Anna-Clara Leo

Kitchen

Anna-Clara Leo

ANNA-CLARA LEO kombinerar sin passion för kulturhistoria och 1900-talsestetik med sitt matintresse. På sina två instagramkonton fotar hon både mat och iscensätter självporträtt med sin samling av historiska föremål. Här delar hon med sig av sina paradrätter!  

Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo

RICOTTAPASTA MED PECORINO, FÄRSK OREGANO OCH SVARTPEPPAR

Den här rätten kallar jag min paradpasta. Den absolut krämigaste pastan som du måste prova! Och låt dig inte luras- det är ingen vanlig tomatsås det handlar om här.

för 4

Finhacka en stor gul lök, två klyftor vitlök, tre stjälkar selleri och två stora morötter i små kuber, viktigt att de är riktigt små. Tänk dig att det ska vara lika mängd gul lök, selleri och morot. Låt steka på mellanhög värme med smör, olivolja och två tsk strösocker tills grönsakerna blivit mjuka och löken är genomskinlig. Häll på 2-3dl vitt eller rött vin, två tsk grönsaksfond och två dl vatten och låt sjuda och reduceras ner. Häll på ett paket körsbärstomater på burk , två stora färska tomater som du hackat och låt puttra länge. Salta väl och peppra massa svartpeppar. Tillsätt eventuellt mer vatten eller vin för att få rätt konsistens. Koka upp välsaltat vatten och lägg i pastan, gärna fusilli eller rigatoni. När du häller av pastan, spara ca 1,5 dl eller pastavattnet och häll i såsen. Vänd ner 1,5 paket ricotta i såsen och blanda med pastan. pecorino. Lägg upp på ett vackert fat, peppra, klipp över massa färsk oregano och strö över mängder av pecorino.

Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo

MIN OCH NANDINIS VINTERSALLAD

Buljongsförvälld svartkål och bladspenat med vitlök och citrondressing. Ugnsrostad sötpotatis med rosmarin, ugnsbakad fetaost med citron och honung. Strö över granatäppelkärnor och drick iskall äppelmust till.

för 2

Skala en stor sötpotatis och skär i stänger. Lägg på en plåt och häll över olivolja, salt och torkad rosmarin. Rosta i 250 grader tills de fått fin färg. Lägg en bit fetaost, 150g, i en ugnsform och garnera med två tunt skurna citronskivor och lite honung. Sätt in i ugnen tills den blivit gyllenbrun. Blanda lika delar olivolja oh citronsaft och några vitlöksskivor i en liten glasburk, sätt på locket och skaka någon minut så att smakerna blandas. Salta och peppra. Koka upp en stor kastrull med vatten och lite grönsaksfond och lägg i sex stycken svartkålsblad. Låt koka bara en minut och häll sedan av vattnet- kålen ska fortfarande vara lite krispig inuti. Blanda svartkålen med ett halvt paket färsk bladspenat och granatäppelkärnor från ett halvt granatäpple i en stor skål. Häll över dressingen och blanda. Lägg på sötpotatisen och blanda ner den lite i salladen. Strö över de fler granatäppelkärnor och servera med en bit fetaost.

Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo

INTENSIV CHOKLADKAKA MED PLOMMON I PORTVINSLAG

Min favoritdessert under hösten när plommonen är i säsong. En saftig intensiv chokladkaka av sockerkakskaraktär och plommon som läggs in i en lag av socker, vanilj och lite portvin. Crème Fraîche till är ett måste!

för 8

Koka upp en sockerlag på 6dl vatten och 4dl socker, en stor nypa bourbonvanilj och en liten skvätt portvin- smaka dig fram till hur stark du vill ha den. Halvera ca 1 kg plommon, gärna lite syrliga, och slå på sockerlagen över dem och låt stå ett par timmar. Vispa 150g rumsvarmt smör med 2,5dl socker. Smält 120g 70% choklad av god kvalitet och blanda i smöret. Kläck i två ägg och 1/2 dl mjölk. Sikta i 3dl vetemjöl, 1/2dl kakao och 1,5 tsk bakpulver. Grädda i smord och mjölad form, 45 minuter i 175grader i nedre delen av ugnen. Pudra med florsocker när det har svalnat helt. Servera varje tallrik med en plommonhalva, häll över sockerlagen och ät med en klick crème fraîche.

Anna-Clara Leo

VANILJLEMONAD MED ETT UNS PORTVIN

Den här underbara lemonaden gör du enkelt på sockerlagen med portvin som blivit över från plommondesserten (se ovan). Blanda lika delar citron- och limesaft med sockerlag, riv i citronzest och tillsätt ytterligare en liten skvätt portvin och bourbonvanilj efter smak. Blanda ut med bubbelvatten och is och häll upp i en vacker gammal karaff. Jag serverar min lemonad med min samling av glas-servisen från hotell Rydberg i Stockholm, som revs 1914. Jag älskar den typen av föremål som har en så tydlig historia. Sen är de förstås väldigt vackra också!

Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo

 

 

TURKISK YOGHURT MED BOURBON-VANILJ OCH LÖNNSIRAP MED KNÄCKIG KARAMELLISERAD BLODAPELSIN, BANAN, LIMEZEST, GRANATÄPPLE & MYNTA

för 4
Vispa ihop tre dl turkisk yoghurt med en stor nypa bourbonvanilj och lönnsirap efter smak i en skål. Skär tunna skivor på längden av en banan och lägg åt sidan. Skär av allt skal från 3 st blodapelsiner tills de är helt ”rena”, och skär runda skivor av dem, ungefär en centimeter tunna. Häll upp rörsocker i en liten skål och doppa ner ena sidan av varje skiva och bränn direkt av med en gasolbrännare tills sockret smält och bildat en knäckig yta. Bre ut yoghurten i botten på ett serveringsfat. Placera ut bananskivorna och blodapelsinen i ett vackert mönster. Strö över granatäppelkärnor, finhackad mynta och riv över limezest. Om du vill kan du droppa över ännu lite lönnsirap.

Anna-Clara Leo
Anna-Clara Leo

Instagram @annaclaraleo och @Gudvadgott

Published January 16, 2020

Jessica E · 4 months ago
Fint reportage och fantastiska recept!! Jag har också sådana glas och ahr fått lära mig att just den modellen kallas Rydbergsglas efter Hotellet men att just de glasen inte nödvändigtvis kommer från hotellet.

Alexandra W · 4 months ago
Älskar bilderna