Jul, jul, strålande jul

1 day ago

Jag hade precis tänkt att göra ett inlägg om hur mysig helgen var, att vi har kommit igång med Julen här hemma, hängt upp julstjärnan i fönstret, krans på dörren, tänt det första adventsljuset, bakat pepparkakor och druckit glögg.

Helt enkelt exakt samma sak som alla andra.

jul, jul, strålande jul

Julstjärna i fönstret

Men – är inte det knasigt? Den lilla revolutionären inom mig får återigen lust att göra helt tvärtom, istället för att följa massan. Vilket får mig att fundera på varför det är så här, varför vi älskar jul-traditioner så mycket och att göra exakt samma saker som alla andra, iallafall den kristna delen av befolkningen?

jul, jul, strålande jul

Krans på dörren

I programmet med Jenny Skavlan som jag rekommenderade i mitt förra inlägg, frågar hon en professor om varför vi så gärna vill klä oss likadant som vår bästa vän/ influensers osv. Och tydligen så går det så långt tillbaka i tiden, som till när vi var stenåldersmänniskor. Människan är ett flockdjur, och behöver flocken för att överleva. Om man hamnade utanför flocken, kunde man helt enkelt dö. Det här var iallafall professorns förklaring till att vi så gärna klär oss likadant som varandra, men det stämmer ju verkligen även in på julen.

jul, jul, strålande jul

Baka pepparkakor

Så det är nog bäst att fortsätter med julpyntet, annars kanske jag dör. Nejdå, såklart inte, men jag vill göra min lilla flock glada, så jag fortsätter för deras skull.

jul, jul, strålande jul

Julgran

Såhär såg det ut för två år sedan, när vi var nyinflyttade i lägenheten och ville vara hemma i nya lägenheten på jul. Då såg julgranen ut såhär, men i år ska vi hitta en gran som är ännu högre, om det går. I år ska allt maxas.

jul, jul, strålande jul

Så får jag väl göra en liten, knappt märkbar revolution och laga saffrans-risotto istället för att baka saffransbullar på första advent.

Mixed tape

4 days ago

Idag blir det ett blandband, lagom till helgen, med lite av varje som händer runt omkring mig, i mina egna och sparade bilder på mobilen.

mixed tape

ibland klämmer jag in mig i duschen, om så bara för att ta en bild

Jag skickade den här bilden till Julia Stridh efter att hon gjort sitt badrumsinlägg här på bloggen. Den bilden som varit hennes inspirationsbild är från vårt badrum. eller, ja, inte VÅRT badrum då, men den digitala bilden som visades för oss som var intresserade av att köpa lägenheter i vårt hus. Det här var ju en av våra målbilder, eftersom det tog 1,5 år från det att vi köpte vår lägenhet, till det att den var klar och vi kunde flytta in.

mixed tape

målbilden

Inte så långt mellan den digitala bilden och verkligheten, eller vad säger ni?

mixed tape

Det är nu två år sedan vi gick in på NK, då All Blues hade en pop-up i Ljusgården och vi bestämde oss på studs att göra avbildningar av Oscar & Hugo i en 3D scanner, som senare blev detta halsband. Så fint att de står och kramas, tycker jag, bröderna. Jag har inte halsbandet varje dag, det är lite tungt och jag är väldigt rädd om det. Men i o m att All Blues hade öppning i sin nya Flaggship-store här i Sthlm häromdagen, kändes det rätt att ta fram det.

mixed tape

Bild från ADs instagram

Jag älskar rislampor, och har alltid gjort. Har man bara en liten peng till en lampa, kan man alltid köpa en rislampa, och komma undan med det, så fint är det, tycker jag. Och de passar i alla miljöer. Just de här rislamporna på bilden är Isamo Noguchi, så de är ju lite dyrare, men vi köpte precis 2 st till pojkarnas rum från Hay, och eftersom det var lamp-rea på Nordiska Galleriet fick vi dem nästan gratis (det var iallafall vad tjejen i kassan sa. Förstår att hon tyckte det, med tanke på att de har betydligt dyrare lampor där.)

 

mixed tape

Såhär fint blev det i Hugos rum med en nya lampan. Rofyllt, liksom.

mixed tape

På ett sånt där kedjebrev på Instagram, ni vet, blev jag tillfrågad om vad jag gjorde. Eftersom jag har stängt av alla push-notiser från Intagram på min telefon (efter att ha sett The Social Dilemma) nåddes jag inte av frågan förrän 12 timmar senare, när jag öppnade min Instagram. Just då satt jag i soffan och tog en kaffe och väntade på att det skulle bli ljust ute, och funderade på om vi skulle bygga en platsbyggd bokhylla längs med hela väggen, efter att ha läst danska RUM.

mixed tape

Bild från danska RUM

 

Då skulle det ju bli något såhär.

Har inte bestämt mig än om det är en bra idé eller inte. Det står fortfarande lådor med böcker i källaren, som då skulle få plats, samtidigt som vi kanske blir av med lite av hela rymden i rummet. jag vet inte. Vad tycker ni?

mixed tape

Apropå rymd – den här magiska miljön jobbade jag i denna vecka, dessutom med det pittoreska namnet “Studio Lilla Paris”. Tänk att det finns sådana här studiolägenheter lite här och var i gamla hus runt om i staden, vi måste bara lyfta blicken och se dem. Sen, att det inte fanns någon hiss i huset, och jag var tvungen att bära upp alla kläder jag hade med mig för vad som kändes som en miljon trappor, det är en annan historia.

mixed tape

Bild från Funda Christophersens instagram

En sak till som jag borde tagit med i min önskelista till jul är ju fler sådana här borstar från Mason Pearsson. De är kända för att håret får bättre kvalité om man borstar med dem,( jag vet, visst låter det helt otroligt?!), och de kostar en mindre förmögenhet. Jag köpte min för många år sedan, så den har en hög PPU, men nu är det så att jag är den enda som äger en hårborste i den här familjen, och just nu är vi åtmindstånde tre stycken som använder den, kanske fyra. Jag önskar mig fler, gärna i olika färger, så att vi vet vems som är vems, och jag kan få ha min hårborste ifred.

mixed tape

En ska till som jag helt glömde i ett tidigare inlägg var ju pyjamasen. Hur kunde jag skriva ett helt festinlägg utan att ha med en endaste pyjamas?! Jag älskar ju pyjamasen, inte när jag sover, men när jag går på fest. Det här är ju pyjamasens Rolls Royce, från Olatz, men den är ju helt magisk att glida runt i, jag skulle absolut ha på mig den på Nyår.

mixed tape

Bild från Rosie Assoulins instagram

Annars föreställer jag mig ju att Nyårsafton kommer att se ut såhär; All dressed up but Nowhere to Go.

mixed tape

Slutligen vill jag tipsa om en bra serie på SVT Play, Jenny Skavlan klär av Modebranschen. Mina Norska läsare har säkert redan sett den, men ni som inte har sett den, borde se den. Hon är så befriande och rak och bra och det handlar ju om att inte ta mode på så stort allvar. Fast samtidigt så tar hon branschen på stort allvar, vad gäller konsumtion och att göra kläder (och skyltdockor) i lite större storlekar. Tänkvärt och sevärt på alla sätt.

Men, nu tar vi helg. Trevlig helg!

Le wishlist

1 week ago

Jag har aldrig varit särskilt “julig” av mig eller sett fram emot Julen som något speciellt härligt.

Min mamma kommer från Tyskland så när vi var små, reste vi alltid (med nattåg, ni hör ju hur romantiskt det låter?)  till “oma und opa” och firade jul där, med alla deras traditioner och mat tillsammans med mostrar och morbröder och kusiner. Det var superhärligt på alla sätt och vis, så inget negativt i det, men jag tror att det är en del av förklaringen till att när någon säger “Jullov” så vill jag genast resa bort. Gärna till Braslien. Barnen har fått något litet under huvudkudden på julafton, det går liksom inte att både ha “Jul” med allt vad det innebär och resa, det blir för dyrt.

le wishlist

bild från Pinterest

Men, i år, när vi inte kan, och heller inte vill resa, någonstans, har jag liksom förlikat mig med tanken på att vara hemma, och därför tänker jag gå ALL IN för JUL. Jag har redan hängt upp en julstjärna i fönstret och jakten på en krans att hänga på dörren är i full fart. Till helgen ska här drickas glögg och bakas pepparkakor så det står härliga till. Vi ska köpa en gran som går hela vägen upp till taket, och jag har redan läst igenom Matmarknadens julkasse och kommit fram till att jag vill äta precis allt.

Och barnen. De är så glada för att vi ska stanna hemma på jul. På kvällarna, när jag ligger hos Hugo när han ska somna, vill han att vi ska prata om Julafton, hur vi kommer att vakna tillsammans på den stora DAGEN och tassa upp och se om det kommit något paket i strumpan. Jag har nog aldrig förstått hur mycket det här betyder för honom, och får nästan lite ont i hjärtat med tanke på att vi har släpat runt honom kring halva jordklotet i någons slags tro att vi ger dem något fantastiskt. När det bara hade räckt med att vara hemma OCH FIRA JUL. Tillsammans.

Hugo har redan skickat mig sin önskelista, och den är väldigt lång… Här kommer så min.

le wishlist
 1. Jag önskar mig en lite varmare kappa än den jag har, som även ska komplettera min Old Celine som snart kommer falla i bitar om jag inte varvar den med någon annan. Den här har funnits hos Totême sedan förra året och jag har tyckt om den lika länge. Vilket gör att jag tror att jag kommer att tycka om den länge framöver också.
 2. Doftljus. Jag önskar mig doftljus, att fylla hemmet med väldoft, att tända varje dag, kanske så att det även blir en doft för barnen att minnas “oh det luktar jul”. Den här med nejlika, ylang ylang, trä och vetiver från Byredo tror jag blir perfekt.
 3. Det känns som att trenden har varit att blanda porslin, lite olika, loppisfyndade mönstrade tallrikar från Danmark, med udda koppar i keramik och uppläggningsfat från Mallorca. Jag älskar det! Själva var vi superklassiska och köpte en hel serie från Rörstrand, vilket är urvackert men kanske lite tråkigt. Jag matchar det med mina skålar och uppläggningsfat i keramik från Bissa Segerson, men jag vill blanda lite mer så eftersom jag ju även fått pröva på att dreja själv och fått blodad tand, så nu önskar jag mig en kurs hos Trollgods Keramik.
 4. Det har länge, länge stått en träplint från Dry Studios på min önskelista, så att jag kan leka museum hemma, framförallt nu när alla museer är stängda. Kanske kommer jag att ställa min egna keramik där?
le wishlist

5. “Keep it simple” stod det på den här bilden, när den damp ner i mailkorgen från Ennui Atelier. Jag lever ju redan efter den devisen, så några sådana här überminimalistiska örhängen skulle ju sitta fint. I mitt öra.

6. På min träpelare skulle jag vilja ha något, egentligen vilket som helst, konstverk av Åsa Stenerhag. Tycker att hennes keramik är så organisk och vacker. Just den här skulpturen såldes på Bukowskis tidigare i höstas, men någon annan liknande går också bra. Tack!

7. Vi har ett par ljusstakar hemma, som vi fick i bröllopspresent. De kommer från Asplund, designade av Thomas Sandell, och alla som känner till stilen förstår nog hur minimalistiska de är. jag kommer aldrig göra mig av med dem, den personen som gav oss dem, betyder mycket, så affektionsvärdet är högt. Däremot skulle  jag vilja ge dem en ny look, med ett par snirkliga ljusmanchetter från  Svenskt Tenn.

8. Slutligen önskar jag mig en ansiktsroller. Såg hela det här kittet på &Other Stories, och har egentligen ingen aning om hur man använder dem, men det känns som att jag behöver dem.

Trendspaning vår -21

1 week ago

Jag har tittat på en hel del visningar för våren 2021 och tänkte skriva lite om vad jag ser för trender till våren 2021. Eftersom vi snart närmar oss reatider, kan det ju vara roligt att veta vad som finns kvar i vår som är värt att satsa på redan nu.

Eller – egentligen har ju inte de stora internationella designerhusen haft visningar, och har man haft det, så har det varit med liten publik och stora avstånd. Kreativiteten har ju istället flödat, för att ta nya grepp, många vackra videos, Jeremy Scotts marionetter och Gucci (jag kommer till det snart)  serie små filmer i 7 avsnitt. Samtidigt har det ju varit svårt för alla designers att samla inspiration, muséer och bibliotek har varit stängda och det har inte gått att resa någonstans. Alla har fått hitta inspiration på andra sätt, istället, vilket säkert också satt sina spår i kommande kollektioner. Historiskt kommer vi säkert titta tillbaka på den här tiden och se att pandemin har påverkat oss i hur vi klär oss.

Men, jag ser ändå 5 starka trender, som även ibland går in i varandra, men jag tänkte dela in dem såhär:

trendspaning vår -21

Loewe

VOLYM

“Instead of going mini we’ve gone maxi” säger Loewes designer Jonathan Andersson i den filmen han presenterar våren med. Han pratar också om svårigheten i att hitta inspiration till vårens kollektioner under lookdown, men för att istället välja den smala vägen, har de alltså dragit i proportionerna så att allt har blivit överdrivet stort.

Översatt för oss betyder det att vi fortsättningsvis kommer att se stora puffärmar, klänningar och plagg med mycket volym.

Andra designers som också visar volym, är bl a Acne Studios.

trendspaning vår -21

Acne Studios

trendspaning vår -21

Balenciaga

OVERSIZED

STORA kavajer, STORA kappor, STORA byxor. Oversized-trenden håller i sig, och har om möjligt nästan blivit ännu större. I vår får vi verkligen titta på herravdelningen för att kläderna ska vara tillräckligt stora.

Till skillnad mot voylmtrenden, som är ganska mjuk och rund och kvinnlig, känns oversized-trenden ganska maskulin i lager på lager med stora plagg. För er som ännu inte köpt en oversized kavaj och stora gubb-byxor vid det här laget, ni vet vad ni ska spana efter på reorna.

Andra märker som också har Oversized är bl a The Rowe

trendspaning vår -21

The Row

trendspaning vår -21

céline 

SPORT

Andra inslag som syns är de sportiga attributen. Randiga revärer på byxor, t-shirts med siffror på ryggen, hoodies, neonfärger, tubsockor och sneakers. Det behöver inte vara en hel look, utan kan integreras som en accessoar. I denna trend ser jag också den starka “hemma-mys” trenden, med hoodies och mjukisbyxor i olika sköna kvalitéer, som säkert kommer att hålla i sig även i vår.

Andra exempel på märken med sport-inslag är bl a Balenciaga och Gucci

trendspaning vår -21

Gucci

trendspaning vår -21

chloe

ROMANTIK

Vad är det vi behöver i svåra tider? Jo, romantik. Spets, volanger, pastellfärger, allt detta går att hitta på vårens kollektioner. Engelska landsbygden inspirerar, Laura Ashley och Liberty prints,  stora spetskragar, kavaj till kjol, skira material. Empireskärningar men även den voluminösa siluetter stämmer ju in här.

 

Andra märken där vi också ser romantik, är bl a Loewe och Cecilie Bahnsen

trendspaning vår -21

Cecilie Bahnsen

trendspaning vår -21

Jeremy Scott

RETRO

Det finns ju två olika sorters retro, som denna skapelse från Jeremy  Scott som nästan närmar sig couture och även passar in på romantik. Hela hans marionettfilm är en blinkning mot 50-talet, både i musik och kläder.  Eller så har vi 70-talsretron i Gucci, där Alesssandro Michele frossar i vintage-känslan. Jag ser samma sandaler som min pappa hade när jag var liten. Även han hade strumpor i dem.

trendspaning vår -21

Gucci

Jag måste ändå ägna Gucci lite extra utrymme, eftersom jag blev helt golvad av de 7 filmerna filmade av Gus Van Sant i samarbete med designern Alessandro Michele.

Scenografin, modellerna, musiken och förstås kläderna. Man vet inte vem som är man eller kvinna och dialogen är lite svårbegriplig, men det spelar ingen roll, det här är magi. eller så är det ju exakt det det gör – spelar roll. Det är så vackert att jag kippar efter andan.

Se dem – de ligger på youtube! Mitt favoritavsnitt är när de är i en vintage-butik där alla kläder, skor och accessoarer kommer från Gucci, men de känns extremt trovärdigt att de är just vintage.

trendspaning vår -21

Gucci

Veckans stiltips – fest

2 weeks ago

Ja, så kom det då, festinlägget.

Ni får ta det för vad det är, kanske bara lite verklighetsflykt, eller kanske en anledning att klä upp sig ändå, även om man bara kommer att ses i små grupper. Jag tänker i alla fall klä upp mig för mina tre män därhemma, och hoppas att de klär upp sig med.

veckans stiltips – fest

I slutet av mars, när Andreas fyllde år, firade vi honom hemma, vi fyra, uppklädda till tänderna och med skaldjur och champagne. Det blev bra det med!

De plagg jag kommer att föreslå är också kläder som kommer att hålla stil i många år framöver, och kanske även användas till vardags, med en stickad tröja till?

veckans stiltips – fest
 1. Jag har ju berättat för er att jag letar efter en slinkig kjol, och såklart fanns den perfekta hos Totême. Den här skulle jag kunna använda till stickad tröja och kängor, men även såhär, med blus och högklackat till.
 2. Kavaj är ju ett plagg som alla borde ha i sin garderob, till vardags med jeans och polotröja till, och till fest, med tillhörande byxa till, eller över klänningen, nonchalant vilandes över axlarna. Det finns så många olika varianter på marknaden, så ni får prova er fram till den som passar er bäst, men den här från House of Dagmar är lite extra fin.
 3. Skor med öppen tå och hög klack, passar lika bra till byxor som till kjol och klänning. I mocka från Arket.
 4. Nootka har så fina örhängen, dessa i form av en pärla, men i silver, passar till allt, både till vardags och till fest.
veckans stiltips – fest
 1. Eftersom jag älskar blusen i samma material har jag klämt lite på denna klänning från Stylein, skillnaden, som också gör hela grejen, är v-ringningen i ryggen.
 2. Har suttit och tittat på vårmodevisningar, och hittade en helt underbar outfit från Balenciaga med enorma strassörhängen till collegetröja, vilket genast fick mig att vilja köpa ett par enorma strassörhängen, som dessa från Glitter.
 3. Eftersom de flesta kläder jag har är svarta, kan jag tänka mig att ha en accessoar som är i färg, som dessa puderrosa skor från ATP Atelier.
 4. Hela denna look från Rodebjer är så fin, med den vita blusen, som också passar till kostym, och wrap-kjolen, som även går att ha ovanpå badräkten till sommar. Men tillsammans, framförallt med örhängena och bootsen, blir det fest.
veckans stiltips – fest
 1. I Brasilien bär man ju vitt på Nyårsafton, och varför skulle inte vi kunna ha det också?! Denna vita klänning, också med en spännande rygg, från Rodebjer, skulle vara ursnygg under en kort eller hellång fuskpäls och klackar till.
 2. Som små handväskor i guld ser Blue Billies nysläppta örhängen ut, passar utmärkt till Jul & Nyår.
 3. Mitt i alltihop en kofta, men finstickad i cashmere, som går att ha över slipklänningen och till paljettkjolen och lika fin till jeans, eller över pyjamasen på julaftonsmorgon. Från Lisa Yang.
 4. Slip-klännigen, min favoritklänning. Går att ha över blus och tunnsrtickad polo, under kavaj och koftan. Jag har en från Vince som jag har använt i så många år, den här kommer från Acne Studios. Finast med ett par platta, slip-ins, tycker jag.
veckans stiltips – fest
 1. En kavaj till, eftersom både kavaj och kostym går att ha både till fest och till vardags. hela looken kommer från Acne Studios.
 2. Som en blandning mellan kvinnlig blus och herrskjorta är blusen från House of Dagmar med sin puffiga ärm och herriga krage.
 3. Min favoritform på väska just nu, och så kom COS med denna skönhet!
 4. Återigen ett sätt att sätta färg på en annars svart outfit, med scruchies i mjuka, rosa toner. & Other Stories.
 5. Snart släpper H&M årets Conscious Exclusive-kollektion, och den här fina wrap-blusen skulle jag gärna vilja ha, med det finns också flera klänningar i färg och fina kostymbyxor och statement-smycken.
veckans stiltips – fest
 1. Jag har skrivit om den här förut, men för mig är det här den perfekta klänningen, så därför kan jag inte inte ha med den när jag skriver om fest. Punkt. Från Totême.
 2. Barockpärlor är ju så vackert, dessa från Sophie by Sophie passar i mitt tycke till allt.
 3. Om ni vill känna er som att ni är med i film från Hollywood, tycker jag att den här väskan från Little Liffner vore ett perfekt köp.
 4. Så enkelt att vara festfin med lite paljetter, denna kjolen från H&M med sin slits klär upp vilken look som helst.
veckans stiltips – fest
 1. Hej finaste klänning från Ganni – som en dröm! Går också att ha med finstickad polo eller blus under.
 2. Ett par örhängen i strass till, bara för att jag tycker att det är fint. Från H&M
 3. Platta slip-ins från Flattered som är perfekta till fest, men jag har dem även till vardags när det är lite varmare ute.
 4. H&M har ju ibland lite högre kvalitéer, och då blir plaggen lite dyrare, men fortfarande överkomliga, som denna grå kjol i siden som klassar in direkt för mig som den perfekta, slinkiga kjolen.

Hoppas ni hittar något ni gillar, eller hittar inspiration som ni sedan kan ta med er när ni handlar second hand. Vestiaire Collective är ju enkelt online, och jag kan varmt rekommendera Arkivet, som finns både i Stockholm och Göteborg. Sedan, om man tycker att det är tråkigt att lägga ut pengar på festplagg, som kanske inte används så ofta, finns det ju kläder till uthyrning, bl a från It’s Re:Leased och Gemme Collective, där man också kan hyra skor och handväska.

Men först och främst – hoppas att ni får en jättefin jul och ett härligt Nyår!

Ta hand om er.

 

 

En vecka – sju outfits

2 weeks ago

Eller – egentligen stämmer inte titeln till 100%. Just nu har jag några få olika outfits som jag varierar mellan. Jag föreställer mig att ni – som har arbetsplatser att gå till (eller jobbar ni alla hemifrån nu igen?) och möter samma människor varje dag, vill variera er för den skull. Jag – som möter olika människor varje dag, kan i praktiken ha samma kläder i en hel vecka.

Såhär ser mina outfits ut som jag varierar emellan just nu:

en vecka – sju outfits

Varm, stickad cachmere-polo, Lisa Yang. Slinkig viskos-kjol från H&M (har haft den i många år nu, så den börjar bli lite sliten. Är alltså på jakt efter en ny). Boots från Flattered.

en vecka – sju outfits

Kommer ni ihåg att jag skrev om A Day’s March och deras fina kollektion? Nu har jag slagit till på detta set i ull, som jag vet att jag kommer att använda ihop, och var för sig, i många år framöver och den kompletterar min garderob. Passformen är perfekt, och sömmen på sidorna på både skjorta och byxa gör att den är lite extra speciell. Jag har en svart, tunnstickat polo under men vill helst ha en beige, camelfärgad till. Och till dessa byxor, passar det bäst med låga Véja-sneakers (fast här på bilden har jag mina tofflor på mig.)

en vecka – sju outfits

Sedan jag köpte mina boots från Flattered, har jag insett att jag känner mig finast om jag har kjol (eller tights) till, så jag har plockat fram mina sommarkjolar och bär dem nu med strumpbyxor under. För formens skull tycker jag då att det passar bättre med en jacka till, som min workwear-jacka från Totême, istället för trench. Varmaste ulltröjan över axlarna, från Mes Dames och svart polotröja från Cos under, så är looken klar. Ja, och kjolen kommer förstås från Stylein.

en vecka – sju outfits

Annars blir det ofta såhär – trench, Totême, svart polo, COS, jeans, Totême, stövletter med låg klack som går att gå i en hel dag men ändå får mig att känna mig fin, Stella McCartney.

en vecka – sju outfits

Min favorittröja från Ganni med ballongärmar har ni väl sett till leda vid det här laget, men jag älskar den och använder den fortfarande någon gång varje vecka, här i en ny look tillsammans med de nya byxorna från A Days March och Véjà-sneakers till.

Nu kommer jag att fortsätta att ha dessa looks ett tag fram över, även om jag är riktigt, riktigt sugen på att ha lite festkläder på mig. Är inte ni det också?! Skulle ni tycka att det var roligt med ett festinlägg, fastän det kanske inte kommer att bli så mycket fest framöver?

Veckans stiltips – varma jackan

3 weeks ago

Jag får så många läsarfrågor om varma jackor, det verkar som om ni fryser nu. Så här kommer lite tips. Jag har delat in dem i olika kategorier, för att vara extra tydlig:

veckans stiltips – varma jackan

bild från pinterest

Dunjackan

 Så varm och härlig att krypa in i, men kanske svår att se snygg och stylish i. Äsch, det klarar ni, med lite roliga accessoarer som en snygg handväska, coola boots och kanske ett bälte i midjan.

När jag har letat efter dunjackor på marknaden, känns det som att det finns två kategorier, modemärkens dunjackor och riktiga dunjackor för sport och fritid, som klarar kyla och väta. Så jag har delat in dem i 2 olika typer:

veckans stiltips – varma jackan

Här är de coola dunjackorna, som är supersnygga men vi vet inte riktigt om de håller för väder och vind.

1.Acne Studios

2. Rains 

3. Stand Studio

veckans stiltips – varma jackan

Här är de riktigt bra jackorna, som både är snygga och klarar av de mesta väderförhållandena och håller säkert i flera år

 1. Fjällräven
 2. Klättermusen
 3. Peak Performance x Ben Gorham
veckans stiltips – varma jackan

bild från pinterest

Quiltade kappan.

När vi tittar tillbaka på hösten -20 så tror jag att vi kommer att tänka quiltat (och då menar jag modemässigt, inte pandemi och usa-val. jag tror ni förstår…) Den quiltade kappan är så fin, och även dess lite kortare vän jackan, som kan vara ett tips till läsare som bor på lite varmare breddgrader. Känns nästan lite Brittiskt Royalt sådär, när drottningen är ute och går med sina basset-hundar. Väldigt aktuellt nu när säsong 4 av The Crown drar igång. (Och som jag just fick veta av en läsare, så är det ju hundrasen Corgi, som drottningen har, inte Basset, som jag så felaktigt skrev.)

Här kommer ett gäng fina:

veckans stiltips – varma jackan
 1. & Other Stories
 2. Rodebjer
 3. Totême
veckans stiltips – varma jackan

bild från pinterest

Dunkappan

Sedan, för de som verkligen fryser riktigt mycket, kan den hellånga dunkappan vara ett alternativ. Som en vandrande sovsäck, men fortfarande så snygg att man med rak rygg kan gå till lekparken.

veckans stiltips – varma jackan
 1. Filippa K
 2. Arket
 3. Ganni

 

veckans stiltips – varma jackan

Till slut så har vi även denna, 3-i-1-dunparkas från H&M, som alltså är två jackor som går att använda var för sig, men också tillsammans. Perfekt.

Och med det så tänkte jag ta helg.

Trevlig helg!

Min stil

3 weeks ago

En läsare här på bloggen undrade om jag inte kunde göra en “min stil”, ni vet, som de där härliga stil-intervjuerna i Styleby. Jag tycker själv att det är ett så roligt format, och älskar att läsa dem, nästan mer än modejobben. Det blir ju på riktigt när man får komma hem till folk. Jag har lånat alla frågor direkt från ett sådant reportage, och – det här var svårt – tagit alla bilder själv.

Välkommen hem till mig och min stil!

Vad fick dig att börja intressera dig för mode?

När jag var tonåring läste jag en svensk modetidning som hette CLIC. Jag bläddrade i den medan pulsen höjdes, och jag kunde inte få nog. Bilderna i den var så vackra, nästan varenda en som en tavla, för det mesta tagna av fotografen Mikael Jansson. Jag stal löpsedlar från tidningen och hade som affischer i mitt tonårsrum och började drömma om en karriär i modebranschen. Ett tag ville jag bli modetecknare, inspirerad av Mats Gustavsson och hans magiska akvareller, så jag började ta varenda kurs som fanns i modetckning, kroki och akvarellmålning.

När bestämde du dig för att bli stylist?

Det var där och då, i mitt flickrum med CLIC i mina händer, som jag bestämde mig för att bli stylist. Jag läste om ett team som alltid jobbade med fotografen, en makeupartist, en hårstylist och en stylist, och kände så starkt att jag ville vara med i den kreativa och skapande gruppen. Att skapa något tillsammans, där varje person hade sin egen, viktiga roll. Med mina teckningar i bagaget sökte jag in på Beckmans Modelinje, och sedan, eftersom CLIC inte längre fanns, som modeassistent på ELLE.

min stil

Beskriv din stil

Svart och minimalistisk. Och ganska maskulin.

Tröja, Ganni, Byxa, Acne Studios. Små sockor, H&M

Din stilinspiration?

Under åren har det alltid varit samma, starka kvinnor, som visar en självklar säkerhet i sina outfits. Caroline Bessette Kennedy, t ex, går det att titta tillbaka på, och hennes stil är så genomgående och genomtänkt att den håller än idag.

min stil

Har din stil förändrats genom åren?

Jag har nog hållit mig ganska trogen min nuvarande stil. Kan tycka att jag kanske t o m var strået vassare i början av min karriär, då jag enbart klädde mig i Martin Margiela, Ann Demeulemeester och Helmut Lang. Men, det var också en period när märkeskläder faktiskt var mer överkomliga i pris, idag är designerplagg så väldigt dyra. Sedan hade jag en färgstark period, som jag inte är så stolt över. Vet inte varför, men antagligen var modet så just då, lite LA hippiechic med färg. Jag passar verkligen inte i färg, och det var som att hitta hem när jag återgick till mina svarta kläder. Puh.

Tröja, Ganni, byxa, Acne Studios

min stil

Vem är din favoritdesigner?

Jag hade en crusch på Marcel Marongiu och älskade allt han gjorde. I hans närmaste team fanns två kvinnor, och de gjorde kläder för kvinnor. Att ha hans kläder gjorde en snygg och självsäker. På senare tid har jag älskat allt Phoebe Philo gjort för Céline och på den svenska marknaden är det väl Totême som ligger mig varmast om hjärtat.

Kuvertväska, örhängen och halsband, Old Céline

min stil

Beskriv din signaturlook

Jaha, nu var vi där igen, den där signaturlooken. Jag antar att det är maskulina kläder, som gubbbyxor och kavaj och långa rockar som är signifikant med mig. Och stort hår, mycket hår, kanske.

 

Kavaj, Zara, gubbyxor, Acne Studios, Tunnstickad polo, COS. halsband, Sophie by Sophie

min stil

Hur klär du upp dig till fest?

Trots att min signaturlook antas vara maskulin, äger jag ganska många klänningar, den lilla svarta, och jag bär kjol flera gånger i veckan. Jag tycker att det är roligt att ha en anledning till att få klä upp mig, och väljer ofta något fint även om det bara är en middag. För att inte bli allt för iögonfallande, kan jag ibland ha en fin blus, tillsammans med svarta jeans och sedan högklackat till det. Då känner jag mig trygg.

Klänning, Self Portrait, vilket det här ju också verkligen är, därav lite oskarp…

min stil

Smycken du alltid har på dig?

Jag har alltid min klocka, min kedjering och min vigselring. Eller, egentligen är det inte min vigselring, utan den ring jag fick av Andreas när vi varit gifta i 10 år. Min vigselring valdes i all hast, och vi tog 2 likadana, helt släta ringar och den passar väl egentligen min man bättre än mig. Därför bär jag min 10-årsring istället, jag älskar hur tunn och skir den är. sedan har jag alltid något i öronen, just nu ett par tvåsidiga creoler.

Klocka, Omega, kedjering, Hermés, ring, Sophie by Sophie. Örhängen, Ennui Atelier.

min stil

Favoritskor?

Enkelt svar – jag skulle ha på mig flip-flops året runt om jag kunde. Älskar att vara “barfota” i skor och ha olika former av sandaler.

Flip-flops, Havainanas

min stil

Vilka jeans använder du mest?

Mina absoluta favoritjeans kommer från Totême, och det har med passformen att göra. Sedan har jag några par från Weekday som jag också gillar.

Jeans från Totême, Acne Studios och Weekday

min stil

Var hittar du din inspiration?

Jag inspireras mycket av färg och form, som konst, av personer jag ser på gatan och (skäms nästan för att säga det) instagram. Förr i tiden, innan sociala medier, var modetidningar den största källan till inspiration och vi kunde inte vänta tills nästa nummer av Italienska Vouge släpptes. När tidningarna väl släpptes, lästes de från pärm till pärm, och markerades med post-it lappar och hundöron. Jag saknar den tiden.

min stil

Berätta om ditt bästa köp

Ett av mina bästa köp är en kappa från Old Céline, som jag hittade på 70% rea. Det är flera år sedan jag köpt den, men varje år tar jag fram den igen och den är lika fin.

Kappa, Old Céline

min stil

Ditt bästa stilråd

Köp inget som du inte älskar och tror att du kommer att ha i flera år.

Pyjamas från Stella McCartney som jag har haft i flera år och brukar ha till fest.

min stil

Vilket är ditt mest använda plagg?

Just nu måste det ju vara min stickade polotröja i cashmere. Måste nästan hejda mig så att jag inte har den varje dag. Polotröjor över lag är ju något jag verkligen tycker om, även den lilla tunnstickade i ull som jag har under nästan allt så här års.

Polotröja i Cashmere, Lisa Yang

min stil

Vad köpte du senast?

Ett par kängor från Flattered. Älskar när man köper en sak, som gör att hela garderoben känns ny igen.

min stil

Vad är ditt nästa köp?

Jag vill ha en riktigt krispig, vit skjorta och har spanat in en som jag vill ha.

Vit skjorta (som jag lånat från maken) Our Legacy, Tunnstickad polo, COS, kjol, H&M, strumpbyxor, Wolford


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/content-parts/images.php on line 3

Något du aldrig skulle ha på dig?

Något som inte är välsittande på mig. Passform är en av de viktigaste sakerna vad gäller kläder för mig, om de inte sitter bra, så får det vara. Och jag försöker undvika kläder i syntetmaterial.

min stil

Något du saknar i din garderob?

Ja, det skulle väl vara den där vita skjortan, då. Och en ny, lite längre, fast slinkig kjol, gärna i svart eller brunt.

min stil

Har du någon favoritväska?

Min Loewe Puzzlebag. Har haft den varje dag i snart 2 år och tröttnar aldrig.

min stil

Vad använder du för skönhetsprodukter?

 Jag har än så länge inte låtit någon nål eller kniv komma i närheten av mitt ansikte, inte ens dermapen, och går sällan på ansiktsbehandlingar. Däremot är jag noga med vad jag använder för produkter hemma. Jag har ju upptäckt Exuviance och är beroende av vissa av deras produkter, som padsen, som jag inte kan vara utan. Jag är noga med rengöring och har olika produkter på dagen och på kvällen och använder särskilda produkter runt ögonen som jag inte har på den övriga huden. Jag använder retinol ibland och lägger en ansiktsmask då och då för att återfukta huden. Andra märken jag gillar är Verso och Beauté Pacifique.

min stil

Har du någon signaturdoft?

Jag har nu under några år använt Santal33 från Le Labo och vill gärna att folk kopplar den doften till mig.

Bästa skönhetstips?

Sträck på ryggen, allt blir så mycket finare med en bra hållning. Det gäller även för mig.

åtta saker om mig

4 weeks ago

Jag fick en fråga av Julia Brukroken på instagram där hon ville veta 8 saker om mig. Kanske är det 8 saker ni inte visste om mig, så jag svarar här på bloggen istället. Jag har ju blivit inspirerad av Julia och hennes 8 saker, som var väldigt personliga, så det här blev ganska personligt det med. Tänkte att vi kunde vara skönt med en liten paus i valvakan med något helt annat.

åtta saker om mig

Ett av mina första jobb (om man inte räknar med att jag jobbat som barnflicka i Paris) var som ridå-dragare på Operan. Det var en helt fantastisk tjänst, där jag, under ledning, drog i en spak så att den stora ridån drogs upp, sedan var jag ledig till dess att det var paus, och ridån skulle ner. Det kunde vara lite intensivt under applådtack, då ridån går upp och ner flera gånger, annars hade jag en hel del tid att se alla fantastiska föreställningar, baletter och operor, som gick under den här tiden.

tjänsten togs bort så småningom (de insåg väl att det var för lite jobb för en person, så ridådragandet fick skötas av någon av de andra scenarbetarna) och jag gick vidare till att bli påkläderska istället. Det kan man ju nästan säga att jag är än idag.

åtta saker om mig

Jag blev kär i Andreas första gången jag såg honom, där på lilla baren på Riche, och han i mig. Jag hade aldrig upplevt kärlek vid första ögonkastet tidigare och tiden efter minns jag som i ett töcken, som berusning. Nu har ju själva töcknet lagt sig, men fortfarande nu, många år senare, kan jag se det där som jag såg då, allra första gången.

åtta saker om mig

Det var jag som friade till Andreas.

Eller, egentligen så var det ju inget frieri, snarare en fråga som jag tyckte att vi kunde prata om. Vi skulle ju resa till Italien den sommaren, så varför inte också passa på att gifta oss i Rom samtidigt?! Det var så tydligt att Andreas blev så besvärad i den sekunden jag frågade honom, vi hade ju aldrig pratat om giftermål innan dess. Jag blev dock inte alls orolig över det, eftersom jag var så bergsäker på hans kärlek. Vad jag inte visste då, var att han hade planerat att fria till mig den sommaren, på heden, nedanför vårt hus i Torekov. Men – jag hade inte tid att vänta på något förlovning, så två månader senare sa jag “ja” till honom i Rom, med bara de 25 närmaste familj och vänner omkring oss.

Bästa beslut jag tagit.

åtta saker om mig

När Hugo föddes, gick allting väldigt fort. Det står 5 minuter i journalen, men det är säkert en underdrift. Från det att vattnet gick hemma, och värkarna drog igång, tog det en timme tills han kom ut, exakt på dagen han var beräknad. Han höll på att komma i taxin, men jag knep ihop, och lyckades faktiskt gå den sista biten från taxin till dörren på BB. Tänk vad stark kvinnokroppen är ändå! När dörren öppnades skrek jag “den kommer nu” (vi har aldrig tagit reda på kön innan).  Två krystningar senare var han ute, och vi skrattade för att det gick så fort. Jag kan ju lugnt påstå att jag inte skrattade under Oscars förlossning.

Både Oscars 9-timmarsförlossning och Hugos 5-minutare är de starkaste upplevelserna jag har haft i mitt liv, inget slår det.

åtta saker om mig

Jag gick också på Adolf Fredriks musikskola när jag var liten, och närde förstås en dröm om att något av mina barn skulle gå där, så lyckan var stor när Oscar klarade intagningsprovet. Sedan har det ju visat sig att Oscar är så otroligt mycket mer musikalisk än jag någonsin var. Men det händer ibland att vi sjunger tillsammans och då sjunger jag så högt jag kan och låtsas att jag är Beyoncé eller Adele…

åtta saker om mig

Anna och jag har gått i samma skola sedan vi var 10 år gamla, men blev bästa vänner när vi var 16 år och är det än idag. Våra barn är inte döpta, men Anna är “gudmor” åt både Oscar och Hugo, och om något skulle hända mig är hon den som känner mig bäst från tiden innan jag träffade Andreas, och skulle kunna berätta allt för dem om mig, och göra bilden rättvis. För ingen känner mig som hon.

åtta saker om mig

Det var när jag fick veta att Andreas familj hade ett landställe i Torekov som jag ville gifta mig med honom. Närå, jag skoja bara, såklart inte.

Men, när jag kom till Torekov för första gången blev jag helt förälskad i platsen, naturen, havet och huset. Jag längtar så mycket efter att resa nu, till alla platser på jorden som jag älskar, Rio de Janeiro, Paris och Toscana, men Torekov kommer alltid att vara min favoritplats. Jag drömmer om att vi så småningom flyttar dit, när barnen är stora och vi inte behöver jobba så mycket längre, och bor där året runt, kanske med en liten övernattningslägenhet i Stockholm. Men då måste vi verkligen höja standarden lite, från sommarhus till året runt-boende, något vi försiktigt jobbar på, får se om det går.

åtta saker om mig

Mitt absolut bästa partytrick är nog att jag kan vifta på öronen, eller, för att vara helt ärlig, så bara ett av öronen. Men jag är superstolt över det, så nästa gång vi träffas, får ni gärna fråga om det, så ska jag visa er!

Favoritplats

1 month ago

Vi for ner till vårt landställe.

När vi kom fram visade det sig att vi fått besök. – av möss. Antagligen för att vi öppnat upp nya hål i köket på grund av renoveringen i somras.

Favoritplats

Och när vi målade om, rev vi även ut all belysning under skåpen, något vi inte behövde bekymra oss om i somras, när det var ljust nästan jämt, men nu märktes avsevärt i den här mörka årstiden. Var tvungen att tända ljus för att kunna laga mat första kvällen. Fint & mysigt ändå.

Favoritplats

Älskar ju att vara här, oavsett årstid, och vi har täppt igen hål och satt upp ny belysning.

Vi har också haft byggmöte med arkitekt som ska hjälpa oss i vår varsamma renovering av vårt hus.

Favoritplats

Jag har också träffat vänner, som Elin (Renck). En av anledningarna till att jag tycker så mycket om att blogga här, förutom ni fina läsare förstås, är att jag har fått nya vänner. När Elin såg att jag också har landställe i Torekov, förslog hon att vi skulle ses och det gjorde vi. Då hade hon två barn och ett i magen, nu har hon fyra.

 Det fina med Elin, är att när vi ses, även om det har gått lång tid sedan sist, är det som att vi fortsätter på den mening vi sist avslutat. Och sedan pratar vi i munnen på varandra tills det är dags att skiljas åt igen. Det är fint.

Elin bor för tillfället i Torekov med sin familj och hon älskar det. Jag kan förstå varför.

Favoritplats

Det finns så många vackra platser här nere att besöka, som Norrvikens Trädgårdar.

Favoritplats

Jag blir aldrig besviken på deras mat.

Favoritplats

Allt är vackert i Norrvikens Trädgårdar, t o m tuppen är helsvart (helt i min smak).

Favoritplats

Förutom att umgås med vänner vi har härnere, så umgås vi ju också med varandra på ett annat sätt än i stan. Vi spelar spel (och låter minstingen vinna för familjefridens skull)

Favoritplats

Och idag glaserade vi den keramik som vi drejade i somras. Slutresultatet får vi se i påsk – nästa gång vi är här. Om vi inte åker ner till jul, något vi inte prövat förut, men som jag skulle tycka vore underbart att göra.

För den här platsen är min absoluta favoritplats, för vad den gör för mig och min familj. Med musbajs, och allt…

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se