Lovely desserts for cold days
By Sofia Wood
BANANBRÖD
100 g smör + ytterligare lite till formen 2 msk potatismjöl 2,3 dl socker 2 ägg, uppvispade 4 mogna bananer, mosade + 1 hel 3,4 dl mjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 1/2 tsk äkta vaniljpulver
Eventuellt: 1 näve pekannötter eller valnötter, hakade 1 liten näve mörk choklad, hackad 1 stänk kanel eller muskot
Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl. Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet. Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten. Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak. Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå. Grädda i 60 minuter tills brödet är gyllenbrun.
Servera i tjocka skivor!
CHOKLADKAKA MED SALT KOLASÅS
200 g smör 125 ml mjölk 4 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1,6 dl kakao 3,5 dl socker 1/2 tsk salt 2 ägg 100 ml gräddfil
Kolasås: 1,6 dl vispgrädde 2,3 dl socker 100 g kallt smör 1 tsk salt
Värm ugnen till 175°C. Smörj och strö en springform med kakao. Smält smör och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och rör sedan ner smörmjölken, äggen och gräddfilen. Baka kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Testa med en brödsticka när kakan är klar, den ska fortfarande var alide krämig i mitten. Ta ut och låt svalna. Värm grädden i en liten kastrull tills den är rykande varm och ställ åt sidan. Strö ut sockret jämnt i en liten stekpanna och smält långsamt på mellanhög värme. Snurra stekpannan lite när sockret börjar bubbla och rör sedan försiktigt med en sked. Skär smöret i små kuber och montera ner en och en. Häll sedan ner grädden i en tunn stråle pö om pö. Var försiktig eftersom det bubblar upp snabbt. Avsluta med att röra ner saltet och låt sedan svalna. Ringla kolasås over kakan och servera!
KARAMELLISERAD ITALIENSK CHOKLADKAKA MED PÄRON
125 g smör 2.5 dl socker 3 ägg 1 dl kakao 1.5 dl vetemjöl 1 tsk vaniljpulver 1 tsk bakpulver 3 päron 1 msk potatismjöl smör till formen
Värm ugnen till 175°C. Smält smöret i en gjutjärnsgryta gryta, blanda i socker och rör över mellanhög värme tills sockret löst upp sig och doftar mjukt knäckigt. Ta av värmen och vispa sen snabbt ner äggen, ett i taget. Blanda kakao, mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten. Smörj en form med avtagbar kant och skaka runt potatismjölet. Häll smeten i formen. Skala päronen försiktigt med en vass kniv. Försök behålla den naturliga runda formen så mycket som möjligt och behåll även stjälkarna. Skär av botten på päronen och stick ner dem stående i smeten. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara krämig i mitten när du tar ut den.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.