Kitchen
The Sweetest Taste
Körsbärslemonad med vanilj eller fransk frukostyoghurt med kardemumma, vallmo, citron och hallon? Matinspiratören ANNA-CLARA LEO delar med sig av dessa två – plus fyra till – alldeles ljuvliga recept.
Körsbärslemonad med vanilj eller fransk frukostyoghurt med kardemumma, vallmo, citron och hallon? Matinspiratören ANNA-CLARA LEO delar med sig av dessa två – plus fyra till – alldeles ljuvliga recept.
"Man borde baka mer i småformar, allt blir härligare så!"
Körsbär och mandelkakor
5 st små kakor
3 dl mandelmjöl.
100 g rumsvarmt smör.
2 ägg.
1,25 dl strösocker.
0.75 dl vetemjöl.
Citronzest fr 1 ekocitron.
En nypa vanilj.
250 g frysta körsbär.
Glasyren
50 g smör.
75 g färskost.
0,75 dl florsocker.
1 tsk bourbon-vanilj.
2 tsk citronsaft.
1 dl frusna eller färska körsbär.
5 färska körsbär till garnityr.
Kakorna
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj små formar med smör och mandelmjöl. Vispa smör, socker och vanilj med elvisp. Tillsätt vetemjöl, mandelmjöl och citronzest. Rör ner ett ägg åt gången. Dela de frusna körsbären i halvor, häll ner i smeten och blanda försiktigt så inte allt blir rosa. Grädda 8-12 minuter. Låt svalna i formarna innan du har på glasyren.
Glasyren
Kärna ur körsbären och mixa till en slät puré. Vispa rumsvarmt smör med rumsvarm färskost till en fluffig klumpfri smet. Tillsätt siktat florsocker lite i taget medan du rör runt. Häll i vanilj och citronsaft och allra sist purén. Blanda ordentligt och glasera kakorna direkt! Toppa med färska körsbär!
En stor kanna körsbärslemonad med vanilj
1, 5 dl vatten.
30 urkärnade färska körsbär.
1 dl socker + 1 msk vatten.
3 citroner.
en stor nypa bourbon-vanilj.
1 liter bubbelvatten.
Mixa 1,5 dl vatten med körsbären och sila bort bitarna. Koka en sockerlag på sockret och vattnet och låt svalna. Pressa citronerna och blanda ihop allt och addera socker och citron allteftersom beroende på hur söt du vill ha den. Toppa med bubbelvatten och en stor nypa vanilj.
"Ett älskat recept från Sabrina Ghayours kokbok ‘Persiania‘. Ät med rostat bröd!"
Pistage och fetaostdipp med dill och koriander
100 g skalade pistagenötter.
3/4 dl olivolja.
300 g fetaost.
1 näve finhackad dill.
2 nävar finhackad koriander.
1 riven vitlöksklyfta.
1 smal röd hackad chili.
4 msk grekisk yoghurt.
finrivet skal av 1 citron + saften av 1/2 citron.
Granatäppelkärnor till garnityr.
Mixa pistagenötter och olivolja i en matberedare i 30 sekunder. Tillsätt resterande ingredienser och mixa under en minut! Toppa med granatäppelkärnor, olivolja och lite hackade pistaschnötter.
"Köp ett gammalt rånjärn på loppis och grädda egna glassrån. Många rånjärn ger fina sirligt mönstrade rån. Så knäckigt goda och roligt att göra själv. Receptet är från Mandelmanns kokbok ‘Mandelmanns söta‘."
Gammaldags glassrån
För 25 st
175 g smör.
5,5 dl vetemjöl.
5 dl vatten.
2,5 dl strösocker.
1 dl vispgrädde.
Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop mjöl, vatten och socker till en jämn smet. Häll på det avsvalnade smöret och grädden och vispa ihop. Värm ditt rånjärn och häll i 2 msk smet åt gången och grädda rånen gyllenbruna. Skynda att rulla dem till strutar, rullar eller stansa ut formar för efter några sekunder går de inte att forma.
"Gör egna sockerskulpturer att dekorera med för att göra dukningen eller maten lite mer konstnärlig!"
Sockerskulpturer
Modellvax att skulptera.
Silikon + härdare.
Limpistol.
En bit kartong.
Socker eller choklad att gjuta med.
För små figurer:
Forma din skulptur så om du vill att den ska se ut i modellvax. Bygg den ev. runt ett metalltråd om den är smal och gänglig och behöver stöttas upp för att inte gå sönder . Ställ skulpturen på en kartongbit och limma fast kartongbitar som en ”mur” kring hela vaxskulpturen som täcker en bit över den. Blanda till silikon enligt instruktioner på förpackningen och häll långsamt på med en tunn stråle högt uppifrån över vaxskulpturen för att undvika luftbubblor. Låt stelna helt och riv bort kartongen. Skär små snitt i sicksack in mot vaxfiguren på en sida av den stelnade silikonbiten och peta ur vaxet. Smält choklad eller socker och häll i. Låt svalna en stund och pilla försiktigt ut figuren genom springan du skurit upp.
"Jag åt en liknande yoghurt på ett franskt hotell i 10-årsåldern och har tänkt på den sedan dess. Här är den godaste somriga frukosten!"
Fransk frukostyoghurt med kardemumma, vallmo, citron och hallon
För en stor sats att ha i kylen
1 stor hink turkisk yoghurt.
500 g frysta hallon.
2 msk honung.
2 msk vatten.
Saft från 1 citron.
Citronzest från 3 ekocitroner.
4 msk hela kardemummakärnor.
1 dl vallmofrön.
ev. några droppar lönnsirap att ringla över.
Koka hallonen med vatten, honung och citronsaft. Låt tjockna och ställ åt sidan att svalna. Mortla kardemummakärnorna grovt. Blanda hallon, yoghurt, citronzest och hälften av kardemumman. Strö över massa vallmofrön, resterande kardemumma och kanske lit extra citronzest.
(Valfritt alternativ: Även gott ha komplettera med rabarberkompott, alltså både hallon och rabarber i).
Grekisk sallad med belugalinser, vattenmelon och citrondressing
Två portioner
1 paket fetaost.
1 dl kalamataoliver.
1 kruka sallad.
Några goda tomater i olika färger.
1/2 liten vattenmelon.
1/2 gurka.
1 citron.
3 msk olivolja.
3 vitlöksklyftor.
salt och peppar.
2 msk torkad oregano.
En näve hackad mynta.
1 dl torkade belugalinser.
1/2 umami-buljongtärning.
Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet i, men tillsätt buljong och två av vitlöksklyftorna i kastrullen. Ställ åt sidan, plocka ur vitlöken och rör runt med olivolja, salt och peppar. Blanda en dressing på citronsaft, olivolja, 1 msk torkad oregano, salt, peppar och en halverad vitlöksklyfta. Låt stå och dra medan du gör resten. (Plocka sedan ur vitlöken innan du häller över dressingen)
Skala gurkan och skär i halvmånar och skiva tomaterna. Skär melonen i bitar och krossa den lite i näven eller med kniven.Varva sallad, tomat, gurka, melon, oliver och strö över belugalinser. Lägg fetaosten i en hel stor bit ovanpå och toppa den med den sista oregano. Strö över hackad mynta och häll över citrondressingen!
Emely · 3 years ago
Ljuvligt vackert!
Ackribi · 3 years ago
Fina Anna-Clara! Så otroligt duktig och inspirerande, på alla vis. Och Miras sätt att fånga stämning och känsla på är otroligt, som vanligt!