Veckans stiltips – konst

4 hours ago

Idag är det äntligen dags att jag börjar svara på era frågor igen. Jag har alla sparade och inte glömt bort er, men eftersom ämnena är så olika, så svara jag på en åt gången.

Den här måste jag börja med:

Veckans stiltips – Konst
Veckans stiltips – Konst

Jag har en vän som jag delade lägenhet med när jag flyttade hemifrån och hon studerade konstvetenskap på universitetet. Hon, som alltså är kunnigare än jag, brukade säga  till mig att konst är som vin – antingen så gillar man det – eller inte. Ibland har jag erbjudits dyra, fina viner och alla runt bordet har ”åh-at” och ”oh-at” och jag har liksom ”ja, det här var ju gott, men faktiskt lika gott som det där enkla vinet vi drack igår”.

Veckans stiltips – Konst

På samma sätt behöver ju dyr konst inte på något sätt vara bättre än den som är lite mer överkomlig. Huvudsaken är vad du tycker.

Men hur vet man då vad man tycker?

Veckans stiltips – Konst

Bild från vår gamla lägenhet

Jag jobbar ju som stylist, så är det något jag är, och måste vara, är säker på min smak. Så för mig har konst varit lätt, jag ser direkt vad jag gillar, och vad jag inte gillar.

Jag tycker om form, gärna abstrakt och gärna en färgskala som jag tycker om. Det brukar vara en ganska naturnära färgskala.

Veckans stiltips – Konst

Men om man inte vet vad man tycker om? Jag antar att det går att öva upp, precis som med allt. Mata hjärnan med konst (och gommen med vin…. Nej, jag skojade förstås) så blir bildseendet mer självklart. Nu går det ju inte att gå på museum, men annars är ju det genialiskt. Moderna Muséet har en permanent utställning med bara nutidskonst, dvs 1900-tal och framåt, och de har delat in rummen i olika tidsepoker. Då kan man få en känsla om vad som tilltalar en.

Veckans stiltips – Konst

Sen finns nästa aspekt – att samla. Vissa stora konsthandlare kanske inte köper konst för att den tilltalar dem, utan för att den har ett värde – och kanske också kommer att öka i värde. Som den Picasso-målningen som såldes på Christies för 160 miljoner dollar, kanske inte kommer att hänga på en vägg i någons hem, utan antagligen bara vara ett värdefullt objekt som ligger i tryckt förvar i kassaskåpet.

Veckans stiltips – Konst

Jag köpte som 25-åring mitt första ”riktiga” konstverk av en ganska okänd konstnär, Spencer Finch. Jag cyklade förbi ett galleri på Karlavägen och det var vernissage och han var där själv, och jag pekade på ett av konstverken och sa ”jag tar den”.

Priset var högt för en 25-åring, men hade varit inte varit dyrt idag.

Några år senare ringde galleristen till mig och undrade om jag hade kvar verket. Han ville köpa tillbaka det, men lägga en nolla på priset. ”Glöm det” sa jag. ”Jag gillar min tavla och vill behålla den”. Även om den alltså har ökat i värde, vilket är roligt, så är det inte därför jag köpte den.

Veckans stiltips – Konst

Ett konstverk behöver ju inte bara vara en målning, eller ett fotografi, utan kan ju också vara en skulptur, liten som stor. Bara man gillar formen och färgen, så blir det ett fint komplement och variation till tavlorna som hänger på väggarna.

Veckans stiltips – Konst

En annan fördel som jag har haft i mitt , och senare vårt konstsamlande är ju förstås att Andreas tycker om samma som jag, och jag samma som han. Jag bestämmer vad vi ska ha, och han betalar (eller förstås inte riktigt så, men ok nästan).

Sedan kan ju den personliga aspekten också spela roll, vem är konstnären, vad betyder hen för dig? Finns det en historia bakom konstverket som gör att du kommer att älska det hela livet?

Veckans stiltips – Konst

Det är svårt att inte bli högtravande när man pratar om konst, men tänk igen då på vinet, som inte behöver vara dyrt, så länge du tycker att det är gott. Planscher är också konst, fint att hitta second hand eller på loppis så att de har lite patina, och sätt dem i en fin ram. Barnens teckningar, inte alla förstås, men den där med vackra akvarellfärger som de gjorde med en kreativ fröken på förskolan, kan också ramas in.  Eller egentagna  fotografier, som förstoras och  printas ut i pappersform .

Veckans stiltips – Konst

Det här fotografiet (som Ditte från Nordiska Galleriet tyckte vi skulle hänga på toaletten) tog en vän till oss på Copacabana i Rio, utan någon som helst avancerad kamera och bilden är helt oretuscherad. Men -vi älskar Rio, jag lånade negativet (japp, vi pratar analogt) förstorade och framkallade bilden, satte den i en ram och gav Andreas för några år sedan.
Han blev jätteglad.

Veckans stiltips – Konst

Jag tittar konstant efter ny konst. Går på gallerier för att lära mig mer och träna ögat. Min nästa tavla skulle jag gärna vilja vara en Mats Gustafsson, modeillustratören som jag hade äran att få träffa innan pandemin, vars vackra akvareller fick mig att vilja bli modetecknare, eller bara att få jobba i modets magiska värld. En av hans vackra stenar (någon hänger i en svit på Ett Hem) skulle jag också tycka passade i mitt hem. Ni ser ju själva hur fint det skulle bli?!

Välj konst för att du älskar den, då kommer du antagligen älska den länge!

Nu tar vi helg.

Trevlig Helg!

Tre bröllop och en begravning

1 day ago

Tre bröllop och en begravning

Nu har vi flyttat in i vår tillfälliga lägenhet.

Och trots att vi har fått all hjälp som går, blir det ju en hel del jobb iallafall. Lägenheten är helt ny, helt oanvänd innan oss, och den ska säljas efter att vi bott här så här får inte spikas i några väggar, så vi har inte tagit med någon konst. Gardiner & taklampor hade inte fungerat heller, då takhöjden är lägre än vår och eftersom den här lägenheten är mindre än vår, har vi inte heller tagit med alla möbler. Det betyder att jag under i stort sett hela flytten har stått och pekat med hela handen och skrikit ”magasin” och ”Norra Tornen”. Hur jobbigt som helst för alla inblandade.

Tre bröllop och en begravning

Med oss har vi de möbler och porslin som vi använder och behöver. Det tog mig ändå en hel dag att packa upp alla saker och ställa möbler på rätt plats och på kvällen när pojkarna kom hem kunde vi äta middag och sova i våra egna sängar.

Tre bröllop och en begravning

Vår möbler passar bra in i den nya lägenheten, ganska roligt faktiskt. Först bodde vi i funkis, sedan sekelskifte,och nu, nybyggnation, och överallt känns våra möbler som hemma.

Tre bröllop och en begravning

Nästa dag var det begravning.

Vi mötte Andreas syskon, deras respektive och barn utanför kapellet och kramades, ett beslut vi visste inte stämmer med några som helst restriktioner, men något vi alla behövde. Sedan hölls det en liten, men intim ceremoni, där det målades upp en sådan fin bild av min svärfar, mannen som har uppfostrat min man, och gjort honom till den fina person han är.

Och så sjöng Oscar. Då bröt vi alla ihop. Känslorna har suttit utanpå huden den senaste tiden, och när han sjöng ”Så skimrande var aldrig havet” acappella, gick det inte att hålla tillbaka tårarna mer.

Tre bröllop och en begravning

Finklädd Hugo

Efteråt tog vi alla en stund tillsammans och  pratade om minnen av en saknad. Oscar fick frågan om han sjungit på någon begravning förut, och det har han ju inte. Bara på bröllop, tre stycken, närmare bestämt.

Tre bröllop och en begravning

kofta & kjol, Marville  Road. Boots, Flattered. 

Jo, just det. Nu har vi inte heller kunnat sätta upp speglar på väggarna, det får liksom räcka med badrumsspegeln för att se om en är någorlunda ok. Eller, passa på att göra en helfigurs-selfie när vi är på Teaterbaren, som här.

Tre bröllop och en begravning

Men imorgon sitter jag här och svarar på era läsarfrågor, jag har några roliga att ta tag i.

Kram

Moving on

1 week ago

På måndag går flyttlasset.

moving on

Bild från Oscar Properties

Ni är många som har hört av er och berättat att Vasastaden är en härlig stadsdel och att vi kommer att trivas där.

Missförstå mig rätt – jag är inte en sådan Östermalmssnobb att jag inte kan tänka mig att lämna min stadsdel. Jag älskar Vasastaden, har själv bott där de sista åren jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar, som fortfarande bor kvar där. Oscar går i skola i Vasastaden, och kommer nu att få närmare till skolan. Så egentligen kvarstår bara 2 problem. Det är jobbigt att flytta, alltså inte till Vasastan, utan den fysiska flytten, speciellt två gånger under loppet av 4-6 veckor, med allt vad det innebär att packa ner ett helt hem och packa upp det igen. Och Hugo, som går i skola 10 minuters gångpromenad från oss, som precis har börjat gå själv till och från skola, måste nu på något annat sätt ta sig till och från skolan varje dag. Antagligen med hjälp av oss, för han är inte riktigt stor nog att åka kommunalt själv, särskilt inte om han måste byta färdmedel någonstans på vägen. Men det löser sig det med.

moving on

Bild från Oscar Properties

Lägenheten vi flyttar till är mindre än vår idag, vilket innebär att barnen får dela rum igen, men det gör de så gärna. De kommer även att få det finaste rummet. Jag kommer också att få ett litet arbetsrum, eftersom jag jobbar hemifrån, där jag fortfarande kan ha alla kläder jag lånar inför fotograferingar.

moving on

Bild från Oscar Properies

Vi kommer att få flera terasser, vilka vi kanske inte kommer ha glädje av januari-februari. Men ändå.

I huset, alltså Norra Tornen, finns det också ett gym & en biosalong, som man kan låna. Så förvänta er att jag kommer att vara supervältränad när vi flyttar hem igen och alla våra lottade filmer vi börjat titta på, kan numera intas med popcorn framför en riktig bioskärm. Bara en sån sak!

Och Hagaparken ligger precis runt hörnet, där jag ser fram emot att gå många, långa promenader.

moving on

Bild från Oscar Properties

Så att visst kommer det att bli bra det här.

Vi hörs nästa vecka efter flytten!

Trevlig helg!

Janus

1 week ago

Janus är namnet på en romersk Gud, vars ansikte har två sidor, ett som blickar bakåt och ett som blickar framåt. Den månaden vi är i nu, januari, har fått sitt namn efter honom. Så, januari är månaden som får oss att både se tillbaka, men också framåt.

Många har valt att blicka bakåt på det gångna året, med små årskrönikor, kanske fler än vanligt, då det har varit ett ovanligt år för oss alla. Alla är påverkade och berörda, av pandemin. Samtidigt uppfattar jag det som att alla har försökt att se något positivt i det gångna året.

Jag har överlag haft ett bra år, jag är tacksam för mitt jobb, som är roligt och stimulerande och gör att jag träffar en massa roliga människor, jag är tacksam över min familj och mina vänner, och jag är tacksam över er, fina läsare och att det här är en snäll och varm plats. Tack för alla fina kommentarer efter mitt senaste blogginlägg!

 

Janus

Vi reste ju till Torekov en vecka över Nyår och trots att vi aldrig varit där på vintern, var det helt underbart. Sista dagarna sjönk temperaturen dock och rädslan över att en propp skulle gå mitt i natten, så att vi vaknade till ett kallt hus, blev för stor, så vi vände hemåt.

Janus

Något väldigt roligt som vi gjort under det långa jullovet, är en “filmfiskedamm”. Alla i familjen har fått skriva ner en film eller två på en lapp, och sedan har vi dragit den film som får bli kvällens film. Då får ingen klaga och alla tittar på den tillsammans. Vårt enda krav har varit att den är såpass barnvänlig att alla kan se den och helst utan våld.

Vi har sett Forrest Gump, Rain Man, Amelie de Montmartre (ja, det var såklart mitt förslag. Den är på franska, så det kräver ju också att alla medlemmar i familjen kan läsa undertexten. Men även barnen tyckte om den), Titanic, Romeo & Julia, Robin Hood (ni vet den med Kevin Kostner) , den sista Star Wars filmen (igen. Det var Hugos idé, men jag ser den gärna, då Adam Driver som spelar Kilo Ren typ är det hetaste som finns, efter min egen man, förstås) och några filmer till som jag inte kommer ihåg nu.

Det har varit superroligt och lyckat och några vänner till oss ville att vi skulle göra en lista på alla filmer vi sett och även recensera dem.

Janus

Ytterligare en anledning till att vi reste tillbaka till Stockholm, var att den här gullplutten fyllde 10 år och han ville prompt vara hemma i lägenheten då. 10 år – ja jösses. Nu har jag två stycken tvåsiffriga barn. Var tog tiden vägen? Hugo är ju fortfarande min bebis och jag behandlar honom fortfarande så. Jag vet – det strider mot allt, men jag kan inte låta bli.

 

Janus

Han översköljdes av presenter med Mandalorian och Star Wars-tema, sedan var det hans dag, så efter frukost på sängen (med nybakat bröd av Oscar. Ja, jag vet. Låt oss stanna där en liten stund. Oscar har börjat baka bröd till oss. Hur härligt och underbart?!) blev det brunch på Ciccio’s, helt enligt önskelistan.

Och sedan på kvällen kom hans gudmödrar och slogs med lasersvärd medan vi åt take away från Misshumasshu. Också helt enligt önskelistan.

Janus

Men  – nu vänder vi andra Janus-ansiktet till och blickar framåt. Julen har rensats bort och vi ser fram emot ljusare tider. Granen, den enorma, magnifika granen, tog en hel dag att plocka ner, vi var tvungna att såga isär den för att överhuvudtaget få ut den genom dörren igen.

Nu tar vi ett ljupt andetag för på måndag ska hela lägenheten packas ner för den ofrivilliga flytten. Några av er har frågat varför vi måste flytta ut, och det här är den bittra sanningen: Det har visat sig att vår lägenhet saknar isolering i vissa väggar och golv. Detta har vår granne under oss märkt, om man säger så. Så vår byggherre har lovat att ordna detta fel, men det innebär alltså att alla golv och vissa väggar kommer att rivas upp för att de ska kunna göra rätt arbete. Det här är så jobbigt att jag inte ens vill tänka på det, eftersom detta är en plats som jag älskar.

Under tiden låter de oss bo i en lägenhet i Norra Tornen och eftersom vår lägenhet måste tömmas helt, tar vi helt enkelt med oss allt vi har och äger till den andra lägenheten. Det är ju fint ordnat, men inte helt okomplicerat när vi har arbete barn i skola i den här stadsdelen. Och om sanningen ska fram, så är den andra lägenheten inte så spännande, hela poängen med fönster från golv till tak är ju att bo högt upp i huset så att man får fantastisk utsikt och ingen insyn, men den lägenheten de lånar ut till oss tillfälligt ligger förstås längst ner i huset, så, ja, ni förstår.

Janus

Min tanke är dock att så fort jag har fått min arbetshörna på plats, ska jag skriva lite mer än jag hunnit med de senaste veckorna. Och då behöver jag er hjälp – kan inte ni komma med lite förslag och idéer om vad jag kan skriva om? Jag tänker att så här in i det nya året är det många som vill göra en garderobsrensning och se vad som finns att användas och vad som faktiskt har hängt där så länge, att det kan vara värt att sälja vidare. Och kanske unna er något nytt sedan…

Och självklart får ni ställa helt andra frågor som inte alls har något med kläder att göra!

Jul och sorg

3 weeks ago

Sitter i köket i vårt sommarhus med en kopp kaffe. Det är fortfarande mörkt ute och resten av familjen sover. Det har tagit mig ett tag att samla orden, men här och nu känns det rätt.

Vår jul blev inte riktigt som vi tänkt oss. Några dagar innan jul blev Andreas pappa, barnens farfar och min svärfar sjuk. Det har legat som ett tungt täcke över oss hela julen och oron har gjort att vi inte riktigt kunnat glädja oss och njuta av högtiden.

Jul och Sorg

Men det fanns ändå saker att glädjas åt – solen på Julafton

Jul och Sorg

Vi dukade fint och åt gott

Jul och Sorg

Alla fick det de hade önskat sig i julklapp

Jul och Sorg

Och vi var tillsammans.

Jul och Sorg

Men till slut släppte Andreas pappa taget och somnade in. Då släppte oron. Sedan kom sorgen.

Jag har försökt vara lyhörd för min man, och samtidigt upprätthålla hemmet och barnen i någon slags normaltillstånd. Men när vi fick beskedet, tittade vi på varandra och sa ”nu åker vi.”

Jul och Sorg

Nu åker vi till den plats där vi kan andas, koppla av och återhämta oss.

Så vi satte oss i bilen och körde ner till vårt älskade sommarhus.

Bästa beslut vi tagit.

Jul och Sorg

För även om vi aldrig har varit här den här tiden på året, så välkomnade huset oss som vanligt, och trots att två proppar redan gått så håller det oss varma . Och luften är så klar att andas och naturen och himlen är så nära.

Jul och Sorg

Och Nyårsafton kom och vi klädde upp oss för varandra.

Jul och Sorg

Och vid tolv-slaget gick vi ut och tittade på fyrverkerierna och barnen tyckte att det var den bästa Nyårsafton ever!

Jul och Sorg

Kanske inte så konstigt när vi kan få vara på den plats vi älskar mest.

Nu hämtar vi andan några dagar innan vi återvänder till Stockholm. Där väntar ju som sagt den ofrivilliga flytten på oss, vilket vi kommer att behöva all vår kraft och energi till.

God jul

1 month ago

 Tänkte titta in här bara som hastigast dan före dan och önska God Jul till er kära läsare. De gånger jag tvekar över varför jag skriver den här bloggen, är det alltid en kommentar från er som sporrar mig att fortsätta skriva. Så ett stort tack till er för all värme, pepp och fina ord – ni betyder massor för mig!

God Jul
God Jul
God Jul
God Jul
God Jul

Hoppas ni får en riktigt fin jul!

GOD JUL

La garderobe

1 month ago

Jag har fått många läsarfrågor som gäller saknad av inspiration gällande sin garderob. Att jobba hemifrån gör kanske att vi inte anstränger oss lika mycket, vi möter inga personer i festligare sammanhang, och anledningar att klä upp oss blir färre och färre. Samtidigt krymper vårt värld, vi rör oss i mindre cirklar och ser kanske inte och inspireras av andra, eller resor utomlands för nya intryck.

Detta gäller ju för mig med, så jag tänker inte dela med mig av min garderob just nu. Jag köper inga nya kläder och har knappt ens lust att köpa några kläder, samtidigt som jag känner att “jag har ingenting att sätta på mig”… Kanske ska vi bara försöka titta lite ljupare i de garderober vi redan har, för att variera oss lite? Eller så krävs det bara ett plagg, som kommer att förändra allt?

Jag ska ge mig på försöket att inspirera er.

La Garderobe

Bild från Filippa Ks instagram

Vi börjar med basen.

Jag är ju en ivrig förespråkare för basen. Min garderob betår nästan enbart av bas, för att jag är tråkig/ praktisk. Men jag tycker att alla ska ha en bas, sedan kan man ha blommiga klänningar, djurmönstrade skor, färgstarka handväskor och lurviga pälsar till. Men jag kommer till det.

Basen skulle kunna se ut såhär bestående av 10 st grunddelar

1. En eller flera kavajer i svart, brunt, grått, beige el rutigt, typ tweed i samma färgskala.

 

La Garderobe
 1. Arket
 2. A Days March
 3. House of Dagmar
La Garderobe

Bild från Pinterest

2. Välskräddad byxa i samma färgskala

3. Enklare, stickade tröjor att ha under i samma färgskala (och t-shirts)

4. Skjorta alternativt blus

La Garderobe
La Garderobe
 1. Arket
 2. A Days March
 3. House of Dagmar
 4. A Days March (den perfekta vita, krispiga skjortan, om ni frågar mig)
 5. COS
 6. Totême
La Garderobe

Bild från Pinterest

 5. Jeans i blått och svart och kanske offwhite

La Garderobe
 1. Self Cinema
 2. Jeanerica
 3. Weekday
La Garderobe

Bild från Pinterest

6. En större stickad tröja/ polo

7. Kjol alternativt klänning, om man gillar det mer (här ser jag bomull, silke, paljetter eller läder, valet är fritt.)

La Garderobe
La Garderobe
 1. Mes Dames
 2. Soft Goat
 3. The Frankie Shop (ni måste kolla hela The Frankie Shop, så mycket fina kläder, vill ha allt!)
 4. Stylein (och toppen till, tack!)
 5. Wera
 6. Stand Studio
La Garderobe

Bild från Pinterest

8. Yttterplagg

La Garderobe
 1. Studio Cut
 2. H&M
 3. BITE Studios
La Garderobe

Bild från Pinterest

9. Skor; grövre boots, nättare stövlett och sneakers

La Garderobe
La Garderobe
La Garderobe
 1. Eytys
 2. Aeydé (tack för tipset Julie!)
 3. New Balance

De här tre skomodellerna passar till alla outfits, och kan alltså varieras efter humör.

La Garderobe

Bild från Pinterest

10.  Accessoarer som handväska, smycken, skärp, mössa osv

La Garderobe

Väska från COS. Matchar stövlarna.

 

 

Med den här basen, kan man klara sig ganska långt, och variera sig ganska mycket. Om man håller det så enfärgat som möjligt, så fungerar ju alla underdelar tillsammans med alla överdelar. Här skulle vi kunna stanna nu, iallafall jag gör det, för det mesta.

Men, nu är det också lätt att lägga till färg, mönster, material. Så nu adderar vi:

La Garderobe

Ett lite färgstarkare ytterplagg. Såhär års känns det som att det enda plagg andra människor ser en i, är ytterplagg, så då kan det vara roligt att variera sig där. Djurmönstrat och färg passar bra över den neutrala basen.

 1. Baum & Pferdgarten
 2. Ganni
 3. Stand Studio
La Garderobe

Stickad väst eller pullover tycker jag är så fint nu, både över blusen/ skjortan men också över klänningen.

 1. & Other Stories
 2. Acne Studios
 3. Ganni
La Garderobe

Bild från Cecilie Bahnsen

La Garderobe

Klänning borde ju höra till basgarderoben, egentligen, nu hamnade den här. Jag tänker mig att jag har den blanka mera till fest, och den matta till vardags med en väst över och kavaj. Och kängor eller sneakers till. Min favoritlängd på både kjol och klänning är ankellångt. Jag har med flit valt två svarta klänningar, för sådan är jag, men här skulle det kunna vara rutigt, blommigt, djurmönstrat, beroende på vad man tycker om.

 1. Totême
 2. Stine Goya (här finns det fantastiska klänningar i färg och mönster också)

Om jag väljer blus istället för skjorta, skulle jag ha samma typ av ärm, som på klänningarna ovan.

La Garderobe

Bild från Pinterest

La Garderobe

En ny kategori, som också hamnar utanför basen, men som kanske kommer att vara där för evigt snart, är loungewear. De flesta märken har nu en egen avdelning där de hittas, och kan vara i stickade eller collegematerial. Jag skulle ju ha det hemma, men nu känns det som att man kommer undan med att bära det även på stan. Trenchen över, lite smycken och ett par coola sneakers, så är man ju hemma. Alltså, inte hemma, utan, ja, ni förstår. Och bara hoodien går ju att dressa upp med, kostymbyxor och stövletter till.

 1. Arket
 2. Rodebjer
 3. House of Dagmar.

Ja, faktiskt, t o m jag blev lite inspirerad och sugen på att uppdatera garderoben efter det här. Och – kom ihåg, som vanligt, det här kan vara inspiration, kanske har ni redan de här plaggen, eller så går de att hitta second hand.

Lycka till!

Le weekend

1 month ago

En händelse har påverkat hela helgen, och kommer att påverka allt framöver. Men en sak i taget.

Måste ju inleda med en bild på en väldigt väl uppklädd liten herre

le weekend

Den här lille mannen, fick möjlighet att klä ut sig till vad som helst på onsdagen, och valde då dubbelknäppt kavaj,  vit skjorta och slips (egentligen hade han också en mask av en viss fd amerikansk politiker, men den åkte av.) På torsdagen var det nobellunch i skolan, så då ville han ha samma outfit, och när det skulle vara luciafirande och jullunch på fredagen, ville han ha samma outfit igen. Så länge skjortan håller sig vit, tänkte jag, men det gjorde den.

Det roliga är ju att Andreas, som är advokat, hade på sin tidigare byrå ett krav på kavaj, skjorta av slips, 4 dagar av 5 i veckan, så när han startade eget, var det en av de första sakerna han valde bort – slipstvånget. På hans egen byrå, får man klä sig som man vill, bara man är hel och ren, liksom. Och nu väljer alltså vår son, av helt egen fri vilja, att bära just slips till skolan flera dagar. Vi har skrattat så åt det här.

le weekend

Själv måste jag ju slå ett slag för den fantastiska accessoaren scarf, och i fredags blev jag lycklig ägare till en av de finaste – från Le Scarf.  Jag, som många andra just nu, har lite garderobsångest, vi får ju inga nya intryck som inspirerar till nya outfits, och jag känner att jag har fastnat lite. Men, det här är ett så enkelt och snyggt sätt att lyfta en hel outfit.

le weekend

Le Scarf no 15.

le weekend

Intet ont anande om vad som skulle hända, var jag den som var vaken först i lördags morse, och smög upp och drack dagens första kopp kaffe under en filt i soffan. Lägenheten doftar ljuvligt nu, med utslagna hyacinter och julgran. Vi har ju gått “all-in” för jul och tänder levande ljus varje morgon, lyssnar på julmusik och tittar på julkalendern medan vi äter frukost.  Den här hösten har varit så långsam och det finns ju lite längtan efter förändring, men vi boar in oss så gott vi kan.

Det är väl just därför beskedet vi fick lite senare på lördagsförmiddagen kom som en chock.

Vi måste flytta.

le weekend

Om jag ska förenkla det hela så har det visat sig att det finns ett fel i vår lägenhet, som ska åtgärdas och under den tiden måste vi flytta ut. Det här är ett fel som vi har vetat om, men eftersom det inte berört oss direkt, har vi inte trott att det skulle göras något åt det. Det är alltså en tillfällig flytt, sedan flyttar vi hem igen.

Det positiva i det hela, om man ska försöka se det så, är att vi får bo i en lägenhet i Helix, Norra Tornen. Och det tycker ju barnen är spännande.

le weekend

Flytten sker efter jul, så vi kan ändå fortsätta med vårt julmys i lugn och ro (eller lugn och lugn, ni kan ju förstå att jag inte är lugn.)

Jag sov lite oroligt, av förklarliga själv, natten mellan lördag och söndag, men på söndagsmorgonen var det ju Lucia. Och för alla som har gått eller går i en musikskola, vet vi ju att det är den bästa tiden på hela året. Det här saknar jag nu, att få gå upp i ottan för att lyssna på de vackraste av röster som sjunger traditionsenliga jul- och luciasånger.  Så jag gjorde det näst bästa, och satte på den julmusik som går att hitta på Spotify med Adolf Fredriks musikklasser. Och grät, förstås.

Lite känslomässigt labil, helt enkelt.

Veckans stiltips – boots och bågar

1 month ago

I veckans stiltips svarar jag ju på era läsarfrågor, så gott jag kan. Nu har jag börjat få fler och fler DM på Instagram, och det är ju också härligt, men kommentera gärna här på bloggen, så svarar jag så fort jag kan.

  Denna vecka har jag två frågor som jag ska svara på, det första gällde bågar, alltså glasögonbågar. Jag har ju själv inte glasögon, eller ja, nu ljuger jag ju, för jag har börjat med läsglasögon, alltmer ofta, faktiskt. Eftersom jag egentligen inte har något synfel, utan det är mer åldersynthet, köpte jag mig ett par läsglasögon på Izipizi, och gillar dem skarpt.

veckans stiltips – boots och bågar

Mina glasögon 

 När jag gillar glasögon på andra, är det ofta svarta, ganska rejäla bågar, tänkt er kulturtant (jag ska själv bli kulturtant har jag bestämt) . Vad jag har förstått så kan du i princip ta vilka bågar som helst, solglasögon eller vanliga, och göra dem till glasögon. Även med funktionen att de blir mörka, när du går ut i solen.

veckans stiltips – boots och bågar

Bild från Pinterest

Så om du har ett par solgalsögon som du gillar, ta samma bågar med vanligt glas. som säkert Jenna Lyons har gjort. Hennes glasögon har ju blivit som hennes signum, och hon är svår att känna igen utan dem.

Här kommer några modeller jag gillar:

veckans stiltips – boots och bågar

Båda de här bågarna kommer från Céline, och båda skulle vara jättefina som glasögon. Jag har det paret längts ner, och älskar dem, har haft dem flera år nu, och tröttnar aldrig.

veckans stiltips – boots och bågar

Bild från pinterest

Men det finns ju också vanliga bågar som är fina:

veckans stiltips – boots och bågar
 1. Här är mina läsglasögon från Izipizi. De går att få i olika styrkor, om man inte har något annat synfel.
 2. Klassiska Ray Bans kan ju aldrig gå fel, lika fina som solglasögons som läsglasögon.
 3. Också fina från Saint Laurent.

veckans stiltips – boots och bågar

Bild från Pinterest

Nästa fråga gällde ju boots, boots som går att gå i hela dagarna, så bekväma, men fortfarande snygga. Som ska passa till jeans, kostymbyxan och kjol.

Här kommer några som jag tycker är snygga:

veckans stiltips – boots och bågar
 1. Khaite
 2.  Arket
veckans stiltips – boots och bågar

Bild från Pinterest

En lägre cowboyboots har börjat söka sig in bland bootsen (igen). Antagligen för att ledande märken som Bottega Veneta har visat den.

veckans stiltips – boots och bågar
 1. Bottega Veneta
 2. & Other Stories
veckans stiltips – boots och bågar

Bild från Pinterest

Jag har börjat bli sugen på boots med djurmönster (igen) som leopard, igen eller snakeskin. Väldigt fint om man bara har en hel svart outfit (som jag så ofta har) och bryta av den med mönster.

Här är några som jag tycker är fina:

 

 

veckans stiltips – boots och bågar
 1. Acne Studios
 2. Arket
veckans stiltips – boots och bågar

Bild från Pinterest

Slutligen så gillar jag ju även fortfarande denna modell på stövlett, med smalt skaft, som en så kallad “sockboot”. Passar så bra till ankelkorta jeans och byxor, men även kjol.

veckans stiltips – boots och bågar
 1. Totême
 2. COS

 

Och med detta så lämnar jag er nu och tar helg.

Trevlig helg!

Le weekend

1 month ago

Nu är det mörkt och ganska tungt, eller vad säger ni? När det inte känns som att det blir dag de få timmar det är ljust ute. Längtan efter sol är så stark nu, att jag återigen börjar drömma mig bort till Brasilien, eller var som helst där det är sol just nu. Sinnet är tungt,  så jag försöker fokusera på det som gör mig glad istället.

Le Weekend

Jag brukar ta en promenad för att syresätta hjärnan och få en chans till ljus då få timmar det är det. Då brukar jag lyssna på podd, och häromdagen lyssande jag ikapp missade avsnitt av Billgren Wood. Det tog ett tag innan poletten ramlade ner, och jag insåg att de pratade om mig och hur jag bäddar hemma.  Enligt Elsa (Billgren) har jag den “perfekta bäddningen” (och jag som egentligen bara bäddar sängen som min mamma lärt mig när jag var liten). Jag spelade upp avsnittet för min familj när de kom hem på kvällen, och vi diskuterade lite att Sofia (Wood) kommenterat att hon inte förstår sig på mig, då jag bor, i hennes tycke, en fantastisk lägenhet, som jag inte delar med mig av. Vi tycker ju att vi delar den med varandra och våra vänner och njuter varje dag av att bo som vi gör och vi har gjort ett inredningsreportage i Residence och även ett Small Talk här, på TWWP. Men, jag lade iallafall ut den här bilden på instagram, med min bäddning, för att dela med mig lite mer.

Men fint att få bli kallad “stilguru” av Elsa, det gjorde mig glad!

Le Weekend

Något annat som gjorde mig glad, var ett paket som kom med bud en kväll. I paketet, som kom från Lindex, låg en jättefin pyjamas, som jag ska ha på mig i jul, och så denna, otroligt snygga top i fuskläder. Faktum är att jag var tvungen att lukta på den, för att fusklädret kändes så äkta. Och så snygg också! Älskar att få julklappar, älskar att bli bortskämd. Och så fint att jag fick en känsla av att plaggen faktiskt var handplockade för precis mig. Tack Lindex, det gjorde mig glad!

Le Weekend

I oktober plockade jag ekollon på Djurgården. Försöker välja en ek som ser stor och ståtlig ut, så att resultatet blir extra fint. Sedan låter jag ekollonen ligga i vatten, tills de öppnar sig lite, och kanske ett litet skott letar sig ut. Då vänder jag dem upp & ner i en liten vas (det finns ekollon-vaser på Svenskt Tenn, där står det också hur man gör, det är där jag har lärt mig). Har man tur, så får den rot och sedan brukar det slingra sig en liten grön kvist upp. När jag tog den här bilden, hade jag en, nu har det öppnat sig kanske fem till, tror det kommer att bli åtta totalt. Så fint, och också något som gör mig glad så här års.

Le Weekend

Tänk att vi bor knappt tio steg från en av Stockholms mysigaste restauranger, Schmaltz. I fredags, när Andreas också jobbade hemifrån (jag gör ju det jämt, och blir så glad när han också är hemma) gick vi till Schmaltz och åt lunch. Lite variation från mina Finn Crisp-mackor och kokt ägg som går på repeat hemma nu. På Schmaltz  finns denna bagel på menyn, och den är lika god som den ser ut. Det är så mysigt att kunna gå dit och äta, och prata med Andreas och den perfekta starten på helgen. Det gjorde mig glad.

Le Weekend

Lite senare på eftermiddagen kom vår gran, som vi beställt från Smålandsgran. Vi sa ju att vi skulle gå “all- in” den här julen, sa Andreas, när han valde en ännu större gran än vi haft tidigare. och stor är den verkligen, den är helt enorm. Vi var tvungna att springa till Östermalmstorg, där de säljer granar, för att köpa en ny julgransfot, då den gamla vi hade, både var för liten för att rymma den tjocka stammen och kanske inte hade orkat att hålla upp detta majestätiska träd. Vi var t o m tvugna att knipsa av en bit av toppen, som låg mot taket och Hugo fick klättra upp på en stege för att sätta dig stjärnan, innan vi klippte upp nätet, så att grenarna kunde sträcka ut sig. Vi insåg att vi måste köpa både mer belysning och fler dekorationer, för att de överhuvudtaget ska synas.

Men – det doftar helt magiskt i hela lägenheten nu och den är verkligen otroligt vacker. Det är jag glad för.

Le Weekend

Att vara hemma är ändå mysigt. Vi dricker glögg, äter pepparkakor, lagar god mat och tittar på “Så mycket bättre”. Det gör mig glad.

Le Weekend

Andra advent, vi tänder ljus och njuter av den fina amaryllisen som vi fick i present som en lök, nu blommar. Och varje gång jag går in här, i den virtuella världen, möts jag av kommentarer från er, kära läsare, vilket får mig att känna mig mindre ensam, nu när en inte kan umgås så mycket i verkliga livet. och det betyder massor för mig och gör mig extra glad!

Ta hand om er!

Malin Rudén

Malin Rudén

Stylist

malin@stylistmalin.se
instagram stylistmalinruden

www.stylistmalin.se