Om östasiatiskt hår & digital perm

9 months ago

Om östasiatiskt hår & digital perm

Digital Perm i Taipei.

Året är 2000. Jag skulle åka mot Taiwan efter att ha jobbat i Stockholm en månad efter studenten. Första gången jag flyger utomlands och skulle spendera hela sommaren i Taiwan. Superförväntansfull och vill så klart vara fin. Frisören klämmer snällt in mig mellan klippningar MEN medel & spolarna sitter i lite för länge för “lösare lock-look”. Jag kommer ut därifrån med superkrulligt & frissigt hår och de första dagarna av resan så såg jag ut som Monica i Friends när hon åkte till Barbados. Hade inte skills att hantera det så det slutade med att jag fick lägga typ halva min resebudget på att rakpermanenta håret i Taipei.

För en som mig med naturligt spikrakt och rätt platt hår så har drömmen alltid varit att ha volymigt och vågigt hår. Kan ju absolut blivit påverkad av att när jag växte upp så var både mina föräldrar och många av deras vänner permanentade. Tydligen kallas 80/90-talets permanentstil just för “The Chinese Sucess Perm” men jag tror inte att det var så mycket om att skryta om att man hade råd här. Tror bara att man helt enkelt ville vara fin i håret och ha en förändring till sin “normala look”. Jag har genom åren lagt ner tid och köpt många olika spolar, platt-/locktänger för att försöka få till vågorna och volym. Permanentat mig när jag fått chansen i både Taiwan och Japan när jag varit där för där är permanent stort! Det finns massor med olika tekniker och typer av permanent man kan önska sig och som många av frisörerna säger mer anpassat till östasiatisk hår.

Nu i Taiwan gjorde jag en digital perm. Sättet det görs ska hjälpa permanenten att hålla längre utan att håret blir frissigt och behåller sin glans sägs det. Med tekniken de använde kunde jag även få svagt vågigt hår och volym i hårrötterna och jag blev så nöjd!

Om östasiatiskt hår & digital perm

Tog ca 3,5 h att permanenta mig, bra grej att göra när man ändå är jet-laged.

Om östasiatiskt hår & digital perm

OHHO Hair Salon i Taipei.

Om östasiatiskt hår & digital perm

Rotlyft & volym och lite vågor från mitten av håret.

Hemma i Sverige har jag mest klippt mig hos min systers bästa vän. Jennifer är från Hong Kong och vet hur man ska klippa vårt östasiatiska hår som oftats är grövre och rakare än skandinaviskt. I förra veckan var jag bjuden på en hårbehandling hos frisören Minjoo på 61 kvadrat i Malmö. Vi pratade om östasiatiskt hår och styling och jag frågade henne lite om skillnader med produkter, klipp och så för oss med östasiatiskt hår.

Minjoo är från Sydkorea och berättar att hon började experimentera med hårfärg rätt ung men tyckte aldrig det blev rätt resultat på färgen med hennes hår. Senare när hon utbildade sig till frisör så märkte hon att det nästan endast var koncentrerat till en typ av hår, rakt, tunt & “skandinaviskt”. Det hon lärt som om andra hårtyper har hon läst på och experimenterat själv med genom åren. Hon tipsade om att för oss med östasiatiskt hår så funkar produkter utan tunga oljor bättre. Tack för en härlig pratstund och behandling Minjoo!

Om östasiatiskt hår & digital perm

Hos Minjoo på 61 kvadrat i Malmö.

Om östasiatiskt hår & digital perm

Tack för lyxig behandling & pratstund Minjoo!

Josefin · 9 months ago
Vilket intressant inlägg! Jag tycker verkligen om variationen i din blogg, och att allting känns så genomtänkt och välskrivet. Så tack för att du uppdaterar och skriver :)

Karin Lei · 9 months ago
Men vilken fin boost! Tack så jättemycket Josefin!

Johanna · 9 months ago
Instämmer med Josefin! Ett superintressant inlägg och som halvasiat är temat träffande :)

Karin Lei · 9 months ago
Vad glad jag blir för detta, tack Johanna!