Här kommer ett recept på en krispig & go förrätt eller huvudrätt att servera – Friterade dumplings. Festade till det för barnen så de fick de på spett.
För dessa kör jag på färdiga gyoza-plattor/skin, funkar bra för både stekning och fritering tycker jag.
Fyllningen är på kycklingfärs och salladslök här men du kan variera den själv förstås. Jättegott t ex att ha i zucchini eller shitakesvamp, kål m.m.
Ingredienser:
1 pkt färdiga gyoza skin (ca 38 st 10 x 10cm)
500 g kycklingfärs
ca 1 finhackad salladslök
0,5 msk riven ingefära
1,5 tsk sesamolja
1 msk ljus soja
0,5 tsk salt
2 msk vatten
1,5 krm malen vitpeppar
1 ägg
1,5 tsk shaoxingvin (kan uteslutas om du inte har)
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till smeten och blanda tills smeten blir lite klistrig i konsistensen.
2. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
3. Blöt kanterna på gyoza-plattan lätt och lägg på ca 1 msk fyllning i mitten och vik ihop dumplingen.
4. När alla är färdigvikta heta upp olja och fritera dumplingsen i ca 180-190 c i ca 4-5 minuter (tills gyllene och fyllningen är färdig).
Servera nyfriterade med t ex en sriracha mayo eller Crispy chili mayo!
Här inne blir det mycket mat! Recept, matställen, resor, minnen, kultur och ja blandat stort & smått i min vardag. Recepten jag delar är det mycket fokus på taiwanesiskt och kinesiskt då mina föräldrar är från Taiwan. Kokboksförfattare till boken Dumplings & annan dim sum (2022)
Bor i Malmö med min man Kennet och mina söner Felix & Lucas.
Emely Crona Stenberg · 1 year ago
Så jäkla gott!