Three Course Dinner by Cena Atelier

Kitchen

Three Course Dinner by Cena Atelier

Vad ska man laga? Det var frågan som grundarna av Cena Atelier ställde sig varje gång de skulle bjuda vänner på middag. Och det blev i sin tur också grunden för recepten i bookazine-samlingen Cena Atelier. Hos TWWP berättar de om det kreativa projektet samt bjuder oss på tre recept. Enjoy!

‘Måltider smakar som bäst när de delas med nära och kära. När tid och tanke ägnas lika mycket åt att planera och servera som att laga och avnjuta.’

Three Course Dinner by Cena Atelier

Bakad ricotta med röda druvor

4 PERSONER 45 MINUTER

Bakad ricotta är ett enkelt och inbjudande snacks. Här smaksätts den lena färskosten med vitlök, parmesan, citron och rosmarin och serveras med saftiga druvor för en perfekt balans mellan salt och sött.

250 g röda vindruvor
250 g ricotta

1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
2 tsk finrivet citronskal
1⁄2 tsk chiliflakes

1 tsk hackad rosmarin olivolja, salt
bröd till servering

Sätt ugnen på 200 °C. Lägg vindruvorna i en ugnsform och ringla över 1 msk olja och 1 krm salt. Rosta i mitten av ugnen 20–30 minuter.

Höj temperaturen i ugnen till 225 °C. Blanda ricotta, vitlök, parmesan, citronskal, chiliflakes, rosmarin och 1⁄2 tsk salt. Lägg i en ugnsform och ringla över olja. Ställ in i ugnen ca 15 minuter. Servera ricottan med vindruvorna och bröd.

Three Course Dinner by Cena Atelier

Green Goddess Pizza

2 PIZZOR 60 MINUTER

Toppad med krispig sparris, frisk zucchini och salta pistagenötter är det här inte bara en fantastiskt god pizza, det är även en palett av vårens sköna gröna toner.

Pizzadeg
2 g färsk jäst
350 g vetemjöl
2 1⁄2 dl vatten
1 tsk salt

Topping
2 dl crème fraiche eller ricotta
2 dl riven lagrad ost
1 1⁄2 msk finrivet citronskal
16 gröna sparrisar

1 liten zucchini
2 msk färskpressad citronjuice
4 dl grönkåls-skott eller ruccola
1 dl hackade pistagenötter
olivolja

flingsalt
svartpeppar

Pizzadeg: Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjöl och vatten. Blanda på låg hastighet ca 5 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter.
Lägg upp degen på bänken och forma till två bollar. Låt jäsa över- täckt 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen.
Sätt ugnen på 250 °C. Ställ in en plåt upp och ner högt upp i ugnen.
Dra eller kavla ut pizzadegen till två pizzor och lägg på två bakplåts- papper.
Bred på crème fraiche och strö på ost och citronskal. Lägg på sparrisen och lägg försiktigt över bakplåtspappret med pizzan på den varma plåten. Grädda 5–10 minuter.
Hyvla zucchinin tunt, blanda med citronjuice och smaka av med salt och peppar. Toppa pizzan med zucchini, grönkålsskott och nötter. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.

Three Course Dinner by Cena Atelier

Citron- och pistageglass med italiensk maräng

10–12 BITAR ÖVER 60 MINUTER

Hemgjord glass andas omtanke och är det perfekta avslutet på en minnesvärd kväll. Här kombineras friskhet från citron med sälta från pistage och sötma från italiensk maräng.

5 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1 burk sötad kondenserad mjölk 400 g
2 krm vaniljpulver
2 msk finrivet citronskal
1⁄2 dl färskpressad citronjuice
2 dl hackade pistagenötter

Italiensk maräng
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
3 äggvitor

Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt mascarpone, kondenserad mjölk, vaniljpulver, citronskal och -juice och vispa ihop. Vänd ner pistagenötterna. Klä en avlång form som rymmer ca 1 1⁄2 liter med plastfolie. Fyll med smeten och ställ i frysen minst 6 timmar.

Italiensk maräng: Blanda socker och 1⁄2 dl vatten i en liten kastrull. Koka upp och låt koka till 121 °C. Vispa under tiden upp äggvitorna till ett skum, gärna i en köksmaskin. När sockerlagen är 121 °C, häll ner den i äggvitan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa ca 5–10 minuter tills marängen svalnat.

Stjälp upp glassen på ett kallt fat och bred på marängen. Bränn av med en gasolbrännare. Servera direkt eller förvara i frysen. Ta fram ca 20 minuter före servering.

 

 

Hej Cena Atelier, berätta om er!

– Vi drömde om att skapa något som vi själva saknade – lättillgänglig matinspiration för de stunder då man vill laga det lilla extra utan att slå knut på sig själv. Vi fick chansen att samarbeta med några av de främsta kreatörerna i matbranschen – stylist Linda Berlin och fotograf Lennart Weibull – och kunde därmed förverkliga dessa drömmar. Resultatet blev något mitt emellan en kokbok och matmagasin, ett så kallat bookazine.

Vilka är ni som står bakom?

– Vi är fyra personer med olika bakgrunder som hittade varandra i jobbsammanhang och insåg att vi kompletterade varandra väldigt bra samtidigt som vi fungerade lika och hade samma driv. Vi förenades i vår gemensamma passion för god mat och vackra ting. Att vi dessutom har jäkligt kul ihop och har blivit som systrar för varandra är en väldigt lyxig bonus.

Tre ingredienser som måste finnas i ett kök?

– Med citroner, god olivolja och en favoritpasta klarar man sig långt!

Hur tänker ni när det gäller recepten? Berätta om urvalet.

– Varje gång vi skulle bjuda hem vänner på middag ställde vi oss själva samma fråga – vad ska man laga? Det blev grunden för våra recept. Måltider att minnas är vår devis och också böckernas titel, där man med enkla medel kan göra en rätt till något alldeles extra. I varje bok får man följa fyra viktiga mathållpunkter för dagen: frukost, aperitivo, middag och dessert. Utgåvorna följer säsongernas olika sinnesstämningar men recepten använder också de råvaror som är som bäst just precis då. Från lätt, friskt och krispigt i vårens utgåva till omfamnande, mysigt och värmande i höstupplagan.

Hur ser framtiden ut?

– Vi jobbar för fullt med den fjärde volymen, vinterboken, som vi planerar att ge ut i december. Mycket mer än så kan vi inte avslöja just nu men fler spännande saker är definitivt på gång, håll utkik!

 

Hitta dina Cena Atelier här!

 

 

Published October 18, 2023