Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

8 months ago

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: Campher

Den har varit med mig på bokrelease, take-over menyer och jag har bjudit på den hemma till familj och vänner, jo jag pratar om min kära frasiga räktoast! Det är en storfavorit för mig som jag gärna bjuder på. En enkel, varm och god räktoast med frasigt bröd som går fort att göra och förbereda. Du kan variera brödet och även göra en dubbelmacka för ännu mer frasighet. Recept finns med i min kokbok Dumplings och annan dim sum som är fylld med många av mina favoritrecept från dim sum-menyer. Delar med mig den här nu och hoppas att ni också gillar den!

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: TAK/ Mio Sallanto

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: TAK/ Mio Sallanto

Krispig räktoast – 蝦多士
4–8 toastbitar
120–140 g skalade råa räkor, t ex vannamei
½ msk hackad salladslök, vita delen
1–1 ½ tsk riven ingefära
½ tsk sesamolja
ca 2 krm salt
1 nypa nymald vitpeppar
2 brödskivor, t ex vit formfranska
3 msk vita och svarta sesamfrön
Servera med Krispig chilimayo om du vill.

Gör så här:

  1. Rensa räkorna och om det behövs skär du dem i mindre bitar för att lättare kunna mixa dem.
  2. Mixa räkor, salladslök, ingefära, sesamolja, salt och peppar till en nästan slät räkröra.
  3. Dela brödskivorna på diagonalen (om du vill ha mindre toast kan du dela dem på diagonalen en gång till så du får 4 bitar av varje skiva).
  4. Bre räkblandning på brödskivorna så jämnt som möjligt.
  5. Doppa brödskivan med räkröran neråt i sesamfrön så att hela sidan med röran täcks. Se till att pressa till så fröna sitter fast.
  6. Hetta upp rikligt med rapsolja i en panna och stek/fritera med räksidan neråt 2–2 ½ minuter på medelvärme. Vänd och stek snabbt även undersidan gyllene. Servera direkt!Går jättebra att göra fler och frysa in efter steg 5. Kan behövas liten stund till i pannan om du steker upp den direkt från frysen.
Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]