan reglera på distans med en app. Höjden av lyx, om du frågar mig.

packing lightly

Efter att ha sovit som små prinsar och prinsessor gick vi sedan upp på morgonen, och in i det “gamla huset”, där det hade börjat bli lite varmare, då vi satte på de elementen manuellt innan vi gick och lade oss i vårt varma high-tech hus. Och nu kunde vi för första gången se hur fint det renoverade huset blivit med sin nya fasad och utebelysning, som ett helt nybyggt hus.

packing lightly

Nu, när vi får se hur lyckad renoveringen blivit, är vi ju sugna på att ta tag i nästa hus och göra samma sak, men vår byggare Kristofer har fullt upp just nu så det kommer att dröja lite. Kanske lika bra det, så vi verkligen hinner tänka och gå igenom vad vi vill göra. De gamla furugolven har vi iallafall bestämt att vi inte ska röra. Enligt Kristofer vill hans kunder att deras golv ska se ut som våra, och det går inte att få till (om man inte är beredd att vänta en sådär 60-70 år). Nya golv går alltid att göra, men gamla golv går inte att få till lika lätt.

packing lightly

Köket har vi inte renoverat utan låtit vara i sitt originalskick, vi målade ju själva om det förra sommaren, lucka för lucka ute i garaget, och sedan har vi ju satt in nya vitvaror, det får räcka för nu.

packing lightly

Ute i det “nygamla huset” var vi tvungna att lägga in nya golv, eftersom det var plastmattor överallt och under det gamla brädgolv, men vi valde att lägga in furugolv som förhoppningsvis kommer att åldras vackert. Jag var mycket nöjd med mina nattygsbord som jag inte sett irl utan budat hem från Bukowskis och sedan budat till huset från Malmö. Och lampan som jag nu tagit med från Stockholm passade också perfekt, likaså hissgardinerna i tvättad linne.

packing lightly

Under sommaren hade jag bara ett tyg som hängde framför fönstret, nu bytte vi även ut denna mot en hissgardin.

packing lightly

I hallen utanför alla sovrum står rottingsoffan vi köpt antikt, och rottingskärmen jag hittade i ett garage på Roslagsgatan i somras.

packing lightly

och i ett av gästrummen står gungstolen i rotting jag köpte på Cathy Nordströms loppis, tillsammans med rottingspegeln och lampfoten från Rörstrand som vi också köpte antikt i somras. Byrån stod i huset sen innan renoveringen, och kommer nog från Andreas mormor & morfars hus i Skara.

packing lightly

Det gick ganska mycket tid till att sätta upp gardiner, och skruva ihop de garderober vi köpt till pojkarnas rum, och plötsligt var det tisdag och vi skulle åka till Köpenhamn.

packing lightly

Vi var ju som snabbast i Köpenhamn i somras, för att jag ville se Karin Mamma Anderssons utställning på Louisiana. Då stannade vi till kvällen och åt middag på Spaghetterian, innan vi körde hem och sov i våra sängar samma kväll.

packing lightly

Nu hade jag bokat två små rum på SP34, ett till oss och ett till pojkarna, så att vi skulle kunna njuta av staden lite längre. När man har lite bråttom, som jag hade här, fick det bli en bild med Andreas sittande på sängen.

packing lightly
packing lightly

Vi började med lunch på finaste Beau Marché.

packing lightly

Där gick vi även in i själva butiken, blir alltid så inspirerad där.

packing lightly

Till exempel drogs mina ögon till dessa vackra glas-underlägg men jag tyckte just då att 388 Dkr för 4 st var för mycket och köpte dem inte. Nu ångrar jag mig förstås…

packing lightly

Vidare till Hay-huset, där det redan var julskyltning.

packing lightly

och sol. Jag fingrade ett tag på de ornamenterade ljusen där i fönstret, men det blev inget köp det heller.

packing lightly

Gick runt på Illums Bolighus och inspirerades av danska möbler.

packing lightly

På kvällen hade jag bokat bord på ganska nyöppnade Esmée.

packing lightly

Det var jättegott och jättedyrt och om jag ska vara ärlig så föredrar jag lite mer avslappnade restauranger, där man blir överraskad av den goda maten istället för att förvänta sig den när det kostar så mycket.

packing lightly

Men vi passade på och unnade oss och försökte att inte räkna om danska kronan i svenska när notan kom, för vi var ju i Köpenhamn för att ha trevligt och umgås med varandra. vilket vi gjorde.

packing lightly

Resten av veckan i Torekov ägnade vi oss åt övernattande gäster, skruva upp fler gardiner, bära in utemöbler som stått kvar sedan i somras, lägga 1 000-bitars pussel och plötsligt, alldeles för snabbt, var veckan slut, och vi var tvungna att åka hem igen.

Här hemma i Stockholm blir det ett stort projekt i lägenheten denna vecka, då en platsbyggd bokhylla i arbetsrummet ska monteras.

Vi hörs efter det, med veckans stiltips!

Veckans stiltips – dress up

1 month ago

veckans stiltips – dress up

Bild från Pinterest

Det märks att restriktionerna har släppt för det är fler och fler av er som hör av er och efterfrågar lite finare kläder, som passar till middagar, både hemma och ute. Och lite mer festliga sammanhang.

Vad härligt!

veckans stiltips – dress up

Bild från Pinterest

Själv rör jag mig ju minimalt mellan arbetskläder och festligare kläder, och byter kanske skor och lägger till en accessoar istället för att byta om helt.

Jag brukar också föreställa mig vilket scenario som möter mig. Är det en middag på restaurang, kommer mitt sällskap att se mest min överdel, så då lägger jag krutet där, antingen med en lite finare blus, eller ett smycke som får vara huvudperson.

Är det hemma-hos middag, kanske jag tar av mig skorna, och då måste resten av min look klara av att vara i strumplästen. Man bör ju ta seden dit man kommer, och följa sin värds regler, kanske inte kliva rakt in med sina skor utifrån gatan, hur kontinental man än försöker vara. Innerskor är ju ett alternativ, men lämna även de allra högsta klackarna hemma, värden kanske ömmar för sina golv (iallafall gör jag det).

Är det fest där man står, ja, då är ju klänning och kjol kul, eftersom det syns bäst då.

 

veckans stiltips – dress up

Bild från Pinterest

Plagg som har lite glans brukar också klassas som lite festligare, så det är ju ett enkelt grepp att ha en kjol, blus eller byxa i siden eller viskos som ger ett lite lyxigare intryck.

Ni har ju redan en hel del plagg i garderoben som kanske används på kontoret på dagarna, så det kanske räcker med att addera ett av de plagg som jag tänker föreslå här nedan för en enklare partykänlsa:

veckans stiltips – dress up

Tiger of Sweden

Kavaj

Vid det här laget vet ni att kavaj är ett av mina favoritplagg, och den fungerar ju till allt.  Men se denna dröm från Tiger of Sweden, med blanka slag och slitsarna på ärmen – hur fint som helst, och ett litet annat grepp på kavaj vilket gör att den känns mer fest än kontor. Det finns en fin kostymbyxa till också, och den här kavajen ligger definitvit på min önskelista iallafall.

veckans stiltips – dress up

Totême

 Finare blus

En lite finare blus kan man ju nästan ha jeans till, och ändå se lite uppklädd ut. Den här fina blusen från Totême är sådär casual elegant, som gör att man inte är vare sig för uppklädd, eller nerklädd.

 

veckans stiltips – dress up

Stylein

En finare tröja

som den här från Stylein, känns ju genast lite uppklätt. Tänk dig den med ett fint halsband som landar vid nyckelbenet, antingen i pärlor, eller en fin kedja i guld eller silver till.

veckans stiltips – dress up

The Frankie Shop

En finare skjorta

som den här från Esse Studios (behöver ju inte vara så uppknäppt som här) är ett mellanting mellan skjorta och blus med sina puffärmar, men ändå med krage. Finns på The Frankie Shop

veckans stiltips – dress up

by Malina

En finare jacka/ blus

Den här toppen från By Malina är så mycket fest i sig själv att den kan bäras till vit t-shirt och blåjeans (fast då skulle jag ha en lite finare sko till, som en klassisk ballerina) så är du redo för middagen på restaurang direkt efter jobbet. Den finns också i fler färger och material.

veckans stiltips – dress up

COS

Om man som jag gillar att ha enkla t-shirts eller tunnstickat polo under kavajen, är det ju som sagt superfint med en länk, som inte är för lång, runt halsen. Just de här kommer från COS, likaså polotröjan.

veckans stiltips – dress up

Arket

Ett set

Nu kommer vi till en annan av mina favoriter – pyjamasen. Den här fina pyjamasskjortan har jag precis köpt, för jag vet att jag kan ha den till nästan vad som helst (helst som set med byxan till) och känna mig lite finare. Ni hittar dem förstås på pyjamasavdelningen på Arket.

veckans stiltips – dress up

Lindex

Ni var många som hörde av sig när jag lade upp den här bilden från Lindex pressdag förra veckan. Den här “pyjamasen” tillhör Lindex lite mer exklusiva kollektion, är i siden och kommer online v. 46.

veckans stiltips – dress up

By Malene Birger

Ett annat fint sätt att bära set, är ju lång klänning och byxa i samma material. Ingen bemästrar det så bra som By Malene Birger, och den här plisserade drömmen är också på min önskelista. Precis som med pyjamasen, så kan man ju också använda klänningen och byxan var för sig, och vips har man tre hela looker att leka med. I den här serien av plisserade plagg finns det även en blus och en kjol, så det är bara att välja vad man föredrar.

veckans stiltips – dress up

Ahlvar Gallery

En kjol

Såhär på vinterhalvåret, tycker jag att det är fint att ha en ankellång kjol i satin att bära som materialkontrast till stickade tröjor, men även t-shirt, som Funda Christoffersen på en av mina första bilder i detta inlägg. Den här kjolen i sidensatin från Ahlvar Gallery är fin att ha till både kängor, och sneakers, som på bilden ovan, men blir genast uppklädd med en liten taxklack och kavaj.

veckans stiltips – dress up

Rodebjer

En klänning

Min favoritmodell på klänning är nog slip-klänningen, mest för att den aldrig blir omodern, och den är smickrande för alla kroppstyper. Föreställ er den här klänningen från Rodebjer under kavajen från Tiger och ni har en total festlook. Det fina i den här typen av klänning är ju att man kan ha en stickad tröja över, då fyller den samma funktion som kjolen ovan.

veckans stiltips – dress up

House of Dagmar

Känner man att man vill ha en klänning i ett matt material som inte känns lika festligt, är ju den stickade klänningen stor i höst. Jag älskar denna från House of Dagmar, eftersom den har fransar nedtill, och jag tror att användningsområdena för denna är oändliga, men att du alltid känner dig fin i den, både på jobb, middag och fest.

veckans stiltips – dress up

Krista Kretzchmar

Smycken

Om du som jag gillar att ha en ganska sober klädsel, så kan ju smycken vara din “piece de resistance”, alltså det som får dig att känna dig fin och uppklädd. Halsband har jag redan skrivit om, men de här magiska örhängena från svenska Krista Kretzchmar skulle ju kunna lyfta vilken outfit som helst.

veckans stiltips – dress up

Frisyr

Jag har på senare tid sett en hel del bilder i mitt flöde på denna frisyr, mycket bland de danska influensers, men också de svenska. En perfekt lösning på en dålig hårdag, att på några minuter känna sig fin och uppklädd och redo för en middag på stan.

veckans stiltips – dress up

Sania D’mina

Skor

Självklart kan man förändra en look med ett par skor, det är ni smarta nog att jag inte behöver förklara för er. Jag tycker att det är fint att om man inte är så uppklädd, låta skorna vara det, eller tvärtom. Några av de absolut finaste skorna som finns just nu är svenska Sania D’Mina, hon gör även stövletter om ni tycker att det är för kallt för bara tår.

veckans stiltips – dress up

Natalia Altewai Ohlsson, designchef för Totême

Strumpor

Jag tänker passa på att svara på en annan fråga jag har fått, angående strumpor, eftersom det som sagt börjar bli för kallt för bara anklar, är det ju verkligen aktuellt med strumpor igen. Jag tycker att det är snyggt med lite tunnare strumpor, utan att det för den skull är nylonstrumpor, till både byxa och kjol. Är man rädd för att få glappet mellan byxa och strumpslut, är det ju fint med knästrumpor. Titta på svenska Soun, där kan man prenumerera på strumppaket så att det kommer nya, lägligt till det att de gamla har fått hål. Även Swedish Stockings har ett brett urval av strumpbyxor som är fina att ha till kjol och klänning. De här skorna från Totême är ju inte heller fy skam.

Så – lycka till nu era partyanimals – och ha så roligt!

 

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se