Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

2 months ago

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Inbakad majssoppa!

Ett starkt matminne jag har från barndomen är en kväll när mamma kom hem från jobbet och skulle laga vår storfavorit majssoppa till oss. Mamma lagade soppan som hon brukade men när soppan nästan var klar så upptäckte hon att klumparna som flöt runt inte var redningen utan mjölmaskar. Utmattad som hon var efter jobbet så förklarade hon för oss att det inte var något farligt och att vi fick äta soppan i alla fall. Vi gjorde så gott vi kunde för att undvika krypen men det var inte det lättaste. Soppan har trots det behållit sin plats som en av barndomsfavoriterna för mig. Måltider som denna eller de gånger vi ätit rester från stora bröllopsfester flera dagar i sträck eller de gånger vi barn fått stå för matlagningen själva för att föräldrar behövt vara på restaurangen. Eller de år vi firat nyår först efter tolvslaget efter restaurangen stängt, och personalen, vännerna från restaurangerna runt omkring samlades hos oss för att äta hot pot – dessa måltider har knutit oss samman som familj och som en slags restaurangsläkte med de andra restaurangfamiljerna. Dessa måltider har lärt oss att uppskatta och respektera mat och att inte slösa med mat även om vi inte alltid älskat eller förstått oss på vad som ställts framför oss.

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Detta är mammas recept på majssoppan. Mamma lärde sig laga detta när hon jobbade på en restaurang i Taoyuan som hette restaurang Hawaii som serverade ”västerländsk mat”. Det är mer som en corn chowder. Älskar att mina barn tycker lika mycket om soppan som jag gjorde när jag var liten. Alltid kul att berätta att det blir majssoppa till middag och se dem skina upp! Du kan antingen servera soppan direkt som den är med t ex bröd eller smörgåsrån eller så kan man enkelt lyxa till det som här med färdiga smördegsplattor över. Jag har bara köpt färdiga fyrkantiga smördegsplattor och täckt över färdig varm soppa i ugnssäkra skålar och se till så den inte nuddar soppan när du lägger på den. Pensla med ägg och nagga hål i smördegen och grädda tills färdiga & gyllene och servera direkt (kolla temp på smördegsförpackningen).

För ca 4 -5 portioner
4 plattor smördegsplattor
4 dl kycklingbuljong eller vatten [jag brukar spara soppan jag kokar kyckling i och fryser in om det blir över], du kan även smaksätta med kinesisk kycklingbuljong pulver.
8 dl mellanmjölk
40 g smör
0,75-1 dl mjöl
300 g burkmajs (helst Green Giant, tradition hemma och bäst ”crunch” enligt oss)
ca 200 g kokt kyckling (riv den i strimlor och skär i ca 1-2 cm bitar)
6 skivor rökt skinka (skär i små bitar)
salt
finmalen vitpeppar

Bryn smöret, rör ner mjölet och låt det puttra en stund tillsammans med smöret. Häll i buljongen och rör så att det inte blir några klumpar. Häll i mjölken och majsen (med spadet). Rör om och låt soppan koka upp.  Blanda i kyckling och skinka. Smaka av med salt och finmalen vitpeppar. Enkel och god comfy food!

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen
Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Krämig comfy soup!