Chez Wood´s Desserts

Kitchen

Chez Wood´s Desserts

Lovely desserts for cold days

Chez Wood´s Desserts

BANANBRÖD

100 g smör + ytterligare lite till formen
2 msk potatismjöl
2,3 dl socker
2 ägg, uppvispade
4 mogna bananer, mosade + 1 hel
3,4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Eventuellt:
1 näve pekannötter eller valnötter, hakade
1 liten näve mörk choklad, hackad
1 stänk kanel eller muskot

Värm ugnen till 175C.
Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl.
Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt.
Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen
ihop med smöret och sockret till en fluffig smet.
Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten.
Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak.
Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och
lägg med snittytan uppåt ovanpå.
Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrun.

Servera i tjocka skivor!

Chez Wood´s Desserts

CHOKLADKAKA MED SALT KOLASÅS

200 g smör
125 ml mjölk
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1,6 dl kakao
3,5 dl socker
1/2 tsk salt
2 ägg
100 ml gräddfil

Kolasås:
1,6 dl vispgrädde
2,3 dl socker
100 g kallt smör
1 tsk salt

Värm ugnen till 175°C. Smörj och strö en springform med kakao.
Smält smör och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och
rör sedan ner smörmjölken, äggen och gräddfilen. Baka kakan i mitten av ugnen
i 25-30 minuter. Testa med en brödsticka när kakan är klar, den ska fortfarande var
alide krämig i mitten. Ta ut och låt svalna.
Värm grädden i en liten kastrull tills den är rykande varm och ställ åt sidan.
Strö ut sockret jämnt i en liten stekpanna och smält långsamt på mellanhög värme.
Snurra stekpannan lite när sockret börjar bubbla och rör sedan försiktigt med en sked.
Skär smöret i små kuber och montera ner en och en.
Häll sedan ner grädden i en tunn stråle pö om pö.
Var försiktig eftersom det bubblar upp snabbt. Avsluta med att röra ner saltet och
låt sedan svalna. Ringla kolasås over kakan och servera!

Chez Wood´s Desserts

KARAMELLISERAD ITALIENSK CHOKLADKAKA MED PÄRON

125 g smör
2.5 dl socker
3 ägg
1 dl kakao
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3 päron
1 msk potatismjöl
smör till formen

Värm ugnen till 175°C.
Smält smöret i en gjutjärnsgryta gryta, blanda i socker och rör över mellanhög
värme tills sockret löst upp sig och doftar mjukt knäckigt.
Ta av värmen och vispa sen snabbt ner äggen, ett i taget.
Blanda kakao, mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten.
Smörj en form med avtagbar kant och skaka runt potatismjölet.
Häll smeten i formen. Skala päronen försiktigt med en vass kniv. Försök behålla
den naturliga runda formen så mycket som möjligt och behåll även stjälkarna.
Skär av botten på päronen och stick ner dem stående i smeten.
Baka kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara
krämig i mitten när du tar ut den.

Published March 2, 2018