Krogsklassiker goes us: walnut shirimps

8 months ago

Krogsklassiker goes US: Walnut shirimps

Gillar du friterade räkor, mayo, kanderade valnötter så måste du testa detta recept.

Krogsklassiker goes US: Walnut shirimps

Kanderade valnötterna solar på plåt. Räknar högt för provsmakning/ snacks under matlagning 🙂

Haft lite uppehåll från mina recept på kinesiska krogklassiker och startar upp med en rätt som faktiskt inte hör till de svenska klassikerna! Detta är walnut shrimps. Jag har sett det nämnas i serier, youtube m.m och tycker att såsen påminner om en sås min pappa har till räksallad/hummersallad fast utan frityr och nötter.

Först trodde jag att Walnut shrimps var en amerikaniserad kinesisk rätt men tydligen så var detta redan en rätt som serverades i Hong Kong och blev populär i de kinesiska krogarna i USA runt 80-90-talet. En av anledningarna jag fastande för rätten (förutom att det är friterat & räkor då hehe) är för att namnet på rätten symboliserar lyckoönskningen man ger till par och nygifta. Räka på kantonesiska är hā (虾) som låter som skratt och ordet för valnötter hap tòu (合桃) låter som ordet för tillsammans. Så förenklat blir det en lyckoönskning om att vara lyckliga och skratta tillsammans. Visst är det fint? Så roligt att höra och lära sig mer om namnens betydelse och symbolik.

Recept för en tallrik
ca 300-350g räkor (vannamei)
1 ägg
1 dl + 1 msk maizena
0,5 dl taipiokamjöl (gör frityren krispigare), finns vanligtvis i asiatiska livs.

Såsen:
0,7 dl kewpie majonäs
2 msk kondenserad mjölk
ca 1 tsk citronsaft
1 nypa salt

Kanderade valnötter:
ca 2 dl valnötter
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk smör
1 nypa salt

1. Rör ihop ingredienserna till såsen, smaka av och ställ i kylen.
2. Häll i valnötterna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt det koka på medelhögvärme tills sockret får en karamellig doft och bärnstensaktig färg. Lägg i smör och salt och låt det koka tills nästan all vätska är borta (håll koll och rör om så det inte bränns vid). När det är klar lägg över på en plåt och låt det svalna*.
3. Rensa räkorna och blanda ner dem i en skål med 1 msk potatismjöl och 1 ägg.
4. Heta upp olja i en kastrull för fritering.
5. Doppa räkorna i tapioka/maizena blandningen och krama till så mjölet fäster ordentligt.
6. Fritera först räkorna i ca 1 minut och lägg dem på galler.
7. När alla räkorna är friterade. Höj värmen på oljan och friterad allt i ca 1-1,5 minuter för att få till krispig frityr (tänk på att inte ha för många i kastrullen på en gång så värmen sänks för snabbt).
8. Lägg över räkorna i en skål, häll över såsen och blanda försiktigt. Lägg upp på tallrik och toppa med valnötter (och hackad salladslök om du vill). Servera & ät direkt!

*Om valnötterna inte är krispiga efter att ha svalnat så kan du steka dem på medelhögvärme på en panna en stund för att få till krispigare yta.

Jag serverade denna tallrik tillsammans med ris, en tallrik med wokade salladskål och pocherad kyckling med ginger scallion oil. Vi var 5 personer som åt tillsammans så anpassa rätter/ grönsaker efter vad du har hemma och hur många ni är. Walnut shrimp är godast att äta direkt så passar inte så bra att spara i kylen så jag gör inte så stor mängd av denna när jag lagar.