2,5 miljoner taiwaneser är…

8 months ago

2,5 miljoner taiwaneser är…

Yes du läste rätt, ca 13 % av Taiwans befolkning alltså 2,5 miljoner människor är vegetarianer/veganer i landet (statistik från WorldAtlas). En stor del är det av religiösa skäl och många utesluter då också de mer stark luktande smaksättarna som vitlök, gräslök och andra typer av lök. Anledningen sägs vara att det påverkar lust och temperamentet för den som äter det.

Många vegetariska matställen brukar ha en buddhistiskt symbol som markerar att de serverar vegetariskt och ofta så spelar de buddhistiska mantror i högtalarna. Om du tittar på den översta bilden så syns swastikan som inom buddismen representerar lycka bland annat. Det är en uråldrig symbol som används inom religioner som buddismen och hinduismen. I Taiwan har den vegetariska kosten varit en del av husmanskosten länge. Därför kan du lätt hitta allt från vegetariska rätter som är utformade och gjorda för att se ut och smaka som olika traditionella kötträtter, vegetarisk street food, Michelin restauranger och som sagt buddhistiska matställen.

Här var jag på ett litet matställe som serverade enkel och god buddhistisk mat i Zongshan, Taipei. Kunde inte bestämma mig/kunde inte läsa allt så jag beställde samma som en person framför mig beställde som takeaway + en soppa.

2,5 miljoner taiwaneser är…
2,5 miljoner taiwaneser är…

Soppan är en tjockare red soppa som kallas för geng på mandarin. Toppad med krispig friterad tofu och i soppan finns b la lilja, bambu, ingefära. Fick en kombotallrik med bla brässerade tofuskivor toppat med ingefära och taiwanesisk soy paste, kokad bambu och sötpotatisblad. Ovan på sötpotatisbladen och riset var det en sås på sojabrässerad tofu. En enkel och god måltid på ett litet ställe i Taipei.